Beste lezers,

Ik ben van plan tegen het einde van het jaar naar Thailand te reizen met een O visum en na 2 maanden een retirment visa 1 jaar. Maar nu lees ik als je langer dan 8 maanden in Thailand verblijft, de gemeente je kan uitschrijven uit het bevolkingsregister en je dus geen invalide uitkering meer ontvangt. Heeft iemand hier ervaring mee?

Het betreft een niet- pensioen gerechtigde. Maar uitkeringsgerechtigde voor invaliditeit tot pensioen.

Graag jullie reactie.

Rudi – Belgie

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Wordt ik na 8 maanden Thailand uitgeschreven uit het Belgische bevolkingsregister?”

 1. Patrick zegt op

  Weet niet hoe het in Belgie is, maar in Nederland is het een feit als je langer dan 9 maanden aaneengesloten in het buitenland verblijft, dat je je uit moet laten schrijven, of uitgeschreven wordt, maar zoiets moet dan wel gecontroleerd worden lijkt mij.

 2. Cees van Meurs zegt op

  Als je langer in een ander land wil verblijven geeft de gemeente je daar een jaar voor om het uit te proberen. Je moet dit wel melden.
  Je kunt dit allemaal lezen en terug vinden op de sites van de overheid en gemeente.
  Je bent dan duidelijk geïnformeerd en je raakt niet in verwarring van wat men hier als antwoord circa adviezen geeft.
  Nederland hanteert strengere normen.
  Gr. Cornelis

 3. Lung addie zegt op

  Beste Rudi,
  het is duidelijk dat jij uw info betreffende die 8 maanden van Thailandblog hebt. Deze 8 maanden is een regel die in Belgenland NIET bestaat.
  De info welke je krijgt van Nederlanders, in de meerderheid op dit blog, is niet van toepassing op Belgen. Wij hebben totaal andere sociale regels.
  -Indien je langer dan 6 en niet 8 maanden, ononderbroken, niet op je Belgische adres verblijft heb je bij de gemeente een MELDINGSPLICHT. Doe je dat niet dan kan je idd ‘ambtelijk’ geschrapt worden uit het bevolkingsregister met alle gevolgen van dien. Vertrokken met onbekende bestemming…..
  -indien langer dan 1 jaar dan heb je de UITSCHRIJVINGSPLICHT en doe je dat niet, ook met alle gevolgen van dien. Voor pensioen heeft dat uitschrijven geen enkel gevolg, maar in uw geval, voor invaliditeit, kan dit wel gevolgen hebben.
  Volgens de algemene voorwaarden moeten personen, genietend van een sociale uitkering: werkloosheid, ziekenbijstand, brugpensioen (dit zijn in feite werklozen met werkgeverstoeslag), invaliden… in Belgie wonen en mogen wel 1 maand afwezig zijn. ttz vakantie nemen.
  Ik weet niet of jij permanent (volgens uw melding hier wel tot met je pensioen) invalide verklaard bent en of je nog opgeroepen wordt voor controle om vast te stellen of uw toestand al dan niet gewijzigd is. Indien je nog periodiek opgeroepen wordt voor controle heb je wel een probleem indien je er niet bent. Het principe is echter dat je in Belgie moet wonen wil je recht hebben op een sociale uitkering. Afwijkingen zijn misschien wel mogelijk?
  De enige raad welke ik je kan geven is: stel deze vraag aan uw ziekenfonds of aan de instantie welke uw invaliditeit uitkering betaalt. Persoonlijk ken ik mensen die van de mutualiteit (onder andere ik zelf) toestemming kregen langer dan 1 maand weg te blijven omdat de revalidatie evengoed kon en even lang zou duren als in Belgie, maar geen jaar. Of deze toestemming ook voor invaliditeit verkregen kan worden??? Dus vragen bij de betreffende instantie om achteraf geen verrassingen te bekomen. Indien negatief en je doet het toch en gesnapt wordt mag je doodgewoon alles terugbetalen……
  Nog een raad: ga niet verder op beweringen: ‘ze weten dat toch niet’ daar zou ik geenszins op bouwen want ze weten veel meer dan je denkt en het gevaar schuilt achter kleine hoekjes en wie zit dan met de gebakken peren? Van het ogenblik je op een vliegtuig stapt ben je geregistreerd bij de grenspolitie…. van het ogenblik je terugkeert ook….. dus …… doe er mee wat je wil…..

 4. Geert zegt op

  Beste,

  Normaal ga ik nooit langer dan 3-4 maanden aaneengesloten naar Thailand, maar vorig jaar met het uitbreken van COVID-19 liep het anders. Ik ben nu sinds januari 2020 onafgebroken in Thailand.

  Ik heb de gemeente hiervan op de hoogte gebracht en ze hebben mij op “tijdelijk afwezig” gezet. Ik heb het ondertussen ook nog eens voor een jaar verlengd.
  In België is het zo dat als je langer dan 3 maanden onafgebroken in het buitenland verblijft dat je dit moet melden bij de gemeente. Doe je dit niet en ben je langer dan 6 maanden in het buitenland dan riskeer je om geschrapt te worden uit het bevolkingsregister met alle nare gevolgen die daaruit voortvloeien.

  Gegroet,

  Geert.

  Hier in je het oolong eens lezen : https://www.vlaanderen.be/melding-van-tijdelijke-afwezigheid

  • Lung addie zegt op

   Beste Geert, goed lezen wat er daar staat:

   Om een afvoering uit het bevolkingsregister te vermijden, is de ‘MOGELIJKHEID’ voorzien om aangifte te doen van elke tijdelijke afwezigheid van meer dan 3 maanden. Dus dit is geen PLICHT maar een MOGELIJKHEID.

   Wanneer u meer dan 6 maanden ononderbroken afwezig bent op uw hoofdverblijfplaats ‘zonder melding te maken van uw tijdelijke afwezigheid’, kan dit aanleiding geven tot een afvoering van ambtswege door het college van burgemeester en schepenen, voor zover uw huidige woonplaats niet gekend is. Hier komen we dan bij de MELDINGSPLICHT.

 5. Tony. zegt op

  als invalide die naar het buitenland buiten (Europa) wil moet worden aangegeven aan uw adviseur die kan beslissen dan of uw vertrek naar het buitenland buiten de (E.U) kan of niet ,deze moet het toestemmen, zodra je langer dan 3 maand naar het buitenland ga dan kan uw inkomsten worden gestaakt tot u weer bij de adviseur komt op kontrole .dat weet ik om dat ik 2jaar ziek was en bij mn broer in Cambodia wou zijn .let op als het zou uitkomen dat je langer weg bent dan het mocht,dan kan je alles terug betalen .wegens froude. beste is raad vragen aan de ziekte-kas eerst ‘. en met een bewijs van uw adviseur kan je dan met gerust hart vertrekken.in Europa zou het kunnen zonder problemen

 6. Janin ACKX zegt op

  Om met alles in orde te blijven kan je 6 maanden min een dag in het buitenland verblijven. Je kan het eerste jaar inderdaad aangeven dat je het gaat “proberen”, maar niet overal wordt dit aanvaard! Zolang je een adres in België behoud ben je ook met alles in orde. Ga jij je inschrijven op de ambassade in Bangkok, wordt je automatisch uitgeschreven in België. Voordeel daarvan is als jij je paspoort moet vernieuwen kan dat in Bangkok , anders moet je terug naar België voor een nieuw. Je kan wel een overbruggings paspoort van een jaar krijgen, maar daarna zal je de aanvraag in België moeten doen. Belangrijke papieren (zoals bv kies, brieven, Ed) bekom je dan ook via de ambassade.
  Woon je buiten België vervalt dan ook je ziekteverzekering ed. Je zal zo wie so een ziekteverzekering in Thailand moeten nemen, want zonder is erg onverstandig.
  Het heeft dus voor en nadelen. ‘

  • Lung addie zegt op

   Beste Janin,

   ook deze info klopt niet:
   Ga jij je inschrijven op de ambassade in Bangkok, wordt je automatisch uitgeschreven in België.

   Indien u zich wil laten inschrijven bij de Belgische ambassade MOET u zich eerst laten uitschrijven in jouw gemeente. Je krijgt dan in jouw gemeente een ‘getuigschrift van afvoering. Dit document noemt het MODEL 8 document en dit heb je nodig om je bij de ambassade in te schrijven:

   zie info op de website van de Belgische Overheid:
   https://www.belgium.be/nl/huisvesting/verhuizen/naar_het_buitenland/aangifte_vertrek

   Getuigschrift van afvoering:

   De gemeente zal u een getuigschrift van afvoering overhandigen. Dit getuigschrift is NOODZAKELIJK om u te laten registreren bij de Belgische diplomatieke of consulaire overheden in het buitenland.

   Dus dat ‘automatisch uitschrijven’ daar is niets van aan.

   Je kan ook het dossier op het blog hier lezen : uitschrijven voor Belgen. Je kan het vinden met de zoekopdracht hier in de linker bovenhoek van het blog.

   • Geert zegt op

    Beste lung Addie ,

    Ook deze info klopt niet.
    Het is best om je eerst te laten uitschrijven in Belgie en dan vervolgens te laten inschrijven op de Belgische ambassade te Bangkok maar dat is geen verplichting.
    Indien je jezelf niet hebt laten uitschrijven in Belgie dan kan dit ook nog gebeuren op de ambassade. Ze gaan je daarvoor echt niet terug naar Belgie sturen.
    Juist is juist hé lung 🙂

    Gegroet,

    • Lung addie zegt op

     Het is idd geen verplichting je in te schrijven bij de Belgische ambassade. Maar, heb je het ZELF al eens geprobeerd je daar in te schrijven zonder uitgeschreven te zijn in Belgenland? Zo ja, dan kan je spreken en moet ik toegeven dat het nu anders is dan voorheen. Zo nee, dan vraag ik me af waar jouw info vandaan komt. Ik ga verder op EIGEN ervaring en op wat er te lezen valt op de officiele website van de Belgische Overheid.. Hier staat nog steeds vermeld dat het NODIG is het uitschrijvingsdocument, de model 8, te hebben.
     En, neen, ze gaan je niet terugsturen naar Belgenland maar je wel mogelijk niet inschrijven, het is tenslotte geen verplichting je in te schrijven.

 7. Eric zegt op

  Je kan het antwoord op uw vraag op deze site vinden:

  https://www.socialsecurity.be/citizen/nl/handicap-invaliditeit/tegemoetkomingen-en-uitkeringen/vertrek-naar-buitenland

 8. jasper zegt op

  Formeel heb je in Nederland 8 maanden. In de praktijk zijn er velen die langdurig weg zijn en zich niet laten uitschrijven, dit hangt natuurlijk van je prive omstandigheden af. Zo kun je als jongere met gemak 1 jaar naar Australie, je staat bij je ouders ingeschreven – niemand die zich uitschrijft.
  Wel kan het een probleem worden als je echt ziek wordt, de zorgverzekering kan lastige vragen stellen.

  De oplossing voor velen is om telkens 4 maanden naar Nederland te komen, zo behoud je alle rechten (AOW opbouw, zorgverzekering), en in de zomer is dat geen bezoeking – als het zo heet is in Thailand!!

 9. Endorfun zegt op

  De gemeente kan je sowieso uitschrijven, als men vaststelt dat je er niet meer woont. Dat kan ambtshalve, daarvoor hoeft je je dus niet uit te schrijven. Als je je uitschrijft, gaat het natuurlijk direct in.

  Qua effect op invaliditeitsuitkering, werden hier als sites gepost.

 10. lenaerts zegt op

  ik ben invalide verklaard tot aan mijn pensioen en moet niet meer op controle gaan ,indien de gemeente mij moesten uitschrijven na 8 maanden , heeft dat dan invloed op mijn ziekte uitkering

 11. steven zegt op

  Beste Rudi,

  als u de belgische nationaliteit hebt en gedomicileerd bent in Belgie en een invaliditeitsuitkering trekt gelden volgende regels.

  ***Wil je bvb reizen eender waar in Europa mag je max 2 maanden weg,hoef je niet aan te vragen wel te melden aan je ziekenkas,want moet je toevallig opgenomen worden in een hospitaal en je hebt dit niet gemeld,kan en zal alles ten uwe verantwoordelijkheid zijn,dus alle kosten.Je mag wel gelijk in een ander land in Europa je domicilie hebben met behoud van uitkering

  ***Wil je bvb gelijk waar reizen BUITEN Europa dan moet je dat aanvragen bij je ziekenkas en kan je max goedkering krijgen voor 2 maand, dit kan je 3 keer per jaar na iedere keer na die 2 maand eerst in Begie te zijn terug geweest en moet je in totaal 1 dag langer dan de helft van het jaar in Belgie verbleven hebben om je uitkering te genieten.Bij aanvraag word je ticket gevraagd voor te leggen ter controle 2 maand,geen dag langer!!! mijn aanvraag werd afgewezen 2 weken geleden omdat het 2d langer was.
  Wil je je gaan vestigen in het buitenland buiten Europa dan kan je dat enkel doen in de Filipijnen,daar kan je je domicilie hebben mits een jaarlijkse controle aldaar en over te maken aan je ziekenfonds.Thailand word niet erkend.

  Je doet er ook goed aan een extra verzekering te nemen voor buiten Europa want de zieknkas vergoed niet meer ,met uitzondering van Bond Mayson als het nog niet aangepast is.

  Hopelijk heb je hier iets aan

  Steven

  • joskeshake zegt op

   Ziekenkas ” de voorzorg” vergoed nog altijd,mutas regelt voor hen de betalingen, zelfs de repatriatie vlucht naar Belgie naar Shiphol indien nodig, zijn betalen vlucht en amulance en jij betaald forfait van 100 €.

 12. Lung addie zegt op

  Dit ter aanvulling en verduidelijking bij de reactie van Joskehake:

  Het betreft hier een wet uit 1996, 294 §1 3de lid. Deze wet stelt dat iedere Belg, onderhevig aan RSZ bijdrage, recht heeft op ‘WERELDWIJDE’ bijstand in geval van dringende hospitalisatie. Dus een gepensioneerde Belg, welke automatisch op pensioen, aan de bron, RSZ bijdrage ingehouden wordt, heeft recht op deze bijstand. Hoewel deze wet, welke een toevoeging is van een wet uit 1992, reeds meer dan 20 jaar oud is, is deze wet nog steeds ‘ongewijzigd’ en dus nog steeds van toepassing. Het woord ‘WERELDWIJD’ is duidelijk.
  Er is gedurende de jaren wel een en ander veranderd. Zo is er, sedert de opheffing van Eurocross en de oprichting van MUTAS, geen vertegenwoordiging meer in landen als Thailand, Cambodja, Laos. Enkel in de landen, voorkomend in de lijst, welke men kan terugvinden op de website van de verschillende mutualiteiten, is er vertegenwoordiging en ook rechtstreekse tussenkomst. Dit zijn niet enkel landen behorend tot de EU, zie oa Turkije.
  Er zijn welke enkele voorwaarden aan deze eventuele terugbetaling verbonden:
  RSZ plichtig en betalend zijn
  DRINGENDE opname
  Opname in een ‘Erkend’ ziekenhuis
  Behandeling door ‘Erkende’ arts voor een ‘erkende aandoening’
  Voorafgaande toestemming van het betreffende ziekenfonds aan de hand van een medisch rapport.
  Kosten niet hoger dan een behandeling in eigen land
  Onkosten nota’s in een door de mutualiteit verstaanbare taal (dus niet in het Thais)
  De kosten moeten eerst ZELF betaald worden en achteraf teruggevorderd worden bij het ziekenfonds welke dan uiteindelijk zal beslissen in hoeverre tussengekomen zal worden

  Dus een hele boterham met enkele vraagtekens.
  Wat valt precies onder ‘DRINGEND’ ?
  Erkende ziekenhuizen en artsen? Erkend door wie? Door het betreffende land veronderstel ik. Vallen prive ziekenhuizen in Thailand hier onder?
  Voorafgaande toestemming: dus in feite moet je reeds opgenomen zijn al voor je eventueel zal weten of er tussenkomst zal zijn of niet. Hoe lang gaat deze toestemming op zich laten wachten? Dit zijn zaken welke eigenlijk enkel in de praktijk kunnen uitgevlooid worden want hier een sluitend antwoord van de ziekenfondsen op krijgen is niet eenvoudig.
  Betreffende de geldigheid van de wet is er echter geen twijfel. Werd door twee verschillende Belgische ziekenfondsen uit drie verschillende regio’s ( Limburg-West Vlaanderen-Brussel ) schriftelijk bevestigd met identiek dezelfde voorwaarden. Andere regio’s gaven geen antwoord of draaiden rond de pot.
  Wat betekent dit nu in de praktijk? Bij ‘dringende’ ziekenhuisopname kan er dus, indien je uiteindelijk voldoet aan al die gestelde voorwaarden, nog steeds beroep gedaan worden op de Belgische ziekenfondsen.

  Het is wel aan te raden om, ook al is het niet verplicht, de jaarlijkse bijdrage als lid van een ziekenfonds, verder te blijven betalen. Indien de bijdrage stopt kan je eventueel het dossier opnieuw openen doch dit vraagt enige tijd en in geval van dringendheid is dit natuurlijk niet aan te raden want je hebt die toestemming nodig. Het lidmaatschap bedraagt, naargelang welke mutualiteit ongeveer 85Eu/jaar.
  Ook natuurlijk geraadzaam van een eigen verzekering te nemen, tenzij je bij machte bent het bedrag zelf eerst op te hoesten, doch dient men er rekening mee te houden dat, bij een ernstige aandoening of heelkundige ingreep, dit snel een bedrag met 6 nullen kan zijn. In feite geen reden dus om op tafel te gaan dansen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website