Beste lezers,

Ik heb een aangifteformulier (C formulier) ontvangen van de belastingdienst in Heerlen. Het gaat over inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage ZVW.

Er staan 65 vragen die ik moet beantwoorden over werkelijk van alles. Mijn probleem is dat ik van zeker 40 vragen helemaal niets begrijp, en van de rest bijna niets.

Mijn vraag aan Nederlanders, kunnen jullie mij helpen? Het is om wanhopig te worden.

Laat aub iets horen en ik reageer onmiddellijk.

Veel dank alvast! Ik woon al 30 jaar in Chiangmai.

Groet,

Jan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Wie helpt mij met belastingaangifte in Nederland?”

 1. Jan zegt op

  Beste Jan,

  Geen paniek…je kunt het best contact opnemen met Lammert de Haan.

  Is een uitermate deskundige belastingconsulent en reageert dikwijls op dit blog als het over belastingzaken gaat.

  Ff googelen en je vindt informatie over hem.

  Succes.

 2. haki zegt op

  Ik zou je graag willen helpen maar ben geen deskundge op belasting gebied. Vanwege je situatie (al 30 jaar woonachtig in Thailand) lijkt het verstandig dat je tracht contact op te nemen met Dhr. Lammert de Haan, die hier vaker deskundig advies geeft. Volgens mij is zijn email adres l.haan14@chello.nl
  maar weet dat niet zeker. Wellicht dat andere lezers dit wel met zekerheid weten. Succes! Haki

  • Erik zegt op

   Dat e-mailadres is juist.

 3. Jan zegt op

  Nog ter aanvulling:
  Lammert de Haan komt uit Heerenveen…gaat het googelen wat makkelijker.

 4. Wil zegt op

  Dag Jan, ik woon ook in CM . Toen ik voor de eerste keer mijn belasting moest doen moest ik ook zo’n ingewikkeld formulier invullen. De jaren daarna is het vrij simpel, en gaat dat online, waarbij het meeste al ingevuld is. Ik begrijp niet nu je al 30 jaar in CM woont, dat je nu opeens zo’n ingewikkeld formulier moet invullen. Wat heb je de rest van de 30 jaar gedaan? Je kunt me mailen op thailandwil@hotmail.com. En ev. kunnen we wat afspreken. Groet, Wil

 5. Eric zegt op

  Neem contact op met belastingadviseur Lammert de Haan in Heerenveen. Hij weet alles en kan alles voor u regelen.

 6. Johan zegt op

  Ik laat de laatste 2 jaar bij ACM in moordrecht mijn aangifte doen. Ben er zeker van dat die kunnen en willen helpen. Hun vergoeding is zeer redelijk. Per kerr 120€ maar heeft voor mij totaal 16000€ verdiend. Zijn naam is Pieter Lingen

 7. Lammert de Haan zegt op

  Dag Jan,

  Ik schat in dat jij niet een van de jongsten meer bent: je woont al 30 jaar in Chiang Mai. En dan is het toch leuk om te ontdekken dat de Belastingdienst toch nog steeds aan jou denkt en je verblijdt met een 44 bladzijden tellende papieren aangifte model-C met ook nog eens een ruim 80 bladzijden tellende toelichting en aanvullende toelichting.

  Van het grote aantal vragen hoef je er maar enkele te beantwoorden (geen Nederlandse onderneming, je bent geen kwalificerende belastingplichtige en dus spelen zaken als echtgenote, kinderen, een eigen woning, persoonsgebonden aftrek, etc., etc. geen rol).

  Over het ‘wat’ en ‘waar’ je wel iets moet invullen mag je contact met me opnemen via l.haan14@chello.nl
  Daarbij gaan we tevens bekijken of het zinvol voor jou is om via de SVB (ik neem aan dat je een AOW-uitkering geniet) een DigiD aan te vragen, zodat digitaal aangifte gedaan kan worden i.p.v. op papier.

  Groet,

  Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

 8. hurm zegt op

  Info@VDH-belastingconsultancy.nl in Gorkum is gespecialiseerd in expat aangiftes. 85,- euro.
  Alle jaaroverzichten digitaal aanleveren. Succes!

 9. Pieter zegt op

  Bel met de BelastingTelefoon Buitenland (+31 555 385 385) en vraag of je in aanmerking komt voor hulp bij aangifte. Als dat zo is, maken zij een afspraak voor je waarbij een medewerker van de Belastingdienst Buitenland (Heerlen) je terugbelt en je gratis helpt bij het invullen van je aangifte.

  • Lammert de Haan zegt op

   Dit lijkt me geen goed advies, Pieter. Maar als je het wel doet doe het dan drie keer en zoek uit de drie verschillende uitkomsten die uitkomst die jou het beste past.
   Ik kan je verzekeren dat de inspecteur uiteindelijk met een vierde uitkomst komt, welke dan meestal de juiste is (maar ook weer niet altijd).

   Stel nooit een vraag over een lijfrente-uitkering want je krijgt in 100 van de 100 gevallen als antwoord, dat deze uitkering in Nederland belast is. In artikel 18, lid 1, van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting is het heffingsrecht over lijfrente-uitkeringen aan Thailand toegewezen.

   Slechts in het geval dat een lijfrente-uitkering ‘als zodanig’ ten laste van de winst van een Nederlandse onderneming komt mag OOK Nederland daarover heffen (art. 18, lid 2, van het Verdrag). Maar loop hier niet alvast op vooruit, anders zou je het de inspecteur wel heel gemakkelijk maken. Hij zal moeten bewijzen dat hier inderdaad sprake van is.

   Verder zal de Belasting Telefoon Buitenland je nooit wijzen op het in dit geval beperkte heffingsrecht bij wonen in Thailand, zulks als gevolg van het arrest van de Hoge Raad van 14 juli 2017.

   Overigens worden er morgen 5 aangiften voor de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen door mij voor vragensteller Jan naar de Belastingdienst ingestuurd, nl. over de jaren 2016 tot en met 2020. Dit zal nog worden vervolgd door verzoeken aan de Belastingdienst/kantoor Utrecht wegens ten onterechte inhoudingen t.z.v. de inkomensafhankelijke bijdragen Zorgverzekeringswet.

   Nee, Pieter: een goede fiscalist is doorgaans z’n geld meer dan waard!

 10. Erik zegt op

  Jan en Pieter, wat een prachtig initiatief van de Belastingdienst dat de specialisten in een telefoongesprek ineens alle ins en outs van zo’n aangifte kennen en je kunnen helpen!

  De specialisten ‘buitenland’ nog wel en dat kunnen er, denk ik, nooit veel zijn die én de verdragsbepalingen én de nationale wet goed kennen. Maar je weet maar nooit of zulke deskundigen er zijn.

  Neem je de gok? Want gaat het fout dan is de belastingplichtige de dader, niet de ambtenaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website