Lezersvraag: Waarom zijn Thai zo gek op uniformen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
21 juni 2021

Beste lezers,

Het valt mij op dat Thai gek zijn op uniformen. Of het nu om de parkeerwachter, de stationschef of een minister gaat, een uniform hoort er bij. Zelfs het een beroep is dat niets voorstelt. Waarom is dat? Geeft dat meer status?

Groet,

Silvan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 2 votes.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Waarom zijn Thai zo gek op uniformen?”

 1. Kemosabe zegt op

  Silvan,

  Daarvoor hoef je niet naar Thailand te gaan. Onze oosterburen hebben ook deze insteek net als meerdere landen in het Oosten en Zuid Oost Azie, Midden Oosten, India.

  Uniform straalt gezag uit en “Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een…….”. Vul zelf maar verder aan.

  Wij Hollanders zullen hier wel te nuchter voor zijn denk ik.

  Groeten

  • John zegt op

   Die mensen dragen met trots hun uniform.
   Weer zo’n neerbuigende houding. Ik vind het erg dat de vergelijking gemaakt wordt met apen die gouden ringen dragen.

   Mijn echtgenote heeft me al meerdere malen gezegd dat die mensen (vooral diegene die weinig zouden voorstellen) blij zijn dat ze werk hebben. En net dat uniform draagt bij tot hun fierheid.

   Als ik de houding en reacties van sommige farangs lees en zie, dan ben ik soms beschaamd dat ik tot die groep behoor. Ik ben blij dat ik hier een zorgeloos leven MAG leiden, ik heb heel wat respect voor Thailand en hun bevolking in het bijzonder.

   • Rob V. zegt op

    Een uniform is letterlijk ‘allemaal dezelfde (stijl) aankleding’. Dat is handig in bepaalde situaties: wel zo makkelijk als je herkent wie aan te spreken als je bij een fastfood ketenen, doe het zelf zaak bent of ergens anders assistentie nodig hebt. Maar er is wel een potentieel probleem als mensen zich verheven/superieur gaan voelen wegens een uniform. Mogelijk om een paar strepen op de schouder… autoriteit kan mensen rare dingen laten doen. Of misschien is het simpelweg wat raar om een leraar en parkeerwachter een uniform in militaire stijl te geven, allemaal een herkenbaar shirt aan zou daar kunnen volstaan als je niet ergens werkt met strikte top down hiërarchie waar je iemands rang in een oogwenk moet kunnen herkennen. Een herkenbare parkeerwachter prima, maar dat militaristische is niet echt nodig in mijn ogen. De medewerker respecteer waardeer ik net zo goed in een leuk shirtje, misschien just nog wel meer omdat ik dan eerder aanneem dat die medewerker gewoon zijn werk doet en zich niets meer of minder voelt dan de andere mensen. De verklaring voor de uniformen ligt mogelijk dan in landen waar stevige of juist minder stevig op hiërarchie gehamerd wordt.

 2. Jacques zegt op

  Ik zou het eens uitproberen als ik u was en kijken of het bevalt. Legerkleding kunt u overal verkrijgen en er zullen best wel gelegenheden zijn om eens wat uniformen te gaan passen. Door ondervinding wordt men wijzer. Kleding maakt de mens. Overigens zijn er veel mensen over de hele wereld gecharmeerd van uniformen, dit is niet alleen de Thai voorbehouden. Mensen in uniform creëren een bepaalde eenheid en geven duidelijkheid met waar ze voor staan naar anderen. Triest genoeg is het niet een ieder gegeven om op juiste wijze een geüniformeerd beroep uit te oefenen, waardoor er zeer verschillend wordt gekeken en geoordeeld over de mens in uniform. Ook wordt er misbruik gemaakt van geüniformeerden, of laat men zich misbruiken. Aan de kleding zelf zal het niet liggen, daar is vaak wel aandacht aan besteed en over nagedacht.

 3. eugeen zegt op

  Ik woon 11 jaar in Pattaya. Buiten politie, security guards en kledij van ziekenhuispersoneel zie ik hier eigenlijk weinig uniformen. Maar diezelfde groepen hebben in Belgie ook unifrmen aan.

  • rentenier zegt op

   Beste Eugeen,

   Waar het aan ligt dat U zo weinig uniformen ziet weet ik niet en ik woon niet in Pattaya
   Zijn daar geen scholen? geen overheden? geen Hotels? geen bedrijven waarvan het personeel uniformen dragen? Al deze mensen dragen met trots hun uniform want het geeft status. Pattaya is groter dan van uw woonplek (security gards) pendelen tussen politiebureau en ziekenhuis.

 4. Erik zegt op

  Silvan, in Nederland draagt de parkeerwacht ook een uniform. En de stationsmeneer- en mevrouw. En ziekenhuispersoneel en de bezorger van de pakjes en de post. Alleen de ministers niet maar dat zijn geen militairen, in tegenstelling tot Thailand, Myanmar, Laos. De eerste minister van Cambodja draagt ook geen uniform al was die ooit militair.

  Zal ik hier dan maar eens vragen waarom wij in Nederland zo gek zijn op uniformen?

 5. Jacques zegt op

  Beste Silvan, ik denk dat u inmiddels wel wat duidelijkheid hebt gekregen met betrekking tot uw vraagstelling.
  In Nederland zijn er een aanzienlijk aantal geüniformeerde beroepen. Denk hierbij aan treinpersoneel, buschauffeurs, leger, overheidsorganisaties, enfin te veel om op te noemen. Een ieder kan er veel meer aan toe voegen. Doorgaans zijn de mensen content met hun uniform en begrijpen ze waarom het beter is dat ze hiervan voorzien zijn. Kijk ook eens naar het koninklijk huis bij bepaalde gelegenheden en naar de rechterlijke macht en de advocatuur. Niets mis mee toch. Leef en laat leven en maak er niet meer van dan wat het is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website