Lezersvraag: Wat kost een huis bouwen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
4 maart 2020

Beste lezers,

Enkele jaren geleden las ik op dit blog, Dat het ongeveer 10.000 Baht per m2 kost om een huis te bouwen. Is dit juist? Gaat het dan om westerse bouwstijl, dus met isolatie en binnenwanden? En wat is dan allemaal inbegrepen? Is dit inclusief badkamers, tegels, keuken, elektrisch, enz?

Ik hoop op vele reacties, zodat ik een idee kan vormen op hoeveel ik ongeveer moet rekenen.

PS ik ga niet zelf helpen.

Groet,

Geradus

Rating: 3.00/5. From 1 vote.
Please wait...

21 reacties op “Lezersvraag: Wat kost een huis bouwen in Thailand?”

 1. Karel zegt op

  Beste,

  Hoe kan je nu een zinnig antwoord op deze vraag verwachten. Een huis bouwen hangt af van wat je allemaal wilt : hoeveel slaapkamers, badkamers, moderne keuken, zwembad etc …..
  Ook de locatie is zeer belangrijk.
  In elk geval is de 10.000 baht waarover je het hebt verleden tijd.
  Ga eens rustig met vakantie en doe navraag bij diverse firma’s. Zo krijg je toch een duidelijk antwoord.
  Ik wens je in elk geval een mooi huis toe voor een redelijke prijs.
  Tip : het noord-oosten is natuurlijk veel goedkoper dan aan zee.

  • Pieter zegt op

   10.000 baht zeker te doen niet iedereen hoeft veel luxe ,en ja ik kan het weten!
   In eigen beheer leuk huisje90 m2 2 slaap en badkamer met buiten keuken
   Simpel maar netjes alles plavuizen 500.000 baht ! All in
   Succes met bouwen!

  • theiweert zegt op

   Heb geholpen het huis van mijn vriendin te bouwen. Hebben er wel drie jaar overgedaan. De grond met 200 vrachtwagens grond opgehoogd. We hebben 220 m2 huisoppervlakte. Geen isolatie wel door het hoge dak koel. Inclusief een zelf ingebouwde IKEA keuken overal tegels. Een terras met een vijver voor pakweg totaal 500000 baht. Betaalde b.v. voor het metselen van de buiten muren € 900,- , binnen muren het zelfde, verven en stukadoren ook weer het zelfde. Waren wel een aantal familieleden of kennisssen, maar bouwde niet voor mij maar voor de vriendin. 😉 gaf ze wel overdag wat eten en drinken.

   Wonen bij een dorp in Isaan Sisaket

 2. Eric zegt op

  Gerardus,
  Het hangt er helemaal vanaf wat jij wilt en waar.
  Je kan bouwen voor 750000thb voor een heel eenvoudig klein huisje tot de meest luxe huizen dat oplopend tot vele miljoenen.
  Vooral de locatie is heel erg bepalend voor de prijs

 3. Peter zegt op

  Daar is natuurlijk niet echt een antwoord op te geven
  Het licht aan de materialen die je wil gebruiken?
  Waar je wil gaan bouwen?, in het binnenland is het een stuk goedkoper dan aan de kust.
  Heb je familie die mee helpt of moet je echt alle arbeiders inhuren?

 4. John Chiang rai zegt op

  De vraag lijkt mij opzich erg moeilijk te beantwoorden omdat in de vraagstelling veelste weinig persoonlijke wensen vermeld zijn.
  Om een m2 prijs te berekenen,is opzich de eventueel gewenste grote van het huis niet zo belangrijk.
  Veel belangrijker is de vraag hoeveel slaapkamers,en moeten deze allen een toegang tot een badkamer hebben?
  Welke betegeling,en moeten deze badkamer(s) voorzien zijn van een ligbad,douche,dubbele wastafels enz enz.?
  Als je nu al laat doorschemeren dat je ook niet afgeneigd bent van een westerse bouwwijze,denk je misschien aan spouwmuren,goede isolatie,dubbele beglazing en ga zo maar door.
  Je zou reeds een spartaans Thaihuisje van 80m2 kunnen bouwen voor bijv. onder de millioen Baht,terwijl je deze zelfde grote in luxere uitvoering kan laten oplopen tot 2 a 3 of nog meer millioen Baht
  Ga eerst is ergens kijken wat je überhaupt wilt hebben,en ga dan is samen met je vrouw,waarvan ik aanneem dat ze Thai is,praten met een goede bouwmaatschappij die je deze gewenste kwaliteit ook leveren kan..
  Bekijk om zeker te gaan,verschillende huizen die deze Firma reeds voor een paar jaar gebouwd heeft.
  Met een paar jaar bedoel ik een tijdelijke periode,waarbij duidelijk wordt hoe de werkwijze en het gekozen materiaal/kwaliteit zich met deze tijd verhouden heeft.
  Veel huizenbouwers laten,hoewel ze eerst een goede indruk maakten,na verloop van een paar jaar reeds scheuren en andere mankementen aan hun bouwwerken zien.
  Daarom is o.a een goede firma,het gekozen materaal,bouwwijze,persoonlijke wensen en een goede funderingen aangepast aan de grond waar het huis gebouwd dient te worden,allemaal factoren,die in de berekening van een m2 prijs een belangrijke rol spelen.
  Mensen en ook bouwfirma’s die zeggen dat ze je voor 1.5 milloen een leuk huisje uit de grond Stampen, vindt je in veel streken van Thailand.

 5. Patrick zegt op

  In Hangdong 15.000 baht/m2. Opgelet ! Ik hield alles in het oog en toch nog gechareld. Kleine bakstenen die ze op hun kant leggen, dus een kwartsteense muur. Deuren die krom trekken, hoewel ze 100% gedroogd zijn (komt door de zon), de afvoer die stinkt, plafond te laag, electriciteit die na controle moest aangepast worden en ga maar door. Indien je wil bouwen in Chiang Mai, kunnen we eens afspreken. Kan ik al die tekortkomingen aanwijzen. Dan weet je dat toch al. En degene die het minste verstand had van bouwen, was de architect. En 7 maanden worden vlotjes 2 jaar. Als je reclameert blijven ze weg. En zeker een akkoord maken op papier dat de laatste schijf betaald wordt nà volledige en correcte oplevering.

 6. timker zegt op

  Ik heb bijna 5 jaar geleden laten bouwen voor 10.000 THB per m2, maar dat waren enkel steens muren, 2 draden voor stroom (geen aarde draad) en exclusief electrische apparaten. Volgens mijn zijn inmiddels de bouwkosten opgelopen, w.o. een hogere staalprijs.

  • Peer zegt op

   Beste Timker,
   Leef je nog?
   Ik hoop dat je, zeker binnenshuis, op dikke rubber zolen loopt!
   Ik adviseer je ,ten strengste!, ‘n extra aarde-draad te laten trekken bij je elekr install.
   Deze leiding góéd te laten ‘aarden’ en ‘n aardlek-schakelaar te laten monteren!
   Leef lang, veilig en gezond.
   Peer

 7. Herbert zegt op

  Heb hier een brochure waarin ze aangeven 13.000 thb per m2 maar dit is zonder grond geen isolatie of binnenmuren en thaise bouwstijl en dan wordt het volledig gebouwd.
  Ga hier nooit uit van nederlandse degelijkheid dan kom je bedrogen uit.

 8. Peer zegt op

  Beste Gerardus,
  Heb je geen wensen, dan zou het best mogelijk zijn. Dan moet je wél op de, gratis, grond van je vriendin of haar bouwen.
  Let wel dat er irrigatie-buizen rond je woonhuis in de grond gelegd worden én dat die aangesloten worden op het openbare rioolnet , als er dat al is? Water is onvoorspelbaar. Ja, ik ben Nederlander.
  Belangrijk voor jóú, als financier, dat het jou ook woongenot oplevert! Ook al kom je maar paar keer per jaar in je huis! Ik spreek uit ondervinding.
  Wonen nu in Ubon Ratchathani. Grote stad , 5e v Thailand, met redelijk vertier, luxe shoppingmall’s, golf en Nationale Parken i d omgeving. Niet ver v Laos en Angkor Wat.
  Ons huis zou nu plm Th Bth 25.000 p mtr kosten, 100 m2 .
  Wél incl 2 badk, 3 slp kmrs, living, grote keuken en enorn overdekt terras.
  Doe je kennis ermee op.

 9. rori zegt op

  Wat kost een auto is een soortgelijke vraag.Een Nissan Leaf of een Tesla of Audi E-tron?

  Maar een huis kan je dus net als een auto in wel 100 gradaties bouwen.
  Simpel op zijn “plattelands” (allhoewel dat ook een vaag begrip is) of stedelijk?

  Maar een paar zaken welke belangrijk zijn is wel het volgende.

  Wat belangrijk is bij een huis,
  1. Waar bouw je.
  a. Ik betaal in Jomtien voor een werkman globaal het dubbele tot drievoudige wat ik in Uttaradit betaal.
  b. Op wat voor ondergrond bouw je? We hebben een huis op het platteland (30 km ten noorden van de stad Uttaradit) gebouwd op en stuk grond waar heel lang geleden een rivier heeft gelopen.Is te vinden door in de tuin gewoon een gat te gaan graven en te zien wat er op 1 meter onder het maaiveld ligt (Oh aan de overkant van de straat moet je 2,5 meter de diepte in.
  c. Bodemonderzoek!!! Dit is wel het belangrijkste van de hele bouw.
  Wij hebben voor het “teak” huis in Uttaradit een kader uit laten graven en de grond laten verdichten met veel puin. Dit ingewassen met wit zand. Daarop 20 cm kiezel en daarop stalenmatten laten leggen en de afvoeren van wc, douche, keuken en de schrobputten laten leggen. Dit alles in RVS 304 en 304L. Hierop ligt de fundatie cq bodemplaat van het huis een 20 cm gewapend beton. Echt gewapend.

  Dit geheel bepaalde al 1/3 van de totale bouwkosten.

  Het huis in Petchaburi staat op rotsgrond. Bijna geen fundatie hoeven aan te leggen. Huis is vergelijkbaar als in Uttaradit is door dezelfde aannemer uit Phrae gebouwd. Ondanks de afstand was dit huis ongeveer 40% goedkoper.

  Dus vaak niet het huis maar als je zonder scheuren en scheefzakken en gebroken vloeren wil wonen is dit wel het belangrijkste.om mee te nemen.
  Hier in Uttaradit worden huizen met 3 kamers (bungalow type) neergezet voor 500.000 bath. Maar ongeveer hetzelfde kan je ook 1.000.000 of het dubbele kosten.

  c. Waar bouw je mee? Welke materialen? Steen, Hollowbloks, gipsbeton, houtskelet, met hout of halfsteensmuur buiten en gips of spaanplaat binnen, Of basis in teak (buiten en binnen Gips of spaanplaat en dan isolatie,

  Samen met de familie (vrouw en 2 broers en schoonmoeder) hebben we nu huizen in de regio Bangkok en een Condo in Jomtien.
  Dit zijn stads woningen de rest is allemaal plattelandswoning, 1 in Ratchaburi, 1. Nonthaburi, 2 huizen in Uttaradit en 1 in Petchaburi.
  Om je uit de droom te helpen de grond in Uttaradit was gratis maar hier en in Petchaburi staan wel de duurste huizen. Waarom? Nu ja deze zijn helemaal in teak gebouwd en ook nog eens geisoleerd en voorzien van aircon in 6 vertrekken en dubbel glas.
  .

 10. Eric zegt op

  Beste Gerardus,

  Voor 10.000 baht per m2 mag je denken aan Thaise bouwstijl. Dus Thaise keuken en eenvoudige badkamer(s).
  Wil je een top moderne Westerse bouwstijl met installatie werken correct uitgevoerd ( met Unicor pers waterleidingen, externe 150L boiler en degelijk Elektra bv Panasonic uitgevoerd, westerse keuken, kunststof German puien en ramen en overdekt terras) reken dan maar op ca 20-30.000 baht per m2. Zonder de grond wel te verstaan!
  Dit zijn dan de prijzen zoals ze in dit tijdperk zijn, Peer heeft het dus zekers bij het rechte eind, wij hebben ca dezelfde opbouw wat ik zo begrijp.
  Ons huis ligt in Surin , ook hier heeft alles zijn prijs en hier zul je wel aan moeten denken mocht je dit van plan zijn.
  Alles is dus afhankelijk hoe jij zelf het huis wilt opbouwen en met welke materialen, wij hebben wel zoals jij wilt dubbele muren en plafond en alles geisoleerd.
  Deze tip wil ik je wel meegeven, gebruik alleen degelijke materialen, zo heb je ook jarenlang plezier van je huis zonder je naderhand te ergeren. Andere tip is zorg dat je er zoveel mogelijk zelf bij bent, zo niet dan accepteer de manier waarop de Thai werkt, en dat is niet zoals wij werken. Als voorbeeld kan ik je meegeven dat ons huis tijdens de aannemer fase meerdere malen gedeeltelijk gesloopt is en weer opnieuw opgebouwd is , denk hierbij aan verkeerde maatvoeringen gebruikt, verkeerde en niet afgesproken materialen, muur scheef, dakpannen 3 x nieuw gelegd . Onze aannemer heeft de ruwbouw dan ook niet overleeft , heb hem er dus uitgegooid was helemaal klaar met hem, daarna ben ik zelf met diverse goede werklui uit het dorp en omliggende dorpen verder gegaan en dat heeft tot op heden prima gewerkt.
  Heb je zelf voldoende kennis dan zou je kunnen overwegen om het project in geheel eigen uitvoering te laten neerzetten, zorg er wel voor dat jij de teugels in handen hebt en het ook houdt!!. Mij is dat zeer goed bevallen. Het is nu precies zo geworden zoals wij ons dat ook gewenst zouden hebben.

  Succes ermee

 11. Stefaan zegt op

  Ik heb een baksteen in de maag. Maar als je niet minstens 20 jaar in Thailand gaat wonen, dan zou ik er niet aan beginnen. Je kan er goedkoop bouwen, soms op goedkope grond, maar er komt nog meer bij kijken dan bouwen bij “ons”. En in Thailand worden de problemen uitvergroot door taalbarrière, andere bouwtechnieken, andere bouwmaterialen en aannemers die het niet zo nauw nemen. Isoleren is daar minder efficiënt, vraagt andere inzichten en aanpak.
  In eigen land heb ik nog maar 4 jaar gehuurd sinds 1991. In Thailand zou ik huren. Kan ook problemen geven, maar als het je niet zint, dan kan je snel andere oorden opzoeken.
  Mocht je toch bouwen, dan wens ik je oprecht succes.

 12. Jacob zegt op

  Een beetje huis met kwaliteits materialen door een goede aannemer en gevolgd door een co-uitvoerder die de zaken voor jou controleert plus dubbelwandig of isolatie en thermo ramen, geaarde leidingen, ventilatie in dakruimte plus isolatie en badkamers naar eigen smaak en kwaliteit, mooi afgewerke vloer (geen tegel), centrale warm water voorziening etc. kost rond de 27,500 thb
  Maar dan heb je kwaliteit… zwembad en dat soort zaken staan los van die prijs

  • Karel zegt op

   Ja Jacob, dus nog geen 1000 euro ??? Of ik mis iets of je bent zelf enkele nullen vergeten.
   Moest dit waar zijn ga ik morgen zeker een huis of 30 bouwen. De huurprijs van een maand zou meer zijn dan de prijs van een huis.
   Van een investering gesproken

   • TheoB zegt op

    Een beetje flauwe reactie, Karel. Het is mij in ieder geval overduidelijk dat Jacob ฿27.500 per m2 bedoeld.
    Misschien even Charly’s bijdrage ‘Even een tussendoortje’ van vandaag (5-3-2020) lezen?

    Voor de reactie van Peer op 5-3-2020 om 14:15 geldt een gelijksoortige opmerking en dezelfde vraag.

   • jacob zegt op

    Karel er werd gerefereerd aan een thb prijs per m2, bij de les blijven ;-D

 13. piet de v zegt op

  Enige jaren geleden hebben we een huis gebouwd voor ongeveer 10.000 baht per/m2
  grond was al in eigendom van mij vrouw.
  De bouwstijl is isaan twee slaapkamers met eigen douche en wc , keuken en woonkamer 90m2 inhoud.
  toen enige jaren geleden hierover schreef,
  vonden enkele schrijvers dat het wel zoiets zou zijn als een bouwkeet.

  Voor ons goed genoeg voor 20 jaar woonplezier , wie daarna komt zal mij een zorg zijn.
  Het leven in Thailand is volgens mij buiten ,anders had wel in Nederland gebleven.

  Dubbele ramen , dubbele muren vraag mijn af of nodig is, warmte isolatie zou wel nodig hebben
  als je hele dag binnen blijf zitten,

  Maar het is wat je eisen zijn wat wonen aangaat
  wat de prijs bepaald is natuurlijk de lokatie
  Midden in de Isaan is stukken goedkoper dan aan de kust.
  Maar dat spreek voor zich.
  groeten midden uit de isaan

  • Eddie zegt op

   Hoi Piet, ik heb ook interesse in een huis in isaan bouwstijl. Waar heb jij deze laten ontwerpen/gekocht en door wie laten bouwen? Heb jij eventuele bouwtekeningen? Alvast bedankt, Eddie (nijskaj@hotmail.com)

 14. Peer zegt op

  Ja Piet,
  Ik kan me die reakties wél voorstellen!
  Want met 90 kuub heb je de grootte en inhoud van ‘n direktie-keet!
  Ik neem aan dat je in Nederland wel wat beters gewend was? Want zeg nou zelf, wat moet je met ‘n tweepersoons-huishouden in 90 kuub?? Ikzelf vertoef in Thailand ook altijd op m’n terras, maar om te leven/wonen heb je tóch iets meer nodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website