Beste lezers,

Ik ben op zoek naar een advocaat of een jurist die meer weet over het verhuurrecht en de daarbij behorende vergunningen. Ik hoop dat tussen de lezers iemand zit die mij op weg kan helpen, dan wel kan doorverwijzen.

We hebben een huis in Ao Nang, grond geleased, dus alleen eigenaar van het huis en dus niet bij een bedrijf ondergebracht. We wonen daar niet zelf, het is een vakantie huis. We willen het gaan verhuren en we hebben zes slaapkamers. Nou willen we dat netjes volgens de regels doen, maar nu blijkt dat toch wat lastiger te zijn dan we hadden ingeschat.

Volgens onze beheerder moet je bij meer dan 4 kamers een hotelvergunning aanvragen. Dat schijnt een heel proces te zijn en de regels zijn ook niet duidelijk en eenduidig. Ik heb op internet gelezen dat er een hotel type 0 bestaat en dan ben je dus vrijgesteld van een hotel vergunning. Nu hoop ik natuurlijk dat we daaronder vallen. Maar als we daar inderdaad onder vallen, wat voor een alternatieve vergunning moeten we dan aanvragen?

Als ik via onze beheerder bij lokale advocaten navraag doe over de hotel vergunning, dan krijgen we het antwoord “niet aan beginnen”. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat we een heel ingewikkeld en duur proces gaan starten om ons huis te verhuren, het moet wel allemaal in proportie zijn.

Als inderdaad een hotel vergunning aangevraagd dient te worden als je 6 slaapkamers hebt, dan kan ik beter twee slaapkamers sluiten, al is dat natuurlijk jammer en blijf ik zitten met de vraag “welke andere vergunning moeten we dan hebben?”.

Alvast super bedankt voor jullie hulp.

Groet,

Margot

6 reacties op “Lezersvraag: Welke advocaat kan mij helpen met verhuurrecht in Thailand en vergunningen?”

 1. eugeen zegt op

  Als ik hebt goed begrijp is het niet een huis, maar zijn het kamers die je wilt verhuren aan verschillende individuen. Dat moet je goed navragen, want ik geloof dat dit niet meer mag.

  • Margot zegt op

   Bedankt voor je reactie Eugeen. Ik was misschien niet helemaal duidelijk, maar de kamers worden niet apart verhuurd, alleen als huis geheel.

   • Herman zegt op

    Beste Margot, als je gewoon een huis hebt met zes kamers en je verhuurt dat huis aan een (echt)paar of een gezin, is er niets aan de hand. Goed overleggen, verhuurcontract opmaken, borgsom niet vergeten, verder niets aan de hand. Heb je een huis met zes kamers en elke kamer heeft eigen sanitair met douche en toilet, en je gaat per kamer verhuren dan ben bedrijfsmatig bezig en zul je juridisch de boel moeten inkaderen. Je bent farang, aan farang is bedrijfsmatig handelen beperkingen opgelegd, als het al lukt heb je meer lasten dan baten.
    Andere vraag: wie is die beheerder over wie je het hebt? Als die beheerder al vindt dat verhuur niet kan kan dan zal die beheerder zoeken naar antwoorden die hij/zij zelf al gaf!
    Thailand kent verschillende verhuursites vis Google zowel in Nederland als in Thailand te vinden.
    Maar zolang je vanuit Thailand geen oplossingen kunt vinden zou ik er niet aan beginnen. Bedenk ook dat Thai mensen niet netjes omgaan met spullen van een ander. Dat een huis volledig wordt uitgewoond is niet van gisteren. Reparaties gaan de borg te boven.

 2. Jos zegt op

  Beste Margot,

  In Ayutthaya kun je een uiterst geschikte advocaat hiervoor vinden. Zijn naam is Payu Wayakham en heeft de Thaise en Amerikaanse nationaliteit ( spreekt dus vloeiend engels). Ik zie dat jij in Krabi zit, maar communicatie kan eventueel ook prima over Zoom o.i.d. Geef hem gerust een telefoontje, hij stuurt je zeker niet het bos in. Zijn nummer is 0898977980. Succes verder.

  Grjos

  • Margot zegt op

   Bedankt Jos, ik ga ermee aan de gang.

 3. Marc zegt op

  Er is verschil tussen kamers verhuren of een gans huis , als je het ganse huis verhuurt is er geen probleem , als je de kamers afzonderlijk verhuurt en het zijn meer dan 4 kamers ja dan heb je een hotel vergunning nodig


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website