Lezersvraag: Vragen over een Pacemaker

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
13 januari 2021

Beste lezers,

Het is zover. Na 12 jaar moet de kogel door de kerk of tempel. Mijn hart is bijna op. Ik heb een genetische afwijking aan het hart. Technisch:

1. Genetisch variant MYH7. Genotype: c.4996G>A (p.Asp1666Asn) variant in MYH7.
2. MRI toont hypertrofe CMP met serumdikte tot 16 mm en uitgesproken intramurale fibrose.
3. NSVTb (28 slagen) tijdens DSE
4. Coronagrafie 2016. licht verminderde LVES (51%) geen significante stenoses
5. Pompsterkte 30 tot 40%  60% normaal

Diagnose;
1. Minimaal Pacemaker
2. Met een engeltje op de schouder ICD

De vraag van mij in deze wie heeft er ervaring met Pacemaker en of ICD en kan mij iets meer vertellen over positieve en vooral negatieve ervaringen? Ik weet de Nederlandse beperkingen voor mij.

1. Pacemaker wel zelfstandig auto, motor en truck rijden
2. MRI valt 1 voor mij weg.

Verder beperkt een ICD min normale levensgenot en een Pacemaker minder. Risico: Zonder ICD kans op vroegtijdig overlijden?  artsentaal.
Vraag wat is vroegtijdig? Ook met ICD bestaat die kans  artsentaal.

Mijn voorkeur gaat uit naar een pacemaker. Dan komt de laatste vraag, in verband met servicebility (1x per half jaar) zoek ik een type welke in Thailand wijd en zijn bekend is? Uitleesbaar moet zijn op afstand en zonder veel hoogdravende techniek. Welk merk past het beste in Thailand en in het algemeen Zo-Azië en is hier het meest bekend?

1. Abbott
2. Medtronic
Ik kom zelf op voorkeur 1. De Nederlandse cardioloog stelt 2. Abbott heeft meeste ziekenhuizen in Thailand en Maleisië.

Andere merken zijn:
a. Boston Scientific (voorheen Guidant)
b. Biotronic
c. Microport
De laatste 3 hebben minder toegang volgens mij. Waarbij de laatste is c zelfs in Nederland een buitenbeentje is.

11 reacties op “Lezersvraag: Vragen over een Pacemaker”

 1. Hans zegt op

  Ik heb sinds 10 jaar een ICD verkregen na een hartaanval die door de dokter werd aangezien als een maag probleempje. Door niet /te laat ingrijpen is een groot deel van het hart afgestorven en rest nog 20% hartfunctie.
  Ik laat 2 maal per jaar uitlezen en sla soms een keer over. Behalve bij het rijbewijs verlengen (code 100) en de scannner op vliegvelden heb ik verder geen last van het ding. Nog 2 jaar batterij te gaan en daarna vervangen als de verzekering toestemming geeft.
  Dus: weinig tot geen beperkende zaken met een ICD in mijn geval.

  • rori zegt op

   Bedankt voor de reacties tot zover.

   Zoek gebruikers ervaringen in Thailand en advies over merk en technische ervaringen.
   Ook in overig Zo-Azie (Laos, Cambodja, Maleisie en Filippijnen).

   Ik woon meestentijds omgeving 50 km ten noorden van Uttaradit (familie huis vrouw en ons bedrijf). Daarnaast in Jomtien (vakantie condo) en in de buurt van Cha-am en Hua-Hin (beiden op een 30 tot 4 minuten (teak vakantiewoning).
   Ook wonen 2 thai zwagers in en rondom Bangkok.

   Wat de functies van een 1 een PACEmaker is weet ik. (gaat sinusbradycardie tegen)
   2. ICD bij mij om VT kamertachycordie tegen te gaan althans te corrigeren.
   Ik weet dat het zwaard 1 sinds 2008 en zwaard 2 sinds 2017 boven mijn hoofd hangt.

   Ik heb vanuit het Catherina Eindhoven 3 boeken over Pacemaker, S-CDI en CDi.
   Ik weet wat ik voor aandoening heb. Ook wat het kan doen met mij –> uiteindelijk doodgaan aan hartfalen. Is genetisch: vader 68 en ook een oom op 68. Ikzelf ben 67???

   Waar het mijn om gaat is info van dragers met betrekking tot “problemen” met ICD en Pacemakers in Thailand. Daarnaast een advies cq richtlijn voor beste ziekenhuis. en welk fabrkaat.

   In het Catherina en het MMC word aan medtronic de voorkeur gegeven.
   In het militair hospitaal uttaradit aan Biotronics en het Phitsanuvej hospital aan de Abbott.

   Als ik op de site http://www.stin.nl kijk en dan. naar ICD en Pacemaker op vakantie daarbij invoer steden als Uttaradit, Bangkok, Jomtien, Hua Hin, Cha-am, Udon Ratchatani en Chiang mai.
   Daarnaast Kuching (Mh) en Manilla en Laoag invoer kom ik op het feit dat Abbott de meeste ingangen heeft.

   Ik zie tot nu alleen Medtronic genoemd? Dit geeft dus vragen???

   Mij gaat het om klachten met de ene of de andere fabrikaat. Wat zijn de gebruikers ervaringen. Ben tot nu toe in zowel Belgie, Duisland als in Nederland onder behandeling cq controle. Als ook in Thailand.

   Nu in Thailand zal ik hoogstwaarschijnlijk of in Phitsanulok of in Bangkok een pacemaker gaan laten implanteren. Of en dat is ook nog een overweging in Nederland.
   Kosten niet belangrijk word vergoed.

   de vragen dus meer konkreet:
   1. Problemen met ja of nee.
   2. ICD of Pacemaker –> voor mij eigenlijke pacemaker terwijl advies ICD is (EIGEN keus).
   3. Welk merk???? Zijn er meer of minder issues met de ene of andere.
   4. Welk ziekenhuis is aan te bevelen? MIJN gevel Bangkok heart hospital?? MAAR??

   • Leo zegt op

    Er is ook een CRT-D, een combi van pacemaker en ICD. Heeft eerder bij mij terecht ingegrepen. Geen problemen gegeven. Heb een St. Jude, op afstand uitleesbaar, ook uit E’hoven.

 2. FransHarrems zegt op

  Ben in 1991 geopereerd pace maker in Bangkok hospital Pattaya Dr Manoon fantastisch, ga daar voor advies en operatie komt het helemaal, sterkte en blijf gezond

 3. roja zegt op

  Als ik voor de keuze zou staan kies ik voor een ICD . Ik zou de voorkeur geven aan een Medtronic , daar zijn in Nederland zeer goede ervaringen mee . Verder heeft Daily Blind een ICD en als u het over levensgenot , dan heeft die dat wel . Hij staat nog steeds opgesteld . Maar ik wil u daarmee niet vergelijken omdat u mogelijk meer mankeert . Khon Kean heeft een goed hartcentrum . Vraag anders dokter Maarte ook eens .

  • rori zegt op

   Klopt. Ja in Nederland. Is een duitsfabrikaat. Echter ik wil ook goed terecht kunnen in oa. Uttaradit, Phitsanulok en Jmatien (Thailand), Maleisie en de Filippijnen. Waarbij Thailand en Kuching op Sarawak leidend zijn.
   Khon Kaen ligt iets uit de roure MAAR wel hartelijk bedankt

 4. Ceesdesnor zegt op

  Ik zelf heb in 2013 een ICD gekregen omdat ik een capaciteit had van 19% in mijn linker hartkamer.
  De 60% slaat op het terug pompen van het bloed uit het hart naar het lichaam.
  Na plaatsing van de Boston Scientific ben ik weer helemaal terug gekomen naar 59% en leef verder een normaal leven.
  De ICD is natuurlijk veiliger omdat het derde draadje er zit om mee te kloppen en u een schok kan geven bij stilstand wat mij een veilig gevoel geeft.
  Wat is het verschil tussen een pacemaker en een ICD?

  Pacemaker
  Een pacemaker is een klein apparaatje dat onder uw huid wordt geplaatst. De pacemaker voorkomt een te lage hartslag. Als dat nodig is, versnelt de pacemaker uw hartritme. Dat kan soms nodig zijn, bijvoorbeeld als u zich inspant.

  Implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD)
  Een ICD is iets groter dan een pacemaker en kan alles wat een pacemaker ook kan. De ICD kan daarnaast ook ingrijpen bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Dat gebeurt met behulp van elektrische pulsen of door het afgeven van een elektrische schok (defibrilleren).

  De implantatie is ook een fluitje van een cent (4 uur) waarbij je niet onder narcose wordt gebracht.
  De Boston is een wereld bekend product en ook bekent in de ziekenhuizen in Thailand.
  Het uitlezen gebeurt bij mij nu ook op afstand via een kastje aan de telefoon gekoppeld, vroeger in het begin las hij iedere week uit en nu nog maar 1 maal per half jaar op afspraak.
  Al met al kan ik je door mijn ervaringen de Boston van harte aanbevelen.
  Ik kom ook al 15 jaar in Thailand en dit alles is geen beperking voor mij omdat bij een calamiteit er ook in Thailand ingegrepen kan worden in een ziekenhuis omdat ik een kaartje met gegevens bij mij draag in mijn portemonee.
  Ik begrijp niet waarom een ICD je normale leven zou beperken.

  Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik je graag.

  • rori zegt op

   Zie mijn eerdere uitleg.
   Weet de functie.
   Echter had ik in april 2020 terug gewild naar Nederland.
   Ben hier blijven hangen in de eerste lockdown en heb geen visumproblemen. dat is met bank, inkomen, leeftijd en vrouw geen probleem.
   Voor de kerst paniek telefoon uit Nederland. Metingen erg slecht. Dus nu wat te doen en hoe?

   Controles hier geeft geen 100% soelaas. Wel dat er iets verandert is.
   Nederlandse cardioloog (weet niet beter) stelt ik ben beter af in Nederland en ik Weet dat dat NIET zo is.

 5. Jaap@banphai zegt op

  Ook ik heb ICD na diagnose Hartfalen , pompkracht 25 tot 30 procent ipv 60% normaal . De conclusie diverse Hart medicijnen zoals Ace remmers , Beta blokkers en bloedverdunners maar ook inbouw van een ICD. De eerste kreeg ik in 2011 in het AMC te Amsterdam. Was toen wel onder volledige narcose en bleef nog 1 dag ter observatie. Naar huis en aantal dagen niet douchen vanwege Wondheling cq Pleister. Daarna mooi klein litteken overgehouden maar verder nooit last ermee gehad , op gegeven moment weet je niet meer dat je hem hebt. Gelukkig is mijn conditie in die 9 jaar niet achteruit gegaan maar zelf iets verbeterd en is de ICD nooit in werking getreden. Hierdoor heb ik hem ook 9 jaar gehad en is de nieuwe in November 2020 eringezet, nu met plaatselijke verdoving. Ochtends opname en avonds naar huis. Waarom AMC , omdat ik nog in Europa werk en ingeschreven sta heb wel huis en vrouw in Isaan maar ben toch blij met Nederlandse zorg staat in top 3 van Europa niets ten nadele van de Thaise zorg ook deze vind ik prima .Alleen moet je dan prive wel goed verzekerd zijn wat de rekening loopt op tot €19.000,- voor complete inbouw. Kreeg ook bij nieuwe ICD gelijk een modem mee deze maakt elke nacht verbinding met het ICD en stuurt de gegevens via mobiel netwerk door naar het AMC. Gevraagd en dit werkt ook in Thailand. De mijne is ook van Medtronics en op hun site kun je veel informatie vinden.In ieder geval veel succes en maak je er niet te druk om.

  • rori zegt op

   Je wil de rijslijst van het MMC en ook het Catherina ziekenhuis in Nederland er Niet naast leggeb.
   Totaal met 14 dagen (MOET) een kleine 200.000 Euro.
   In Aken een 150.000 Euto.
   In Phitsanulok een 12.000 Euro. Pacemaker

 6. bibabowling zegt op

  Beste Pacemaker patiënt,
  Ik zelf loop sinds 2011 met een Medtronic . De ervaring die ik hiermee het is prima en in Thailand in de ziekenhuizen ook de staats bekend dus voor de controle prima te doen
  Al is het wel verschillend per ziekenhuis v.w.b. de tijd tussen de controle bij de een 1 maal per jaar en bij de andere 2x.
  Het vernieuwen van de batterij kost bij een staats ziekenhuis wel minder dan bij de particulieren, Indien verzekerd heeft de verzekering wel het recht om je naar een goedkopere te sturen.
  Ervaring met de cardiologen zijn allemaal goed. Ik woon ik de buurt van Pattaya .
  Succes Jos


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website