Beste lezers,

Zijn er voor Nederlanders die hier wonen en uitgeschreven zijn in Nederland ook verpleeg- en verzorg faciliteiten? Zoals personen die bedlegerig of dement zijn en volledig verzorgd of verpleegt moeten worden, voor lange duur. Hetzij door hun vriendin, echtgenoot, of door iemand van buiten af.

Bijvoorbeeld iemand ligt in bed, kan niet meer zelfstandig naar het toilet, moet luiers om is vergeetachtig.

 • Hoe gaat het met regelen van het visum?
 • Geld overmaken naar Thailand voor de betaling.
 • Hoe is de verzorging?

Iemand verzorgen is heel zwaar en soms heeft men daar professionele mensen voor nodig.

Tenslotte heb je ook nog te maken, met de Thaise wetgeving en de Nederlandse wetgeving.

Groet,

Hans

15 reacties op “Lezersvraag: Wat als je in Thailand woont en intensieve verzorging nodig hebt?”

 1. RonnyLatYa zegt op

  1. Wat de verlenging van de verblijfsperiode betreft.
  Als je het aanvraagformulier “TM7 – Appication for extension of tempororary stay in the Kingdom” bekijkt dat op de officiële website van Immigratie staat, dan kan je onderaan bij de opmerking het volgende lezen :
  “Notice
  1. Applicant must submit the application in person, with the exeptions of handicapped patienst or persons with disabilities.”
  Dat wil zeggen dat iedereen zich in eerste instantie persoonlijk moet aanbieden m.u.v. personen die een fysieke of mentale aandoening hebben.
  Iemand kan dan, bij immigratie, de nodige zaken regelen bij immigratie. Het spreekt denk ik ook voor zich, dat men dan een medisch verklaring zal moeten voorleggen waarom die persoon niet in persoon kan verschijnen. Hoogst waarschijnlijk zal hier ook wel met de “Under consideration” stempel gewerkt worden en mag er een bezoek van immigratie verwacht worden.
  https://www.immigration.go.th/download/1486547929418.pdf

  2. Iemand volmacht geven op de Nederlandse rekening die dan, wanneer nodig, de nodige overschrijvingen kan maken.

  3. Er zijn voldoende professionele verpleegsters/verplegers in Thailand die je kan inschakelen voor verzorging. Gratis zal dit niet zijn natuurlijk …

 2. Hans van Mourik zegt op

  Aan vulling op mijn lezersvraag.
  Aangezien ik voor 80% naar het KTOMM Bronbeek gaat,heb me reeds aangemeld,maar eigenlijk liever hier blijft.
  https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/lezersinzending-na-20-mooie-jaren-in-thailand-vermoedelijk-binnen-5-jaar-verlaten/
  Hier onder ben ik in 2016 wel 3 x geweest,voor informatie.
  Ze verzorgen en verplegen me wel,maar het regelen moet men zelf,of door een ander laten,ze zijn geen bewindvoeders.
  https://www.chiangmaicitylife.com/citylife-articles/dok-kaew-gardens-chiang-mais-first-retirement-home-for-expats-and-thais/
  Mocht ik hier blijven,wil ik toch wel een vangnet hebben
  Hans

  • ruud zegt op

   Het belangrijkste is, dat u iemand hebt, die u blindelings kunt vertrouwen.
   Dat kan een probleem zijn in Thailand, mensen zijn vaak arm, en de verleiding is groot..

   Goed, in Nederland kan dat ook een probleem zijn.

   • RonnyLatYa zegt op

    Inderdaad. Wie kan je blindelings vertrouwen ?

    Dat is natuurlijk de vraag die we allemaal graag willen beantwoord zien als we nog alles onder controle hebben.
    Het definitieve antwoord op die vraag krijg je echter maar de dag dat het zover is… voor zover we het dan nog beseffen.

  • john zegt op

   Hans, in je reactie geeft je een link van een verzorgingsmogelijkheid in Thailand. Ik heb me in het verleden ook wel eens de vraag gesteld wat er tav verzorging mogelijk is als je in Thailand wilt blijven wonen.Ik herinner me dat er niet alleen in Chiang Mai het door jou opgegeven verzirging bestaat maar ook nog een andere. Ook in Pattaya en Hua Hin herinner ik me dat er mogelijkheden zijn. Heb die echt informatie niet meer beschikbaar maar de geinteresseerden kunnen vast wel even googelen.

 3. Erik zegt op

  Hans, jij hebt geen glazen bol dus je kunt niet vooruit kijken naar wat straks jouw gezondheid is.

  Je hebt weliswaar een medisch verleden maar je hebt een ziektekostenpolis (kunnen ze die opzeggen?) en een vast pensioeninkomen plus AOW, de basis voor een lang en financieel onbezorgd leven lijkt er al te zijn.

  Maar je kunt zorgbehoevend worden door ziekte of door ouderdomsverschijnselen als geheugenverlies, dementie, Alzheimer (Kan dat nog, je bent bijna 80…?), je kunt blind worden en andere elementaire functies van jouw zintuigen verliezen. En hoe is dan jouw taalkennis nog en kun je je dan wel aanpassen in een land waar je dan wel minstens 20 jaar woont maar waar de cultuur toch anders is dan ’thuis’.

  Een vervelend onderwerp: euthanasie kan nog niet in Thailand; palliatie wel -denk ik- of kan de religie een spaak in het wiel steken? In NL weet je waar je aan toe bent. Denk aan een (Thais) levenstestament.

  Ik heb ooit gelezen dat ouderdom extra aangeleerde talen kan doen wegebben. Dan blijft NL over. En dan ben je een arm mens in Thailand als geen mens jouw Nederlands kan verstaan want je bent, als ik goed lees, niet samenwonend met iemand die NL spreekt. Dit lijkt me vele malen erger te zijn als je blind zou worden.

  Geld overmaken van NL naar TH kan automatisch en bovendien, zover ik weet, heb jij een of meer kinderen. Jouw extension is een keer per jaar plus iedere drie maanden een dingetje per post; wie gaat dat doen? Hoe vernieuwen van jouw paspoort vanuit jouw ziekbed gaat? Iets om al eens na te vragen.

  Maar dat zijn formele dingetjes. Hoofdzaak voor mij is/was, als je hulpbehoevend wordt wil je dan wel in Thailand zijn als je geen NL partner/’verzorger om je heen hebt?

  Ik ben terug naar NL dus mijn voorkeur is bekend.

 4. mairoe zegt op

  Beste Hans, zoals eerder gemeld ken ik Bronbeek van destijds omdat wijlen mijn vader er verbleef. Bronbeek heeft maatschappelijk werk die regelzaken met jou kunnen gaan organiseren, bv door het inschakelen van vrijwilligers. Wel is uiteraard van belang dat op tijd wordt aangegeven dat je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid, omdat je elkaar moet leren kennen en vertrouwen. Wees er op tijd bij!
  Dat geldt ook voor Thailand. Vraag in je eigen omgeving na of iemand een (oud-)verplleegkundige kent die de zorg voor jou tzt kan opnemen. Er zijn er vele die een dergelijke vorm van thuiszorg bieden. Kost ongeveer tussen de ThB 10K en 20K. Schakel een dergelijke persoon op tijd in, vraag antecedenten op bv in welk ziekenhuiis zij/hij heeft, welke ervaringen opgedaan, bekend met farang en ouderenproblematiek cq specifieke zorgvragen. Heb je geen zin dit in je eentje te moeten doen, vraag dan via dit blog of er iemand is die behulpzaam kan zijn.

 5. Vincent zegt op

  In Hua Hin en ook in Pranburi is een particulier verzorgingshuis waar ca 10 hulpbehoevenden in bedden liggen en 24/7 door verpleegsters worden verzorgd. Deze 2 huizen zijn van een Thaise dokter, die er de leiding heeft.
  Eenzelfde huis schijnt er ook in Chiang Mai te zijn maar dan van een andere eigenaar. Elders weet ik niet.

 6. Hans van Mourik zegt op

  Ronny dat klopt wat je zegt.
  Toen ik in 2013 hier in het Changmai Ram hospitaal heb gelegen met een darmkanker operatie,met een Non Emigretion visum O,hebben ze voor mij een nieuwe visum gemaakt,ze maakten van mij zelf een foto op bed met alle toeters en bellen,volgens mij is het iemand van de staf, met mijn paspoort erna toe gegaan,kreeg terug met een jaar visum.
  Later toen ik chemo had,voor mijn 90 daagse,kreeg ik een verklaring van de Arts dat ik het niet zelf in persoon kan doen en toen heeft mijn vriendin het gedaan.
  Daarna heb ik retired visum gehad nadat eerst in Nederland een Visum O heb aangevraagd.
  Natuurlijk kan je het door een visum bureau laten doen en hem voor je Thaise bank te laten machtiggen.
  Maar dat kan alleen volgens mij als je 80000 op Thaise bank heb, of je hele vermogen die je in Nederland heb hier op een Thaise bank heb.
  Voor om met inkomens verklaring heeft men toch een bewijs van de Nederlands Ambasade en die heeft weer een bewijs nodig van mijn Belastingaangifte, jaar en maand inkomen SVB en pensioen,dit kan je alleen opvragen met DigiD.
  Ik kan het mis hebben ,mijn mening.
  Want jij ben een expert
  Hans

  • RonnyLatYa zegt op

   Tja, Hans, het is alvast nu nog het moment om over zulke dingen info te vragen aan ambassade en andere instanties en het alvast te bespreken met je partner en/of kinderen zodat iedereen alvast op de hoogte is wat je wensen zijn als je in een bepaalde situatie beland.
   Ook dus met immigratie.
   Misschien een mogelijkheid om met een advocaat een document op te stellen. Dat dan ook ondertekend is door een daartoe gemachtigde immigratieofficier voor kennisname en waar dan de naam of namen van bepaalde personen op staan die in jouw naam o.a. immigratieadministratie mag regelen. Het zijn maar gedachtespinsel van mezelf hoor . Ik weet niet of dit kan, maar geef het maar aan om ergens in die richting te denken.

   90 dagen is alvast geen probleem. Mag sowieso door iemand anders gedaan worden. Voor een jaarverlenging zal immigratie wel meer bewijzen vragen, maar uiteindelijk zal dat ook wel meevallen.
   Zeker als je een professionele verzorging krijgt. Indien die vertrouwd zijn met buitenlanders weten die dikwijls ook wel hoe die administratieve zaken aan te pakken

 7. Jacob Kraayenhagen zegt op

  Er zijn zogenaamde ouderdoms klinieken (pensionen) Chiang Mai (en misschien ook elders in het land), welke bedliggende oude Thaise patienten voor 24 uur per dag verzorgen – maar deze worden behandeld door jonge locale/hilltribe (alleen Thais spekende) meisjes die een snelle opvoeding/training genoten hebben – en die geen bezwaar hebben ook Farangs te behandelen, met al hun bedliggende (poep- en plassende-) problemen; voor een schappenlijke/goedkope (maandelijkse) vergoeding (Bth 15,000- 20,000), afhankelijk van de kwalen/complicaies/condities v/d patienten. Jack.

 8. Hans van Mourik zegt op

  https://www.chiangmaicitylife.com/citylife-articles/dok-kaew-gardens-chiang-mais-first-retirement-home-for-expats-and-thais/
  Hier boven ben ik in 2016 wel 3 x geweest,voor informatie.
  De eerste keer dat ik daar ben kwam .
  Liep een vrouw met rollator naar haar kamer toe,sprak met haar waar ze vandaan komt,Zweden.
  Vroeg aan haar wat het kost,dat wist ze niet,deze dingen regeld haar zoon.
  Daarna naar de bedrijftleidster,vroeg aan haar of ze wat documenten en wat de kosten zijn,ik zou nog meer willen vragen,maar wil thuis eerst lezen ,voordat ik met vragen komt,dan weet ik iets, waar over ik praat.
  Als je door rijdt botst je zowat tegen het ziekenhuis,ben wezen vragen of ik van binnen mocht kijken,dat mocht.
  De 2e keer was ik daar geweest met iemand anders,die ook belangstelling heeft,maar aangezien hij 1 been heeft,heb ik tegen hem gezegd,kan je moeilijk achterop de motor hebben,dus met zijn wagen.
  Samen met hem daar naar toe,gesproken met de bedrijfsleidster,heb haar verteld wat er op de side staat, wordt op mijn laptop automatisch vertaald in het Nederlands,heb het uitgeprint ze vroeg nog aan mij of ze het hebben mocht,natuurlijk.
  Daarna zijn we door het park gereden
  De 3e keer dat ik daar was,vroeg aan haar,hoe het zit met het regelen van het verblijft,kreeg als antwoordt,regelen moet je zelf ,of door een ander laten doen wij doen geen bewindvoering.
  Wij verzorgen en verplegen alleen.
  Volgens mijn vermoedens is ergens anders ook zo.
  Kosten verpleegging met camera toezicht 45000 Bath per maand exclusief luiers en medicijnen,Arts.
  Verzorging. 33000 Bath per maand

 9. Hans van Mourik zegt op

  Jacob Kraayenhagen, ben je daar geweest?
  Ik wel.
  Niet zo denigreren tegen deze mensen,
  maar deze worden behandeld door jonge locale/hilltribe (alleen Thais spekende) meisjes die een snelle opvoeding/training genoten hebben – en die geen bezwaar hebben ook Farangs te behandelen, met al hun bedliggende (poep- en plassende-) problemen; voor een schappenlijke/goedkope (maandelijkse) vergoeding (Bth 15,000-20000
  Het verplegend personeel,is wel gediplomeerd,zowel van de A als de B,

 10. Jacob Kraayenhagen zegt op

  Hans, ik ben daar (in dit particuliere pension) verscheidene keren geweest, daar ik daar een Nederlandse vriend had liggen; maar heb niet gevraagd of het verplegend personeel gediplomeerd was,

 11. Hans van Mourik zegt op

  Ik heb mijn conclusie getrokken,na verschillende reacties goed gelezen te hebben.
  Ik ga toch voor 100% terug,indien het mogelijk is,om naar Bronbeek te gaan.Weet dat er 6 mensen voor mij zijn,heb me op 05-11-2019 aangetekend ,schriftelijk gemeld,als aspirant bewoner.
  Begin december neemt ik telefonisch contact met hun ,of ze mijn post hebben ontvangen.
  Heb wel met Neuroloog hier ,na mijn Tia over gehad,indien ze constateerd,dat ik een vorm van dementie heb,het mij direct te vertellen,want dan ga meteen er werk van maken,om terug te gaan en wacht niet op Bronbeek.
  De tips van Erik geeft mij de doorslag.
  De tip van Ronny,om iemand te machtiggen,maar dat doe ik niet.
  Binnenkort? stuur ik een lezers inzending,naar het Thailandblog,maar moet het eerst in word opmaken,anders wordt het door de Moderator niet geacsepteerd (terecht)
  Want mijn Nederlands is niet zo goed is, Rood, Wit en Blauw en Blauw eraf geknipt,welke vlag houd je dan over?.
  Het gaat over een Nederlander,uit Sankampeng die Alzheimer heeft,(een vriend van een kennis van mij, zijn buurman),ga geen namen noemen.
  Hoe ik het toen geregeld heb,met de SVB,Pensioen en bank,reden omdat hij hier wil blijven,heeft in Nederland niets,dit heeft veel weg op de reactie van Ronny, met de machtiging.
  Mensen die mij kennen in Changmai weten over wie ik het heb.
  Hij heeft wel daarna nog 3 of 4 jaar geleefd,zonder zakelijke problemen.
  Hans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website