Beste lezers,

Vorig jaar had ik veel reacties gehad op mijn onderzoek naar zonne-energie als vervanging van mijn huidige stroomleverancier. Het was heel interessant, maar ik kon nog steeds geen stappen ondernemen.

Deze week zag ik bij Global House zonnepanelen staan van 330 Watt voor nog geen 4.000 Baht. Toch zo’n kleine 25% goedkoper dan vorig jaar. Ik heb hierop een bedrijf in Hua Hin aangeschreven en aan hand van mijn stroomrekening zou ik voor circa 150.000 Baht een systeem gezet krijgen dat na zes jaar geamortiseerd zou zijn. Ik vind dat een lange tijd. Zo ver wil ik niet vooruit plannen en me ook niet vastleggen.
Dus ben ik verder aan het zoeken.

Wanneer ik zelf de nodige componenten koop, zou het goedkoper zijn (het is geen off-grid systeem – ’s nachts krijg ik gewoon nog stroom van de leverancier). Daarbij heb ik ook aan wind-turbines gedacht. Bij Lazada kun je een 800W windturbine kopen voor ongeveer 8.000 Baht. Je zit qua prijs dus op ongeveer dezelfde hoogte als de zonnepanelen, met dit verschil dat een windturbine (bij wind) ook ’s nachts stroom kan leveren. Ze beginnen al bij lage windsnelheden stroom te produceren.

Nou hier mijn vraag, voordat ik maar één baht uitgeef… is er iemand daar daarmee ervaringen heeft opgedaan? Windturbines van Lazada of een ander bedrijf in Thailand – aliexpress?

Maar wel echt eigen ervaring. Geen theorie van mensen die iets gehoord hebben of gelezen hebben… dat kan ik zelf ook wel. Gewoon nuchtere feiten… alvast bedankt voor het delen.

Groet,

SjaakS

10 reacties op “Lezersvraag: Windturbines voor de opwekking van elektriciteit in Hua Hin?”

 1. ruud zegt op

  Mijn ervaring is dat je krijgt, waarvoor je betaalt.

  Voor 8.000 Baht krijgt u waarschijnlijk geen goed werkende stroomleverancier.
  Bovendien kunt u die windturbine niet zomaar aan uw electra aansluiten, daar zijn – als die niet met de windturbine worden meegeleverd – nog andere componenten voor nodig, om te zorgen dat de windturbine en het lichtnet elkaar niet tegenwerken, en om te zorgen dat de stroom van de windturbine het electriciteitsnet niet in gaat, wanneer de stroom van het net uitvalt.

  Mijn ervaring met wind in het dorp is, is dat die meestal op vakantie is elders.
  Of dat bij u anders is, weet ik uiteraard niet.

  Met 800 Watt maximaal, dus alleen als het flink waait, en af en toe schoonmaken, anders levert hij geen optimaal rendement, doe je trouwens niet veel in een woning.
  Uw waterkoker kunt u er niet op laten werken.
  En voor 8.000 Baht, plus je het werk dat je eraan hebt, kun je heel veel stroom krijgen, van de leverancier.

 2. hans w zegt op

  Ik heb in een dolle bui en omdat Hollanders windmolens moeten hebben ook een 800W wind turbine aangeschaft, ik had nog een oude 12V accu staan en die hierop aangesloten alles perfect, alleen zit er een missing link of kink in de kabel er is hier bijna nooit geen wind, de bomen bewegen wel maar mijn wind turbine die op een 6 meter hoge mast staat draaide zo eens in de week en er moet ook nog eens een inventer tussen gezet worden om stroom aan het net te leveren. Al met al leuk om er naar te kijken maar in Thailand een slechte investering.
  hans

  • Sjaak S zegt op

   Dus je kreeg de accu ook niet opgeladen? Een kennis van mij heeft zo’n apparaat waarmee je windkracht kunt meten.. kan ik zien of er genoeg van is…

   • hans w zegt op

    Ik heb als gepensioneerde race enginier alle meet apparatuur die je maar bedenken kunt dus ook een wind stroom meter, maar als er geen wind is meet die niks en de keren dat er wel wat wind is en ik heb de schuiflader opgezet en 5 meter omhoog geklommen is de wind alweer weg hier. Mijn accu word wel opgeladen ik meet 30Amp laadstroom maar als ik de aangesloten buitenlamp laat branden is het na een paar uur alweer donker, de enigste oplossing zou zijn een goede ventilator voor de wind turbine zetten dan zal hij wel draaien. Maar nogmaals ik heb dit project voor de lol en om bezig te zijn, wat heel belangrijk is als je gepensioneerd bent.
    Maar een aanrader is het niet om er een te kopen.
    hans

 3. L.Burger zegt op

  Ik vermoed dat u die 8000 baht nooit gaat terug verdienen.
  Waarschijnlijk is die molen al voortijdig kapot omdat de kwaliteit van die aziatische producten slecht is.

  • Sjaak S zegt op

   Uit eigen ervaring? Of van horen zeggen?

 4. L.Burger zegt op

  even ter aanvulling.
  ik heb dan wel geen ervaring met die windmolens maar wel met elektrische componenten.
  wij bestellen geen elektronica meer van alibaba, aliexpress enz want allemaal rommel.

 5. Lung addie zegt op

  Beste SjaakS,
  indien je een eigen stroomvoorziening wil realiseren dan doe je dit ofwel goed ofwel niet, of dit nu met zonnepanelen of met windturbines is. Een eigen stroomvoorziening zonder voldoende opslagcapaciteit is zinloos. Je zal dan soms energie hebben maar vaak op momenten dat je die niet nodig hebt. Een raming maken van de kosten, aan de hand van jouw elektriciteitsfactuur, is reeds zinloos daar deze factuur niets zegt over je piek- en dal verbruik. Dus daar ben je reeds verkeerd vertrokken.
  Een turbine(tje) van 800W is gewoon speelgoed en met veel geluk enkel goed om een paar lampen te laten branden. Reeds een groot gedeelte van de opgewekte energie gaat verloren in de randapparatuur daar deze ook stroom nodig heeft om te kunnen werken.
  Om een huis van energie te voorzien zal je er zelfs niet komen met 10 van deze prullen. De grootste kost zal dan nog naar de opslagmogelijkheden gaan…. batterijen of eventueel een Tesla Wallpower Unit maar die kost snel 8000EU….Indien je dan ook nog deels op eigen energie, deels op distributie energie wil werken dan zal je voor zwaardere technische problemen komen te staan: het in fase krijgen en houden van beide voorzieningen. Geen eenvoudige opdracht voor een leek.
  Met de huidige energieprijzen in Thailand is het totaal niet rendabel om een eigen stroomvoorziening te bouwen. 150.000THB investeren en terugwinnen (???) in 6 jaar vond je reeds te lang. Ik kan je garanderen dat je deze 150.000THB NOOIT zal terugwinnen en meer zonder dan met stroom zal zitten.

  De reactie van Hans W vond ik super: je doet het als experiment of hobby, zoals ik deed met zonnepanelen om een 500W pomp 24 op 24u te laten draaien…. heb me er goed mee vermaakt maar dat was dan ook alles.

  Een interessant artikel om lezen over het nut van kleine windturbines:
  https://www.lowtechmagazine.be/2009/05/testresultaten-kleine-windturbines.html

  • Sjaak S zegt op

   Ja, ik denk het nu ook. Denk dat ik beter een diesel of benzine aggregaat kan aanschaffen, om (vooral ’s nachts) stroomuitval op te vangen. Overdag maakt het ons niet zoveel uit. Dan gaan we een paar uurtjes de stad in en merken het niet eens.
   Dit krijg je als je te veel tijd omhanden hebt. Iedere keer aan het zoeken naar wat ik nog kan verbeteren aan het huis of de leefsituatie… 🙂
   Bedankt voor de tips!

   • Lung addie zegt op

    Beste SjaakS,
    jij woont, naar ik meen, ergens in de omgeving van Hua Hin. Hebben jullie daar dan zo vaak stroomonderbrekingen en dan nog van langere tijdsduur? Als bv ’s nachts de stroom een paar uur uitvalt dan heb je daar toch weinig last van, veronderstel ik toch. Hier bij ons, Chumphon, valt de stroom heel zelden uit en als het dan zo is, dan is dat meestal voor een uurtje. Geen enkele echte last van hoor en zeker geen reden om een eigen stroomgenerator aan te schaffen. Toch nog eens goed over nadenken hoor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website