Lezersvraag: Vrouw en stiefkind in afwachting van MVV (TEV- procedure)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
14 juni 2016

Beste Thailandblog lezers,

Momenteel zit ik in de afwachtingsfase van het IND op hun beoordeling van de TEV procedure. Echter heb ik nog een aantal vragen waarbij jullie hulp hopelijk bij van toepassing kan zijn. Een en ander ben ik eerder tegengekomen op internet maar kan het niet meer vinden en/of heb er geen zekerheid in.

Even wat basis info:

 • Mijn vrouw en stiefkind zijn in afwachting van het MVV (TEV- procedure).
 • Mijn 2 kinderen zijn in bezit van een Nederlands paspoort.
 • De kinderen zijn in leeftijd van 2 tot 9 jaar.

Mijn vragen:

 • Binnen wat voor tijd, na aankomst in Nederland, dienen onze kinderen, naar school te gaan?
 • En hoe gaat dit in zijn werking? (Hoelang van tevoren dient de school ervan op de hoogte te zijn, welke instanties moeten worden ingelicht, gebeurd dit door de school of dien je dit zelf te doen etc. etc. etc.)
 • Welke en wat voor documenten moeten officieel worden opgesteld in Thailand, betreft mijn vrouw en kinderen indien mvv wordt afgegeven en hun dus in Nederland komen wonen? Is uitschrijven in Thailand verplicht? Hoe behoud ze haar recht op huis/grond (en eventueel de kinderen in de toekomst)? Etc. etc. etc.
 • De huurwoning die ik heb in Nederland is te klein voor ons 5’en. Op dit adres mag aanvraag worden gedaan, echter moeten zij verplicht, binnen 3 maanden na ingaan of afgifte (??) MVV, in Nederland zijn. Zijn hiervoor nog speciale regels t.o.v. huisvesting hiervoor?
 • Andere eventuele addertjes die u tegen bent gekomen tijdens uw procedure en uitwerking?
 • En natuurlijk ook uw ervaring van dit geheel…

Alvast bedankt,

Hendrik


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Lezersvraag: Vrouw en stiefkind in afwachting van MVV (TEV- procedure)”

 1. Ron Lemmen zegt op

  Ik ben al bijna 3 jaar geleden met mijn 2 Thais/Nederlandse kinderen terug naar Nederland gegaan. Binnen een week zaten ze al op school. Scholen zijn verplicht nieuwe leerlingen direct op te nemen in hun school systeem. Echter kan het belangrijk zijn de kinderen naar special scholen te laten gaat. Voor kinderen vanaf 11,5 jaar en hoger is er het EOA onderwijs (eerste opvang anderstaligen). Dat is een 2 jarige opleiding gericht op middelbaar onderwijs en natuurlijk heel veel Nederlands. Ook voor lagere schoolkinderen zijn er special scholen. In mijn geval was de jongste 5 jaar en heb ze bij een normale lagere school in groep 2 laten instromen. Zag er goed uit en leerde snel Nederlands maar in groep 3 kon ze het niet meer bijbenen en moest blijven zitten. Nu is ze volledig Nederlands en zelfs het Thais compleet vergeten.

  Ron

 2. Harrybr zegt op

  Begin (eer) gisteren al met Nederlands leren/oppoetsen aan allen, want HIER ligt het grootste probleem

 3. Rob V. zegt op

  Van kinderen aanmelden op school weet ik niets, van de migratie procedure en wat daar direct na komt wel:
  – Welke documenten? Breng de ongehuwdheidsakte van je partner in orde. Regel ook de geboorteakte van haar en haar kinderen. Laat die aktes vertalen door een beëdigd vertaler naar het Engels (of Nederlands, Duits, Frans). Laat de aktes en de vertalingen legaliseren door het Thaise ministry of Foreign Affairs en daarna door de Nederlandse ambassade.

  – Of uitschrijven verplicht is volgens de Thaise wet weet ik niet maar ik ken geen enkele Thai die dat doet. Men blijft doorgaans ingeschreven als inwoner van de geboorte plaats zelfs als men al jaren in bijvoorbeeld Bangkok woont en werkt. Zo ook als men naar overzees vertrekt. Uiteraard blijft eigendom zoals land en huis dan op eigen naam staan. In de praktijk zal het geen probleem zijn dat men zich niet uitschrijft.

  – Mogelijk hebben lezers met kinderen hier wel een toelichting op. Denk bijvoorbeeld aan jongens die 18 worden en dan dienstplichtig worden als ze als inwoner van Thailand (het blauw boekje) staan ingeschreven. Ze kunnen dan ingeloot of uitgeloot worden. Staan ze niet in het blauwe boekje dan is er ook geen dienstplicht. Maar het fijne weet ik hier niet van.

  – Er zijn geen eisen aan de woonruimte. Dat is in België wel zo, die hebben speciale controles maar in Nederland gaan voor immigrant en inwoner gewoon dezelfde regels op omtrent intrekken in een woning. Een Nederlands gezin mag ook met zijn alle in een te kleine woning wonen, jullie dus ook.

  – Goede voorbereiding is het halve werk, lees zorgvuldig alle eisen omtrent de TEV en verhuizen naar Nederland. Denk o.a. aan de TBC test, inburgeringsplicht etc. Zie onder meer het “immigratie Thaise partner” dossier op het blog:
  https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Immigratie-Thaise-partner-naar-Nederland1.pdf

  Ik hoop dat de IND niet te lang doet over jullie TEV en dat verdere afhandeling in NL van de diverse stappen ook goed verloopt. 🙂

 4. Jacob zegt op

  Destijds in 2003 de kinderen meegenomen naar Nederland,waren beiden(tweeling 10 jaar oud) in Den Haag een school voor lager onderwijs in de buurt gezocht,we kwamen in Juni aan en na de schoolvakantie konden de kinderen naar school,er was een aparte les voor anderstalige kinderen,ook via de zorgverekeraar spraakles aangevraagd en gekregen,kinderen konden zoals de meeste Thaien de R niet uitsptreken,zeiden ipv Rotterdam Lotterdam maar het is opgelost,spreken en schrijven perfekt Nederlands,
  De inburgering van mijn echtgenote was in eerste instantie geen probleem,doch er werd later een tweede aanvullende inburgerings eis verplicht,nou dit was voor een in de Isan geboren vrouw met weinig school een probleem,ook al omdat zij werkte,kon dan in Den Haag op het Taalplein de cursus op zondag gaan doen,nadat een docent had gezien dat dit een probleem ging opleveren,heeft deze meedenkende docent voor haar vrijstelling aangevraagd op grond van:lage leerbaarheid,werd toegekend ,er belde eern snibbige dame om dit mede te delen,zij erbij dat het dan wel een probleem kon geven bij aanvraag NL paspoort,waarop mijn vrouw zei dat ze niet op een NL paspoort zat te wachten,inmiddels had 1 van de kinderen zijn buik vol van Nederland en is teruggekeerd,is een poos monnik geweest en zit nu bij de luchtmacht,mijn vrouw had het ook gauw gehad met NL en vond dat we beter onze oude dag in de Isan konden slijten,dus de daad bij het woord gevoegd,heb 1 les getrokken uit de hele affaire,U kunt allen proberen Thaise en Thaien naar Nederland of Belgie te halen,maar Thailand haalt U nooit uit deze mensen we wonen nu in een prachtig land in een vriendelijk deel,en zou een ieder aanraden bezint eer gij begint,ik ben trouwens blij dat ze het in NL niet zagen zitten.

  • Rob V. zegt op

   Migratie is geen kleine stap, de een gaat er makkelijker mee om dan de ander. Het is dus inderdaad niet iets om te onderschatten. Sommige keren (soms zelfs met spijt) terug. Dat gaat op voor Nederlanders, Thai en andere wereldbewoners. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat je een groot deel van je verleden, inclusief gebruiken, voorkeur voor eten etc. meeneemt. Dan spelen nog factoren zoals of je een nieuw plekje kan vinden in de maatschappij (leren van de taal, vrienden maken -ook buiten de herkomst groep-, baan vinden etc.).

   Mijn vrouw had in het begin soms heimwee. In Nederland zat ze maar thuism in Thailand werkte ze 40-50 uur per week in een leuke functie. Het duurde een paar maanden voordat ze haar draai vond, met een baantje, het oppikken van de taal etc. voelde zich al snel senang en vond het hier in op de winter na- prettiger in Nederland. Veel aspecten van Nederland bevielen haar beter, de politieke onrustige situatie en oneerlijke situaties (klassenjustitie etc.) die tot op de dag van vandaag voort duren speelden daarin natuurlijk een factor. Verhuizen naar Thailand stond op haar en mijn agenda voor onze oude dag. De meeste Thaise kennissen die ik ken wensen in Nederland te blijven tot tenminste hun pensioen.

   Tips die ik dus zou geven:
   – Onderschat migratie niet
   – Leer snel te taal van het nieuwe land, mijn vrouw (toen nog vriendin) stond er op en kon pissig worden als ik weer eens ‘ automatisch’ op het Engels overging.
   – Vind iets te doen zoals (vrijwilligers)werk of anders hobby’s. Thuis wordt je gek.
   – Maak (diverse) vrienden, Thai maar ook ander. Mijn vrouw zei dat ze niet in een afgesloten clubje met Thai wou zitten. Teveel roddels, achterklap etc. Ze was blij met haar internationale (vooral Aziatische) vriendinnen club. Idem dito met Nederlandse migranten die in een klein NL expat wereldje blijven wonen.. Dan is het lastig om echt inwoner van je nieuwe land te worden.

 5. John mak zegt op

  Ron jammer dat je haar de thaise taal hebt laten vergeten. Ik denk dat er in thailand toch familie woont? Opa oma tantes ooms etc. Vind dit egowisties van je

  • Ron Lemmen zegt op

   Wie moet dan die thaise taal bijspijkeren. Ik ben de Thaise taal niet machtig en verzorg de kinderen alleen. Ben gescheiden van mijn Thaise vrouw omdat die het nodig vond om na 15 jaar huwelijk met een ander er vandoor te gaan. Ik had ook liever dat ze de Thaise taal machtig zou blijven maar het is niet anders. Als ik egoisties was geweest waren de kinderen nog in Thailand geweest met alle gevolgen van dien.

   Ron


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website