Beste lezers,

Werd het internationaal rijbewijs model 1968 toch bekrachtigd? De conventie van Wenen betreffende het internationaal rijbewijs model 1968 zou ook door Thailand ondertekend zijn op 08 november 1968. Over de geldigheid ervan is er reeds menige discussie gevoerd omdat het in Thailand niet bekrachtigd zou zijn.

Iemand die het zelf ook maar wist van horen zeggen zei mij dat de bekrachtiging ervan uiteindelijk toch gebeurde vorig jaar op 01 mei 2020.
Heeft iemand daar meer informatie of bevestiging over?

Groet,

Nick (BE)

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Werd het internationaal rijbewijs model 1968 door Thailand toch bekrachtigd?”

 1. Peter zegt op

  Het internationale rijbewijs is een vertaling van je originele rijbewijs. Dus je mag met je originele rijbewijs, in combinatie met je internationale rijbewijs, rijden.

  Of er in 1968 het een en ander bekrachtigd is, is mij niet duidelijk maar dit zijn de regels. Wel moet je opletten, dat de categorieën in Thailand kunnen verschillen t.a.v. je originele rijbewijs.

  In Thailand wordt daar over het algemeen streng op gecontroleerd.

  Gr.

  • Jan Scheys zegt op

   Dus ben je verplicht altijd je nationale rijbewijs samen met het internationale rijbewijs bij te hebben in Thailand? Het internationale alleen volstaat dus niet?

   • Lung addie zegt op

    Neen Jan,
    alleen het internationaal rijbewijs is geldig als je hier niet meer dan 3 maanden, aaneengesloten, gebruik van maakt. Het Nederlands of Belgisch nationaal rijbewijs heeft hier geen enkel nut .Het Nationaal rijbewijs plus het internationaal rijbewijs heb je enkel nodig indien je een Thais rijbewijs wil bekomen en dat is dan nog verschillend van kantoor tot kantoor.

    • jasper zegt op

     Ik heb anders een boete gehad omdat ik naast het geldige internationale rijbewijs mijn nationale rijbewijs niet kon tonen. Terecht of niet: Ga maar eens een discussie aan met een Thaise politieagent. 500 baht afgetikt.

     • PEER zegt op

      Jasper,
      In jouw geval hoef je geen discussie met de agent aan te gaan, want hij staat in z’n recht.
      Het staat ook op je int rijbewijs, het is slechts ‘n vertaling.
      Maarrrrrr je had wel kunnen marchanderen om er met 200 bth vanaf te komen.

  • Nick zegt op

   Van het internationaal rijbewijs, dat inderdaad een vertaling is van het nationale rijbewijs, zijn er twee modellen: model 1949 dat door Thailand bekrachtigd werd en aanvaard wordt om bijvoorbeeld een Thais rijbewijs te bekomen en model 1968 dat door Thailand nog niet bekrachtigd zou zijn en waarover discussie bestaat over de geldigheid ervan.
   In België kunnen wij alleen het model 1968 bekomen. Vandaar mijn vraag.

 2. Jan Scheys zegt op

  Ik zou eens met de Thaise ambassade bellen om zeker te zijn. Zij moeten dat zeker weten omdat dit hun werk is.

 3. Ben Janssens zegt op

  Nick heeft het over het INTERNATIONALE MODEL en niet over het Internationale rijbewijs. Dat is een heel groot verschil. Als Thailand het Internationale model heeft bekrachtigd afgelopen jaar, zou dat betekenen dat je gewoon met een model van de Europese Unie in Thailand zou kunnen rijden ZONDER eerst een Internationaal rijbewijs bij de ANWB te hoeven halen.

  • Lung addie zegt op

   Beste Ben,
   neen hij heeft het niet over het ‘Internationaal Model’ maar wel over het ‘Internationaal RIJBEWIJS Model 1968’. Geen stukken vergeten te lezen.
   Wel: ‘Iemand die het zelf ook maar wist van horen zeggen zei mij dat de bekrachtiging ervan uiteindelijk toch gebeurde vorig jaar op 01 mei 2020’ …… Op die bewering van Iemand weet het van horen zeggen…….. daar zou ik alleszins niet op bouwen want er wordt zoveel gezegd waar uiteindelijk niets van aan is.

  • john zegt op

   als je googlt zie je “europeese model” en internationaal rijbewijs. “ïnternationaal model” is volgens mij niet te vinden.

   Het europeese model is geen europee rijbewijs maar een model waarbij de gegevens volgens een bepaalde volgorde worden vermeld op het nationale rijbewijs. Een soorr mal dus.
   Een europees rijbewijs bestaat niet.
   Een internationaal rijbewijs is een (officiele) vertaling van het nationale rijbewijs afgegeven en opgesteld door bepaalde geautoriseerde organisaties.

 4. endorfun zegt op

  ik denk dat zowel het internationaal rijbewijs als het internationale model hetzelfde is.

  Zie duidelijk uitleg : https://www.expeditieaardbol.nl/internationaal-rijbewijs/

 5. john zegt op

  Ben nog even verder gaan zoeken,
  wikipedia zegt:
  Het Verdrag van Wenen inzake het wegverkeer van 8 november 1968 is een internationaal verdrag dat het internationale wegverkeer en de verkeersveiligheid moet bevorderen door verkeersregels te standaardiseren. Dit verdrag is de opvolger van het Verdrag van Genève nopens het wegverkeer van 1949. Het verdrag trad in werking in 1977.

  Het verdrag bevat onder meer bepalingen over:

  het internationaal rijbewijs (dat in 1949 was ingevoerd)

  Het is een verdag waarin landen zich verplichten een zogeheten internationaal rijbewijs te accepteren.

  België was in 1968 een van de ondertekenaars van het verdrag. Intussen zijn meer dan 80 landen aangesloten, oorspronkelijke ondertekeningen en latere toetredingen. Nederland is pas in 2007 toegetreden.

  Thailand is kennelijk later toegetreden maar dat wil alleen zeggen dat Thailand heeft toegezegd het internationale RIJBEWIJS te accepteren. Er bestaat dus niet een Iternationaal model .
  In wikipedia staat ook een wereldkaart met daarop welke landen hebben getekend. Daarop staat Thailand ook als aangesloten land.

 6. Ruud NK zegt op

  Ook in Thailand kan je gewoon een internationaal rijbewijs verkrijgen. Wel eerst je gewone (Thaise) rijbewijs halen.

  • Cornelis zegt op

   Niet op basis van het eerste, maar 2 jaar geldige Thaise rijbewijs, wel op de vijfjarige versie.

 7. Martin Farang zegt op

  In 1968 had België nog geen rijopleiding. Grens overschrijden kregen het letterlijk cadeau!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website