Lezersvraag: Wat voor dier is dit?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
26 januari 2021

Beste lezers,

Nu er geen toeristen meer zijn, komen er dieren tevoorschijn die je anders nooit ziet. Zo vond ik vanmorgen op de rand van het afscheidingsmuurtje een aapachtige kat/hond, kennelijk een gevolg van een of meer kruisingen?

De achterpoten zijn aap- of hondachtig, de gestreepte staart en hals komen overeen, de kop is als van een hond? Welke dieren zijn hier vermengd?

Groet,

Henk

Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

15 reacties op “Lezersvraag: Wat voor dier is dit?”

 1. phet zegt op

  Hallo Henk, dit is geen kruising. Dit is een civetkat. Prachtige dieren.

  • Rob V. zegt op

   De civetkat kent men wellicht van de bekende ‘duurste koffie ter wereld’ waarbij men de koffiebonen uit de ontlasting van deze dieren plukt.

   • Ton Egbers zegt op

    Aceh, totaal noord Sumatra (waar ik woon) is een van de grote producenten van deze koffie. Ze produceren er tonnen volle emmers van…

    Maar zal vast niet al te dier-vriendelijk gaan. Denk aan legbatterijen, ganzenlever en beren die voor hun gal in kooien gehouden worden 🙁

    Dus zeker niet meer op mijn bucket list ! (Nog dagelijkse koffie.)

    • Ton Egbers zegt op

     Ik bedoel “noch dagelijkse koffie uiteraard”.

   • Astrid zegt op

    In Indonesië wordt deze koffie “kopi luwak” genoemd, naar de civetkat die daar luwak heet. De koffie is door zijn wereldfaam een industrie geworden, die slechts 500 kg per jaar oplevert. Vroeger struinden de dieren in vrijheid rond, nu zitten ze gevangen in kleine kooien, krijgen uitsluitend koffiebonen te eten en uit frustratie bijten ze zichzelf. Het is dus echt koffie met een geurtje eraan.

 2. Daniël zegt op

  Probeer enkele van die katten te vangen en je hebt ‘smorgens lekkere koffie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kopi_loewak

 3. Euge zegt op

  Hoi Henk dat is een civetkat, wist niet dat deze dieren in Thailand leven.

  • Rick zegt op

   Civetkatten worden in verband gebracht met de uitbraak van coronavirussen in China (SARS +Covid 19)/
   Bron Wikipedia

 4. Annette zegt op

  Hij lijkt veel op de ringstaartmaki. Maar ik twijfel omdat op de tweede foto ook bij de hals een dergelijke vachttekening is te zien. Misschien kan jehiermee verder zoeken.

 5. Frank Kramer zegt op

  Beste Henk, verschillende diersoorten kunnen elkaar niet bevruchten. Er zijn maar hele zeldzame uitzonderingen op die regel. en als soorten al kruisen, zoals een paard en een ezel of een leeuw en een tijger, dan zijn de nakomelingen, de muilezel en de lijger, niet in staat om zichzelf voort te planten.

  op de foto zien we inderdaad de Civet kat.

  Ik was een keer op Bali verzeild geraakt in best wel deftig gezeldschap Daar kreeg ik een gelegenheid om die Civet koffie eens te proeven. Helaas was de manier van bereiding van koffie er een techniek die in een uiterst slappe koffie resulteerd. ik was dan daarom ook niet onder de indruk. Slootwater zouden wij thuis gezegd hebben. Maar het gezeldschap meende dan een Nederlander (een Blanda) toch wel een koffie kenner moest zijn, dus werd mij publiekelijk de vraag gesteld hoe ik die civet koffie vond.
  Well, it taste like shit! was mijn antwoord. Het duurde minstens 30 seconden met een pijnlijke beledigde stilte voordat men de grap snapte. Toen pas werd er om gelachen.

  Er worden in Thailand op enkele lokaties nu ook koffiebonen gevoerd aan olifanten. Daar produceert men nu Chang Coffee. Zelfde verhaal als de Civet koffie. Alleen is de Civet kat in het wild erg kieskeurig en eet alleen de aller beste bonen. Chang eet alles.

  Mooi beestje trouwens die Civetkat.

 6. endorfun zegt op

  Dan kunnen ze hier ook die “kopi luwak” koffie winnen, hoewel dan “kopi siam” …

 7. theiweert zegt op

  Ik heb in Indonesië gezien, dat ze erg tam kunnen worden. Dus misschien kan je nog een koffiebedrijfje beginnen. 🙂

 8. Ger-Korat zegt op

  Ziehier een bron van de verspreiding van corona, lees het verhaal in de bijgaande link uit wiki:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Civetkatten

  En daarnaast heb ik links met wetenwaardigheden:
  https://wildlifethailand.com/blog-posts/mammals/224-thailand-s-civets
  en
  https://www.dierenwiki.nl/wiki/civetkatten

 9. Jos zegt op

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Civetkatten

  Nuttige dieren, eten veel kleine insecten zoals miljoenen poten en duizendpoten.

 10. Henk zegt op

  Alle inzenders hartelijk dank. Ik heb weer veel bijgeleerd. Het verbaast me wel waar dat beest dan vandaan komt: het is hier een druk toeristenoord, maar nu uitgestorven – op deze exotische allochthoon na dan (ik bedoel niet mezelf)!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website