Lezersvraag: Verhuizen van Belgie naar Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
3 februari 2020

Beste lezers,

Begin maart verhuis ik naar Thailand (Buriram). Ben gepensioneerd ambtenaar geweest in Belgie. Ik krijg mijn pensioen uitbetaald door de Fod. Financiën. Ik veronderstel dat ik mijn woonadres moet veranderen naar Thailand? De volgende stap die ik moet nemen is, mij aanmelden bij de Belgische ambassade te Bangkok?

Ook moet ik telkens, éénmaal per jaar, een levensbewijs opsturen dat ik nog in leven ben. Kan ik dat verkrijgen op mijn nieuwe woonadres te Buriram of eveneens te Bangkok?

Kan mij iemand van de lezers meer duidelijkheid verschaffen over mijn vragen (misschien iemand die ook te Buriram woont?).

Groet,

Don Ramón.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “Lezersvraag: Verhuizen van Belgie naar Thailand”

 1. Dree zegt op

  Ik ben ook ambtenaar
  Als je naar Thailand komt moet je ingeschreven zijn bij fod financiën niet inwoners https://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingaangifte/aangifte_niet-inwoners
  Je uitschrijven op de Gemeente en inschrijven op de Belgische ambassade in Bangkok dan zullen ze in België weten waar je woont.
  Je adres kan je wel melden aan de dienst my pension en die sturen je elk jaar een formulier levensbewijs.
  Welkom in Thailand

 2. janssens marcel zegt op

  Eerst naar het gemeentehuis formulier 8 halen dat is een bewijs dat ge u hebt laten uitschrijven .In Bangkok u laten inschrijven , ambassade , vraag ondertussen uw affidavit van loon aan als dat nodig is . Open hier in Thailand een bankrekening .Verwittig alle instanties , bank , pensioendienst enz. . Het levensbewijs word opgestuurd en moet u hier laten invullen door bijv. politie .U kunt het ook printen van uw pc en laten invullen.
  Succes

 3. janssens marcel zegt op

  Nog een aanvulling . Het levensbewijs aangetekend versturen want het mijne is al eens verloren gegaan

  • David H. zegt op

   Ik stuur mijn aangetekend en nog eens per email, email zou al voldoende zijn voor pensioendienst , maar de luttele Thaise aantekenkost verleid mij om het maar dubbel op te sturen.
   Zeker is zeker , alhoewel je je pensioen niet verliest indien geen levensbewijs , ze houden het gewoon in tot het bewijs ooit eens zou aankomen , zo goed als een spaarrekening in Belgie 0 percent tegen 0.1o misschien !

   • Jan VC zegt op

    Beste Don Maron,
    Je krijgt voor je bewijs van leven een bericht van de pensioendienst. Ik print dit af en ga naar de plaatselijke politie om een handteken en een stempel. Ik scan dit bericht en stuur het door op de site van MyPension.be
    Enkele dagen later krijg je de bevestiging dat je document is ontvangen. Enkel met PDF doorsturen!
    Welkom in Thailand

   • Eddy zegt op

    Beste David
    Heb ook plannen voor naar Thailand te gaan wonen De pensioen dienst stuurt
    dus dat levensbewys op Stel je voor dit gaat verloren Kan je , je gezicht niet laten zien op de
    ambasade en daar een levensbewys krygen ??

    • David H. zegt op

     Ja ! maar denk wel ze werken daar heel beperkt voor bezoekers , maar die trip kan je ook vermijden , in begin is mij van hen ook gemeld dat een foto van jezelf met een heel recente Thaise krant met heel recente datum zichtbaar naar hen gestuurd ook kan , echter heb ik dat nooit geprobeerd .
     De pensioendienst stuurt dat zelfs vooraf via je Mypension in bericht als bijlage , dus je zou al kunnen afdrukken zonder de effectieve papieren versie in Thailand te ontvangen ( zo doen ze bij mij toch )

     Je kan die brief ook multiple keer copieren , zijn standard steeds dezelfde , je kan dus je voorraad aanleggen , het s de datum van de bevestigende overheid of je eigen datum die telt op het document
     De Belgische ambassade en pensioendienst doen niet moeilijk inzake .

 4. nicky zegt op

  Wij wonen niet in Buriam maar Chiang Mai. Als je ingeschreven bent bij de Belgische ambassade, krijg je daar een formulier wat naar je laatste gemeente in belgiie gestuurd moet worden. Met dit word je dan uitgeschreven in belgie. Dat is eigenlijk alles.
  Dan wel zorgen dat je een ziekteverzekering hier neemt. Je blijft wel in Belgie verzekerd, maar dit telt niet in Thailand.

  • endorfun zegt op

   Blijf je in België verzekerd ? Ik dacht als je 6 maanden weg bent, dat je er niet meer bent verzekerd. Maar ik hebn wel graag uitsluitsel. Anders, moet in in België ingeschreven blijven, en enkel keren per jaar voor 3 a 4 maanden naar Thailand op reis gaan, en er verblijven.

   • gust zegt op

    Endorfun,als ambtenaar word maandelijks een bedrag van Uw pensioen gehouden voor sociale zekerheid en zelfs voor begrafeniskosten.Stel U krijgt iets ernstig voor (onbetaalbaar in Thailand ) en je kan op eigen kracht terug naar Belgie dan bent U na herinschrijving in Belgie vanaf dag 1 voor alle mutualiteiten met alles in orde.
    Ben benieuwd of de redactie andermaal mijn reactie gaat weerhouden

   • nicky zegt op

    Je blijft in Belgie verzekerd via je pensioen. Echter alleen geldig in Europa. Wij wonen al 10 jaar in Thailand en dus ook al zolang uitgeschreven in Belgie en genieten nog steeds van het ziekenfonds. Wij gaan 1 of 2 keer per jaar in Belgie naar de huisarts, en nemen de medicijnen mee naar Thailand. Uiteraard wel je jaarlijkse premie betalen. Wij zitten bij het onafhankelijk ziekenfonds en nog nooit problemen gehad. Alleen wat betreft een ziekte uitkering geld dit niet. Daar moet je voor in Belgie wonen

    • David H. zegt op

     @nicky
     Zelfs zonder mutualiteit ben je alzo verzekerd , ook terugbetalingen , maar vallen wel de extra vergoedingen weg , hangt er dus vanaf of de premiebetaling het waard is qua extras zoals vaccinaties ed.

     Ik betaal geen premie en heb wel degelijk doktersbezoeken en aanverwante vergoed gekregen .
     Mutualiteits bijdrage is zelfs in Belgie geen verplichting indien je de extras niet wenst .Is een verplichte gratis ziekenkas dienst , maar uiteraard hangen de mutualiteiten dit niet aan de grote klok

     Indien ik binnen 2 jaar terug Belgie keer , betaal ik dit echter wel met plezier omdat het dan waard is , nu als uitgeschrevene niet vindt ik .

     • nicky zegt op

      Sorry, maar ik betaal 1 keer per jaar iets meer dan 100 euro voor 2 personen.
      Als dat er niet meer af kan, dan weet ik het ook niet meer

 5. Dree zegt op

  Ik ben ook ambtenaar.
  Je moet je inschrijven bij de fod financiën niet inwoners: https://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingaangifte/aangifte_niet-inwoners
  Je uitschrijven op de gemeente en je inschrijven op de Belgische ambassade in Bangkok.
  Je kan dan ook my pension verwittigen met je nieuwe adres in Thailand.
  Welkom in Thailand

 6. fred zegt op

  Ieder jaar is volgens mij als je je pensioen (ambtenaar) op een Belgische rekening laat storten.
  Indien je uw pensioen laat storten op een Thaise bankrekening moet je volgens mij iedere maand een levensbewijs opsturen.
  Welkom in Thailand maar bezin eer ge begint want het wordt er allemaal niet simpeler op. Iedere dag veranderen de regeltjes en komen er pesterijtjes bij.
  Je zal wel vlug merken in welke rompslomp je terecht komt.

  • gust zegt op

   Fred,ik denk dat U hier fout bent.Mijn ambtenaar pensioen word,zij het met drie werkdagen vertraging,rechtstreeks overgemaakt naar Bangkok Bank.Vroeger moesten wij als ambtenaar 2 maal per jaar een levensbewijs bezorgen.Nu is dit 1 maal per jaar in de maand waarin je jarig bent.Het is wel zo als men in Belgie nog schulden heeft kan de pensioendienst beslag leggen op uw pensioen.Dan moet U maandelijks een levensbewijs opsturen totdat uw schulden vereffend zijn.Wat de regeltjes en pesterijen betreft moet ik U gelijk geven.Ik woon hier 15 jaar waarvan 14 wettelijk gehuwd en zowel ik als mijn vrouw zijn het machtsmisbruik van immigratie in Chiang Mai grondig beu aan het worden.Men moest expats die het aandurven om 5 maand in de zware luchtverontreiniging van Chiang Mai te leven een beloning geven inplaats van ons te behandelen als zware criminelen.

   • nicky zegt op

    Ik begrijp niet zo goed wat U onder machtsmisbruik verstaat. Wij hebben nog nooit problemen gehad. Vriendelijke behandeling. binnen enkele uren weer buiten. Zie het probleem niet

 7. lung addie zegt op

  Beste Don Ramon,
  geef hierboven links in het ‘zoeken venster’ in:
  ‘dossier uitschrijven voor Belgen’ en je zal alle nodige en correcte info verkrijgen.
  Indien je het ganse dossier wenst te ontvangen: geef je email op en ik stuur het je per mail door. Ik heb dat dossier, wat nooit gebundeld werd door de redactie maar wel verschenen is op dit blog, geschreven en kan het je dus doorsturen.
  lung addie.

  • Jos zegt op

   Beste Lung Addie,
   Ik wil dat dossier ook wel via email.
   Bedankt!
   jos.breesch@me.com

 8. Patie zegt op

  Moet men niet zeggen dat men dan 50% verliest van uw pensioen.

  • gust zegt op

   Patie,ik geloof dat het ondertussen reeds 75 % is en dat men hierbovenop 20% invoertaks moet betalen.De overige 5 % is men als expat verplicht te doneren aan een goed doel.

   • Lung addie zegt op

    Beste Gus,
    ha ha ha ha ….. je zal jouw data een beetje moeten aanpassen. In tussentijd heeft. de pas nieuw gevormde regering in Belgenland, een coalitie van zware alcohol-, drugsverslaafden en tooghangers, de wet op pensioenen gewijzigd. Belgen die het land verlaten en dus beschouwd worden als ‘Vaandelvluchtenden’, en indien gepensioneerd, hetzij als ambtenaar of uit de privesector, bestraft met het totaal verlies van hun pensioen met daarbovenop nog een boete van maandelijks 1000EU waar ook nog eens belasting op betaald moet worden.
    Waar Patie de info vandaan haalt van het verlies van 50% is mij een volslagen raadsel, tenzij het afkomstig of deze persoon lid is van deze nieuwe politieke partijen die een coalitie vormden.

  • Lung addie zegt op

   Neen Patie,
   dat verzwijgt men best. Al is het maar om de mensen niet te ontmoedigen.

   • David H. zegt op

    @Lung addie
    Neen , integendeel indien men nog ongehuwd zou zijn , en ontmoet hier de liefde (?) van je leven en huwt ermee , en je volgt alle doc. regels krijg je zowaar er vanuit de losse pensioenpols zomaar even 25% opslag bovenop toegesmeten .

    Bovenop ingeval later overlijden krijgt dame een pensioen ten belope van een single pensioen levenslang ,
    addertje : ze mag niet te jong meer zijn , rond de 45 jaar geloof ik , de jongere groene blaafjes max 1 a 2 jaar pensioen maar , uitzonderingen wegens kinderlast e.d. weliswaar bestaande

    Is tijdje geleden veraderd , men gunt ons oudjes geen “Thais groen blaadje” meer van minder dan 45 jaar.., of is het dat ze vrezen veel te lang een weduwenpensioen te moeten uitbetalen misschien ?

    • lung addie zegt op

     Blijkbaar zien sommige mensen het humoristische van een reactie niet of niet meer in.

     Wat David H. schrijft klopt doch enkel gedeeltelijk. Een gehuwde krijgt idd meer pensioen dan een alleenstaande. Doch de echtgenote mag dan wel geen eigen inkomsten hebben. Dit is het ‘gezinspensioen’. Vanwege de combinatie van twee factoren kan dit maandelijks oplopen tot 25% daar er een toeslag op het pensioen is en ook, als gehuwde met een vrouw zonder inkomen, er een belastingvoordeel is. Je mag trouwens een deel van jouw inkomen overhevelen naar de inkomstenloze echtgenote. Dit geldt trouwens ook voor mensen die nog werkzaam zijn.
     Bij een ambtenaar met pensioen ligt dit wel even anders. Daar bestaat het gezinspensioen trouwens niet. Ook zij zullen maandelijks meer ontvangen doch dit is enkel afkomstig van het belastingvoordeel en er dus, als gehuwde met een vrouw zonder inkomsten, minder voorheffing zal gedaan worden.
     Betreffende de voorwaarden: om een gezinspensioen te kunnen krijgen moet de echtgenote een zekere leeftijd hebben. Tevens moet het huwelijk reeds een zeker aantal jaren voor het overlijden gesloten zijn. Indien aan deze voorwaarde niet voldaan dan kan zij enkel weduwepensioen krijgen naar rato het aantal gehuwde jaren.
     In geval de echtgenoot een gescheiden man is en de ex geen eigen inkomen heeft, ja dan maakt de eerste echtgenote aanspraak op een deel van het pensioen en krijgt de nieuwe echtgenote niet het volledige bedrag dat zij zou hebben indien de man niet gescheiden was.

     Dat van het niet gunnen van een groen blaadje laat ik maar aan jouw eigen interpretatie over daar dit insinuaties zijn.

     • David H. zegt op

      Ja correct op en top !

      maar dan kan je ook de algemene voorwaarden van de hele pensioenregeling gaan afdraaien (kan je beter de link van FVP vermelden , heb je alles ,lol),

      ik hield mij aan de summiere interpretatie van dat weduwenpensioen , want dan kan je wel het hele draaiboek vermelden , lol,
      ik ben maar simpele ziel en we weten allemaal wel hoe punctueel correct een ingenieur is en moet zijn , burgerlijk of technsch of scheikundig ,of bouwkundig …(zijn er nog meer uitbreidingen ?)

  • Winlouis zegt op

   Beste Patie, 50 % verlies van Uw pensioen,? als je naar Thailand komt wonen. Daar zou ik graag wat meer uitleg over willen als het mogelijk is. Met dank bij voorbaat. email. win.louis@hotmail.com

  • nicky zegt op

   niet voor de Belgen, voor zover ik weet

 9. IJpe zegt op

  Het levensbewijs word u toe gestuurd ,ik laat dat ondertekenen bij de POLICE OF TOURIST en vervolgens stuur ik het per post en per Email retour kopie hou ik thuis

  Welcom in Thailand

  • Avrammeir zegt op

   Indien ik in jouw schoenen stond, zou ik niet zo vlug mijn belgische schepen verbranden.
   Als je de mogelijkheid nog hebt, raad ik je aan je belgisch adres nog een tijd aan te houden. Dan hoef je je niet onmiddellijk uit te schrijven en kan je eerst een tijdje van het wonen in Thailand proeven en pas daarna al die administratieve rompslomp over je hoofd halen.
   Misschien valt het hier wel dik tegen … Je zou de eerste niet zijn die het hier vlug voor bekeken houdt.
   Nog een degelijk Vlaams gezegde ter afsluiting: “Bezint eer je begint!”

 10. Jos zegt op

  Opgelet, in vele immigration kantoren is een affidavit van inkomen NIET meer geldig sinds enkele maanden.

 11. Marcel zegt op

  Voor je vertrekt, je laten uitschrijven op je gemeente,je krijgt er een P8 waarmee je naar de ambasssade gaat die je registreert.De ambassade is dan je gemeentehuis.
  Als je een belgische bankrekening behoudt,je bank verwittigen waar je dan een expat wordt.In dat geval is het beter je pensioen op uw belgische rekening te laten storten en
  je kan dan zelf elke maand het nodige met home banking overschrijven.
  Je blijft belastingsplichtig(als ambtenaar) in België,en behoudt je ziekteverzekering in gans europa zoals voordien.In Thailand is het aangeraden een hospitalizatieverzekering af te sluiten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website