Beste lezers,

Als je in Nederland bent uitgeschreven en in Thailand woont met een jaarvisum, dan ben je natuurlijk nog geen inwoner van Thailand. Als je nergens staat ingeschreven ben je eigenlijk een spookburger.

Wat moet je doen om officieel in Thailand ingeschreven te staan? Is daarvoor het gele huishoudboekje voldoende? En hoe makkelijk krijg je dit?

Heb je geen van beiden dan ben je nergens in een land ingeschreven, dan ben je voor Nederland een spookburger, dat lijkt mij niet wenselijk.

Graag reacties van hoe het eigenlijk zit?

Groet,

Niek

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Wordt ik een spookburger als ik mij uitschrijf in Nederland?”

 1. Soi zegt op

  Beste Willy, je vraagt het volgende: “Iemand die uit Nederland is uitgeschreven en in Thailand woont met een jaarvisum denkt vaak dat hij dan inwoner van Thailand is, is dit wel zo?”

  Het antwoord is: Ja! Iemand die in TH woont met een jaarvisum is een inwoner van TH. De registratie van zijn wonen in TH begint al bij de aanvraag van het visum ter ambassade/consulaat, daarna in het vliegtuig bij het invullen van de arrival card, vervolgens aan de balie van het hotel alwaar hij zich na de landing vervoegt, en tenslotte bij de immigration voor zijn 90-dagen adresmelding. (Heeft hij adresbevestiging nodig bv tbv een TH rijbewijs dan vraagt hij de immigration om een certificate of residence. Waarmee hij aantoont in TH te wonen.)

  Jouw volgende vraag is: “Is het niet zo dat je alleen na het verkrijgen van een resident paspoort pas in Thailand woont, of met een zogenaamde geel Tabien Baan (huisregisterbook). En hoe makkelijk krijg je dit?”

  Eigenlijk zijn het 3 vragen. Maar goed. Uit voorgaande moge duidelijk zijn dat (1) het dus niet zo is dat je enkel met een resident paspoort inwoner bent van TH. Het heeft slechts te maken met de tijdsduur van inwonerschap. Een jaarvisum (eigenlijk verkeerd woord, maar gemakshalve gebruiken we die term gewoon!) is aldus een jaar geldig, een resident paspoort voor langere tijd. Het antwoord is dus: Neen, om inwoner van TH te zijn heb je niet een resident paspoort nodig. Datzelfde geldt voor het gele huisboekje. (2) Ook iemand die niet over een dergelijk huisboekje beschikt is gewoon inwoner in TH als hij in TH woont op grond van zijn jaarvisum. De vraag (3) hoe gemakkelijk het is om een geel huisboekje te krijgen laat ik onverlet want niets van doen met oorspronkelijke vraag.

  Tot slot jouw opmerking: “Heb je geen van beiden dan ben je nergens in een land ingeschreven,…”. Duidelijk moge zijn dat dit niet het geval is. Kom je TH binnen met een jaarvisum die je jaarlijks herhaalt dan ben je jaarlijks in TH ingeschreven en ben je jaarlijks inwoner van TH. Nogmaals: resident paspoort noch geel huisboekje hebben hier niets mee van doen.

  Vervolg van jouw opmerking: “…. dan ben je voor Nederland een spookburger.” Dat is niet zo: als iemand uit NL is uitgeschreven kan hij nooit spookburger zijn. Spookburgers zijn inwoners van wie het adres onbekend is. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die verhuisd zijn, maar dat niet hebben aangegeven. Sommigen kiezen er bewust voor om spookburger te zijn, om ongestraft te kunnen frauderen. Maar ook studenten bv die een ander adres opgeven dan hun feitelijk woonadres om een hogere toelage te ontvangen. Een spookburger is dus iemand van wie in NL niet bekend is waar hij zich bevindt.

  Iemand die naar TH emigreert, en zich aldus in NL bij de gemeente heeft uitgeschreven, is nooit spookburger, en kan dat ook niet worden. Immers, hij heeft te kennen gegeven dat hij NL verlaat, heeft aan alle belasting- en heffingsverplichtingen voldaan cq gaat dat alsnog doen via gemeentelijke (na)vorderingen, en heeft bij uitschrijving zijn adres in het buitenland opgegeven. Waarmee de kous af is voor wat betreft de NL bestuurlijke bemoeienis. Dat betrokkene in het buitenland al dan niet verhuist maakt voor NL dan verder niet uit.

  Maar stel nou dat iemand in TH woont op grond van een jaarvisum en hij heeft zich niet uitgeschreven bij de gemeente. Is zo een iemand spookburger? Nou dat kon wel eens het geval zijn als deze zich verborgen houdt bv voor de Belastingdienst die nog wat te verhapstukken heeft. Maar zo’n iemand zou dan ook niets van doen moeten hebben met instanties als de SVB en/of Pensioenfonds. Anders is al snel een adres bekend. Zo zie je maar: het valt niet mee om spookburger te worden. Men zal een uitkering cq inkomen uit NL er niet voor opofferen, lijkt me.

  Kortom: a) het in NL al dan niet spookburger zijn en in TH inwoner heeft niets met elkaar van doen. b) En om inwoner van TH te zijn hoef je niet per sé een resident paspoort of geel huisboekje.

  • RichardJ zegt op

   Nogmaals voor de goede orde: het niet uit te roeien misverstand:

   Het “Certificate of Residence” R.O.22 wordt afgegeven door de TH belastingdienst.

   Immigratie verstrekt een document waarvan de titel vertaald luidt: “Certify foreigner address report”

   • RonnyLatYa zegt op

    Ik heb ze al in verschillende vormen en met verschillende titels en teksten zien afgeleverd worden door immigratie.

    In ieder geval is het aanvraagformulier wel standaard en daar staat wel “Certificatie of Residence” op.

    APPLICATION FORM FOR RESIDENCE CERTIFICATE IN THAILAND
    แบบฟอรมขอหนังสือรับรองถิ่นที่พักอาศัยในประเทศ

    https://chiangmaibuddy.com/wp-content/uploads/2014/11/Thai-Residency-Certificate-Form.pdf

    Er is dus niks mis mee denk ik om het formulier dat immigratie aflevert standaard ook een “Certificate of Residence ” te noemen.

    Wel je een verschil maken kan je bij dat van de belastingen R.O.22 voegen om verwarring te vermijden.

 2. Erik zegt op

  Niek, wat is mis met het niet hebben van een vaste woonplaats? Je kunt je uitschrijven uit NL met de mededeling ‘wereldreis van twee jaar’. Dan woon je overal en nergens en kan niemand je vinden. Dat maakt je nog geen spookburger want je hebt je netjes uitgeschreven. De overheid weet dat je een reis maakt.

  Je overtreedt geen enkele NL regel als je een wereldreis maakt. Ik zie het woord ‘spookburger’ dan ook niet als iets laakbaars. Het nadeel van geen adres hebben is dat jouw familie je niet kan vinden bij calamiteiten; er is ook kans dat je ergens dood komt te liggen en jouw familie van niks weet.

  Verblijf je in Thailand dan heb je een adres. Dat kan hotel-guesthouse zijn, huurder of inwoner bij iemand. Wie weet waar je woont?

  1. De Immigration heeft een overzicht van jouw verblijfplaats. Dat gaat met hotel-registratie, of met huisregistratie of de 90-dagen melding. Heb je een huisboek dan heeft de gemeente jouw adres. Je bent bewoner van Thailand en men kan je vinden. Hoe je een huisboek kunt krijgen staat elders in dit blog beschreven.

  2. Doe je aangifte voor de income tax dan heb je een adres. Na 180 dagen in Thailand ben je voor de belastingdienst resident: ingezetene, vaste inwoner, bewoner.

  3. Vergeet Big Bro niet en die kan ook in Thailand heel veel. Maak een misstap en ze vinden je hoor!

 3. janderk zegt op

  beste Niek.

  Toen je je liet uitschrijven in de gemeente moest je een adres opgeven waar je naar toe verhuisde. Als je in Nederland zou verhuizen ga je van het ene GBA naar het andere GBA(Gemeentelijke basis administratie)
  Vertrek je naar een plaats in het buitenland (maakt niet uit welk land of welke woonplaats gewoon het buitenland) dan verhuist men jouw gegeven naar het RNI (Register Niet Ingezetenen). Als je vervolgens niets meer doet dan blijf je voor Nederland dus Niet ingezetene.
  Ben je dan een spook burger?
  Voor Nederland niet, je bent ingeschreven in het RNI.. Ben je dan vindbaar, dat hangt er vanaf. Je bent onvindbaar(voor Nederland) als je van het ene land naar het andere land verhuisd. Of als je in Thailand bijvoorbeeld zou wonen in Bangkok. Dat wil niet dat je dan voor de Thaise overheid onvindbaar bent, Denk aan de 90 dagen, inschrijven in hotel, aanvragen van een visumextensie, melden van door een Thai van verblijf van een Farang.
  Ook met Nederland heb je mogelijk een probleem.
  Je inkomen als je tenminste een uitkering of pensioen hebt is onderhevig aan controle. Zo moet je bijvoorbeeld een verklaring van in leven zijn af geven. De pensioenfondsen sturen dit in ieder geval naar het adres wat staat in het RNI. Als je dit dus niet wijzigt naar een nieuw adres blijft dat op het oude adres binnen komen. En als je het niet inlevert heb je geen uitkering meer.
  Dus op je vraag terug komend Nee je wordt geen spookburger.

 4. janbeute zegt op

  Is het niet zo dat als je uitgeschreven bent in Nederland bij je laatste gemeente.
  Je weer in moet schrijven bij de gemeente waar je woont in Thailand.
  Ik heb buiten het gele tambieen baan boek mij ook laten inschrijven bij de plaatselijke Amphur.
  Het is net zoiets als een uittreksel uit het bevolking register.
  Op dit document staan zelfs ook de namen van mijn ouders vermeld.
  Het document is zowel in het Thais als Engels te verkrijgen.
  De naam is Certifate form of particulairs of civil registration from registration data base, of tewel het Thor. Ror. 14/1.
  Hier staan al je gegevens waar je woont dus huisadres in Thaise gemeente en je Thaise registratie nummer die overeenkomt met je Roze Thaise id kaart.
  Hoop dat je hier iets aan hebt.

  Jan Beute.

 5. willem zegt op

  Inwoner van Thailand??

  De huidige covid situatie maakt mijns inziens pijnlijk duidelijk dat velen die denken inwoner van Thailand te zijn slechts gedoogd worden zolang ze in Thailand zijn, zich netjes gedragen en zich aan de regels van constante registratie en melding houden.

  Nu buiten Thailand zijn om welke rede dan ook bekend niet dat je enig recht hebt terug te komen naar waar jullie denken inwoner te zijn. Met je gele boekje, jaarvisum, certificate of residence,Thai rijbewijs en bankrekeningen. Je bent en blijft een alien.

  Je denkt misschien geëmigreerd te zijn naar Thailand maar dat is m.i. maar schijn.

  • janbeute zegt op

   Is het niet zo Willem, dat buiten je gele boekje en jaarvisum om alleen nog een huwelijks bewijs nodig hebt met een inwoner of inwoonster van Thailand.
   Even lamgs de Thaise ambassade met wat extra papier werk en hup you can go naar Thailand.
   Wel uiteraard met 14 dagen quarantaine bij aankomst.

   Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website