Lezersvraag: Waterleiding vanuit bron dichtgeslibd

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
7 augustus 2019

Beste lezers,

Mijn huis is nu 9 jaar oud. Heb een eigen bron voor water, omdat er hier geen water van de gemeente is. Perfect helder water is het, maar had ineens geen krachtige straal meer uit de kraan. Dus ging op onderzoek uit en zaagde een pvc leiding door en was bijna helemaal dichtgeslibd met zwart/groene drek.

Weet iemand spul om dit door te spoelen en/of dat het slib verdund of oplost? Hogedruk reinigen niet gewerkt, caustic soda ook niet.

Voor filters is het nu te laat, het kwaad is al geschied.

Groet,

Eduard

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Waterleiding vanuit bron dichtgeslibd”

 1. han zegt op

  probeer een water(stof)zuiger er op te zetten ,lukt soms ,
  suk6 vr gr han

 2. Leo Bosch zegt op

  Ik zou de pvc-leiding vervangen. Voor de kosten hoef je dat niet te laten,. Pvc leiding is niet duur.
  En zoals je zelf zegt, zou een filter plaatsen wel een optie kunnen zijn, om herhaling te voorkomen.

 3. eduard zegt op

  Leo Bosch, is niet te doen, heb ongeveer 110 meter pvc leidng en er ligt veel 30 cm. onder de betonnen vloer en achter tegels,…omleggen tegen de muur en over de vloer is ook geen gezicht.Enige oplossing is die drap eruit.Er zal echt wel iets bestaan dan het oplost.Dus maar even geduld hebben.

 4. Nonkelwin zegt op

  Die drap is bezinksel en volgens mij niet oplosbaar.
  Enige manier om die weg te krijgen is doorspuiten met heel veel water. Ik zou dus adviseren met niet te hoge druk maar gedurende langere tijd.

 5. arnie zegt op

  kan je niet een rioolreiniging slang gebruiken? gaat met de hogedrukreiniger.
  ik weet alleen niet of dat in thailand ook te verkrijgen is.
  of wat ik zie hoe een betonpomp zijn slangen reinigt, daar word een foam bal door de leiding geblazen onder hoge druk.
  even een paar ideetjes
  gr.arnie

 6. Georges zegt op

  Zou dit kalk kunnen zijn?
  Groene drek hier uit waterslang is immers kalk.
  Azijn lost dat op.

 7. rori zegt op

  Beste Eduard
  Ik weet niet hoe het systeem in zijn geheel is opgebouwd maar kijk even op internet en zoek een naar hoe een CIP systeem is opgebouwd.

  Als je vanuit de bron of naar de bron toe kunt werken en voldoende mogelijk heden hebt om delen of het geheel door te spoelen is de volgende werkwijze het beste.

  1. Doorspoelen met warm water oplossing met caustic soda. Ongeveer 100 gram op 20 liter water.
  Aparte tank maken waar de caustic soda in kan blijven. Hangt een beetje van het totale volume af. Je hebt in basis een volume nodig van 5 keer de leiding inhoud.
  2. Doorspoelen met koud water. (kan verlies zijn). Ongeveer 5 keer het volume van de leidingen
  3. Spoelen met oplossing met chloor cq loog of chloor (Geen bleekwater vanwege de geur). Zie 1.
  4. Doorspoelen met schoon koudwater/

  5 klaar.

 8. Jacob zegt op

  professionele hulp heb je nodig, je bent niet de eerste en dus ook niet de enige
  je kan ook h202 kopen en dat door de leiding jagen….foodgrade 40%, maar het is krachtig spul dus pas op met behandelen….

 9. lung addie zegt op

  Caustic soda gebruiken is zinloos. Dit lost enkel vetten op en ik veronderstel dat het eerder zand is wat zich in de leiding bevindt. Hiervoor zou je eerder een sterk zuur moeten kunnen gebruiken (bv zoutzuur). Het grote probleem is wel de heel grote lengte van de leiding, 130m is niet niets en het product zal heel moeilijk of niet tot het einde van de leiding kunnen doordringen en inwerken. Er voldoende druk opzetten met bv een compressor is ook niet zo evident daar de pvc buis de nodige druk niet zal aankunnen en hoogst waarschijnlijk zal barsten. Indien het maar een lokale verstopping is zou het kunnen lukken maar indien de buis over een grotere lengte dichtzit zal je heel veel druk nodig hebben om dat boeltje er doorheen te krijgen.
  De rioolreinigingsslang kan eventueel een oplossing bieden (indien de buis dik genoeg is zodat de slang er in kan}. Er zijn er die tot 250bar druk aankunnen en deze druk zet zich niet op de wand van de leiding maar dient als voortstuwing van de slang. Hier natuurlijk weer het probleem van de lengte van de buis. Heb je geluk en zit de buis maar aan 1 kant en niet over zijn volle lengte verstopt, dan kan de “rioolrat”, zoals wij dat noemen, een oplossing bieden. Het proberen waard.

  • rori zegt op

   n zoutzuur in PVC leidingen is zeker wel te doen? Zoutzuur lost PVC op.
   Waarom caustic soda (te halen bij DIY) is om de aanslag en waarschijnlijk de algen (groen cq blauw) de nek om te doen. Lost echt alle aanslag want er zal ook veel limesteen in de leidingen zittne. Heb gelezen dat het al gedeeltelijk is opgelost dor met de hogedrukspuit tegen te spoelen. Laat niet weg dat ik als capex projectmanager dranken, pharma, cosmetica en voeding slechts 40 jaar in deze tak van sport heb gewerkt.

   Heb hier zelf een bottelarij voor drinkwater en ken het probleem dus uit EIGEN (werk) ervaring.

   • rori zegt op

    Hier even wat info. Specifeil voor leiding werk in proces
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Cleaning_in_place

    Voor de reiniging kunnen de volgende middelen gebruikt worden:

    Voorspoelen: met water waarvan de temperatuur ongeveer gelijk is aan de normale procestemperatuur;
    Tussenspoelen: met schoon water met een normale temperatuur;
    Naspoelen: met zeer schoon water met een lage temperatuur, waarin geen micro-organismen kunnen groeien;
    Loog: Concentratie ca. 1 – 1,5% NaOH, temperatuur ca 80 °C;
    Zuur: Concentratie ca. 0,7 – 1% HNO3 of 1 – 2,5% H3PO4, temperatuur ca. 65 °C;
    Desinfectanten: PAA, peroxides of diverse commerciële producten. Ook kan een stoom-reiniging worden gebruikt (Sterilization in Place (SIP)).

 10. l.lagemaat zegt op

  Probeer te ontdekken waarom plotseling geen krachtige straal meer!
  Wat is er in de leiding gekomen / gekropen.

  -Vanaf de bron proberen vacuum leeg te zuigen.
  -Via een spiraal veer /trekveer de blokkade verwijderen.

  Succes

 11. eduard zegt op

  Bedankt voor het meedenken,maar alles zit nu verstopt bij de kranen en eigenlijk niet zo gek.Hoe dichter bij de kraan ,hoe smaller het wordt.Heb het nu omgekeerd en vanaf de kranen de hogedrukreiniger erop gezet,dus naar het brede gedeelte van de pvc watertoevoer. Het helpt en mondjesmaat komt het drek eruit.Nu 2 uur de hogedrukspuit erop en de leiding van de keuken is zo goed als schoon.Nog 7 kranen te gaan,wordt steeds leniger, lol…dus een tip, mocht het bij u ook voorkomen, bij de kranen een hogedrukreiniger erop zetten en geduld hebben. Gr.

 12. eduard zegt op

  Nog even ter aanvulling, die 7 kranen moeten er 17 zijn,heb al 7 uitgangen in 1 badkamer.Heater,douche,bidet,toilet,kontensproeier,wasautomaat en wasbak.Maar nu ik terugdenk, is het met de stortbak van het toilet begonnen, steeds langzamer liep hij vol.Heb tevens de tekening bekeken, heb 9 T-splitsingen onder de vloer,dus ook niet te doen met een ,,rat,, of iets dergelijks.

 13. Erwin zegt op

  Waarom geen loodgieter/ rioolreinigingsbedrijf inschakelen. De leiding op div. Punten open graven ontstoppingdstukken laten plaatsen en uiteraard goed door laten spoelen met de juiste apparatuur. En de oorzaak probere n op te zoeken. Anders kan je het periodiek laten reinigen via de ontstoppingdstukken. Vraag me ook af of die werkzaamheden als farang wel mag doen in Thailand. Want je mag zomaar niet werken als farang. Succes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website