Beste lezers,

Wij zitten nu een week in Koh Chang en ik ben zeer verbaasd dat er hier nog verschillende olifantenkampen zijn, waar de olifanten nog steeds worden bereden door toeristen en dat ze aan een hele korte ketting vastzitten.

Hiervoor waren we in Chiang Mai, waar precies het omgekeerde is? Hoe kan dat?

Groetjes,

Lisan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Waarom is er zo’n verschil bij olifantenkampen in Thailand?”

 1. Ronald Schütte zegt op

  De toeristenindustrie, met de altijd zwaar mishandelde en misbruikte olifanten bestaat omwille van geld-geld-geld.
  En verdwijnen zal nog heel lang duren, want zo heel veel toeristen hebben er helemaal geen negatief gevoel bij (niet zelden ook onwetend). Gelukkig, maar nog slechts mondjesmaat, dringt het wel door tot met name de westerse toeristen.

 2. RobCNX zegt op

  Heb je echt goed rond gekeken in Chiang Mai? Niet iedereen is overtuigd
  van het feit dat op een olifant rijden schadelijk zou zijn voor het dier…

  • Ronald Schütte zegt op

   Rob, alsjeblieft….. zaai geen twijfel. Ik heb door heel Thailand vele sanctuaries en dus juist ook de toeristen industrie kampen bekeken: op een olifant rijden met een stoel is misdadig jegens de olifant (hun rug is lang niet sterk genoeg). Wat je misschien bedoelt: op de nek van een olifant zitten en meerijden (1 of twee mensen) kan uitstekend. Dat kunnen olifanten goed hebben.

   • ruud zegt op

    Ik vind de vraag over de stoel wel terecht, want er wordt in de wereld veel valse informatie vertstrekt, om een eigen mening aan anderen op te dringen, dan wel om geld in te zamelen.
    Die schadelijkheid zou dan met een gedegen onderzoek ondersteund moeten worden.
    Let wel, ik ontken beslist niet dat het schadelijk zou kunnen zijn.

    Niet dat ik er een voorstander van ben, om olifanten als taxi te gebruiken, ga maar gezellig met ze wandelen, en geef ze tijdens de wandeling af en toe een stuk fruit.

 3. Herbert zegt op

  Ook in Chiang Mai zijn er nog kampen waar olifanten aan kettingen staan en op gereden wordt.
  Ik zelf als eigenaar Dutch guesthouse geef altijd advies om naar bepaalde kampen te gaan waar ik weet dat ze wel goed behandeld worden.
  Maar er zijn ook veel mensen die dit niet aannemen en later klagen maar dat is dan niet mijn probleem daar ik ze gewaarschuwd heb.
  Veel olifanten parken zijn in directe omgeving van huizen en landbouwgrond en kunnen daarom niet vrij rondlopen.

 4. Hans van Mourik zegt op

  Het is hier toch normaal,dat iedere district of plaatst.zijn eigen regels heeft.
  Hans

 5. De Inquisiteur zegt op

  Op internet doolt er momenteel een film rond (ik denk op Thailand Community) opgenomen in Thailand 1923.
  “Chang, a drama off the wilderness”.
  De film is van goede kwaliteit.
  Zie je goed hoe olifanten een eeuw geleden behandeld werden, uit noodzaak.
  De gevoeligheid van westerlingen aangaande olifanten in Thailand is overdreven.
  Wat met de paarden, de paardesport, … in de westerse wereld? De wedstrijden in Engeland al eens bekeken? Wat met crosscountry, al eens gezien hoeveel zware valpartijen met die koetsen?
  Maar neen, de olifantjes mijnheer.
  Daar mogen armere mensen niet de kost mee verdienen.
  Hypocriet.

  • Lisan zegt op

   Dank voor de reacties, ik vroeg het me gewoon af hoe het nou precies zat. Overigens zie ik hier op Koh Chang voornamelijk Aziatische touristen op de olifanten zitten.

  • Ronald Schütte zegt op

   het is niet overdreven. De manier waarop een olifant wordt gebruikt is in onze ogen extreem wreed. En ja, voorlopig moeten velen hun geld ergens vandaan halen. Het zal dus ook lang duren vooreer de olifanten gerespecteerd kunnen worden zoals wij graag dieren respecteren. Ik neem het hen niet kwalijk, maar wakker worden is niet slecht. Het heeft generaties genomen voordat wij in Nederland de wilde dieren niet meer in circussen toestonden, dat is vergelijkbaar. Wij konden het ons uiteindelijk veroorloven dat niet meer te doen.

  • Ger-Korat zegt op

   Ja beste Inquisiteur,om maar een vergelijking te maken: zodra de hond naar links of rechts gaat por je hem met een stok in zijn weke delen. Hoe voelt dat denk je ? En nu naar de olifant: weleens gezien hoe ze de olifant trainen en in en bedwang houden ? Met een scherm soort pikhouweel, een haak, word een olifant onder controle gehouden. Heb het wel eens een mahout gezien zonder zo’n scherpe haak want de mahout heeft een “goede band” met zijn huisdier ? Nee dus. Trek je eigen conclusie en voel mee. Er is een wet in Thailand dat je een hond of huisdier niet mag mishandelen of slaan, waarom geldt dit dan niet voor een intelligenter dier dat de olifant is.

 6. Dieter zegt op

  Wat is er mis met een ritje op een olifant? Dieren zijn toch gemaakt om de mens te dienen en te voeden. De mensen die dieren willen behandeld zien zoals een mens zijn in mijn ogen niet goed snik. Men moet hem niet mishandelen, maar welke oliefant is al komen klagen dat er iemand op zijn rug zit?

  • ruud zegt op

   Dieren zijn gemaakt, om de mens te dienen en te voeden?
   Waar hebt u dat idiote idee vandaan?

   De mens is ook een dier, die een paar miljoen jaar geleden een schadelijke mutatie heeft ondergaan, – waarvan we de gevolgen over de hele wereld in het milieu kunnen zien – waardoor zijn hersens groter werden dan zijn verstand.

 7. RuudB zegt op

  Dat je niet op ruggen van olifantien moet gaan zitten is toch al lanegr bekend. Zie hier een reportage van de NOS van juli 2017.
  https://nos.nl/op3/artikel/2181833-olifantenleven-in-azie-vuurtje-onder-de-buik-en-spijkers-in-het-lichaam.html
  Even doorklikken en je komt ook een fargment tegen hoe een olifant wordt getemd om te doen wat een mens wil en niet wat de oliofant zelf zou doen in zijn eigen habitat. Daar is ie trouwens uitgehaald.
  Wil je het nog beter zien, klik dan hier: https://www.zuidoostaziemagazine.com/ritje-op-een-olifant-geen-goed-idee/

  • Ik heb vorig jaar met een Thai gesproken die olifanten opvangt. Dat is trouwens vrij kostbaar want die moeten ze als het ware vrijkopen. Volgens hem zijn de toeristenritjes op de rug niet schadelijk. Toch is het wel dierenmishandeling maar om een andere reden. Een olifant eet de hele dag door. Dat moeten ze doen om voldoende voedsel binnen te krijgen. Olifanten die een groot deel van de dag toeristenritjes moeten maken, raken daardoor uitgehongerd. Immers ze kunnen niet eten als ze aan het werk zijn. Ze verzwakken en zijn gevoelig voor ziektes en blessures. Dus geen olifantenritjes maken, het is en blijft dierenmishandeling.

 8. Endorfun zegt op

  De olifant is de (meestal enige) bron van inkomsten van de mahout. Als hij zijn dier niet goed verzorgd, gaat de gezondheid ervan achteruit, en verliest hij zijn bron van inkomsten … als die economische reden al niet genoeg is, als de olifant geen bron van inkomsten is, wordt deze aan zijn lot overgelaten, en wordt deze ofwel aangereden en krepeert, of verhongert de olifant. Of gaat de onwetende ma “goedebedoelende


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website