Lezersvraag: Wie heeft ervaring met een waterontharder?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
13 mei 2020

Beste lezers,

Waar wij wonen is het water vrij hard. Ik had al eens bij Homepro gekeken naar een water-ontharder, maar dat ding kostte rond de 20.000 Baht. Is er niet een goedkopere oplossing?

Ik wil alleen het water dat het huis binnen gaat ontharden. Voor het drinkwater hebben we al een filterinstallatie binnen huis, maar het water van de wasmachine en douche uiteraard niet.

Wie heeft er ervaring mee? Ik heb al met de trefwoorden water ontkalker en water ontharder gezocht op TB, maar niks gevonden…

Groet,

Sjaak S


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Wie heeft ervaring met een waterontharder?”

 1. Nicky zegt op

  Wijzelf hebben ook een hele dure complete installatie gekocht. In Nederland hebben vrienden van ons ook meer dan 2000 euro betaald voor kalkvrije installatie

 2. Arjen zegt op

  20.000 Baht is niet duur voor zo’n ding.

  Wat is “vrij hard” en naar welke waarde wil je?
  In NL wordt een waarde boven 12DH als “hard” gezien. Ons rauwe water heeft een DH van 37. Als het één keer door mijn ontharder is gegaan heeft het een DH van 19. Heel veel beter, maar nog steeds erg hard. Ik voer het dus twee tot drie keer door mijn ontharder, tot ik een waarde van 7-8DH heb.

  Denk erom, je moet zo’n ding ook regenereren. Afhankelijk van je gebruik wordt de tijd tussen iedere regeneratie bepaald. Je moet er zout water doorheen spoelen. Als je een goede ontharder koopt, doet het ding het zelf. Maar er moet een emmer met verzadigde zout oplossing naast staan, en er moet een afvoer zijn. In tegenstelling tot wat vrijwel iedereen denkt is het geloosde water NIET zout. Dat is een vrij ingewikkelde chemische reactie, maar met jou internet kenneis kan je dat vast wel opzoeken.

  Je kan beter eens op TV zoeken. Daar vind je veel meer. (Overigens ook over zonnepanelen)

  Succes met je zoektocht!

  Arjen.

 3. Harry Romijn zegt op

  Hardheid van het water wordt veroorzaakt door Ca en K-zouten, die in dat water zijn opgelost. In een ionenwisselaar worden die Ca en K vervangen door de Na van NaCl = keukenzout. Daarom moeten die korrels in de ontharder regelmatig weer opgespoeld ( = geregenereerd) worden met keukenzout.
  Idem overigens in de ontharder van vaatwasser en soms wasmachine.
  Hoe meer geautomatiseerd, hoe duurder dat apparaat wordt.
  Die Ca- en K-zouten zijn NIET magnetisch, dus.. dat marketingsprookje met een magneet om de waterleiding om kalk eruit te halen is maar voor één ding goed: de omzet van de verkoper.

 4. Arjen zegt op

  Nog even wat toevoegingen die eigenlijk heel erg belangrijk zijn om te weten.

  Je moet je huidige hardheid weten. “vrij hard” zegt weinig tot niets. En je moet echt weten naar welke hardheid je toe wilt. Dan moet je weten hoeveel water je maximaal nodig hebt. (Ga je je bad vol laten lopen, of laat je heel langzaam een bak met water vollopen voor een schep douche?) En als je die waarden weet kunnen ze je bij een homepro ook niet helpen. Daarvoor moet je echt naar een specialist gaan.

  Een ontharder heeft een vrij grote drukval. Zeker als je veel water wilt tappen kan dat best lastig zijn. (in plaats van je bad te vullen in 20 minuten duurt het nu 1,5 uur)

  Ik heb mijn ontharder parallel aan mijn watersysteem gezet, parallel aan een voorraad tank. Als het water in de tank te hard is circuleerd ik met een pomp door de ontharder en de tank tot ik de waarde heb die ik wil hebben. Mijn drukpomp houdt de voorraadtank op druk. Op deze wijze heb ik geen last van de drukval over de ontharder. Als het water wat harder dreigt te worden gaat de circulatiepomp aan. Zet ik een grote verbruiker aan (als we bijvoorbeeld twee grote wassen gaan draaien) zet ik de circulatiepomp handmatig aan.

  Op een gegeven moment werkt de ontharder niet meer en moet er geregenereerd worden. Dat gebeurt bij mij automatisch. ‘snachts. En omdat het automatisch gaat en ik er mijn bed niet voor uit wil staat er altijd 100 liter verzadigde zoutoplossing naast de ontharder.

  Reken voor een goed, werkend systeem maar minimaal 100.000 Baht.
  Ik heb, 15 jaar geleden ongeveer 200.000 Baht uitgegeven en veel moest ik toen zelf importeren.

  Arjen.

 5. Johan.nijmeijer zegt op

  wij hebben ook een waterontharder gekocht bij Meerendonk . Wij zijn bijzonder tevreden. http://Www.wegmetkalk.nl

 6. Sjaak S zegt op

  Wanneer ik de antwoorden zo lees, zal ik toch maar doorgaan met hetgeen ik nu al bezig ben. Ik heb een 2000 liter tank, die ik straks in de regen periode opvul met regenwater. Dit ga ik dan gebruiken…en wanneer dat op is, weer het gewone harde water tot aan de volgende regenbuien.

  • Lung addie zegt op

   Beste Sjaak S,
   zo een waterverzachter zelf bouwen is eigenlijk zeer eenvoudig, je hoeft er geen technisch wonder voor te zijn. Het zal natuurlijk geen geautomatiseerd toestel zijn maar het zal prima werken. Wat heb je nodig?
   -een kleine watertank: 50l is reeds genoeg met een goed afsluitbaar deksel of, zoals ik gebruikte,dikwandige PVC buis met een doormeter van 200mm en een lengte van 1m. Daar kan je langs beide zijden een afsluitstop oplijmen….
   -enkele accesoires als bochten, moffen…kranen….
   -onthardingshars: dit is in Thailand probleemloos te koop en je koopt best de kristalvorm en niet de poedervorm
   -zout om te regeneren
   Jammer dat ik hier geen tekening kan bijvoegen anders deed ik het. Heb er reeds 3 gebouwd waarvan 1 groter exemplaar voor een resort met 10 woningen….. Voor een woning met ‘normaal verbruik’ was de totale kostprijs ongeveer 8000THB. Diegenen die een ‘volautomatisch systeem’ bezitten moeten uiteindelijk ook het zout in de vergaarbak van het toestel gieten…. het naast het toestel leggen maakt niet dat het er van zelves inspringt en je rustig in bed kan blijven liggen……

   Die ‘magnetische’ spullen halen de kalk NIET uit het water. Deze spullen beletten enkel dat de kalk zich kan afzetten daar de kalk onder ‘stofvorm’ in het water blijft. Je hebt dan wel weinig of geen last van de witte kalkaanslag maar de kalk zit nog steeds in het water. Indien je een meting doet zal je zien dat de hardheid, zowel VOOR als NA deze ‘magnetische ontharder’ identiek hetzelfe is.

   • Arjen zegt op

    Beetje rare opmerking opmerking over het regeneren.

    Als het toestel volautomatisch is het dat ook. En ja, ik moet zorgen dat er een hoeveelheid met zout verzadigd water naast staat. Maar als het ding gaat regeneren wordt het zoute water uit de tasnk gehaald, en jawel(!), het spring er niet in, maar wordt er wel ingepompt. Helemaal zonder dat ik iets hoef te doen!!!! Mooi he, techniek.

    Ik moet alleen dan wel weer binnen een maand of zo, het zout aanvullen, want dan wordt er weer geregeneerd.

    Over je opmerking over die magneten ben ik het met je eens, dat is net zoiets als die magische stroombespaarders. Eigenlijk je reinste oplichterij.

    Arjen.

 7. Marja zegt op

  Dan moet je de Alfa 4000 nemen te bestellen op ontkalker.com dat is een magneet op de waterleiding ik heb hem ook werkt perfect!

 8. Sjaak S zegt op

  Zover ben ik ook wel gekomen, een waterontharder met magneet, blijkt dus slechts heel beperkt te werken, zie https://kosten-waterontharder.nl/radar/

 9. Marc zegt op

  Veel hangt af van de hoeveelheid kalk in het water, is het putwater of water van het lokaal net , in putwater zit steeds veel kalk maar hangt af van de streek , het net gebruikt meestal oppervlakte water en is vrij goed van kwaliteit .
  Ik gebruikte in Hua HIn putwater van 130 meter diepte , er zat zoveel kalk in dat men ontkalker het nauwelijks aankon , ik moest hem tweemaal per week laten reinigen wat toch wel wat kost aan zout , nu gebruik ik lokaal netwater, en heb het gemeten , er zit nauwelijks kalk in , ze gebruiken oppervlakte water en is dus een goede kwaliteit , ik behoef geen ontkalker meer !
  Mijn ontkalker koste in Hua Hin 40.000 baht en is echt niet teveel , de home pro toestellen , wel daar had ik minder vertrouwen in , een ontkalker behoeft ook een goede technieker en service .
  Een goede raad , gebruik netwater voor het huishoudelijke en putwater voor de tuin .

 10. Dick zegt op

  Een goede volautomatische waterontharder is al te koop vanaf €890,- .Wij hebben daar zeer goede ervaringen mee. Kunnen ook verzonden worden naar het buitenland. Zelf installeren is prima te doen.
  Ik lees hierboven veel op fabels gebaseerde informatie. Lees de feiten (en fabels) op http://www.mooiwater.nl

 11. Mike zegt op

  wij hebben sindskort een waterontharder van Aquacell.
  Heerlijk zacht water. Regenereert automatisch. Kostte ons inclusief montage en 21 vullingen zout 2454 euro.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website