Lezersvraag: Wel of geen bruidsschat betalen (Sinsod)?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
27 juli 2020

Beste lezers,

Ik wil mijn vriendin ten huwelijk vragen. Nu hoor ik, dat het gebruikelijk is om de ouders van mijn vriendin een soort van afkoop bedrag te geven voor de opvoeding van mijn vriendin. Van anderen hoor ik ook weer dat als ze reeds getrouwd is en 2 volwassen kinderen heeft en reeds 46 jaar oud is dat dit niet meer hoeft.

Weet iemand hier iets meer over?

Groet,

Ruud

28 reacties op “Lezersvraag: Wel of geen bruidsschat betalen (Sinsod)?”

 1. Rob V. zegt op

  Alvast gefeliciteerd, ik zou je lief gewoon ten huwelijk vragen en dan komt het wel ter spraken zodra je het hebt over hoe Nederland of Thailand te trouwen en het feest of de feesten te organiseren. Ik kan ook niet in jouw of je lief haar portemonnee kijken hoeveel jullie kunnen/willen betalen aan heel de bruiloft plus feest(en), wie wat betaald en wat er dan nog over blijft om voor de show of het echt aan SinSod te schenken. Als je lief een Some of wenselijk acht komt het wel ter sprake. In theorie zou er geen SinSod meer nodig zijn voor een vrouw op leeftijd met kinderen waar reeds eens Soms is betaald is, maar je kunt je moeilijk blind staren op theorie. De praktijk kan anders zijn. Daar komen jullie samen wel uit door te praten.

  Wil je toch wat meer weten over Sinsod dan hoef je maar op de twee tags (bruidschat, sin sod) te klikken vlak onder de titel van je lezersvraag. Ben je meteen overladen met een bak blog berichten en stort lading aan meningen en ervaringen. Komt het toch uiteindelijk neer op wat wil jij, wat wil je lief?

 2. Eddy zegt op

  Ik ben 39 jaar geleden getrouwd met een Thaise en nooit sinsod betaald. Ik trouwde met een meisje en niet met haar familie. Toch lag ik bij haar ouders, die inmiddels overleden zijn, in de bovenste schuif.

 3. Herman zegt op

  Zelf doe ik in Thailand niets wat ik in Nederland ook niet zou doen, bij voorbeeld het bij de. ouders afkopen van de opvoeding van een 46-jarige vrouw met 2 kinderen. Maar als jij per sé wilt, kun je de ouders geld toe stoppen. Wat anderen er van vinden zou ik me niet veel van aantrekken. Als die anderen vinden van niet, maar jouw aanstaande van wel, heb je met haar een probleem. Lijkt met geen goede start.

  • Marc zegt op

   Als de Belgische Ambassade in Bangkok kennis heeft van de vraag om een Sinsod te betalen wordt geen toestemming voor het huwelijk in Thailand of een visum voor huwelijk in België verleend. Verder deel ik de mening van Herman, het betalen voor een 46-jarige vrouw met 2 kinderen is ongehoord. Je bezorgt die vrouw en haar 2 kinderen al een beter leven. Vergeet dat niet.

   • Rob V. zegt op

    Dat lijkt me erg zwart wit gesteld, de Belgische ambassade ziet dat vast als een rode vlag maar het gaat om het totaal plaatje. Ken je elkaar lang is een vinkje, kun je samen communiceren is een vinkje, kun je amper een normaal gesprek voeren dan is dat een rode vlag, heb je sin sod betaald dan kan dat een rode vlag zijn (het kan er op duiden dat de relatie op financiële redenen berust ipv een echte relatie met liefde, respect enz). Een relatie is tweerichtingsverkeer, als het (bijna) volledig eenrichtingsverkeer is (wel sin sod maar slechts een glimlach terug) ja dan gaan er natuurlijk alarmbellen af bij de ambassade. Hopelijk ook bij de man zelf als hij zijn kop gebruikt.

    Bij de ambassade weten ze heus wel wat de diverse culture gebruiken zijn hoor, als ze elke Belg die sin sod heeft betaald voor een Thai(se) dan zou zouden er ene pak minder Thai in België wonen. denk ik zo.

 4. rori zegt op

  Waar ga je trouwen en met wie?
  Sinsod is zelfs in Thailand meer uitzondering dan regel.

  Als je in Nederland trouwt betekend dat de vrouw in Nederland is en er dus geen “gezichtsverlies” voor de ouders is.
  Verder aou ik het er met mijn lief (jij met de jouwe) over hebben dat het in nederland niet de regel is en dat jij voor je vrouw zorgt vanaf nu en als het nodig is de ouders ook wel wilt helpe maar niet meer dan dat.

  Je vrouw mag zelfs naar Thaise maatstaven haar handen dichtknijpen. 46 (zes en veertig jaar) Naar Thiase maatstaven een hele oude vrouw om mee te trouwen.
  Dus alles is al in haar voordeel. Haar toekomst is gewaarborgd.
  Ze heeft twee volwassen kinderen. Dus hierbij houdt het dus ten tweede op.

  Ik ben ook met een thaise getrouwd destijds van 42 jaar. Destijds is hier ook ober gesproken maar schoonmoeders wilde het niet was heel blij dat die oude vrijster een man kreeg.
  Wij wonen 8 op 4 maanden in Thailand en doen in 1 dag meer voor nu nog alleen (schoon)moeder dan de twee broers in 1 jaar.

  Mijn advies blijft 1 met je vriendin over praten en 2 niet betalen.

  Okay misschien symbolisch als je in Thailand trouwt het feest betalen (zal toch wel moeten neem ik aan) en een 10.000 – 30.000 bath voor de ouders als gift.

 5. Hendrik zegt op

  Ik ben ruim 10 jaar geleden met een Thaise vrouw getrouwd. Ze was toe 36 en had 1 kind van 2 jaar. Ooit hebben ze op een grappige manier gevraagd of ik weleens aan een bruidsschat had gedacht. Ik heb toen geantwoord, jazeker maar ze is second hand.
  Er werd door iedereen uitbundig gelachen en ze hebben nooit meer om geld gevraagd.

  Je moet het natuurlijk zelf weten maar met een feestje zonder poespas zijn ze ook dik tevreden.

  Succes

 6. Sake zegt op

  In jouw geval is een sinsod verre van gebruikelijk hoor!

 7. Dennis zegt op

  Ik zou het niet betalen en heb dat ook niet gedaan, maar het is in bepaalde regio’s, zeker de Isaan, wel gebruikelijk.

  Er zullen ongetwijfeld reacties komen in de trant van “traditie” etc, maar het is gewoon gratis geld voor de familie. Ook Thailand is in de 21e eeuw aangekomen, wat de mensen ook zelf beweren! De familie zal misschien proberen om een sinsod te krijgen, want het geeft ze aanzien (niet alleen het geld, maar ook het feest er omheen). En iedereen houdt van een feestje, zeker als een ander betaalt!

  Zoals anderen ook zeggen; lijkt me geen goede relatie als je financiéle bijdrage in het begin van het huwelijk al afhangt of ze willen trouwen. Zeker bij een vrouw van 46 jaar en 2 kinderen. Daarvoor is ooit, indien van toepassing, de sinsod al betaald.

 8. Sjaak S zegt op

  Ik vraag me wel af hoe jullie relatie nu is, wanneer je vreemden moet vragen of je een sinsod zou betalen of niet.
  Mijn vrouw was ook al over de veertig toen ik met haar trouwde. Mijn schoonvader vroeg een jaar daarvóór 120.000 Baht. Mijn vrouw was kwaad daarover en wij stelden het “thuis-huwelijk” een jaar uit. Uiteindelijk heb ik 20.000 Baht gegeven. De ouders hebben het niet breed, en ik kon me dat nog wel permitteren. Er bestaan regels in Thailand en voor jouw toekomstige hoef je niet veel te besteden. Ze is geen maagd meer en ook geen jonge vrouw. En als ze echt om je geeft, zal ze daar ook geen moeite mee hebben. Mijn vrouw vond het ook prima en wij deden het eigenlijk om van het gezeur af te komen.

 9. Vincent zegt op

  In 2008 ben ik in Isaan getrouwd. Ik betaalde een sinsot van Tbt 100.000 en de geldbriefjes werden zodanig geteld dat alle genodigden mee konden tellen.
  Na afloop van het feest is het geld, na aftrek van kosten, keurig aan mij terugbetaald.

 10. Bert Minburi zegt op

  Beste Ruud,

  Allereerst alvast proficiat! Ik reageer om aan te geven dat ook ik geen enkele financiële compensatie aan de ouders van mijn thaise vrouw (platteland omg. Petchabun) heb gegeven. En ook nadien geen financiële ondersteuning overigens. Elk geval en situatie is natuurlijk anders, maar ik vermoed dat er velen (farangs) zijn voor wie hetzelfde geldt.
  Veel geluk en voorspoed gewenst.

  Gr. Bert

 11. Frank zegt op

  Gefeliciteerd met je voorgenomen huwelijk.
  Ik ben boring haar getrouwd en heb vooraf met mijn vrouw over sinsod gesproken. In Isaan is het toch wel gebruikelijk vooral om het te laten zien aan familie en buren. Ik heb dus wel betaald en de volgende dag terug gekregen van schoonmoeder volgens afspraak. Alles mooi opgelost, ik mijn geld terug en schoonmoeder geen gezichtsverlies t.o.v. familie en buren. Moet ik erbij zeggen dat ik een geweldige schoonmoeder heb die erg tevreden is met we voor haar doen dat is niet overal zo. Veel ouders denken alleen aan geld.
  Een fijne huwelijksdag met of zonder sinsod

 12. Stefaan zegt op

  Wij Westeringen zien dit als “kopen” van de bruid, voor Thai is dit een traditie. Mijn Thaise verwachtte ook een sinsod. Zij was toen 46, weduwe en kinderloos. Ik heb haar mijn standpunt duidelijk gemaakt dat (liefde) “kopen” zeer pejoratief is in het Westen. Ik wou dat ze niet voor mij koos omwille van geld, maar wel voor liefde.
  Zij maakte mij duidelijk dat het een traditie is en dat ik het bedrag kon kiezen, en dat het mogelijk was dat haar ouders de sinsod terug zouden schenken na het huwelijk. Uiteindelijk overeen gekomen dat ik geen sinsod zou betalen. De ouders van mijn Thaise echtgenote zij gepensioneerd en zijn aangewezen op hulp van de 4 kinderen gezien het belachelijk lage pensioen dat ze krijgen. Daar help ik bescheiden mate aan mee.
  Mijn advies : bespreek dit uitvoerig met je vriendin. Neem er de tijd voor zodat beide “partijen” tot inzichten kunnen komen.

 13. Danzig zegt op

  Mijn vriendin is inmiddels al 41 maar staat er op dat ik haar vader bij ons eventuele huwelijk toch een geldbedrag overhandig. Dat zou ik na de plechtigheid ook weer keurig retour moeten krijgen, dat wel. Toch heb ik mijn twijfels.

 14. timker zegt op

  Wat hier in het noord oosten van de Isaan zie is dat de Thaise mensen onderling zeker Sin Sod betalen als het stel voor de eerste keer trouwd. De man/zijn ouders betalen de Sin Sot en de vrouw haar ouders geven het feest wat soms meerdere dagen kan duren. Of de familie van de mannook aan het feest mee betaald is mij niet duidelijk. Persoonlijk heb ik wel Sin Sot betaald voor een gescheiden vrouw van 46 jaar met 2 zonen, dat geld zou ik deels terugkrijgen maar dat is uitereindelijk deels gebruikt om een broer uit de schulden te krijgen/deels als afkoop voor zijn aandeel in de familie rijstvelden (beslist geen rancune aan mijn kant). Maar alle omstandigheden zijn anders dus gewoon goed overleggen, nadenken en afwegen wat jij wil en kan !!!

 15. herman buts zegt op

  Toen er bij ons sprake was van een huwelijk heeft mijn vrouw ook de sinsot ter sprake gebracht.Ik heb haar toen in een rustig gesprek verteld dat ik respect heb voor de Thaise tradities , net zoals zij die voor onze tradities moet hebben.Maar ik heb haar ook duidelijk gezegd dat ik niet berijd was om de sinsot te betalen, omdat dit mij het gevoel gaf dat ik mijn vrouw moest kopen , en liefde en kopen gaan voor mij niet samen.Ik zei haar ook ,voor een bargirl moet je betalen , voor je vrouw niet.In eerste instantie gaf dit een beetje wrevel met haar ouders, maar ondertussen is dit al lang gladgestreken, ze zien dat ik goed ben voor hun dochter en het is ok.Wat je eventueel kunt overwegen is in thailand een trouwfeest te houden, het is traditie dat de gasten een envelopje (met geld) mee brengen en je spreekt af dat dit geld naar je schoonouders gaat, dan heb je toch niet het gevoel dat je je bruid moet kopen en zijn de schoonouders ook tevreden.

 16. Johnny BG zegt op

  Ik hou wel van uitdagen en heb tegen mijn schoonmoeder ook gezegd dat ze geen sin sod kan verwachten voor een “tweede hands” dochter. Schoonvader is stukken makkelijker en die is niet zo traditioneel.
  Het is daarna altijd heerlijk om schoonma te verwijten hoe dom ze is geweest om chanots aan haar oudste dochter weg te geven waarbij ze nu op het punt staan om het huis uitgezet te worden omdat de oudste dochter de schulden niet kan betalen.
  Het uitzetten zal niet gebeuren vanwege de juiste relaties maar een toontje lager zingen mag ook wel en respect tonen aan anderen dan alleen de oudste is ook wel heel traditioneel.

 17. Harry Romijn zegt op

  Meerdere uitleg gekregen over sinsod:
  a) is een vooruitbetaalde garantie op alimentatie
  b) in Thailand bestaat geen AOW, dus een vooruitbetaling aan de ouders om t.z.t. uit de armoede te blijven
  c) moeders legt uiteindelijk de “thee”doek over haar schouder en gaat er mee weg, om het ‘s avonds aan dochter terug te geven. Meer een teken van rijkdom voor de buurt van de “binnengehaalde” schoonzoon.
  d) en de klapper: 200 miljoen THB…Zie het ook als inkopen in de erfenis van die familie. Volgende dag werd er vanuit de schoonfamilie een veelvoud aan toegevoegd en een fabriek gebouwd. Het nieuwe echtpaar moest toch een middel van bestaan hebben. En “werken bij / voor een ander”.. kwam in die families niet voor. ( nee, bij dat soort dames komt geen farang in de buurt ).

 18. Bjorn zegt op

  Dikke proficiat met je aanstaande huwelijk, het is je van harte gegund. Ik ben 8 jaar geleden zowel wettelijk gehuwd als ook het boeddhistische huwelijk. Mijn echtgenote was al eens gehuwd. Bij mij werd er een bruidsschat gevraagd. Zowel een gedeelte goud en een gedeelte geld. Hoeveel juist dat kan ik me niet herinneren. Ik heb dit niet geweigerd. Ik ben van mening wanneer je voor een Thaise dame kiest, je ook de Thaise cultuur respecteert. De bruidsschat werd tijdens de ceremonie tentoongesteld in een mooie schaal. Iedereen kon zien dat ik voldoende middelen en capaciteiten had om met deze prachtige vrouw te huwen en haar in het verdere te onderhouden. Na de festiviteiten werd de bruidsschat teruggegeven. Haar ouders wilden hier niets van hebben. Toch heb ik hen zeker iets gegeven. Haar ouders zijn echt heel brave en super lieve mensen, die in het leven heel hard hebben gezwoegd om te voor zorgen dat mijn echtgenote en haar zussen konden verder studeren zodat ze allemaal een mooi diploma konden halen. Dit ter zijde natuurlijk. Hier is het positief verlopen. Maar ik wil je ook waarschuwen dat het ook fout kan lopen. Bij mijn eerste huwelijk ben ik alles verloren en is uiteindelijk het huwelijk ook niet geslaagd. Hier waren er slechts intentie in het spel en door naïviteit van mijn kant heb ik dit niet zien of willen zien aankomen door de blindheid der liefde. Dus je ziet dat het ook kan mislopen. Wat je moet doen, kan niemand anders beslissen. Wanneer je een goed gevoel hebt, moet je niets vrezen. Ik wens je een mooi huwelijk, geniet er met volle teugen van!

 19. TheoB zegt op

  Ruud,

  Van wie heb je “gehoord dat het gebruikelijk is om de ouders van [jouw] vriendin een soort van afkoop bedrag te geven voor haar opvoeding”?
  Het hele sinsod-gebeuren is een overblijfsel uit feodale tijden waarin vrouwen, meer nog dan mannen, meer als handelswaar dan als mensen werden gezien. Vanuit dat perspectief bezien zou je kunnen zeggen dat jouw 46-jarige aanstaande meer last dan lust is.
  Als jij man en vrouw gelijkwaardig acht en zij erop staat/staan dat haar opvoeding afgekocht wordt, zou je kunnen verlangen dat ook jouw opvoeding afgekocht wordt. En dat zou al gauw een dikke veelvoud kunnen zijn. (Puur financieel: €200/mnd x 12mndn/jr x 18jr x ฿37/€ = ฿1,6 miljoen.)
  Tenslotte: ‘dè’ Thaise/Nederlandse cultuur bestaat niet. Jullie zullen met veel overleg tot een compromis moeten komen tussen de cultuur van haar (familie) en de cultuur van jou(w familie).

  Succes en hopelijk gefeliciteerd en vele gelukkige jaren samen.

 20. Ruud zegt op

  Mijn Thaise vrienden, allemaal bangkokians, vinden sinsod achterhaald. Ze maken altijd grapjes dat als de vrouw ouder dan 30 jaar is je eigenlijk een zak rijst van de schoonouders zou moeten meekrijgen

  • chris zegt op

   Mijn Thaise vrouwelijke collega’s, op 1 na allemaal ongehuwd en op 1 na allemaal met een buitenlands MBA of PhD diploma, vinden sinsod ook niet meer van deze tijd. Nu komen deze vrouwen allemaal uit welgestelde families dus het geld hebben ze niet nodig, maar als vergoeding voor het geld dat de ouders in de opleiding hebben gestoken zou het nog kunnen legitimeren.
   De vrouwen zelf zouden erg blij zijn met een goede man die er andere normen en waarden op na houdt dan de gemiddelde rijke Thaise man.

 21. Hans zegt op

  Mijn vrouw heeft haar ouders nooit gekend. Ik ben 16 jaar geleden eerst voor de Thaise wet getrouwd. Daarna voor Budha. Met het trouwen voor Buhda moest ik dan Sinsod aan 2 bekenden van haar in het dorp betalen 20000 bath. (die ons voor Budha trouwden). Eerst wilde ik dit niet doen want het geld aan 2 vreemden geven zag ik niet zitten, maar ze zei dat ik het geld na de ceremonie terug zou krijgen. Hetgeen ook is gebeurd. Zo kan het ook. Mijn vrouwtje was tevreden, en ik ook. Daarna nog een leuk feestje gehad.

 22. Arie 2 zegt op

  Ik zou zeggen geen sinsod betalen. Ze zullen je in het dorp anders nooit meer serieus nemen. Ze moet al blij zijn dat ze een farang aan de haak geslagen heb.

  Als ze een goede vrouw is zal ze er ook niet over beginnen. Maar je moet begrijpen dat men in arme families elkaar wel af en toe wel helpt. Ik heb eens een twee wiel trekker gekocht. Bosmaaier enzo. Ouwe scooter van ons gegeven. We kopen ook af en toe grond van schoonmoeder en daar leeft ze nu van.

  Maar heb je zelf maar een beetje dan geef je maar een beetje! Wie betaalt die bepaalt. Wees daar duidelijk in.

 23. Mike A zegt op

  Ik steun haar familie als er iets aan de hand is qua gezondheid, verder niet met een maandelijks bedrag ofzo. Mocht het tot trouwen komen dan is voor mij elke vorm van sinsod out of the question. Ze heeft het over haar vriendinnen die volgens zeggen 500k tot 2m aan sinsod hebben ontvangen en dan zeg ik altijd dat er domme farang zijn maar dat zij een slimme heeft.

  Liefde gaat ver maar de poen is van mij.

 24. RIKKY RIK zegt op

  Toen ze mij geld vroegen heb ik simpel geantwoord dat ik niet met de moeder wilde trouwen maar met de 40 jarige dochter (zonder kinderen)!

 25. joskeshake zegt op

  In 2002 vroeg men nu ex toen we wilden trouwden dat ook 90.000 baht sinsod, ik heb gezegd,dan trouw ik niet, dat geld kan ik beter voor ons gebruiken dan voor je familie, die in heel de soi huizen had, als je daar haar achternaam riep gingen alle deuren open in die baan in kantharalak, ik heb dan wel feest gegeven met eten voor eerst de 9 monniken en dan ca 70 gasten, koste me indertijd eten en drinken ca 10.000 baht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website