Lezersvraag: Waarom heeft Thailand het migranten pact ondertekend?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
22 augustus 2019

Beste lezers,

In 2018 hebben 165 landen het migranten pact ondertekend, 5 landen stemden tegen, dit waren de Verenigde Staten, Hongarije, Tsjechische republiek, Polen en Israël. Twaalf landen onthielden zich van een stem, dus blanco. Nu had ik verwacht ook Thailand in het rijtje van de 5 tegenstemmers te zullen vinden, maar dat is niet het geval.

Nu weet iedereen zo langzamerhand wel een beetje dat Thailand behoorlijk xenofoob is, (Beware of the Alien!) en al helemaal niet zit te wachten op een stroom vluchtelingen of nog erger mensen die gewoon een betere toekomst zoeken.
Het is mij dan ook een raadsel dat Thailand dit migratie pact ook medeondertekend heeft, wilden ze hier mee een goede beurt maken naar de buiten wereld toe?

Voor de Thaise regering maakt het niets uit of je een vluchteling bent of een farang met overstay, in beide gevallen heb je de wet overtreden en bent dus een crimineel die opgepakt moet worden.
Er zijn wel vluchtelingen in Thailand, vaak christenen uit moslimlanden, Pakistan, Afghanistan en regio, die om hun geloof vervolgd worden, of homoseksuelen die hetzelfde lot ondergaan, en vervolging betekend niet zelden de doodstraf in deze barbaarse landen.

Maar goed diegene die het lukt deze ware hel-landen te ontvluchten, en vervolgens in Thailand aan te komen, kunnen alvast rekenen op nieuwe problemen, want ze gaan meteen in detentie.
Hele families met kinderen en al gaan naar het detentie center, waar als ze geluk hebben na enige tijd in contact komen met medewerkers van het UNHCR, deze betalen dan vaak een borgtocht, en regelen onderdak en voedsel, voordat er een definitieve beslissing komt of hun vluchtelingenstatus wordt erkent, zijn er reeds vele jaren verstreken, en er is geen enkele garantie dat ze dan alsnog mogen blijven.

Thailand is zeker geen land waar je als vluchteling welkom bent, we weten allemaal dat het als expat of langverblijfende tourist het je al zeer moeilijk wordt gemaakt, dus laat staan als er zich (echte)vluchtelingen of een legertje jonge gelukzoekende mannen zonder geld zich meldt aan de poorten van het Thaise koninkrijk!

Dus daarom mijn vraag: Waarom heeft Thailand het migratie pact ondertekent? Ze hadden ook gewoon een blanco stem kunnen geven dan heb je weinig tot geen gezichtsverlies en kan je gewoon doorgaan met richtlijnen die al bestonden, of is dit weer Thaise logica?

Er is een hele goede reportage over de vluchtelingen in Thailand, google maar even met onderstaande woorden.

BBC.Our.World.2016.Thailands.Asylum.Crackdown.

Groet,

KhunKarel

8 reacties op “Lezersvraag: Waarom heeft Thailand het migranten pact ondertekend?”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Waarschijnlijk hebben zovele landen het wel ondertekend omdat het enkel een intentieverklaring is en juridisch niet bindend.
  Of je het nu ondertekend of niet, je hoeft het toch niet toe te passen.

  Eigenlijk dus vooral om je als land/regering aan de buitenwereld te tonen dat je iets wil doen, maar dat je weet dat als het er op aan komt, je tot niets verplicht bent.
  Kan een pact mooier zijn voor alle partijen ?
  Of de zin en onzin van zulk een pact.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/VN-Migratiepact

  • KhunKarel zegt op

   Bedankt voor het zinvolle en enige antwoord op mijn vraag Ronny

   Het grappige is nog dat ook veel landen getekend hebben waarvan de bevolking juist wegvlucht.
   Het is zo’n beetje de vraag aan landen rond de Sahara woestijn of ze bereid zijn aangespoelde ijsberen op te nemen en te verzorgen. Hoe kan men zo’n pact bedenken, wat een knappe koppen die dit bedacht hebben.
   Neemt niet weg dat de rijkere landen zich wel aan het gene zullen houden waarvoor zij hebben getekend.
   De rijkere landen die tegen gestemd hebben hadden tenminste de moed en eerlijkheid om dat te doen.

   Ik overweeg nu politiek asiel in Thailand aan te vragen, ik zal met open armen onthaald worden zolang ik mij maar aan de regels houd 🙂 🙂

 2. Dre zegt op

  Thailand is een gastvrij land. Iedereen is er welkom. Gewoon aan de regels houden en dan is er geen probleem. Logisch dat ook Thailand getekend heeft. Ze verbieden geen enkele vluchteling als ze zich houden aan de regels die er gesteld zijn. Dus wat is er mis mee.

  • Ger-Korat zegt op

   Je bedoelt natuurlijk Nederland in plaats van Thailand. Thailand erkent geen vluchtelingen en heeft het VN-verdrag hierover niet geratificeerd. Degene die asiel proberen aan te vragen worden opgesloten als zijnde illegaal. Van de 130.000 vluchtelingen komt 90% uit het naburige Myanmar en dit zijn meestal leden van de Karen-bevolkingsgroep. Van de laatsten leven er ruim 90.000 in 9 kampen per eind juli. Degene welke buiten de kampen verblijven worden als illegale vreemdelingen beschouwd en kunnen worden opgesloten net zoals de vreemdeling zonder geldig verblijfsvergunning. Gastvrij noemt Dre dat.

   • Leo Th. zegt op

    Ja Ger, met regelmaat sta ik versteld van sommige reacties, zoals nu die van Dre. Het lot van vluchtelingen in Thailand is voor verreweg de meesten uitzichtloos. Wat dat betreft begrijp ik de vraag van Karel wel maar de reactie van Ronny is glashelder. In Nederland worden nieuwe vluchtelingen opgevangen in een AZC, waar zij in afwachting van de behandeling van hun asielverzoek zich vrijelijk kunnen bewegen, binnen en buiten het centrum. Afgelopen week was er op tv een reportage over uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland, die zelden uitgezet (kunnen) worden. Een aantal van hen hadden in Amsterdam een bedrijfspand gekraakt en de eigenaar van het pand werd de toegang ontzegd. In afwachting van politieke besluitvorming trad de politie nog niet op. Zou in Thailand ondenkbaar zijn.

   • Leo Th. zegt op

    De laatste zin in mijn reactie was weggevallen. Had nog willen vermelden: Dat is de andere zijde van de medaille.

  • nl th zegt op

   Beste Dre,
   Wat je schrijft komt een beetje vreemd over. Als je genoeg geld mee breng klopt dat gastvrije wel maar als je alle stukjes hier op deze blog alleen al volgt kun je al wat afvragen met wat je beweerd ja aan de regels houden en goed geld spenderen klopt maar als je na jaren het ongeluk heb dat je thaise familie er ook mee onderhouden hebt en dan iets minder bij kas ben wordt je eruit gezet met grote zekerheid. jammer we zijn dan niet meer zo gastvrij, als je vindt dat daar niet mis mee is heb je gelijk.
   Met het vluchtelingen beleid kun je ook verdiepen en je wat afvragen.

 3. Guy zegt op

  Ik zoek informatie over en de teksten van alle internationale verbintenissen die Thailand ondertekende.
  Kent iemand een site waarop die documenten liefst verzameld terug te vinden zijn ( in engels en/of nederlands).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website