Lezersvraag: Water van zwembad te warm

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
10 augustus 2020

Beste lezers,

Ik heb een huis in Udon Thani. Heb vorig jaar een zwembad laten plaatsen maar ik heb een probleem. De temperatuur van het water schommelt tussen de 29 en 31 graden, dus veel te warm. Mijn vraag is nu, hoe ik dit kan oplossen? Hier in België gebruikt men warmtepomp. Zou dit ook werken om mijn water af te koelen?

Graag antwoord, dank u.

Groet,

Steven

16 reacties op “Lezersvraag: Water van zwembad te warm”

 1. Arjen zegt op

  Een warmtepomp moet op zich werken. Alleen voor de meeste zwembaden worden ze gebruikt om te verwarmen.

  Ik neem aan dat er in je buurt ook wel airco leveranciers zijn. De verdamper (het ding dat in de te koelen ruimte hangt) kan aonder meer ook in water gelegt worden. De fan en dergelijke heb je uiteraard niet nodig. Ik zou eens met een airco leverancier gaan praten. Omdatveel dingen die normaal in een airco zitten je niet nodig hebt zou ik naar een handelaar gaan die in 2e hands airco’s doet.

  Ik fermenteer wel eens suikerwater, ik ook het probleem dat het te warm is. Dat koel ik door een radiator in een koelkast te leggen en water door de radiator en de koelspiraal die ik in het fermentatievat gemaakt heb te pompen. Dat werkt voor mijn 25 liter erg goed. Voor jou paar duizend liter moet je met veel groffer geschut komen.

  Ik ben heel benieuwd naar de oplossing die gaat komen!

  Arjen.

  • klaas zegt op

   Hoi Arjen,

   Off topic, maar ben geinteresseerd welke specifieke dingen nodig zijn voor dart fermenteren van een groter vat. Ik ben nu doende met een vat in de koelkast, maar dat kan niet meer dan 3 liter zijn. Dus niet interessant.

   groet,

   klaas

   • Arjen zegt op

    Is nogal off- topic om hier te gaan beschrijven. En mijn ervaring is dat off-topic hier altijd verwijderd wordt (dit wellicht ook).

    Ik heb een tijdje geleden een topic hier geplaatst over de mishandeling van apen bij de kokosnootpluk. Daar is een manier beschreven om mij te contacten.

    Arjen.

 2. ruud zegt op

  U schrijft niet hoe groot uw zwembad is, maar het eerste waar ik aan denk is schaduw maken.
  Koelen met onderdelen van een airco zou in theorie kunnen, maar het lijkt me, dat daar een flinke stroomrekening aan komt te hangen, want de zon warmt het water de hele dag op.
  Zonnepanelen zouden dan misschien kunnen helpen.

  Verder zou ik de koeling bij de waterpomp maken, die het water van het zwembad ververst, want waarschijnlijk hebt u liever niet allemaal koelpanelen in uw zwembad hangen.
  Dat betekent dan waarschijnlijk ook een grotere waterpomp.

  Maar de schaduw lijkt me het belangrijkste.

 3. Mike zegt op

  Een dak plaatsen Scheeld enorm,,dus schaduw creeren,

 4. David H. zegt op

  Indien een dak geen optie zou zijn , kan je ook een stevig ondersteund met balijnen versterkt afdekzeil instaleren dat kan opgerold worden ,handmatig of elektrisch , en waarvan bovenzijde zilver kleurig is om zonnestralen enigzins weg te kaatsen .

  Dit natuurlijk indien je niet de hele dag het zembad gebruikt

 5. Erwin zegt op

  Dak plaatsen en wellicht in combinatie met goede schaduwdoeken, denk ook aan zijkanten waar de zon het felst schijnt. En nog een extreem idee bij een ijsfabriek grote blokken ijs in het zwembad water gooien heb je erwel veel van nodig, maar je kan het proberen voor een keer, en wie weet koel het zwembadwater snel af. Succes

 6. Nico zegt op

  Het geheel beschaduwen van uw zwembad is de basis, daarnaast kunt u gebruik maken van de wat lagere buitentemperatuur ‘s nachts om het zwembadwater via bijv. lucht-water warmtewisselaar enkele graden af te koelen.
  In de klimaattechniek, waar ik in werkzaam ben, maken we ook gebruik van koeltorens, waar de warmte door het verdampen van water wordt afgevoerd. Echter deze oplossing kent echter een aantal nadelen, zoals groot verbruik van schoon water, gevoeligheden verspreiding bacteriën.

 7. Jack zegt op

  Een waterval maken dan koelt het al

 8. Dirk zegt op

  Beste Mensen.

  ik kan niet naar de portemonnee kijken van de mensen, Maar ook ik had het zelfde probleem.
  zwembad water gemiddeld 31 a 32 graden.
  ik heb een warmte wisselaar gebouwd en ingegraven in de grond 3 meter diep.
  afmeting wisselaar rond 80 cm en 150 cm lang en waterpomp erachter.
  gemiddelde temperatuur nu 26 graden

  hoop dat u er wat mee kan

  ps ongeveer 9000 liter

 9. peter zegt op

  FF googlen kom je bv bij http://www.pac.co.th/en/all-products/pac-pooltemper/
  Bestellen in China? Alibaba 700 USD, moet je nog wel op transport rekenen.

  bv https://dutch.alibaba.com/product-detail/promotion-220v-6-5kw-swimming-pool-water-heater-cooler-1600073086520.html?spm=a2700.8699010.normalList.43.41861bc2KIYu8u

  Verbruik 6500 W = 6.5 kWh. Is nog afhankelijk van hoe groot is zwembad en hoe veel lager will je temp?
  Je hebt een airco nodig, je wilt koelen.
  Je zal toch een berekening moeten laten maken om te bezien wat er nodig is. kan dus ook nog groter uit pakken, dus duurder in aanschaf en kosten.
  Zeker aan te raden het zwembad te over kappen, immers zon piept het op.

 10. André Beschuyten zegt op

  Beste Steven,

  Heel simpel, koop een grote blok IJS en dump deze in je zwembad, het water zal onmiddellijk dalen Vrienden van ons in Uttardit doen doen dit elke 3 à 4 maanden. Natuurlijk en goedkoop.
  Hoop dat je daaraan iets zult hebben.
  Met vriendelijke groeten,
  André

  • Arjen zegt op

   Hmmm, Als je een blok ijs in je zwembad gooit zal het water stijgen.

   De temperatuur zal wel dalen….

   Om ijs te laten smelten, terwijl het 0 graden blijft, is ongeveer evenveel energie nodig als om water van 0 graden naar 70 graden te verwarmen. Een blo ijs in je zwembad zorgt dus vor een enorme afkoeling van je zwembadwater.

   Arjen

 11. Rik zegt op

  Aquaria kunnen gekoeld worden door een ventilator op het wateroppervlak te richten. Werkt op verdamping ,misschien lukt dit ook voor een zwembad , verbruik is in ieder geval minder dan met een warmtepomp.

  • Arjen zegt op

   Dit klopt helemaal, verdampen onttrekt enorm veel energie, dus warmte uit het water. Echter om met een ventilator die over het wateroppervlak blaast genoeg water te verdampen zodat het water ook echt afkoelt moet de relatieve luchtvochtigheid laag zijn. Als deze hoog is, zoals in de tropen, verdampt je dat water niet zo eenvoudig. Een aquarium, in een NL huiskamer zal inderdaad wel werken.

   Koelen door middel van verdamping zal alleen maar werken als je, zoals eerder beschreven een koeltoren gebruikt, of het leuke idee om lucht door een water gordijn te blazen. (wat een koeltoren in feite ook doet)

   Arjen.

 12. Joost.M zegt op

  Goedkope oplossing is een regengordijn maken met daar achter een ventilator. Men maakt een PVC pijp met vele kleine gaatjes van ongeveer 1 meter. Deze plaatst men op ongeveer 2 meter hoogte net boven het zwembad. Op de kant zet men een ventilator op ongeveer 1.6 meter hoog. Koop een kleine dompelpomp met genoeg druk om water hoog genoeg op te voeren. Deze sluit men aan op de PVC pijp met de gaatjes. Ook kan men een aansluiting maken op de zwembadpomp.
  Door de verdamping van water zal de temperatuur snel afnemen. Natuurlijk kan men er iets leuks van maken zodat het leuk is om er onder te staan of voor kinderen om onder te spelen. Het water zal snel afkoelen. Succes met er iets leuks van te maken.

  Het idee is al heel oud… In India bouwde men al een regengordijn in een boog die als venturie gebouwd werd . Met plaatste hem zo dat de heersende wind er in terecht kwam . De maharadja zit er achter en het water werd met kruiken naar boven gebracht. Als er geen wind was kwamen er personeelsleden met waaiers achter staan om de nodige verkoeling te verkrijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website