Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin (we waren niet getrouwd) is met onze dochter (nu 11 maanden oud) naar Thailand op bezoek bij opa en oma gegaan en heeft besloten om niet terug te komen naar Nederland.

Nu wil ze elke maand 20.000 baht kinderbijslag (en ‘salaris’ voor zichzelf) van mij. Buiten dat ik niet in staat ben om haar elke maand zoveel te geven, ben ik ook niet van plan om haar te gaan onderhouden (zij heeft zelf de beslissing genomen om niet meer terug te keren). Natuurlijk wil ik wel mijn kind financieel steunen (zelfs als ik haar nooit meer te zien krijg) en ik dacht aan een bedrag van 5.000 baht elke maand.

Mijn dochter blijft nu bij haar Thaise grootouders. Ze behoren tot boven de middenklasse en worden naar Thaise maatstaven als rijk beschouwd. Echter mijn vriendin heeft geen rooie cent gespaard en zit nu zonder werk (is nu afhankelijk van wat mama en papa haar geven).

Wat als ze nog steeds aandringt op die 20.000 baht per maand en het niet eens is met de 5.000 baht (wat bedoeld is als bijdrage voor mijn dochter en niet voor haar)?

 • Kan ze in Thailand naar de rechtbank stappen?
 • Kan ze in Nederland naar de rechtbank stappen?
 • Aan welk bedragen aan kinderalimentatie zou ik dan moeten denken wanneer dit voor de rechter komt?

Mijn dochter heeft de Nederlandse en Thaise nationaliteit.

In Nederland hebben we allebei het gezag (bij de rechtbank geregistreerd, omdat we niet getrouwd waren). Mijn (ex) vriendin heeft alleen de Thaise nationaliteit en verbleef 2 jaar hier in Nederland met een MVV.

Groet,

R.

31 reacties op “Lezersvraag: Vriendin met dochtertje terug naar Thailand en eist kinderbijslag”

 1. Rob V. zegt op

  Beste R. Dit klinkt als een geval van kinderontvoering. Heeft je vriendin samen met jouw het formulier ingevuld dat de achterblijvende ouder de ander toestemming geeft om alleen met het kind op reis te gaan? Officieel eisen zowel Nederland als Thailand dat als 1 ouder het land verlaat met een minderjarige, dat de grenswachter dan een document van toestemming getoond wordt waarin de achterblijvende ouder akkoord geeft. Maar met of zonder akkoord, 1 ouder kan niet zomaar besluiten niet met een kind terug te keren. Als jij je kind terug wilt zien kun je de juridische weg in slaan. Als jullie beide het gezag hebben zou je bij de rechtbank sterk moeten staan. Raadpleeg een advocaat in Nederland en Thailand. Hoop dat andere reageerders iemand aan kunnen bevelen.

  Mail anders de Nederlandse ambassade, die hebben vast al eerder met kinderontvoering te maken gehad. Dan kunnen zij je de goede richting op sturen.

  Kinderbijslag is zo goed als niets van over met de buitenland korting (50%?). Dus een dik pak geld zit er niet in. Al helemaal niet als het kind ontvreemd is van het ouderlijk gezag zo mag ik hopen. Laat je vriendin jouw niet bespelen, doe wat het beste is voor je kind en voor jou.

  Succes en sterkte

  • Ger-Korat zegt op

   Kinderbijslag krijg je helemaal niet als het in kind in Thailand woont. Ik zou R. ook adviseren om de vriendin en kind uit te laten schrijven bij de gemeente zodat ze niet onbedoeld en onterecht aanspraken maakt op de kinderbijslag en AOW. ook omdat het kind in de molen van vaccinaties en ander toezicht staat.
   Wat de 5000 baht betreft vind ik het een juist bedrag, vriendin heeft zelf bewust de keus gemaakt om naar Thailand te vertrekken en er is wat haar aangaat geen verplichting om haar te onderhouden maar wel moreel de onderhoudsverplichting voor het kind. En dan is het bedrag ook afhankelijk van je eigen inkomsten. Als vriendin geen geld heeft om voor het kind te zorgen dan kun je als argument aanvoeren dat ze dan het kind maar bij jou moet terugbrengen, het is haar keus geweest en niets belet haar om een baan te zoeken om geld te verdienen temeer daar de familie in Thailand als oppas kan dienen wat normaal is, ik ken veel alleenstaande moeders welke hun kinderen zonder financiele hulp alleen opvoeden in Thailand en fulltime bij werken. In Thailand kan ze geen aanspraken maken om een vergoeding voor haar te eisen want jullie zijn immers niet voor de Thaise wet getrouwd en daarbij woon je niet in Thailand.

   • PEER zegt op

    5000 th bth, ‘n juist bedrag??
    Druppel op de gloeiende plaat. En dat geld komt zowiezo in jouw ex-vriendin’s zak terecht.
    Haar ouders zullen wel de financiële lasten dragen.
    Probeer met hun contact te krijgen en vertel ze dat jij maandelijks Th Bth 5000,- op ‘n bankrekening zet, zodat jou dochter op 17-jarige leeftijd minimaal ‘n miljoen krijgt.

    • PEER zegt op

     Suppl: en je moet maar afwachten of je je dochter nog ooit te zien krijgt.

 2. pieter zegt op

  Kijk wat je kunt missen, (is belasting aftrekbaar) blijft je kind en ja de moeder kan zelf ook werken.
  Hou ze wel te vriend al is dit moeilijk ; succes en sterkte want best moeilijk !

  • Bas zegt op

   is belasting aftrekbaar? flauwekul!

   • pieter zegt op

    https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/uitgaven_levensonderh_kind_jonger_21_jr_ib1821t41fd.pdf

    • Bas zegt op

     Beste Pieter, je refereert in je link aan een belastingregel uit 2014 ……
     Deze regel is al lang afgeschaft!

     • Ger-Korat zegt op

      Er is nog wel een vergelijkbare regeling en dat is de kindgebondenbudget, waar je dan een tegemoetkoming krijgt als je bijdraagt in levensonderhoud. Maar ook hier geldt de regeling dat als het kind in Thailand woont je er geen recht op hebt. Thailand is geen verdragsland en dat is de reden waarom je het niet krijgt, niet voor de kinderbijslag en ook niet voor het kindgebondenbudget. Woon het kind in een verdragsland, bijvoorbeeld België, dan heb je recht op kinderbijslag, is er om wat voor reden geen kinderbijslag dan kun je een kindgebondenbudget aanvragen als je aan de voorwaarden voldoet.

 3. Prawo zegt op

  Kijk voor meer info ook eens op http://www.kinderontvoering.org

  M.b.t. kinderbijslag geldt voor Thailand het woonlandbeginsel. In principe is er wel recht op kinderbijslag voor een kind dat in het buitenland woont. Voor Thailand krijgt u dan inderdaad de helft, vooropgesteld dat u ook aan alle andere voorwaarden voldoet. Zie verder https://www.svb.nl/nl/kinderbijslag/wat-zijn-onderhoudskosten

  • Ger-Korat zegt op

   Onderhoudskosten geldt niet als een kind in het buitenland woont. Er is maar 1 criterium wat geldt en dat is waar het kind woont en dat is in dit geval Thailand en dat betekent dat het geen kinderbijslag krijgt. De link die je noemt gaat over onderhoudskosten in het algemeen en niet over de situatie dat je kind in het buitenland woont, dat laatste is waarom het niet wordt toegekend want immers staat ook op de SVB site dat het zou kunnen zijn dat in het buitenland een buitenlandse kinderbijslag zou gelden (alhoewel dat niet in Thailand wordt gegeven).

  • Ger-Korat zegt op

   Hierbij de link waarbij staat dat je voor Thailand geen kinderbijslag krijgt:
   https://www.svb.nl/nl/kinderbijslag/buiten-nederland/kinderbijslag-als-uw-kind-buiten-nederland-woont

  • leon zegt op

   Niet voor in Thailande wonende kinderen hoor.

 4. Tak zegt op

  Ik vind het heel.netjes en aardig van je dat je
  het dochtertje willen.blijven ondersteunen. Je
  ex vriendin lijkt me niet zo aardig. Laat je niet
  door haar in een hoekje drukken en manipuleren.
  Je voorstel is uiterst fatsoenlijk. Take it or leave it.

 5. Jos Rieken zegt op

  Het is natuurlijk de vraag of jij het kind officieel hebt erkent en het jouw achternaam heeft. Normaal gesproken heb je in Thailand als buitenlander tegen een Thai weinig kans. Maar omdat er geen wettig huwelijk is zal ook een Thaiserechter waarschijnlijk geen alimentatie toekennen. Maar in jouw plaats zou ik alle mogelijkheden benutten om haar weer naar Nederland te krijgen.

 6. Luciano zegt op

  Goede morgen,
  Je zou contakt op kunnen nemen met mw mr joan van vliet familirechtspecialiste 031 24 3603955.
  Succes!
  Met vriendeljke groet
  Luciano

 7. adje zegt op

  Is het kind officieel door de vader erkent? Draagt het jouw achternaam.? Als je beide met ja kunt beantwoorden dan is het inderdaad ontvoering tenzij je toestemming hebt gegeven dat het kind mee mocht met de moeder. Ben je niet getrouwd en is er geen samenlevingscontract dan heb geen onderhoudsplicht ten opzichte van de moeder. Heb jij het kind erkent dan ben je onderhoudsplichtig voor het kind. Ik denk dat je ook recht hebt op kinderbijslag maar dat kun je navragen. Normaal bepaalt de rechter hoeveel je maandelijks moet betalen voor het kind. ( Als het door jou erkent is ) Want dat is afhankelijk van je inkomen. Omdat er ( waarschijnlijk ) geen gerechtelijke procedure komt kan je zelf bepalen wat je kan missen. Een ding is zeker. De moeder kan niets eisen of ze moet een gerechtelijke procedure hier in Nederland opstarten.

 8. Willy Bécu zegt op

  10 jaar geleden kreeg ik te horen van de Belgische overheid dat ik GEEN kinderbijslag meer kreeg voor mijn toen 4-jarige dochter, toen ze naar Thaïland met de mama terugkeerde. Ik denk dat dit.nog steeds het geval is in België. Ik heb bij de notaris in België, toen ik de samenlevingsovereenkomst liet verbreken de alimentatiegelden, per leeftijdscategorie laten vastleggen en daar hou ik mij aan.

 9. KhunTak zegt op

  Ik kan mij voorstellen dat dit voor jou vooral ook een emotioneel beladen onderwerp is.
  Goed bedoelde adviezen die hier zoal gegeven worden m.b.t. het financieel onderhouden van je dochtertje zijn uiterst voorbarig.
  Immers zijn vragen zoals, heb je toestemming gegeven en zo ja, dan zal dat voor vakantie zijn en niet voor definitief.
  Die 5000 baht, waar komt die terecht.
  Jij kunt dus niets checken.
  Het geld kan ook in de zak van je vriendin terecht komen.
  Misschien heb je hier iets aan voordat jij begint met een financiële ondersteuning
  Het kan namelijk betekenen dat zodra jij geld overmaakt naar je vriendin en of dochtertje dat je akkoord gaat.
  Ik wens je sterkte en succes.
  https://bit.ly/2LgmyxR
  https://bit.ly/3qAKjB2

 10. Jochen Schmitz zegt op

  Beste R.
  Je zou moeten uitvinden of je dochter liever in Thailand of in Nederland wil wonen en dan actie ondernemen indien je dochter terug wil naar Nederland.
  Onderhoudsplicht voor je vriendin heb je niet in Thailand.
  Zoals werd genoemd zij zou moeten gaan werken – kun je op dit moment wel vergeten. Er zijn te veel werklozen in Thailand (miljoenen en meer dan 700.000 afgestudeerde) en dan zal ze het geld voor je dochter (5.000,-Baht) wel voor haar eigen behoeften gebruiken.

  • Cornelis zegt op

   Dat eerste lijkt me niet uitvoerbaard, het kind is pas 11 maanden oud.

  • Jos Rieken zegt op

   Jochem Schmitz, het lijkt me een beetje moeilijk om een kind van 11 maanden wat niet kan praten en waarschijnlijk nog in de box ligt, te vragen waar ze liever woont.

 11. Peter BKK zegt op

  Ook naar NL maatstaven is TBH 5.000,- helemaal ok

 12. Jacques zegt op

  Waar is het fout gegaan in de relatie dat uw vriendin met jullie kind is vertrokken naar Thailand is de eerste vraag die in mij op kwam. Kennelijk kent u uw vriendin niet zo best in de twee afgelopen jaren, dat u dit niet zag aankomen. Zij eist een bedrag aan een maandelijks inkomen voor haar en jullie dochter. Kennelijk vindt zij dit reëel. Een kindje van elf maanden kan natuurlijk net zo makkelijk in Thailand opgroeien als in Nederland. Zeker met een welgestelde opa en oma kan dit toch liefdevol plaatsvinden. Uw mening geldt natuurlijk ook als vader zijnde en uw gemis is net zo belangrijk in deze. De breuk tussen jullie als paar is er al en zo’n kind, die daar nog geen weet van heeft, speelt een belangrijke rol. Indien u meent dat het kind beter af is bij u zal er juridisch strijd moeten worden geleverd. Een moeilijke weg die lang kan duren. Er zijn voorbeelden te over.
  Aan u de wijsheid in het maken van de juiste keuze, wat is het u waard. Ik zeg altijd maar het belang van het kind prevaleert in deze en alleen u kunt inschatten wie de opvoeding op zich gaat nemen en waar. Een trip naar Thailand en de situatie ter plaatse aanschouwen en een gesprek met opa en oma en uw (ex)vriendin zou ik doen in uw situatie. Misschien dat de Nederlandse ambassade in Thailand nog iets voor u kan betekenen. Belangrijk is het contact goed te houden en financiële ondersteuning is niet meer dan je ouderlijke plicht.

 13. Jochen Schmitz zegt op

  Jos je hebt gelijk. Ik heb niet goed gelezen dat zijn dochter pas 11 maanden oud is.

 14. peter zegt op

  Mocht je even googlen, dan zie je dat bij gewoon samenleven, je alles zelf regelt en niets is verplicht.
  Ook geen alimentatieplicht. Echter voor het kind ben je wel verantwoordelijk.
  https://rechtwijzer.nl/uit-elkaar/samen-scheiden/samenwonen-scheiden
  Let wel er staat “in principe” is weer verwarrend.
  In Thailand heeft ze, denk ik, geen voet om op te staan, in Nederland kan het weer anders zijn dus, maar daar moet ze wel voor terug komen dan.
  Let wel dit is voor alleen echt samen wonen en niet met een geregistreerd partnerschap.

  Je hebt een formulier getekend, dat je kind naar het buitenland kon en voor waarschijnlijk een bepaalde periode, vakantie met moe. Anders had het kind niet kunnen vertrekken.
  Nu verblijft het kind daar en is het formulier verlopen, wat dus dan op een kind ontvoering uit zou komen.
  Ik begrijp dat je het kind bij moeder laat en daarvoor niet in verder gaat.
  Maar dat moet je wel gaan regelen, uitschrijven kind en x vriendin uit bevolkingsregister ed.

  Vlgs website toeslagen, kan je wel nog kinderbijslag krijgen, maar moet je gaan bewijzen wat de uitgaven zijn. https://www.svb.nl/nl/kinderbijslag/wat-zijn-onderhoudskosten
  Toeslag zou neerkomen op 433 euro /kwartaal. Echter de Nederlandse (r)overheid zou net zo makkelijk wat meer regels kunnen hebben. Dus te informeren.
  Kan je dan vanuit wat meer zekerheden, een xtra kind alimentatie bedenken, mocht je de volle mep krijgen. Je zal waarschijnlijk ook moeten bewijzen, dat je het naar Thailand stuurt.

 15. Joop zegt op

  Ik ga ervan uit dat niet ter discussie staat dat het inderdaad jouw eigen kind is. Heb je het wettelijk erkend? De kans dat jij dat kind ooit weer terug ziet lijkt mij gering (tot nihil). Weet jij wat zij ter plaatse heeft verteld over de reden waarom zij jou heeft verlaten en is teruggekeerd naar Thailand. Je zal niet met open armen worden ontvangen als jij zou proberen jouw kind in Thailand op te zoeken, tenzij je heel stevig de portemonnee trekt. Ik deel de mening dat 5000 baht per maand een toereikend bedrag is. Naar Nederlandse maatstaven heb je een onderhoudsverplichting voor het kind, maar zeker niet voor jouw ex-vriendin.
  Je kunt het ook op de Thaise manier oplossen, te weten: ze zoekt het maar uit, want zij is weggelopen. Opa en oma kunnen voor het kind zorgen als zij werk kan vinden (wat haar plicht is).
  Wel erg sneu voor jou. Veel succes gewenst.

 16. ron zegt op

  ik zou het bedrag niet willen voorstellen dat klinkt als onhandelbaar. Zou overwegen om het op een Thai rekening te zetten en daar maandelijks op bij te storten. Weet niet of het op je dochters naam kan omdat waarschijnlijk moeder het ouderlijk gezag over de rekening zal hebben. Direct naar de moeder overmaken lijkt me niet verstandig dan nog liever naar de grootouders. Weet niet of je plan je dochter te blijven bezoeken als je daartoe in de gelegenheid wordt gesteld door de moeder maar dan kan je overwegen ter plekke zaken voor je dochter te kopen zodat je zeker weet dat dit ten goede aan haar komt.
  Waarom je alimentatie aan de moeder zou moeten betalen ontgaat me…

 17. Steven zegt op

  Of die 5000 baht nou wel of niet “in de zak van moeder verdwijnt” maakt natuurlijk niet uit: moeder moet kosten maken voor het kind, dus zij zal sowieso rond de 5000 baht per maand aan jouw dochter kwijt zijn.

  Als ik je was zou ik tegen moeder zeggen dat je max 5000 baht kunt betalen en dat je dat wilt doen mits je een bezoekrecht krijgt.
  Dit is ook in het belang van je dochter, want – als er geen bezoekrecht komt – er komt een tijd dat die haar vader wil leren kennen. (Ik ken een Thaise moeder die tegen haar kind de leugen verteld heeft dat de buitenlandse vader verongelukt is…)

 18. Piet zegt op

  Elke maand geld voor je dochter op Nl bank storten en laat dit jou vriendin weten
  Maar is het nog steeds goed tussen jullie of tijdelijk mede door corona in een dip?
  Kan mij best voorstellen dat ze nu niet terug wil nu met alle maatregelen terwijl Thailand “corona vrij is”

  Juist nu in deze tijden kun je wat extra’s missen ?
  Tevens wil ze nooit meer terug,want maak haar duidelijk dat in de toekomst in Nl scholing zeker beter is

  Succes

 19. R. zegt op

  Bedankt voor jullie reacties.

  We hebben gezamenlijk gezag. Wij hadden gezamenlijk een brief opgesteld, waarin stond dat zij met dochter op vakantie ging naar Thailand om ouders te bezoeken en dat ze beiden 9-12-2020 terug zouden komen.

  Aangifte gaan doen van kinderontvoering wil ik eigenlijk als laatste redmiddel gebruiken.
  Als ik dat doe gooi ik de deur misschien dicht (kinderontvoering is een strafbaar feit en dat zou misschien beteken dat ze nooit meer met onze dochter naar NL zal komen, ook niet voor vakantie met mijn dochter)
  Zie https://www.politie.nl/themas/internationale-kinderontvoering.html

  Ik probeer het beste te bereiken m.b.t. mijn kind. Dus probeer ik een soort van omgangsregeling onderling te verkrijgen.
  Bijv. ze brengt 1x per jaar onze dochter naar mij hier in NL en gaat alleen terug naar Thailand. Na 2 of 3 maanden breng ik dan onze dochter weer terug naar Thailand (dit kan natuurlijk pas wanneer dat hele corona gebeuren voorbij is).

  Ik weet dat mijn dochter het goed heeft bij opa en oma in Thailand (niet alleen financieel gezien), dus daar hoef ik me geen zorgen over te maken, maar ik wil natuurlijk wel in de toekomst deel uitmaken in het leven van mijn dochter.

  Ik hoop dus dat een bedrag van 5000b (of iets meer) een aanzet kan zijn om in contact te kunnen blijven met mijn dochter. Ik denk in het belang van mijn kind (kind heeft ook een vader nodig), maar vermoed dat mijn ex-vriendin en ouders alleen aan de centjes denken en wanneer ik die 20.000b maandelijks niet betaal, ik mijn dochter niet meer krijg te zien. Wanneer dit zo zou zijn, dan ga niks betalen en hoop dat ze dan inzien; beter 5000b dan niks.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website