Lezersvraag: Waarom je laten uitschrijven in Nederland?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
24 januari 2015

Beste lezers,

Ik vraag mij af waarom iemand zich zou moeten laten uitschrijven uit Nederland als hij voor een groot deel van het jaar in Thailand verblijft? Wat niet weet wat niet deert, toch?

Ik leef nu al vijf jaar voor het grootste deel per jaar in Thailand, maar waarom zou ik dat de instanties laten weten? Ik schrijf me niet uit, ben WA en tegen ziektes en ongevallen verzekerd, betaal belasting over pensioen en AOW.

In Nederland heb ik gewoon een adres en iemand die de administratie doet en alles wat verder van belang is. Bankieren doe ik online. In de zomer ben ik graag een tijdje in Nederland, neem mijn vriendin dan mee.

Ik vermoed dat de moeilijkheden beginnen op het moment dat je om belasting te besparen je uitschrijft in Nederland. Veel mensen hebben uitgestelde (pensioen) belasting te betalen en proberen, vermoed ik, die op die manier te ontlopen.
Daar lees ik geen woord over, maar dat maakt de overheid natuurlijk niet blij.

De belangrijkste vraag is dus waarom schrijf je je uit NL? Als je dat niet doet krijg je ook geen problemen. Of zie ik dat verkeerd?

Groet,

Theo


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

43 reacties op “Lezersvraag: Waarom je laten uitschrijven in Nederland?”

 1. Rob V. zegt op

  De belangrijkste reden is natuurlijk dat je dat wettelijk verplicht bent. Als je je niet uitschrijft bij verblijf van langer dan 8 maanden buiten Nederland overtreed je de wet. De pakkans is klein, of de gemeente of andere instantie moet er (door een woningonderzoek) achterkomen dat je al jaren onterecht in het BRP (voorheen GBA) staat. Met het BRP zijn er ook meer controle mogelijkheden gekomen, zie een stelling van de week eerder deze maand. De pakkans, doordat de overheid steeds makkelijker je reishistorie kan checken, zal dus blijven groeien naar mate we meer en meer privacy inleveren.

  Geen idee wat de sancties zijn, terugbetalen van alle ten onrechte verkregen middelen?

  Los daarvan natuurlijk de discussie of het rechtvaardig is om mensen buiten NL/EU uit te sluiten van de basiszorgverzekering, AOW opbouw etc. als je wel diverse belastingen zou afdragen.

  • theo hua hin zegt op

   Welke onterecht verkregen middelen? Belasting en premies zijn in NL betaald, wat kan er nog niet in orde zijn dan? Er is gewoon een huis op mijn naam in NL waarover ook alles is en wordt betaald. Wat is BRP of GBA?

   • Rob V. zegt op

    Het BRP, Basis Register Personen is de database waar alle inwoners van een Nederlandse gemeente instaan. Vroeger was dat GBA, de Gemeentelijke Basis Administratie.

    Dit schrijft het rijk over de plicht je uit te schrijven bij de gemeente (en dus Nederland):

    Uitschrijven uit BRP bij vertrek uit Nederland
    U moet zich uitschrijven uit de BRP als u verwacht dat u binnen een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze periode van 8 maanden hoeft niet aaneengesloten te zijn.

    Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich uitschrijven als u voor langere tijd in het buitenland verblijft.

    U kunt zich vanaf 5 dagen voor uw vertrek uitschrijven bij de gemeente waar u op dat moment woont. U kunt dit persoonlijk of schriftelijk doen. Het is gebruikelijk dat als u zich uitschrijft, de gemeente op uw verzoek een bewijs van uitschrijving verstrekt. Dit bewijs kunt u gebruiken bij het opzeggen van abonnementen of voor uw inschrijving in het buitenland. Het bewijs van uitschrijving kunt u alleen ontvangen op het moment van uitschrijving. Het is dus belangrijk om dit te bewaren.

    Bron: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/wanneer-moet-ik-mij-in-de-gba-laten-inschrijven-en-uitschrijven.html

    • sabine zegt op

     Dit antwoord is volgens mij niet helemaal juist. Bij het bezitten van een eigen huis in Nederland, met alle plichten en vaste kosten van dien,inclusief betaling van alle Belastingen, kun je tot een periode van 8 maanden per jaar gewoon in het buitenland (waar dan ook) verblijven, zonder te worden gekort c.q. uitgesloten van ziektekostenverzekering Blijf je langer weg dan deze 8 maanden, wordt het pas een ander verhaal (woningbezitter of niet) en gelden andere regels.
     (eigen ervaring en geheel volgens de Wet)

     • Rob V. zegt op

      Beste Sabine, dat antwoord is een rechtstreeks citaat van Rijksoverheid.nl. Er staat dan ook dat je bij verblijf buiten Nederland langer dan 8 maanden je moet uitschrijven, of je nu een huis hebt of niet.

      Die zin zal er wel expliciet staan omdat mensen veronderstellen dat uitschrijven niet hoeft als je een jaartje weg bent maar een koophuis hebt, zie bijvoorbeeld de reactie van Louvada: “Waarom zou je u laten uitschrijven als je nog een adres hebt in eigen land.”

      Met die veronderstelling zit Louvada dus fout, je hebt wel bezit in NL maar mag daar geen adres meer voeren (ingeschreven staan) als je minder dan 4 maanden per 365 dagen in Nederland bent.

     • Frans Nico zegt op

      Beste Sabine,

      Rob V heeft niet anders gedaan dan letterlijk geciteerd wat op de website van de overheid staat. Zie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/wanneer-moet-ik-mij-in-de-gba-laten-inschrijven-en-uitschrijven.html.

      De nadruk ligt op “indien je VERWACHT dat je binnen een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in het buitenland verblijft.”. Als dat niet wordt verwacht is uitschrijven (nog) niet aan de orde.

  • jan herm zegt op

   Het is mij overkomen dat het bij de gemeente bekend geworden is (ziektekostenverzekering had om onderzoek gevraagd i.v.m. verstrekking medicijnen). Je krijgt een uitnodiging om te verschijnen. Kom je niet dan word je ambtshalve uitgeschreven. Via rechtsgeding geprobeerd om dit ongedaan te maken, omdat de wet het mogelijk maakt uitzonderingen toe te laten. Afgewezen. Het had geen verdere consequenties dan die uitschrijving. Kreeg belasting terug en ziektekostenpremies. echter ingeval van ziekte had ik alle kosten kunnen betalen.

 2. marcus zegt op

  Wel, je kan je pensioen , rente, divident en andere inkomsten weg houden van de belastings dienst. Voor velen verdubbelt dit het besteedbaar inkomen.

 3. Will zegt op

  Zit in het zelfde schuitje, maar heb geen adres in nederland kunnen krijgen. Na gedwongen verkoop van mijn huis stond ik gewoon op straat. Geen huis (was niet urgent, hoezo recht op dak bed en brood wat voor asielzoekers geld) was niet urgent zei de gemeente. 50 jaar belasting betaald , nooit n uitkering gehad etc. moest gedwongen naar thailand omdat ik van mijn aow kan rondkomen met n huur van 350 euro pm.had ik n dak boven mijn hoofd. Ben wel mijn zorgpremie kwijt omdat de gemeente weigerd mee te werken aan n brief adres. Met n adres was ik geholpen geweest om mijn zorg toeslag te behouden

  • Eddy van Someren Brand zegt op

   Beste Will ,

   Heb hetzelfde meegemaakt betreft woning … en ook GEEN onderdak ….

   Maar hoe zit het nu dan met uw ziekenfonds … ik lees op dit blog , dat het heel duur moet zijn voor U
   ik las bedragen van tegen de € 500 per maand … en dan alleen met een AOW …. ????
   Vergist U niet,ik gun U van harte een mooi en gezond leven in Thailand !Gewoon een vraag.
   Ik had plannen om naar Thailand te immigreren , ik veel Thaise vrienden hier en een paar in Thailand
   en regelen zo PRACHTIGE condo’s met zwembad alles er op en er aan in BANGKOK voor € 230 per maand ( misschien heb ergens nog foto’s )
   Maar nu GEEN plannen meer,te veel nadelen ! Misschien terug naar SOLO ( Java ,mijn geboorteplaats)
   Groetjes,Eddy.

   • eddy zegt op

    Eddy van Someren waar woon je nu?
    mijn email is youandme045@gmail.com

  • Rob V. zegt op

   Helaas kun (mag) je geen brief of woonadres (BRP inschrijving bij een gemeente) aanhouden als je langer dan 8 maanden weg bent. Enkele uitzonderingen (zoals beroeps zeevaarende).
   Uw gemeente handelde dus volgens de wet ook al komt het hard of kil over.

   Zie de recente stelling van de week hierover met een voorbeeld van mensen die in de problemen kwamen door de regeltjes:
   https://www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/overheid-regeltjes-pensionados-overzees/

 4. eduard danser zegt op

  20 jaar geleden uit nederland weggegaan, alles verkocht en dus geen woning meer.
  dit is een goede reden om in mijn woonland officiëel ingeschreven te worden en dus in nedrland uitgescht-reven te zijn.

 5. ko zegt op

  zoals hierboven al geschreven: je bent verplicht je uit te laten schrijven indien je langer dan 8 maanden buiten NL verblijft (overigens zijn daar uitzonderingen op, maar dat maakt het ingewikkeld).
  Natuurlijk kan het allemaal prima gaan. Maar het betreft hier niet alleen jezelf.
  Je staat ook bij iemand ingeschreven. Zolang die een prima inkomen heeft etc is er misschien niet zoveel aan de hand. Maar wat als er sprake is van werkeloosheid, uitkeringen (AOW o.i.d), subsidies etc. Dan zal er ook naar jouw inkomen worden gekeken. Zit diegene daar dan op te wachten?
  Verder kan deze persoon ook mede schuldig worden bevonden aan jouw fraude.
  Als je dat allemaal goed hebt besproken met elkaar, zou ik zeggen: doe nog voort zolang er niks gecontroleerd is.

 6. Louvada zegt op

  Waarom zou je u laten uitschrijven als je nog een adres hebt in eigen land.
  Bovendien als je regelmatig terugkeer, rollen omgedraaid, vakantie in eigen
  land. Je in het buitenland verzekeren eenmaal je 65+ bent is peperduur,
  tenslotte draag je heel je beroepsloopbaan kosten voor sociale voorzorg af
  waarom dan dit verliezen?

  • marcus zegt op

   Well, BUPA Thailand, inpatients 48.000 bahtper jaar, ik ben 67. Als je niets claim, 10% terug aan het einde van het jaar. Dus 100 euro per maand? Alleen huisarts zelf betalen en medicijnen.

   • willy jacob zegt op

    geachte heer marcus,ik woon ook in thailand en zoek dus een verzekering zoals u!
    maar die zijn peperduur nietwaar en ik ben 62 jaar?
    u spreekt van 48.000 bath per jaar.
    zou u mij inlichtingen kunnen geven aub.
    dank bij voorbaat

    • Cor Verkerk zegt op

     Ik sluit me volledig aan bij Willy Jacob. Zelf ben ik 66 jaar en ben hier ook in geinteresseerd.
     Misschien kunt u een mail adres geven van deze firma??

     Mijn mail is corjverkerk@gmail.com

     Bij voorbaat dank

     Cor Verkerk

    • Jan VC zegt op

     Graag ook deze inlichtingen! Ik ben voorlopig nog 69!

 7. Eddy van Someren Brand zegt op

  Eigenlijk meer een vraag mijnerzijds :

  Maar wat gebeurt er dan als schrijver zijn paspoort moet verlengen ? Oude moet hij inleveren ….
  staan wel visa en duur … hier komt het rijk/gemeente … toch achter dat U langer dan toegestane regels in het buitenland hebt gewoond …

  Ik denk dat de poppen gaan dansen … daarbij gaan deze infoos automatisch naar andere instanties ….

  Persoonlijk ( ik ben gepensioneerd) had ik 1x een telefoontje gehad (onverwachts) van het SVB hoe lang ik in Ghana was geweest … (2013) … als ik langer dan ZES MAANDEN daar was geweest,dan werd mijn
  AOW ( niet mijn pensioen) met plus/minus 30% INGEKORT … en ik hoefde niet te liegen … zij hoefde maar naar de visa te kijken , en dat is zo gepiept !

  Daarbij kreeg ik voordien een schrijven,dat de SVB zonder voorafgaande waarschuwing(en) onverwachts
  controleren ,of ik o.a. niet samenwoon ( stikum dan ) of dat het huisadres waarin ik ingeschreven sta :
  werkelijk mijn woning c.q kamerhuur … in ieder geval ..dat ik daar leef.
  Groetjes,Eddy.

 8. bob zegt op

  Het is de wet.
  Waarom? Niemand kan je een antwoord geven. Hen de vraag zelfs in Den Haag gesteld. Waarom moet je 4 maanden in Nederland fysiek verblijven als je aan al je fiscale en premie verplichtingen voldoet. Een raadsel.

  • ruud zegt op

   Als je officieel in Nederland woont,terwijl je daar niet echt woont, zou je onterecht voordelen kunnen genieten, terwijl je daar eigenlijk geen recht op hebt.
   Stel u hebt alleen spaargeld.
   Dan betaald u niet voor de AOW en AWBZ (geen inkomen in box 1), maar u bouwt wel AOW op en kunt een claim doen op de AWBZ.
   Er kan dus misbruik gemaakt worden van de regelingen in Nederland, als u daar niet daadwerkelijk woont.

 9. Arie zegt op

  Beste mensen,

  Sinds begin vorig jaar bestaat er bij 18 gemeentes in Nederland het RNI-loket. (registratie niet ingezetenen)
  Deze registratie is er juist voor bedoeld voor mensen die niet langdurig in NL wonen, maar wel een fiscale band hebben met Nederland.

  De Registratie Niet Ingezetenen registreert personen die niet in Nederland wonen, maar wel een relatie hebben met Nederlandse overheidsinstellingen. Zij worden niet in de Basisregistratie Personen ingeschreven als ‘ingezetenen’. Deze personen noemen we ‘niet-ingezetenen’.

  Niet-ingezetenen zijn personen die niet in Nederland wonen, of korter dan vier maanden in Nederland wonen binnen een aaneengesloten periode van zes maanden.
  Dit zijn bijvoorbeeld mensen die tijdelijk in Nederland wonen of werken. Of mensen die in Nederland hebben gewoond en die nu in het buitenland pensioen genieten. Overheidsinstellingen houden nu elk hun eigen registratie bij van niet-ingezetenen met wie zij te maken hebben. De Wet basisregistratie personen (BRP) maakt het mogelijk dat gegevens van niet-ingezetenen centraal en op dezelfde manier worden vastgelegd.

  Ideaal dus om in Thailand te wonen en wel alles goed geregeld te hebben met de SVB, Belastingdienst etc.

  • Gringo zegt op

   Ik kende de RNI niet en heb inmiddels gelezen wat het inhoudt. Ik heb mij, toen ik ging verhuizen naar Thailand, keurig laten uitschrijven uit de GBA en geniet een AOW uitkering van de SVB. Ik neem aan, dat ik daarom al in de RNI ben opgenomen. en dat niet alsnog hoef te doen.

   Wat ik niet kon vinden was wat nu de voordelen zijn om in die RNI geregistreerd te staan. Het zou bv. mooi zijn als RNI-ers gewoon in de Nederlandse zorgverzekering kunnen blijven (Zie het verhaal van Hans Bos vandaag).

 10. hansvanmourik zegt op

  Hallo Theo
  Je vraag is waarom ik uitgeschreven ben uit nederland.
  1)Ik zou dan een huis moeten huren wat kosten met zich mee brengt
  2) Mijn inkomen is niet zodanig dat ik zowel hier als in nederland vaste lasten heb.
  3)Misschien denkt je wel kan je niet bij je kinderen of familie ingeschreven staan, Nu dat kan wel
  Maar als ik ernstig ziek ben of langdurig (niet een griep of zo) dat ik hulp behoevend ben dan moeten zij mij verzorgen en dat wil ik mijn kinderen peroonlijk niet aan doen tenslotte heb ik zelf voor dit leven gekozen.
  4) Wat belasting en verzekering en premies betreft in nederland maakt het niets uit mijn netto inkomsten
  want hier betaal ik wel belasting maar geen premies maar wel een prijzige verzekering.
  zodoende blijft mijn netto inkomsten gelijk
  5) Heb op dit moment een caravan op een kamping waar ik in de zomer verblijft 4 maanden ben dan toch op mezelf . Ben van plan om het dit jaar te verkopen.
  Groejes Hans
  6) Volgend jaar blijft ik dan 1 a 2 maanden in nederland bij mijn kinderen tot dat zij of ik het teveel vinden

 11. charlie zegt op

  Misschien een domme vraag maar wanneer gaat het ” jaar ” in waarin je 4 maanden in NL moet zijn, is dat van 1 januari tot 31 december of gaat het in wanneer je Nederland verlaat ?

  Duim omhoog voor het uitstekende Thailandblog.
  groet.

  • Rob V. zegt op

   Het gaat niet om kalenderjaren maar om elke periode van 12 maanden waarin je in totaal langer dan 4 maanden in het buitenland zit. Is dit het geval dan moet je je uitschrijven bij je gemee te (BRP).

   Meer informatie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/wanneer-moet-ik-mij-in-de-gba-laten-inschrijven-en-uitschrijven.html

  • bob zegt op

   wanneer u het land verlaat m.a.w het stempel van u binnenkomst in het 3de land

 12. Rose zegt op

  Moeten backpackers die voor een jaar gaan reizen zich dan ook laten uitschrijven. Ze zijn tenslotte langer dan 8 maanden in het buitenland. Als zij dit niet hoeven wordt er door de overheid met 2 maten gemeten.
  Hoe is dat dan voor hun geregeld??

  • NicoB zegt op

   Rose, ook backpackers moeten zich uitschrijven als ze weten dat ze langer dan 8 maanden NL verlaten. Ook voor hen vervalt dan de basispolis, dat kan opgevangen worden door een aparte zorgverzekering af te sluiten, bv. bij OOM.

  • mart zegt op

   graag reacties op dit laatste berichtje, 24 jan. 2015, 15.26

 13. Haki zegt op

  Het valt mij in reacties hier op Thailandblog op, dat men er zeer vaak automatisch vanuit gaat, dat men “natuurlijk” maximaal 8 mnd/jaar buiten NL mag verblijven. Ik heb echter 2 weken geleden op mijn verzoek, een gesprek gehad bij het SVB te Breda om mij te laten voorlichten over alle ins en outs, in geval ik bij aow-leeftijd, ga samenwonen met Thaise partner in Thailand. Daarbij is ook mijn optie van “8mnd op”en “4mnd af” aan de orde gekomen (ivm met de ziektekostenverzekering). De SVB medewerker heeft mij nadrukkelijk medegedeeld dat hooguit 6 mnd/jaar buiten NL acceptabel is en dat 8 mnd/jaar echt uitzonderlijk is.

  Ook slechts in één reactie (van Eddy “uit Ghana”) hier, wordt inderdaad vermeld dat het SVB refereert naar 6 mnd/jaar en niet naar 8 mnd/jaar.

  Conclusie: Het lijkt me dat men dus niet te snel mag concluderen dat 8 mnd/jaar buiten NL, een vaststaand feit is.

  • lung addie zegt op

   ook in belgikistan is het 6 maand/jaar ( min één dag ) op wettelijke basis .

 14. sabine zegt op

  n.a.v. mijn reactie, graag zou ik verdere info volgen.
  sabine

 15. Somsak zegt op

  Welke eisen worden er nog meer gesteld bij verblijf in thailand.
  8 maanden per jaar in thailand en 4 maanden in nederland
  Mag dat ook van de SVB als je AOW gerechtigd ben.
  Van de SVB mag je niet langer dan 6 maanden in thailand verblijven
  Als je toch langer gaat gaan hun ook weer bepaalde eisen stellen
  Welke zijn dat?

  • Haki zegt op

   Het gesprek dat ik bij het SVB te Breda had, gaf aan dat een verblijf van langer dan 6 mnd, door hun o.a. wordt doorgegeven aan CVZ -College van Zorgverzekeraars- (die het dan weer doorgeeft aan je verzekeraar). Bovendien wordt dan geen 5,4% zorgverzekeringswetpremie ingehouden van je bruto loon. Voor de AOW zou het niet mogen uitmaken hoe lang je in Thailand woont en gelden dezelfde regels als in NL. Ook als je samenwoont met partner (dan krijg je ook maar 50% van minimum inkomen, ipv 70%). Vaak hangt beslissing ook af van interpretatie van het SVB zelf omdat niet iedere situatie hetzelfde is.

   Erg ingewikkeld allemaal en daarom raadzaam om zelf info te halen bij het SVB.

 16. daan zegt op

  Geachte Lezers,
  De SVB hanteert de regel van het THUISLAND principe ?
  Daar waar je langer dan 6 maanden verblijft is je woonland.
  8 maanden regeling is alleen bij Gemeentes van toepassing.
  Je AOW en Pensioen wordt gewoon in Nederlan belast met
  Loonheffing,als je permanent buiten Nederland verblijft.
  Lees SVB site als je misbruik maakt mbt van boetes ? ?

 17. edward zegt op

  Goed gedacht theo , ben ook van plan om in nederland te laten inschrijven bij iemand
  want ik betaal gewoon belasting in nederland zowel over mijn AOW en pensioentje
  scheelt wat betreft zorgverzekeringen en andere verzekeringen honderden euros per maand

 18. Maarten zegt op

  Ja het lukt niet altijd om te profiteren van the best of both worlds.

 19. charlie zegt op

  Volkomen onduidelijk v.w.b. de maanden die je buiten NL mag zijn. Is het zo dat de SVB haar eigen regels maakt, max 6 maanden en daarbij de regels van de overheid, 8 mnd, aan hun laars lapt ??
  Ze (SVB) zijn al wel vaker op hun vingers getikt (door rechtbanken) doordat ze hun eigen regels op willen dringen.
  Iemand daar meer ervaring ermee??

  groet.

 20. petra zegt op

  Beste , volledig goed , In Nederland ben je verplicht als je 8 of 9 maanden niet in Nederland verblijft dit te melden in de gemeente waar je ingeschreven bent. In Belgie is dat na 6 maanden.
  Want je kunt controle krijgen ??????????
  Maak het niet moeilijker dan moet , als je aan je verplichtingen in Nederland / Belgie voldoet ontloop je een hoop sores .
  Betaal gewoon je belastingen en heffingen in Nederland/Belgie.
  Laat je post beantwoorden , en geen verkeerde zuinigheid.
  Nederlandse en Thaise overheid hebben wel overeenkomst tot Niet dubbel betalen van belasting , maar dit
  communiceert niet. Begint al met spellen van je naam.
  Geniet in Thailand en zorg dat je met Nederland in orde blijft.

  • Sir Charles zegt op

   Inderdaad Petra en die eeuwige dooddoeners ‘altijd hard gewerkt, belastingen betaald enz’ wil niet automatisch betekenen een vrijbrief te zijn als zijnde een verkapte goedkeuring om het een en ander te ontlopen zoals met name het uitgeschreven worden uit de zorgverzekering.

   Voor wie dat wél keurig willen doen, meen begrepen te hebben dat ene Univé voor ouderen die langer dan 8 maanden in Thailand willen verblijven een ziektekostenverzekering aanbiedt. 😉

 21. Fritz zegt op

  Esther Jacobs heeft hierover een boek geschreven.

  http://estherjacobs.info/product/handboek-voor-wereldburgers/

  Ze raakte behoorlijk in aanvaring met haar gemeente over minimaal verblijf in Nederland en werd prompt uitgeschreven. Ook de strijd met de Belastingdienst wordt beschreven.

  Mijn conclusie van het boek -> overheden zijn vrij tradioneel en reageren ook zo. Intern Nedrland is alles prima te regelen, maar volg je een andere koers, dan is het oppassen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website