Lezersvraag: Wat is de meerwaarde om nogmaals in Thailand te trouwen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
19 maart 2020

Beste lezers,

Ondanks de vele artikelen die ik over dit onderwerp heb gelezen is mij nog steeds niet duidelijk of er een voordeel is en zo ja, wat het voordeel is om ook voor de Thaise wet te trouwen? Dus geen antwoorden over de mogelijkheid om voor Boeddha te trouwen aub.

Wij wonen in Nederland, mijn vrouw heeft ook een NL paspoort. Tevens hebben wij een geregistreerd partnerschap met huwelijkse voorwaarden. Ik weet dat dit niet erkend wordt in Thailand. Dat is verder niet belangrijk. Voor ons is dit allemaal voldoende geregeld.

Wat zijn de voordelen om ook te trouwen in Thailand? Hierbij denk ik aan;

 • Belastingen
 • Gemeentelijke registratie (gele boekje etc.)
 • Visa en immigration
 • Rijbewijs en verzekeringen
 • Overlijden
 • ?

Groet,

HansG

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Wat is de meerwaarde om nogmaals in Thailand te trouwen?”

 1. Hans zegt op

  Beste naamgenoot, je vertelt niet waar je woont. Is dit Nederland, dan is eea prima geregeld. Maar wil je in Thailand jezelf settelen, dan is een Thais wettelijk huwelijk een optie om dezelfde zaken af te regelen zoals in jouw rijtje genoemd. Voor huwelijkse voorwaarden ga je dan nog naar een Thais advocatenbureau, en laat het opgemaakte voorwaardencontract inschrijven op de amphur.
  Blijven jullie in Nederland wonen, dan heeft een Thai wettelijk huwelijk nmi geen meerwaarde. Tenzij dit jouw vrouw emotioneel gerust stelt. In Thailand kent men geen samenlevingscontracten, ed. Maar ga je in Thailand een wettelijk huwelijk aan, ben je verplicht deze in Nederland in te schrijven. Hou dan opnieuw jouw huwelijkse voorwaarden in de gaten.

  • HansG zegt op

   Excuus. Inderdaad vergeten te vermelden dat toekomstig permanent wonen in Thailand de aanleiding voor deze vraag is.

   De vraag is niet hoe trouwen in Thailand gaat.
   Mijn vraag is echt bedoelt om een eventuele meerwaarde te ontdekken in een Thais huwelijk?
   Is die er niet dan blijven wij gewoon getrouwd volgens de Nederlandse wet en hoeven niet in Thailand nogmaals te trouwen.
   Mvg

   • Hans zegt op

    Ja, nu wordt het onduidelijk. In je vraagstelling heb je het over een geregistreerd partnerschap, in je reactie dat je gewoon getrouwd blijft volgens de Nederlandse wet? Als je inderdaad in Nederland al wettelijk getrouiwd bent, dan kun je dit huwelijk inschrijven in Thailand, en alsdan ben je ook in Thailand voor de wet gehuwd. Kost niets, enkel wachttijd op de amphur. Welke meerwaarde je beoogt, is me ook niet duidelijk, maar je krijgt bv wel gemakkelijker een bankrekening, verzekeringsmaatschappijen achten een dergelijke status vertrouwder, en je vrouw wordt voor vol aangezien. Of je er goed aan doet in Thailand te gaan wonen, vraag je me niet, maar ik geef zelf de voorkeur aan max 8 mnd daar, en 4 mnd hier.

 2. Jochen Schmitz zegt op

  Trouwen heeft niets te maken voor een Huishalteboekje (geel) en ook niet voor een ID-card Thai.
  Je moet een vaste woonzit hebben in Thailand en een geldig visum. Dit wordt gecontroleerd door de Amphor(Gemeentehuis). Indien je getrouwd bent in Thailand hoef je voor je visum alleen maar 400.000,- Baht op je rekening te hebben op jouw naam (niet een rekening van jouw en je echtgenote) en de eerste keer moet dit 3 maanden voor aanvraag voor een Huwelijks visum op je rekening staan en vervolgens 2 maanden voor de volgende jaren.
  Voor je rijbewijs is het ook niet belangrijk dat je getrouwd bent. Wel moet je een vaste woonzit hebben en een geldig visum.
  Je vraagt “overlijden” Je ga alhier via een Advocaat(Notaris) een laatste wil opmaken waarin je alles noemt hetgeen voor jouw belangrijk is.Ook niet te vergeten indien je komt te overlijden waar je wilt begraven worden. Terugsturen naar Nederland is erg duur.
  Indien je hier werkt of inkomen hebt ben je belasting plechtig indien je langer dan 180 dagen per jaar hier verblijft. Ook dit kan jouw Advokaat alhier voor jouw allemaal keurig regelen en die zijn heel wat goedkoper dan in Nederland.

 3. RichardJ zegt op

  Als jij belasting betaalt in TH en je bent getrouwd, dan heb je allerlei extra-aftrekposten voor je vrouw en de ouders van je vrouw (algemeen, health insurance, life insurance).
  Bij visa worden inkomenseisen gesteld: die liggen lagen wanneer je getrouwd bent.

 4. PEER zegt op

  Beste Hans,
  Onder punt 6, dat vraagteken.
  Het feest is de meerwaarde!!
  Zeker als je het hele dorp of minimaal de straat mee laat feesten!!!
  Alvast proficiat

 5. Janderk zegt op

  Dag Hans
  Er is een aspect wat niet belicht wordt.
  Bij het overlijden van je partner ben je in Nederland Normaal de erfgenaam.
  Als je in Thailand voor de wet trouwt ben je voor de Thaise wet ook erfgenaam.
  Dat lijkt op het eerste gezicht niet zoveel. Immers heel vaak is de partner niet vermogend.
  Maar als je partner grond bezit of een huis dan erf je dat.

  Natuurlijk zal iedereen zeggen dat een garant geen grond mag bezitten.
  Je zult de grond dus moeten verkopen.
  Een huis erven geeft meer mogelijkheden.
  Als je alles hier omtrent wilt weten zou je naar een advocaat in Thailand moeten gaan.
  Groet

  • HansG zegt op

   Bedankt Janderk,
   Ik was inderdaad vergeten dat bij eerder overlijden van mijn vrouw (grond logisch op haar naam en woning op mijn naam) ik een jaar de tijd krijg om onroerend goed te verkopen.
   Alleen bij een Thais huwelijk, neem ik aan?

 6. Dirk Couzy zegt op

  Maak je geen zorgen Ik en mijn Thaise Vrouw zijn hier 15 jaar geleden getrouwd in Bangkok en alles is alleen maar in je voordeel en laat je niet gek maken

 7. Albert zegt op

  Nogmaals trouwen gaat dus niet.
  Een Nederlands huwelijk is in Thailand geldig, je moet het dus laten registreren in Thailand.
  Andersom een in Thailand gesloten huwelijk laat je in Nederland registreren.
  Let op erfrecht verloopt volgend het Haags verdrag, daarin is belangrijk nationaliteit van beide, land waar huwelijk is gesloten en waar beide partners al dan niet samen verblijven na de wittebroods weken.

 8. HansG zegt op

  In deze 10 jaar huwelijk in Nederland heb ik inderdaad alleen maar veel geluk ervaren bij zo’n geweldige vrouw!

  Uit de antwoorden blijkt dat er geen meerwaarde is (praktisch, maatschappelijk en juridisch) om nogmaals te trouwen voor de Thaise wet als wij in Thailand wonen. Behalve wellicht een sociaal/emotionele waarde voor de familie of het dorp 😉
  Mijn vermoeden is nogmaals bevestigd, Bedankt!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website