Lezersvraag: Wat zijn de regels in Thailand om een geel boekje te krijgen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
4 september 2020

Beste lezers,

Ik heb geprobeerd het gele boekje aan te vragen, maar ik heb er geen succes mee. Zijn er ook regels hoe je zo’n boekje kan aan vragen? Ik had het nooit eerder aangevraagd.

De juffrouw vraagt maar om garanties, ik sta 5 jaar officieel op dit adres ingeschreven.

Ik zou graag in het Thais de spelregels op papier willen hebben.

Groet,

Piet

11 reacties op “Lezersvraag: Wat zijn de regels in Thailand om een geel boekje te krijgen?”

 1. ruud zegt op

  U schrijft niet wat voor garanties ze hebben gevraagd.
  Toen ik naar Thailand verhuisde hebben ze een gesprek met de eigenaar van de grond gevoerd, over wie en wat ik was voor ik het gele boekje kreeg.

 2. Hans zegt op

  Ik heb deze 8 jaar geleden aangevraagd in Phuket. Mijn vriendin was eerst naar de provincie gegaan om de voorwaarden te krijgen. Alles verzameld en toen samen naar het provincie huis. Zoals gebruikelijk werd ons toen medegedeeld dat er wat ontbrak. Ok, ook dat in orde gebracht en wederom heen. En ja hoor er ontbrak weer iets. Ook dat aangeleverd en toen in de box tea money een donatie gedaan, wat wonderen verricht.
  Later nog voor de pink ID kaart gegaan echter dat kan in Phuket alleen voor permanent residence en niet retirement visa houders. Dat terwijl dit weer wel kan in andere provincies. Totale willekeur.
  Nu heb ik het gele boekje en kan het nergens gebruiken in Phuket. Immigratie, banken, driver-licenses, car/bike registratie, ….wordt nergens geaccepteerd. Voor mij tot zover compleet nutteloos.

  • Antoine zegt op

   Beste Hans,

   Heel herkenbaar. In Aranyaprathet was het onbegonnen werk, totdat de hoogste baas van de ambtenaren ging wieberen en er een interim kwam. Buitengewoon vriendelijk en behulpzaam. Ik heb van alles en nog wat moeten regelen in Bangkok en de nodige kosten moeten maken. Resultaat een Yellow Baan die nergens geaccepteerd wordt. Ook een Pink ID kan ik in Aranyaprathet niet krijgen. Die heb ik ook niet nodig want mijn Thaise Rijbewijs wordt overal geaccepteerd Thailand blijft me verrassen, elke dag.

 3. Joop zegt op

  Waarde Piet,
  Welke garanties worden er specifiek gevraagd?

 4. Lunghan zegt op

  Voor een geel boekje moet je iemand hebben die garant voor je staat , meestal is dat je partner , mits ze in het bezit is van een blauw boek ( huiseigenaar) , je wordt danop dit adres ingeschreven , en krijgt een geel boek op dit adres .
  Als je geen partner hebt en een huis huurt , ligt het iets gecompliceerder, dan moet de huiseigenaar van wie je huurt garant voor jou staan , en dat doet er bijna geeneen.
  Maar je hoeft tegenwoordig niet zo nodig een geel boek te hebben , Als je iets op jouw naam wilt kopen volstaat een Thai ID kaart met een formulier wat je op immigration haalt , volgens mij certificate of recedents , of zoiets, niet zeker van maar dat weet RonnyLatYa wel.

 5. PEER zegt op

  Toen m’n huis klaar was, én betaald, zijn we gedrieën, m’n vriendin, de phuja-baan en ik naar het gemeentehuis geweest en binnen 1/2 uurtje stonden we weer buiten.
  En ík met het gele boekje.

 6. Sjaak zegt op

  Als je getrouwd bent met een thaise, dan heb je de huwelijks akte nodig die is vertaald en gestempeld door FA. Als je vrouw de huiseigenaar is, blauw boek, huwelijks akte en je krijgt een geel.boekje. Geel boekje en voor 50baht extra een thai ID. Meer waarde ID, nul comma nul, of je moet je eigen naam in het Thai kunnen schrijven, dan kun je het overal gebruiken ipv paspoort.

 7. timker zegt op

  De eisen voor het verkrijgen van het gele huisboekje zijn verschillend voor de diverse gemeenten (Amphur). In onze gemeente hebben ze lijstjes in het Thais opgesteld met ca. 15 punten, w.o. een geboortebewijs met een gelegialiseerde Thaise vertaling. Als getuige moest buiten mijn vrouw, zij is de eerste in het blauwe huisboek, ook de boss of village mee. Maar dit alles verliep in meerdere sessies nadat alle papieren waren goedgekeurd.

 8. Peter de jong zegt op

  Udonthani
  Geel boekje is hier wel van nut
  1 hoef niet als ik bv motor ,auto koop eerst naar immigratie en 500 bath betalen daar ,om een voertuig op mijn naam te zetten
  2 bij visa is dit gewoon het woonadres
  Heb dan dus niemand nodig voor garant staan dat ik dit huur( koop)
  enz
  3 thai ikaart 60 bath is makkelijk .heb er zelfs binnenlandse vluchten mee gedaan
  Je heb gelijk je thaise adres ,bloedgroep enz vermeld staan bij bv ongelijk
  Een thai,s rijbewijs is verder meestal ook voldoende

  Heb het al twee keer op een ander adres laten veranderen .Blijft altijd jouw gele boekje
  4 ja wettelijk heb je echt geen rechten als het bv om eigendom gaat

  5 voor de koopjes jagers onderons .ja betaal soms het zelfde als een Thai bij entree Als ik het rose id laat zien
  6 op id woonadres enz in thai
  Erg makkelijk bij officiële instanties
  Gr peter
  Ps
  En ja in de toekomst misschien wat makkelijker aantoonbaar dat je Thailand weer binnen mag ivm covid eisen enz
  Mijn mening is .haal het gewoon effe
  Je heb toch de tijd

 9. Paul zegt op

  Ik heb het gele boekje al zo’n 12 – 13 jaar en ik kan me niet herinneren dat het ooit enige toegevoegde waarde heeft gehad.
  Er is nooit naar gevraagd en het had, voor mij, in geen enkele ambtelijke of bancaire situatie enige betekenis.
  Leuk om te hebben, maar volkomen nutteloos.

 10. Bert zegt op

  Voor mij persoonlijk hebben het gele boekje en de roze ID kaart beide wel degelijk waarde.
  Dankzij gele boekje kon ik mijn Kasikorn account openen iets dat bij deze bank in mijn amphur zonder niet mogelijk was. Mijn roze ID kaart wordt door buitenlandse fiscale instellingen als bewijs van ‘vaste inrichting’ gezien, waardoor ik voor in buitenland verrichte werkzaamheden mbt IB onder het Thaise belastingregime mag vallen (voorwaarde is wel verdrag tussen beide landen ter voorkoming van dubbele belasting). Mijn roze Thaise ID nr. (tevens tax ID nr.) vermeld ik op mijn facturen. Zo zie je maar dat het belang van het beschikken over deze zaken heel persoonlijk is.
  Gr. Bert


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website