Lezersvraag: Waarom blijft de Baht zo hoog?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
9 mei 2020

Beste lezers,

Ik las gisteren dat het economisch niet goed gaat in Thailand, vooral door de coronacrisis. Maar waarom blijft de Thai baht dan toch sterk? Een zwakkere baht is goed voor de export en het toerisme.

Groet,

Herbert

No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Waarom blijft de Baht zo hoog?”

 1. ruud zegt op

  Een munt is sterk of zwak in ten opzichte van andere munten.
  De economische vooruitzichten van Amerika en Europa zijn ook niet best, dus misschien blijft de Baht daarom zo sterk.

 2. Johan zegt op

  In vergelijk met zo goed als alle landen gaat het vanwege corona economisch nergens goed. Alle landen kampen met achteruitgang. Dus is een huidige slechtere economie niet de reden van een sterke baht. Overigens is het juist dat de baht sterk is omdat de economie van Thailand helemaal niet slecht is. In tegendeel. Tot en met maart jl draaide Thailand’s economie prima haar rondjes.
  Een sterke baht is ook niet nadelig voor het toerisme. In het algemeen bepalen toeristen hun budget en zetten die om in het land betreffende vakantieland. Op is op, en na 3 weken is een vakantie ook weer voorbij. Langverblijvers die gewend zijn geraakt aan een hogere koers euro-baht hebben pech, maar als zij de afgelopen 10 jaar in ogenschouw nemen komen ze zeker niet bedrogen uit.
  Wat onder de bevolking wel te horen valt is dat men beseft dat er in Thailand een bovenlaag van rijke mensen bestaat met flinke vingers in de pap. Die laag is ter grootte van ongeveer 20% van de bevolking. Zij bezitten ongeveer 80% van alle rijkdom. Deze rijkdom wordt omgezet en uitgevoerd naar Euro’s, ponds en dollars. Dan zijn er nog die in Europa zo goed als een vaste “wohnsitz” hebben, en aldus reen belang in het sterk houden van de baht.

  • Leo Th. zegt op

   Johan, je schrijft dat een aantal rijke Thaise mensen hun baht omzetten en uitvoeren naar euro’s, ponden en dollars. Als leek op de valutamarkt zou ik dan verwachten dat de baht in waarde zou afnemen. Zie ik dat fout? En weet jij, of anderen, of de wisselkantoren en banken in Thailand inmiddels weer euro’s accepteren en inwisselen voor Thb?
   Enige tijd geleden las ik dat euro’s werden geweigerd ivm angst dat de biljetten corona virus zouden bevatten? Maar aangezien het virus in Amerika en Engeland zich ook wijd verspreid heeft zou dat thans ook opgaan voor de dollar en het Britse pond en die zouden dan met net zoveel (of net zomin) reden geweigerd kunnen worden.

  • johank zegt op

   “Die laag is ter grootte van ongeveer 20% van de bevolking. Zij bezitten ongeveer 80% van alle rijkdom.”
   Hoe komt u aan deze wijsheid als ik vragen mag (bron)?
   Het lijkt mij zeer sterk dat deze cijfers kloppen..

   • Tino Kuis zegt op

    Het is nog erger. 66 procent van al het bezit in Thailand in in handen van 1 (een) procent van de bevolking. Thailand is een van de meest ongelijke land wat bezit en inkomen betreft ter wereld.

    https://www.aseantoday.com/2019/01/thailands-wealth-inequality-is-the-highest-in-the-world-what-does-this-mean-for-upcoming-elections/

    • Tino Kuis zegt op

     De voorzitter en (gedeeltelijk) eigenaar van de CP (Charoen Pokphand) groep, Dhanin Chearavanont en familie, bezit 100.000 hectare aan land, dat is 1000 vierkante kilometer, even veel als de provincie Phuket en Samut Prakan samen.

    • Rob V. zegt op

     Unequal Thailand is (Chris Baker & Pasuk Phongpaichit) aangeboden leesvoer. Of in het Nederlands, jouw stukje over hoe Thailand het meest of een van de meest ongelijke landen ter wereld is:
     https://www.thailandblog.nl/achtergrond/ongelijkheid-in-thailand-de-gevolgen-en-de-noodzakelijke-verbetering/

    • johank zegt op

     Dank u, deze cijfers kloppen meer, en zijn wat realistischer als je om je heen kijkt.

 3. Dirk zegt op

  Je kunt beter vragen waarom is de euro zo laag?

  Met de groeten uit Zuid-Europa.

  • George zegt op

   En de dollar dan? Is de koersverhouding Baht US dollar in de afgelopen 10 jaar slechter of beter geworden als je dat vergelijkt met de Euro ? Komt zeker door de zuidelijke staten Texas Georgia en Arizona 🙂 Accepteer wat je niet kunt veranderen. Verander zelf zei mijn lieve moeder met alleen maar basisschool. Heb ik gedaan door twee studies bachelor en master:) Hoef ik me minder druk te maken over de koers van de euro te opzichte van andere valuta. De lage rente die maar in stand gehouden wordt e een zeepbel creëert die me aan 1929 doet denken baart me meer zorgen.

  • chris zegt op

   Maar ook hele rijke landen als Luxemburg, Monaco en Vaticaanstad…..

 4. Adri zegt op

  LS,

  Dus alles weer voor de happy few!!

  Het wordt tijd voor een andere wind!

  Lees: de meeste mensen deugen van Rutger Bregman.

  Groet

  Adri

 5. Rene Martin zegt op

  Thaise staatsschuld is relatief laag en investeerders hebben vertrouwen in de economie. $ en euro bijvoorbeeld staan onder druk door de hoge staatsschuld en de economische achter uitgang van de laatste tijd.

 6. Bob jomtien zegt op

  Nog geen 10 dagen geleden stond de Baht op 36,4. Vandaag 34,9. Ik begrijp niets van dat op en neer gaan terwijl pond en dollar praktisch ongewijzigd blijven ten opzichte van de euro. Manipulatie? Qua omstandigheden is er weinig veranderd.

 7. John Chiang rai zegt op

  De waarde van de Euro t.o.v de Thai Baht was net voor de pandemie op een goede weg.
  Nadat men ook in Europa en de rest van deze wereld, economisch gaat lijden onder deze pandemie ,staat ook de Euro en andere valuta enorm onder druk.

 8. teun zegt op

  De Thaise Baht op zichzelf is niet sterk/zwak. En de petten-brigade kan er weinig aan veranderen. De € en de USD daarentegen vormen verhoudingsgewijs een machtsblok qua munt. Alleen door huidige corona-perikelen (Zeuro versus Neuro; m.a.w. graaien door Zuid Europese landen in de EU potten) en de sterke onderschatting van corona door president/top-viroloog D. Trump heeft geleid tot het grootste werkloosheids percentage in VS sinds jaren dertig. Dus ook geen aanbeveling voor de USD.

  En omdat corona – als cijfers kloppen – in Thailand minder hard heeft toegeslagen (ca 3.000 geinfecteerden en ca 55 doden) is er vooralsnog geen reden waarom TBH zou dalen in waarde. Dat gebeurt mogelijk pas als EU en VS de zaken weer onder controle krijgen.
  En dan – mede omdat tourisme naar Thailand vanuit EU en VS nog even zal uitblijven – zal de TBH dalen.

 9. Ronald Schütte zegt op

  Zolang wij met name Frankrijk, Italië en Spanje, in onze EU hebben (dus de €) zal de € heel zwak blijven. En hun staatsschuld is zo onwaarschijnlijk hoog, zij deden weinig wat was afgesproken, i.t.s. tot Nederland o.a.. Daar plukken wij de (zure) vruchten van.

  • Johan 2 zegt op

   Kan het zijn dat de Nederlandse regering het al jaren oogluikend toestaat dat Zuid Europa er ons iedere keer inluist? Want de Euro wordt daar wat zwakker van en dat is goed voor de export, dus goed voor de multinationals. Maar die lage Euro holt wel de koopkracht uit van de gewone Nederlander. Mijns inziens moeten we die Euro-zone verlaten. Straks wordt het onhoudbaar. Die zuidelijke landen krijgen de ene na de andere economische klap te verwerken. Ze zullen met zijn 5-en, de zogenaamde PFIGS landen (Portugal, Frankrijk, Italie, Griekenland en Spanje) steeds harder schreeuwen naar Nederland en Duitsland dat we moeten mee betalen. In Italie geeft maar 6% van de bevolking bij hun belastingopgave een jaarinkomen op van 50.000,- of hoger. De Eurobonds werden nog geblokkeerd. Vervolgens gingen de Italianen zelf maar staatsobligaties uitgeven. En wat doet Christine Lagarde van de ECB? Ze koopt die Italiaanse staatsobligaties op vanuit de ECB. Dus zitten wij er alsnog aan vast. Ik hoop dan ook de Euro niet te ver weg zakt ten opzichte van de Baht. Of ik hoop dat Nederland die Euro zone verlaat.

  • Yannis Ioannidis zegt op

   Niemand heeft benadrukt dat de euro in het leven is geroepen om exporterende landen te helpen exporteren met stabiele prijzen. D.w.z. dat Nederland en Duitsland de zuidelijke afzetmarkten hebben gebruikt en goed geprofiteerd. Als deze afzetmarkten wegvallen en de zuidelijke landen alweer importheffingen gaan heffen dan heeft Nederland en Duitsland een groot probleem. Daarom komen die coronabonds op een of andere manier wel of de EU valt uit elkaar met alle gevolgen van dien. Nu hebben we over het kleine Griekenland niet. Nu hebben we het over de 2de, 3de en 5de economieën van Europa. Bovendien is Frankrijk om niet te vergeten een wereldmacht militair gezien.
   Dus moeten we alles in de juiste perspectief zien en niet hoog van de toren blazen. Bedankt.

 10. aad van vliet zegt op

  Rene Martin was op de goede weg. Het is niet de baht die sterk is maar de euro is zwak. U heeft waarschijnlijk al gelezen wat de ECB van plan is? Opnieuw hoge schulden van zwakke staten in Europa helpen door vele schulden (!) op te kopen en de rente voor die landen laag te houden.
  Wat bij de aanvang van de EU werd ‘verboden’ is ondertussen een zaak van alledag geworden, de transfer economie van de EU dwz de sterke landen betalen ook nu weer de schulden van de slechte economische toestanden in de zwakke landen. De EU wilde SNEL groter worden dus zitten we nu met deze situatie. De Romeinen wisten het al en pasten het toe: die bij ons wil behoren moet erom vragen en dan beslissen wij op basis van onze condities.
  Het is niet erg zeggen de politici want: U betaalt!

  • erwin aubry zegt op

   ook niet vergeten dat het al jaren de bedoeling is van de ECB om de euro paritair te maken aan de amerikaanse dollar . dus 1 euro voor 1 dollar . dat zou nog eens een verzwakking zijn van momenteel 8,5 procent . zal de wisselkoers naar Thaise bath zeker niet ten goede komen…..

 11. Jeroen veen zegt op

  Thailand voert een redelijk klein gesloten monetair beleid en heeft relatief weinig buitenlandse schulden. Export bestaat uit voedsel (kip, rijst) en heeft een maakindustrie. Daarbij beslaat de toeristische sector ongeveer 18% van BBP.

  In 1998 is ooit een keer de baht gecrasht. Dat kwam vooral omdat thailand vol gestopt is met buitenlandse schulden aan slechte Thaise bedrijven. Die konden dat niet terugbetalen en die gingen herfinancieren bij binnenlandse banken. Vervolgens is die baht ingestort en daar kijkt iedereen met weemoed naar terug natuurlijk. Maar deze keer is de situatie anders, mede door wat hierboven allemaal staat.

 12. Steven zegt op

  Omdat de centrale bank een grote voorraad aan buitenlandse deviezen heeft, en deze nog verhoogt.

 13. Herman buts zegt op

  De euro is zwak is dus onzin , de Bht is gewoon overgewaardeerd, als je de koersstijging van de bht ten opzichte van de buurlanden bekijkt krijg je hetzelfde beeld. Dat de economie het goed is eveneens onzin , toerisme is volledig stilgevalen ( 20% van het BNP), Tweede rijstoogst is op vele plaatsen mislukt door de droogte, Thailand is zijn plaats als grootste rijstexporteur allang kwijt. Er is geen geld voor broodnodige investeringen, o.a uitbreiding van de luchthavens.De beloofde 5000bht de eerste 3 maanden heeft volgens mij nog niemand gezien, gewoon omdat het geld er niet is.Wat de reden dan is van de sterkte van de bht is dus waarschijnlijk speculatie door die 1 % superrijken, als je euro of dollars koopt als de bht heel laag staat en je verkoopt als hij hoog staat spreken we hier over winstmargens van 10% en meer en dit bij enorme bedragen levert extreme winsten op.

  • teun zegt op

   Herman,

   Als de 1 % (Thaise) superrijken nu massaal € en USD kopen, denk je dan niet dat de prijs omhoog gaat (dwz. meer TBH betalen voor € en USD)? Dat heet vraag en aanbod.
   Bovendien vraag ik mij echt af of de 1 % superrijken met zodanige bedragen gokken, dat zij überhaupt enige serieuze invloed hebben op de verhouding €/USD vs TBH.

   In jouw redenering is uitgangspunt, dat de € sterk zou zijn en zeker niet zwak (…”is dus onzin”.). Kijk even naar de huidige economische situatie in EU. En de behoorlijk heftige discussies tussen Italie,, Spanje en Portugal enerzijds en de rest van EU anderzijds). Dat geeft geen positief signaal m.b.t. waarde €.
   En tot slot: hoe verklaar je dan dat de 1 % superrijken t.z.t. hun nu gekochte € met substantiele winst kunnen verkopen? Dat kan toch alleen als de € sterker wordt dan nu? En daar hebben ze (1 % superrijken) al helemaal geen invloed op.

   • Herman buts zegt op

    Je bent niet echt mee denk ik , het verschil tussen 33 bht en 36.3 bht is 10%, zij kopen dus massaal bht op als hij op 33 bht staat en verkopen hun bht weer als hij over de 36 bht gaat. En dan praat ik over een recente periode waarin dit gebeurd is. het laatste jaar is dit 2 keer gebeurd. Bekijk het koersverloop over het laatste jaar maar eens. Vorige maand stond hij op iets meer dan 36 nu staat hij al op 34 ( en dat alles terwijl er 20 % van het BNP wegvalt door geen toerisme) ik kan u bijna garanderen dat hij eens hij terug op 33 bht staat hij terug omhoog gaat naar 36 bht.Als je mij niet gelooft vraag het even aan Bloomberg, hij bevestigt dat de Bht, gezien de economische toestand, duidelijk overgewaardeerd is, en dat eeen normale koers rond de 36 a 37 bht zou moeten liggen.Bloomberg geeft ook aan dat de Thaise economie al lang niet meer de tijger van ZO Azie is en dat de economie in Thailand verre van rooskleurig is.

  • Björn zegt op

   U gaat uit van een sterke € en $ wat niet juist is.
   De valutahandel is gebaseerd op meerdere factoren waaronder consumenten vertrouwen ,standen van de beurs ,internationale handel maar zeker ook socisal economische situatie. Thailand lijkt de Corona crisis beter onder controle te hebben dan wij ,onszelf superieur voelend ,europeanen. Per saldo zal de verhouding THB/€ alleen maar verslechteren vanuit ons oogpunt.

 14. Ton zegt op

  Centrale bank waarschuwt: “Stronger baht may not be sustainable”.
  Maar er zijn ook analisten, die er anders over denken.
  Dus: waar is mijn glazen bol?

  https://forum.thaivisa.com/topic/1162218-stronger-baht-may-not-be-sustainable-central-bank-warns/?utm_source=newsletter-20200501-1258&utm_medium=email&utm_campaign=news


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website