Beste lezers,

Ben van plan om mij in 2019 in Thailand te vestigen als gepensioneerd staatsambtenaar uit België. Hoe zit dat met de jaarlijkse belastingen? Momenteel woon ik in Spanje en betaal jaarlijks als niet-inwoner mijn belastingen in België.

Hoe zit dat wanneer ik in Thailand zal wonen, moet ik mijn inkomsten blijven betalen aan België (betaal zo’n 54% aan belastingen)? We staan op de éérste plaats trouwens wat belastingen betreft of moet ik mijn belastingen voortaan in Thailand betalen?

Graag een woordje uitleg a.u.b. Dank U.

Groet,

Raymond

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersvraag: Vestigen in Thailand, moet ik in België of Thailand belasting betalen?”

 1. fred zegt op

  Mocht ik van U zijn zou ik me inlichten bij de bevoegde instanties. Heel waarschijnlijk ga je hier allerhande al dan niet correcte en tegenstrijdige reacties krijgen waar U dan toch niet veel verder zal mee geholpen zijn.
  En ieder geval is niet hetzelfde. Voor de ene zal het zo en voor de andere weer zo.

  https://financien.belgium.be/nl/particulieren/internationaal/belasting_niet-inwoners#q2

  • jan zegt op

   Beste fred, jouw opmerking is enigszins terecht. Maar, zoals ik schreef ben ik in identiek hetzelfde geval als Raymond. Mijn informatie heb ik uit eerste hand van contactpersonen bij de bevoegde belastingsdienst.

 2. Rene zegt op

  Ik ben ook Belg en woon al tien jaar permanent in Thailand met een staatspensioen. Ik betaal als niet-inwoner belastingen in Belgie.

 3. matta zegt op

  U zegt dat U een gepensioneerd ambtenaar bent. Wie betaald Uw pensioen? Is het antwoord op de vraag België dan betaald U belastingen in België.

  Om geen dubbelbelasting te betalen is er een verdrag tussen België en Thailand.

 4. Oscar zegt op

  Als u geen belasting in Spanje betaald woont u er minder dan een half jaar per jaar. Dus heeft u uw residentie in België. Als u op een dergelijke manier ook in Thailand gaat wonen (met een pensioen visum) behoud u uw residentie in België en betaald u daar belasting. Als u helemaal over gaat en uitschrijft in België, betaald u in Thailand.

  • Marc breugelmans zegt op

   Als U uitgeschreven bent in Belgie en ingeschreven bent in de belgische ambassade betaal je belasting op een Belgisch pensioen in Belgie , gelukkig maar want dat is minder , Belgie heeft een heel goede belastingsvoet op de pensioenen .
   Dus U bent mis Oscar !

   • henry zegt op

    Hij ambtenaar dus ontvangt hij geen pensioen maar een uitgestelde wedde. Die dus ook als wedde word belast en niet als pensioen. De ambtenaren pensioenen zijn bruto een pak hoger als pensioenen uit de privé, maar netto schelen ze veel minder, doordat ze net worden belast als vervangingsinkome.

 5. Labyrinth zegt op

  Een belangrijke parameter: zal je nog in België gedomicilieerd zijn na de overstap naar Thailand?

 6. Pat zegt op

  Beste Raymond, ik zit een beetje in hetzelfde scenario dan jij (Belg, federaal ambtenaar, etc.) en heb daarom dezelfde vragen, maar vermits ik nog enkele jaren tijd heb en de wetgeving vaak wijzigt, ben ik er nog niet definitief mee bezig.

  Ik denk dat Fred u het correcte advies geeft, want er zijn zoveel invalshoeken en interpretaties en individuele verschillen, dat elk algemeen advies vaak een beetje mank loopt…

  Wat ik de voorbije jaren heb gehoord is in ieder geval positief, namelijk dat als je je echt definitief vestigt in Thailand, je alvast van enkele Belgische peperdure fiscale gevolgen verlost bent…

  Voor mij, zoals gezegd, nog een beetje te vroeg om mij blij te laten maken met een dode mus of om een vreugdedansje te doen.

  Succes!

 7. Lammert de Haan zegt op

  Beste Raymond,

  Net als nu blijft jouw (Staats-)pensioen, als zijnde niet-ingezetene, helaas belast in België.

  Zie voor het door België met Thailand gesloten Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting de website van The Revenue Department (zie de artikelen 17 en 18, lid 2):

  http://www.rd.go.th/publish/766.0.html

  Onder nummer 8 kun je het Verdrag downloaden (pdf-bestand).

 8. jan zegt op

  Ben in het identieke geval en woon permanent in Thailand. Je blijft de belasting betalen in België als niet-inwoner. U dient wel een voorafgaande “Aanvraag voor aangifteformulier belasting niet-inwoners” in te dienen. Enkel dan wordt alles geregeld!!! In google typ je de tussen haakjes vermelde tekst in en volg de link

  [DOC]Aanvraag voor aangifteformulier belasting niet-inwoners
  https://financien.belgium.be/sites/default/files/downloads/non-residents-form-nl.doc
  Aanvraag voor aangifteformulier belasting niet-inwoners. Belastingplichtige. Kopie van uw identiteitsbewijs/paspoort met foto bijvoegen …

  Helemaal onderaan vind je de adressen waar je dat formulier kan sturen.

 9. jan zegt op

  Raymond hoe kan jij 54% belasting betalen op je belastbaar inkomen als de hoogste schijf (boven de 38.800 Euro) maar 50% is ?

  • Marc breugelmans zegt op

   Juist Jan , trouwens de belasting op pensioenen is laag in Belgie , zowat de enige belasting die laag is , ik betaal met rsz inbegrepen zo een 15% en heb netto 2150 gezinspensioen

 10. Herman buts zegt op

  Als ambtenaar krijg je geen pensioen maar uitgesteld loon en word je hierop altijd belast in Belgie
  Ben je arbeider en uitgeschreven in Belgie dan betaal je belastingen in het land waar je woont bv Thailand
  Je kan nu eenmaal niet alle voordelen hebben 🙂

  • Marc breugelmans zegt op

   Ook een arbeider op pensioen betaald belasting in Belgie , niet in Thailand trouwens men zou in Thailand zo een 25% betalen , terwijl het lager is in Belgie , ik betaal zo een 15% rsz inbegrepen

   • Marc breugelmans zegt op

    Ik bedoelde dus ook de uitgeschreven personen in Belgie en ingeschreven in de ambassade in Bangkok ! Die betalen alleen belasting in Belgie , eens uitgeschreven betaal je geen gemeentebelasting of provinciebelasting meer , dat spaar je dus uit als je uitgeschreven bent , pensioenen met een netto tot 1500 euro betalen nauwelijks nog belasting , heel weinig tot niets

    • Marc breugelmans zegt op

     De belasting in Thailand op inkomen is niet mis hoor , hier neem ik iets over van een oud artikel van Thailand Blog , gelukkig worden we in Belgie belast aan een gunstiger tarief voor de pensioenen !
     Taxable Income
     (baht) Tax Rate
     (%)
     0-150,000 Exempt
     more than 150,000 but less than 300,000 5%
     more than 300,000 but less than 500,000 10 %
     more than 500,000 but less than 750,000 15 %
     more than 750,000 but less than 1,000,000 20 %
     more than 1,000,000 but less than 2,000,000 25%
     more than 2,000,000 but less than 4,000,000 30 %
     Over 4,000,000 35%
     To be implemented for the 2013 and 2014 tax years.

     • teun zegt op

      Marc,

      Als je dan iets meldt, doe het dan met up to date gegevens en vermeldt ook nog even de vrijstellingen onder thais fiscaal recht (o.a. >65 jaar (190.000), partnervrijstelling, premie levensverzekering etc).

      Dan zal je waarschijnlijk tot een wat genuanceerdere conclusie komen.

    • marcel zegt op

     Men betaalt geen gemeentebelasting meer ,maar een staatsbelasting.Woon als ambtenaar reeds 21 jaar in Thailand en er verandert qua belastingen niets,dus ook solidariteitsbijdrage,ziekteverzekering enz

   • Geertg zegt op

    Ik heb als Nederbelg andere ervaringen met belasting betalen in Belgie! Geen 15 % maar 30% over AOW en pensioen bij elkaar opgeteld!

 11. Daniel VL zegt op

  Als gewezen ambtenaar betaal je steeds belasting in België. Je kan enkel aanvragen om geen gemeente belasting te betalen.
  Ben benieuwd of men na de geplande pensioenhervormingen nog gaat spreken over uitgesteld loon.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website