Lezersvraag: Waarom moet ons huis gezegend worden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
29 november 2020

Beste lezers,

Begin 2020 hebben wij onze bouwgrond gereed laten maken (verhogen en verharden) om begin 2021 te starten met de bouw van onze woning.

Nu wil mijn Thaise vrouw dat het huis gezegend gaat worden, Dat moet volgens mij als de eerste palen de grond in gaan en later nog een keer als het huis klaar is. Voor mij hoeft dat niet ik heb niet met deze poespas, maar ik wil ook geen ruzie met mijn vrouw hierover. Maar om alles maar goed te keuren vind ik hypocriet.

Hoe lossen anderen dat op?

Groet,

Onno

33 reacties op “Lezersvraag: Waarom moet ons huis gezegend worden?”

 1. Bert zegt op

  Gewoon doen, je hebt er geen last van en je vrouw is gelukkig.
  Wel opletten dat die monnik niet met een rare plaats komt voor een evt geestenhuisje of dat het huis op een andere plek moet als jij zou willen.
  Je kunt het zo groots en duur maken als je zelf (je vrouw) wil.

 2. nl th zegt op

  Beste Onno,
  Dit is een probleem die jezelf op moet lossen, een ander kan dat Niet.
  Je zal het met je echtgenoot het moeten uitzoeken. Als je met een redelijke reden niet to een vergelijk kan komen dan moet je bij jezelf de vraag gaan stellen , wat als ik alles voor de lieve vrede tegen mijn zin moet toe gegeven waar eindig dit als het klaar is?
  Ik ken de nodige in Nederland die ook zo begonnen en nu zonder huis en vrouw zitten.
  Dus stel jezelf de vraag hoever je wilt gaan en hoe sterk is je relatie om samen naar je zin te krijgen.
  Verders kan en wil ik niets toevoegen dan je sterkte te wensen met je besluit.

 3. Peter zegt op

  Misschien poespas voor ons maar niet voor een Thai. En als je hier woont, zul je je toch moeten aanpassen.
  Animisme, het geloven in geesten , neemt in Thailand een belangrijke plaats in. Daarom vinden ze het nodig om een nieuw huis in te zegenen als bescherming tegen boxe geesten

 4. Hans Struijlaart zegt op

  Pas je een keer aan naar de tradities die vrij algemeen goed zijn in Thailand. Je wilt toch in Thailand wonen en je vrouw een plezier doen neem ik aan? Dat heeft niets met hypocriet te maken. Gewoon doen lijkt me.
  Maak je er gelijk een mooi feestje van.
  Ook als je een nieuwe zaak opent wordt die volgens traditioneel gebruik gezegend door de monniken.

 5. bert zegt op

  Dit is nu eenmaal onderdeel van de Thaise cultuur. Zou er geen punt van maken en het gewoon accepteren.

 6. Alexander zegt op

  Je moet je aan de cultuur aanpassen en het geen poespas noemen.
  Het hoort bij het Thaise volk en als je verder geen conflict met je vrouw en de familie wilt, dan zou ik het maar gewoon doen.
  Het is zo lullig voor je als je er straks alleen in moet wonen.

 7. peter zegt op

  Nou ik heb het niet gedaan, geen Thai meer in mijn huis……….ze roven je huis leeg, ben pannen kwijtgeraakt, het meeste van mijn bestek, vinden ze ook fijn dat ze niet met vorken moeten eten die je met je tong buigt, Zal wel een hoop commentaar krijgen, maar zo is het gewoon………….EN geloof het of niet, 1x ingebroken, en 15x daarna nog is geprobeerd..

  • PEER zegt op

   Zie je wel Peter,
   Je had het huis moeten in laten zegenen.
   Geen inbrekers, geen bestel/pannen verdwenen, geen blikseminslag én altijd ‘n lief vrouwtje.

 8. Caspar zegt op

  Laat me het volgende duidelijk maken. Als we gaan spreken over de zegeningen van Boeddha moet je de kracht van een zegening gaan zien en begrijpen. Ik heb dit tot op zekere hoogte getracht te doen door het verschil te laten zien tussen wonderen die tijdelijk zijn en zegeningen die blijven. Wonderen zijn niet zo overvloedig als een zegening. Maar laat je de kracht van een zegening tonen. Ik denk dat dit echt heel belangrijk is. En om dit te snappen moet je in staat zijn om enkele dingen te begrijpen die veel farangs over het algemeen niet zullen erkennen. Doe je vrouw een plezier en laat je huis en later je auto zegenen.

  Met.vr.gr. CASPAR

 9. Fons zegt op

  Ik heb 16 jaar geleden tegen mijn vrouw gezegd dat ik geen boedhist ben en daar dus niet aan meedoe. zij vondt dat een goede reden en dus is het niet gezegend. Zelf heeft ze met mij 24 jaar in Belgie gewoond en had intussen ingezien dat het allemaal onzin is. Trouwens ook in Belgie hebben we nooit iets met godsdienst te maken gehad.

  • Christiaan zegt op

   Helemaal mee eens. En mijn vrouw noch haar familie hebben daar enig probleem mee. Begrijp de veelgebezigde stelling hier dat je mee moet doen om de lieve vrede te bewaren……leuke veelbelovende relaties.

   • Sjaak S zegt op

    Ik enk dat je dat verkeerd begrijpt. De meesten accepteren de wensen van hun partner. Dat is niet om de lieve vrede te bewaren, maar je partner in eigen land te respecteren.

 10. Jan S zegt op

  Om daar nu ruzie over te gaan maken is een gebrek aan inzicht in de Thaise cultuur.
  Het zegenen is trouwens in vele tradities en geloven gebruikelijk.
  Zolang de monniken zich niet bemoeien met de plaats van het huis laat ze dan maar gezellig prevelen.

 11. John Chiang rai zegt op

  Wat is er nou zo moeilijk om je vrouw in vrede jou mening te verkondigen,terwijl je aan de andere kant de mening van haar gewoon respecteren gaat.
  Als 2 culturen een verbinding aangaan,wat je door het huwen/of samenwonen met een Thai in principe doet, dan is voor het geloof of de denkwijze van beide partijen ook begrip gevraagd.
  Het zegenen van een huis is hierbij alleen maar een begin van wat je nog te wachten staat,en mocht ja daar nu reeds grote bedenken over hebben, zie ik het erg donker in voor je gemeenchappelijke toekomst.
  Voor een goede relatie is het ook erg noodzakelijk om je in de denk en geloofswereld van je vrouw te verdiepen.
  Zou zij al deze dingen, alleen om jou in je denkwereldje tegemoet te komen opgeven,gaat ze voor haar vertrouwde omgeving +familie en bekenden,geweldig haar gezicht verliezen.

 12. Simon zegt op

  Waarom er een probleem van maken?
  Is Thailand in dat opzicht zoveel anders dan Nederland?
  Hier worden toch auto’s op een speciale feestdag (ik weet niet meer welke) door een pastoor gezegend met wijwater als bescherming tegen ongelukken.

  • PEER zegt op

   Sint Christoffel-dag
   Je kunt nog steeds medaillons kopen met de afbeelding v H Christoffel, beschermheer van de reizigers, vertegenwoordigers, chauffeers ed

 13. Hugo Cosyns zegt op

  Heb mijn huis in Sisaket ook laten zegenen en al 8 jaar geen spoken meer gezien.

  • Jos zegt op

   Geen dronken schoonmoeder meer over de vloer bedoel je? 😉

 14. Fons zegt op

  Ik ben al wel 40 jaar met een Thaise getrouwd en woon nu 16 jaar in Thailand. Mijn huis is niet gezegend en zal dat ook nooit worden. Mijn vrouw is dat normaal en ziet ook in dat het zegenen onzin is.

 15. Eric zegt op

  Wij als Nederlanders hebben onze eigen gewoontes en religie ( zover we daar naar handelen).
  Thailand een heel ander land in een ander werelddeel heeft ook zo zijn eigen gewoontes en religie (deze zijn een stuk sterker als bij ons).
  Wat jij ervan vindt op Nederlandse bodem is je goed recht, echter kun je niet je eigen gewoontes ook zomaar doorvoeren in Thailand betreffende religie.
  Hier zijn de gewoontes heel anders en minstens ( zo niet meer) zo belangrijk als jij ze vindt in Nederland.
  Het is verder geen kritiek, ik snap wat je bedoelt , heb er zelf ook mee geworsteld, zelfde gedachte als je ze hierboven omschrijft.
  Maar geloof me , je zou je vrouw er enorm blij mee maken dit volgens Thaise rituelen uit te voeren.
  Als je dat niet doet zal er altijd een gemis zijn bij jouw vrouw en dat zal je de komende jaren dan ook zeker gaan merken. Dat is iets wat jullie beiden niet willen. Het heeft verder niets te maken met doordrammen van jouw vrouw , maar een belangrijk ritueel wat een must is voor een gelukkig leven in de komende jaren.
  Dus mijn advies is, zet je Nederlandse vertrouwde gewoontes even opzij, je bent dadelijk in Thailand en pas je aan voor een paar dagen aan hun traditie. Je zult zien dat niet alleen je vrouw maar ook de naasten het je in dank zullen afnemen.
  Als tip kan ik je meegeven , nodig wat mensen uit de je kent , dan is het ook voor jouw zelf een stuk aangenamer.

 16. Bert zegt op

  Waarom heb je een Thaise vrouw als je je niet in haar cultuur wil verdiepen.
  Er zullen vast meer problemen zijn, als ze alleen moet doen wat in jouw ogen juist is.
  Respekteer een ander.
  Sucses.

 17. Ruud NK zegt op

  Onno, er is geen oplossing. Je moet je gewoon aanpassen aan de gebruiken. Ik heb al 15 jaar een touwtje om mijn pols, die regenmatig vernieuwd wordt. Ook krijg ik elke week een nieuwe bloemenkrans voor mijn motor. Onzin volgens mij, maar mijn vrouw is hier gelukkig mee. En wat wil je nog meer dan een vrouw die gelukkig is met jou.

 18. nl th zegt op

  Dat klopt Hugo Cosyns dat heb ik ook niet maar scheuren en andere missers zo veel te meer dat ik aan mijn vrouw heb gevraagd of dat de zegenen waren.

 19. Rob V. zegt op

  Waarom moeilijk doen? Communiceren is de sleutel in relaties. Jij kan eerlijk en beleefd zeggen wat jij denkt, je vrouw kan aangeven wat zij denkt. Breng het als ‘ik’ boodschap, dus geen ge-jij bak met ‘jij met je..’ maar ‘ik voel me… wanneer…’ Zo leer je van elkaar te weten hoe de ander denkt en zich voelt, zonder verwijten over en weer. Stukje inleving, je beter in de ander verplaatsen, een stukje begrip naar elkaar toe, dat kan geen kwaad. Maakt het makkelijker daar waar nodig de middenweg te vinden.

  Als jij geen last van haar wensen hebt laat je haar toch gewoon haar ding doen? Andersom net zo goed, hoop dat ze je jouw ding laat doen zolang ze er zelf geen last van heeft. Pas als iets de ander tot last is zul je een compromis moeten zoeken, en dan is het fijn elkaar een beetje te kennen zodat je samen die middenweg kan vinden. Beetje geven, beetje nemen. Hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Pas als je niet samen open, eerlijk en met respect naar elkaar praten over wensen, verlangens en gevoelens heb je echt een probleem.

  Geluk er mee, jullie komen er vast wel samen uit toch?

 20. Cornelis zegt op

  Ik vind dergelijke rituelen prima, geen haar op m’n hoofd die er aan denkt er zelfs maar over in discussie te gaan. Alleen: ik wil er geen onderdeel van zijn, ik doe er zelf niet aan mee. Ik ga intussen wel een stukje fietsen…..

  • Caspar zegt op

   Pas op met fietsen die worden ook gezegend !!!

   https://sittard-geleen.nieuws.nl/sport/20170104/fiets-gezegend-fietserszegening/

   • Cornelis zegt op

    Als ik zou weten dat ik dan minder lekke banden zou krijge……..

    • Caspar zegt op

     Of geschept worden door een dronken Thai en die je laat liggen op de straat , heb der in al die jaren fietsers en motorbikes zien sneuvelen in het verkeer.
     Kan je tig voorbeelden geven maar laat het liever rusten, ben zelf op mijn motor 2 X ontsnapt aan een gek in het verkeer.
     Verleden week nog een overbuurman zijn vader (was wel dronken) op zijn fiets dood gereden door een pickup weten nog niet wie het was, is s,avonds gebeurd en door gereden.

 21. Piet zegt op

  Niet alleen in Thailand. Als je zoals ik met een Filipijnse bent getrouwd heb je ook het fenomeen vaan “house blessing” met de aanwezigheid van een priester. Voor mij hoeft dat ook niet, maar als mensen daar nou gelukkig van worden. Het hoeft tenslotte niet elke maand of elk jaar.
  Gewoon over je heen laten komen zou ik zeggen. Als je het niet accepteerd zal het je je hele leven achtervolgen, en dat zul je zeker niet willen.

 22. Ed zegt op

  Mijn vrouw heeft enige jaren geleden een houten huis gekocht welke naast tempel grond staat. Nadat er wat verbeteringen in aangebracht waren, is het huis uitvoerig gezegend. Ondanks deze zegening heeft mijn vrouw een aantal jaren later het huis laten vervangen voor een stenen variant. De houtworm vond ons huis te lekker. 🙂 Nu is dit nieuwe huis wederom gezegend. Wij slapen er prima in en voelen ons er vredig. Dus mijn vrouw zegt dan ook: ‘zie je wel geen pitabo’! Dus het helpt. En onze nachtrust is het zeker waard. 😉

 23. Sjaak S zegt op

  Ons huis lieten we zegenen. Ik had het ook met de auto laten doen. Mijn vrouw moet zich erbij goed voelen. Zo deed mijn vader met mijn moeder. Hij had een hekel aan de kerk, maar zij was gelovig en hij heeft ook een kerkelijke begrafenis (crematie ) voor haar laten organiseren. Daarna was het dan ook uit. Hij wilde onder geen bedinging religieus gecremeerd worden en dat hebben wij ook gerespecteerd.
  En ik vond het een goed voorbeeld om te volgen. Daarom heb ik geen moeite met de religieuze behoeftes van mijn vrouw en zij accepteert dat ik daar niets om geef.

 24. Chistiaan v.R zegt op

  Ik heb in 9 jaren overal mijn akkoord op gegeven, maar nu ben ik er klaar mee. Sinds mijn vriendin ook nog eens 5 weken naar Changmai in een temple heeft gezeten en ook nog haar hoofd en wenkbrauwen kaal heeft laten scheren, is zij daar NON geworden en kon ik ze niet meer aanraken. Wij liggen nu zo ver uit elkaar, dat wij niet meer op 1 lijn zitten, dus dan toch maar naar een oplossing zoeken om ieder zijn weg te gaan. Jammer nu na 11 jaar.

 25. jan si thep zegt op

  Waarom zou je dit niet willen?

  Als je vrouw zich daar prettig bij voelt dat het huis gezegend is, van boze geesten is gevrijwaard en voor geluk zorgt.
  Ieder land en geloof heeft zo zijn gebruiken. Laat dat in zijn waarde en geniet van het blije gezicht van je vrouw op die dag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website