Beste lezers,

Ik las op deze blog een lezersvraag in verband met een aanvraag voor een visum C om later wettelijk te kunnen samenwonen met een Thaise vriendin in België. Nu, met de aanvraag van de visum C zal het wel lukken. Maar ik zou graag eens willen weten, hoeveel het gehele kostenplaatje ongeveer gaat zijn.  Zoals aanvraag visum C, vertalen documenten, medische gezondheidscheck in een erkend ziekenhuis, inburgeringscursus in Belgie, taalcursus in Belgie, enzovoort.

Ik begrijp dat dit misschien voor velen een te persoonlijke vraag is, iets wat ze niet zomaar op het internet gaan vertellen. Ik vind het in ieder geval een belangrijke vraag, wil niet voor verrassingen komen te staan.

Denk dat het wel zal meevallen met de kostprijs, maar wou toch even goed informeren.

Alvast bedankt ,

Groet,

Andy

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Wat is het kostenplaatje Visum C voor samenwonen met een Thai in Belgie?”

 1. André zegt op

  Hallo Andy,
  Baserend op de gegevens die mijn vriendin destijds in 2017 bijgehouden heeft, deel ik hierna graag enkele kosten.
  Vertalingen: Tbt 12.080,-
  Foto’s: Tbt 415,-
  Medisch onderzoek: Tbt 2.000,-
  Printen en kopiëren van documenten: Tbt 1.300,- (Indien geen eigen printer).
  Attest goed gedrag en zeden: Tbt 1.500,- (kleine surplus inbegrepen om dit attest sneller te bekomen).
  Reisverzekering voor 6 maanden: Tbt 8.041,-
  Visumaanvraag: Tbt 3.300,-
  Uiteraard zijn er kantoren die tegen een meerprijs de visumaanvraag in handen nemen, maar daar staat dan ook een stevigere prijs tegenover. Wij hebben alles in eigen handen gehouden uitgezonderd de vertalingen daar deze eveneens gelegaliseerd diende te worden.
  De inburgeringscursus was destijds gratis uitgezonderd een klein bedrag voor de cursusboek.
  Let wel dat zij zich dient aan te melden bij het “Huis van Nederlands” om aldaar een test af te leggen.
  Dit heeft tot doel de duur te bepalen van de te volgen inburgeringscursus.
  Voor het volgen van de cursus zelf is er een tegemoetkoming voorzien voor de transportkosten.
  Ook diende ik bij het aanmelden bij het lokaal gemeentebestuur een bedrag van €200,- over te maken aan FOD Binnenlandse Zaken voor de behandeling van haar dossier.
  Wat betreft het retour vliegtuigticket, heb ik bij haar aankomst de terugvlucht geannuleerd en het voorziene bedrag conform de vigerende regels laten terugbetalen. Let dus op bij de boeking om hiermee rekening te houden.
  Vanzelfsprekend zullen er vandaag nieuwe aanpassingen zijn van zowel prijzen als regelgevingen, maar ik baseer mij op onze ervaringen van de zomer 2017.
  In ieder geval wens ik u veel succes.
  Vriendelijk groeten,
  André

 2. Andy Leenaerts zegt op

  Hoi André ,

  Eerst en vooral , nogmaals hartelijk dank voor de info .
  In verband van een boeking voor de vlucht naar België . Is dit verplicht om een retour vliegtuigticket aan te vragen ?
  De reisverzekering is die altijd voor zes maanden ? Dat is wel goed , want ik dacht , dat het maar voor drie maanden moest zijn.
  En dan de inburgeringscursus . In 2019 was er sprake , dat ze die cursussen betalend gingen maken , voor de cursussen 300 Euro en voor de examen 90 Euro . En telkens voor een mogelijke herexamen ook weer 90 Euro . Maar als die wet er al door is , dat weet ik niet ?
  Heb eigenlijk nog een vraagje , maar weet niet , of ik daarvoor een nieuwe topic moet opstarten ? Ik wou ook eens weten , vanaf welk moment een Thai mag beginnen werken in België ? Ben misschien wat voortdravend op de zaken , maar vind dit interessant om te weten . De vriendin heeft al enkele aanbiedingen gehad om te kunnen beginnen . Maar we begrijpen dat ze eerst alle nodige procedures moet afwerken , eer ze in orde is , om hier te mogen werken .
  Mijn vriendin is al verschillende keren in België op vakantie geweest , ze heeft hier zelfs al een maand taalcursus gevolgd . Mijn vriendin heeft zich dus al eens aangemeld bij het ‘ Huis van Nederlands ‘. We wilden eigenlijk vanaf februari 2020 de procedure voor de aanvraag van een visum C al opstarten , maar wegens de gekende reden , is het niet doorgegaan . We kennen elkaar reeds 7 jaar , maar onze laatste werkelijke onmoeting was van eind december 2019 tot eind februari 2020 …dus al een tijdje geleden .Bedankt ,

  vriendelijke groeten ,
  Andy

  • Martin zegt op

   Een retourvlucht is nodig bij het aanvragen voor een tijdelijk visum.
   https://thailand.diplomatie.belgium.be/en/travel-to-belgium/visa

   In Nederland is een ticket verplicht bij een 90 dagen visum, maar bij een longstay kun je juist beter je een enkeltje ofzo kopen na het toekennen.

 3. Bo Meekers zegt op

  Beste Andy ,,
  over een visum C voor samen wonen weet ik niet zo veel af ,, maar van een visum C kort verblijf huwelijk in Belgie weet ik wel veel omdat mijn vrouw nu pas een heeft gekregen.
  Er komt idd.heel wat bij kijken en het kostenplaatje is nog aannemelijk als je weet hoe je het moet aanpakken.
  Vanwege de coronamaatregelen duurt alles ook veel langer !!!!
  De behandeling van ons dossier duurt normaal 60 dagen ,, nu hebben we net als een kameraad die in hetzelfde bootje zat als ons ongeveer 150 dagen gewacht maar onze vrouwen hebben beiden een visum gekregen mits voorlegging van bepaalde stukken ,,, die bepaalde stukken zijn gewoon een hernieuwing van de reisverzekering(in Thailand goedkoper dan hier) 90 dagen.
  Vertalingen en dat verplichte medisch onderzoek zijn helemaal niet zo echt duur ,,, het meeste geld gaat uit naar de legalisaties want dat is 20 € per blad.
  Wij hadden net als mijn kameraad een zeer betrouwbaar vertaalbureau genomen en die regelde alles tot in de puntjes ,, legalisaties en afspraken alles. Dat bureau was aan de ambassade gevestigd.
  Er is daar ook redelijk veel corruptie zoals bvb. de politie !!!! Mijn vrouw of jouw vriendin speelt nu geen rol zal haar attest van goed gedrag en zeden bij de Royal Garde politie in Bangkok moeten gaan halen(eender waar je woont in Thailand) ,, daar sta je al voor de keuze ,, normale kostprijs rond de 2000 bht maar kan je er 3 weken op wachten ,, geef je echter 3500 a 4000 bht steekt het attest na 2 dagen in je bus of wanneer de persoon in kwestie nog in Bangkok is gaat ze het gauw uit halen.
  De lijst van klinieken word verstrekt door de ambassade zelf ,, je vriendin kan dus kiezen wat voor haar het dichtsbij is !!!!!
  Mijn vrouw en ik veronderstel jou vriendin ook zal ook een interview moeten af leggen op de ambassade DVZ ,, dat is de dienst vreemdelingen zaken in Bangkok( in mijn geval Belgisch hé).
  Het aanvraagformulier voor dat interview is via internet en redelijk ingewikkeld !!!!!
  Ik moet eerlijk toegeven dat ik of mijn kameraad het op de wereld kregen ,,,, MAAR ik e-mailde de ambassade en legde alles goed uit dat mijn vrouw maar een gewone rijstteelt vrouw was en eigenlijk geen studies had gehad.
  Mijn kameraad zijn vrouw schakelde daar een bureau in en die zouden alles in orde brengen ,, kosten verschillende 100den €.
  De ambassade regelde het voor mij en mijn vrouw ging na afspraak naar de DVZ om haar aanvraag in te doen en om haar visum af te leggen ,,,, men heeft daar alles in orde gebracht ,,, kostprijs 7 € en ze mocht naar huis gaan.
  Het reispaspoort blijft op de ambassade liggen en na beslissing zend men dat via een koeriersdienst naar de persoon in kwestie zijn adres. Alhoewel mijn vrouw hier blijft na het huwelijk heeft zij toch een heen en weer ticket moeten nemen ,,,,, moest het huwelijk bvb. niet door gaan dient zij op 8 augustus terug het land te verlaten. Voila ,, nu weet je toch iets meer en anders doe je maar een e-mailke bo-attack@telenet.be
  Grtj. Bo

 4. Andy Leenaerts zegt op

  Mo ,

  Hartelijk dank voor je reactie , zal je post eerstdaags nog eens zeer goed doorlezen .

  Weet jij misschien een antwoord op mijn vraag omtrent werken in België ? Mag mijn vriendin meteen werken in België ? Of moet ze eerst de inburgeringsprocedure doorlopen ? Of weet je misschien bij welke instantie we anders terecht kunnen , om deze vraag opgelost te krijgen ? Ben sowieso tegen zwartwerk , wegens het grote risico .

  Vriendelijke groeten ,
  Andy

  • Lung addie zegt op

   Beste Andy,
   van het ogenblik dat uw vriendin over een F-kaart beschikt mag ze in Belgenland werken. De F- kaart vraag je aan op het gemeentehuis en is eigenlijk een soort ‘voorlopige’ ID — kaart. Deze F-kaart is 5j geldig en kan dan vervangen worden door een volwaardige ID-kaart. Gedurende deze periode kan ze dan het inburgeringsprogramma volgen.

   • fred zegt op

    Na 5 jaar verblijf in België met een F kaart kan je een aanvraag indienen voor het bekomen van een F+ kaart.
    Het grote verschil tussen de F en de F+ is dat de houder van de F+ kaarthouder wordt ingeschreven in de bevolkingsregisters en niet (meer) in het vreemdelingenregister. Echter hangt dat nogal eens af van gemeente tot gemeente. In principe moet een F kaart houder voor administratieve doeleinden bij de dienst vreemdelingen zijn en een F+ houder bij de dienst bevolking.
    In onze gemeente moest mijn vrouw ook met de (gewone) F kaart voor alle formaliteiten bij de dienst bevolking zijn en niet meer bij de vreemdelingen dienst.

  • Bo Meekers zegt op

   Beste Andy ,,
   wat dat werken in Belgie betreft vraag je beste eens zoals eerder geschreven op het gemeentehuis of aan de ambassade.
   Ik zelf heb alles via e-mail aan de ambassade gevraagd en telkens een correct en wettig antwoord gekregen !!!!!!. Ze zijn er om je te helpen en doen dat dus ook ,, en vragen is vrij en kosteloos..
   Wat mij en mijn vrouw betreft ,,, Ik ben op pensioen en ben dus steeds thuis wat wel mag na 45 jaar werken in de bouw ,,, Mijn vrouw word in november 57 jaar en is eigenlijk ongeschoold ,, zij heeft vanaf jonge leeftijd altijd gewerkt bij haar ouders die zelfstandige rijsttelers waren .
   Wat gaat mijn vrouw hier doen ??????? ,,, iemand anders zijne vuile boel gaan schoon maken of ergens de afwas gaan doen en van haar profiteren en dan nog eens zo veel terug aan de belastingen moeten af geven !!
   Nee nee ,,, mijn vrouw hoeft niet meer te werken van mij en ik neem haar ten lasten wat in ons voordeel speelt . Maar dat is ieder zijn keuze en wanneer je jong bent is het maar normaal dat je werkt .
   Ik wens jullie alleszins heel veel succes .
   Grtj. Bo

 5. Andy Leenaerts zegt op

  Sorry Bo , niet Mo …

  Groetjes ,
  Andy


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website