Lezersvraag: Wie kan mij advies geven over land in Isaan leasen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 april 2021

Beste lezers,

Wij hebben een stukje land in Isaan, op naam van mijn partner (niet getrouwd) natuurlijk. Ik wil dit land leasen voor 30 jaar met daarna nog 2 maal verlenging van 30 jaar. Ik heb hier wel opmerkingen over gelezen maar kan geen stukje hierover lezen met nuttige adviezen, qua procedure.

Wie heeft die voor mij?

Ook vraag ik mij af hoe een en ander ingedekt kan worden bij scheiding of overlijden van een van de partijen? Gaat de lease dan richting mijn kinderen?

Mijn partner heeft geen kinderen. Als zij komt te overlijden vraag ik mij af of mijn rechten blijven bestaan? Ook qua betreden van het land zonder dat ik dat wil? (bij wegpesten). Niet dat ik dat verwacht, maar je weet maar nooit. Tevens moet je dit zakelijk bekijken.

Graag advies.

Mvg,

Otto

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 3.00/5. From 2 votes.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Wie kan mij advies geven over land in Isaan leasen?”

 1. Tina Banning zegt op

  Mijn advies: niet leasen, maar vruchtgebruik tot uw dood. Als u vrouw komt te overlijden, heeft u nog het recht daar te wonen, ook het recht om te verkopen. Na u overlijden, gaat naar u vrouw wettelijke erfgenamen.

 2. nicky zegt op

  Gewoon een goede advocaat nemen. Die kan alles regelen

 3. e thai zegt op

  https://www.isaanlawyers.com/our-team/ hebben een goede naam zelf geen ervaring met ze
  hebben notery service en veel ervaring met dit soort zaken

 4. Erik zegt op

  Otto, ik herinner me dat 2×30 jaar huren het maximum was maar dat dit is veranderd in max 1×30. Of nu 3×30 mogelijk is lijkt me sterk.

  Huur aangetekend op het chanoot is ijzersterk; vruchtgebruik en recht van opstal zijn twee andere mogelijkheden.

  Mede gezien jouw andere vragen adviseer ik je een advocaat te zoeken die gespecialiseerd is op dit vlak. In een lezersvraag van de laatste weken zijn advocaten genoemd.

  Tina Banning, als de eigenaar van de grond die grond in een testament nalaat aan een ander dan de vruchtgebruiker dan valt er niets te verkopen.

 5. Lung addie zegt op

  Beste Otto,
  dit onderwerp werd op 18 april 2021 nog besproken op dit blog.
  Het beste wat je kan doen is, als het iets mag kosten en je zekerheid wil, een advocaat raadplegen. Er werden hier voldoende hints gegeven van goede advocaten.
  Daar kan je antwoord krijgen op uw vragen:
  – Door het feit dat jullie niet gehuwd zijn ben je dus niet zomaar erfgenaam…. wat te doen?
  – is een lease overdraagbaar bij overlijden van de huurder in Thailand?
  – stopt een lease bij overlijden van de verhuurder in Thailand?
  – wat is de max toegestane lease in Thailand?
  In tegenstelling tot wat Tina hier schrijft: een vruchtgebruiker KAN NIET verkopen want hij is geen eigenaar. De eigenaar, in Ne de ‘blote eigenaar en in Be de naakte eigenaar’ genoemd kan dat ook niet zonder toestemming van de vruchtgebruiker. De vruchtgebruiker staat namelijk in de chanote van het eigendom.
  – toewijzing als erfgenaam via testament: wat zijn de gevolgen als je op die manier, als farang, eigenaar zou worden? Daar zijn gevolgen aan verbonden want als farang kan je geen land bezitten en moet je die eigendom dus verkopen binnen de periode van 1 jaar wat dan ook gevolgen zal hebben voor de verkoopprijs..
  – kan je vriendin je wel, per testament, als volledig erfgenaam aanduiden indien er ook rechtstreekse erfgenamen zijn zoals bv ouders, kinderen, broers, zusters? In vele landen kan dat niet daar bv, in Be iemand zijn eigen kinderen niet volledig kan onterven enkel voor 50%…. in Nl of hier, in dit geval, Thailand ???? In dit geval ben je verplicht in onverdeeldheid te gaan….

  Ik kan dus maar 1 raad geven: raadpleeg een advocaat daar dit een complexe materie is waar enkel een jurist uitsluitsel kan geven, tenminste indien je achteraf voor geen verrassingen wil komen te staan.

 6. Eddy zegt op

  Hallo Otto,

  Ik heb 3 verschillende advocatenkantoren in Hua Hin gesproken over deze materie, voordat ik besloten heb een huis te kopen. In Thailand kun je privaatrechtelijk via de advocaat allerlei contracten tussen jou en je partner maken, zoals wat te doen bij scheiding of lease automatisch laten verlengen, echter deze hebben voor de Thaise rechter geen waarde. Zonde van je geld.

  Wat kun je wel doen:
  1) goede afspraken maken met je partner wat te doen bij scheiding. Als de afspraken redelijk, gebalanceerd en billijk zijn, dan is de kans op naleving het grootst
  2) goede afspraken make met je partner als een van jullie overlijdt. Ook hier redelijkheid en billijkheid duurt het langst. Zij kan een testament maken met jou als enige erfgenaam, echter als ze van kwade wil is agv een scheiding e.d., kan ze dit testament nietig verklaren of aanpassen zonder jouw medeweten. Daarom heeft een van de Thaise advocaten mij geadviseerd de eigendomspapieren zelf te bewaren [natuurlijk in goed overleg met de partner].
  4) als het alleen land betreft, is het om het even lease of vruchtgebruik [usufruct]. Als het land verkocht wordt kan de nieuwe eigenaar toch rare dingen doen. Je staat m.i. sterker als je land leaset en op het land ook eigenaar bent van een huis. Je staat zwakker als er een huis op het land staat en het huis is van een ander en zeker als het huis van de familie van jouw partner is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website