Beste lezers,

Wij zouden graag zonnepanelen op het dak willen van ons toekomstige huis in Thailand (Koh Samui). Nu hebben wij 2 opties ontvangen met beide een heel groot prijsverschil.

1. De eerste optie is zonder batterijen. Wanneer de stroom uitvalt, krijgen we toevoer van elektriciteit meer, ook niet van de zonnepanelen. (190,000 THB, Payback after 4-5 years).

2. De twee optie is met batterijen. Wanneer de stroom uitvalt blijft er toevoer van elektriciteit. (440,000 THB, Payback after 10 Years)
Beide opties 2 rijen van 7 panelen.

Heeft iemand hier ervaring mee en zijn deze kosten gemiddeld voor Thailand?

Groet,

Mildred

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Twee offertes van zonnepanelen met een groot prijsverschil”

 1. ruud zegt op

  Over de prijzen valt weinig te zeggen, want batterijen/ accu’s komen in vele soorten, maten en aantallen.
  En ook uw stroomverbruik moet u in de berekening meenemen.

  Bij optie 1 koopt u 1 product – zonne energie.
  Bij optie 2 koopt u 2 producten, zonne-energie en noodvoeding.
  Die noodvoeding kost u 250.000 Baht.

  De vraag zou moeten zijn, valt mijn stroom zo vaak uit, dat ik een noodvoeding aan wil schaffen voor een bedrag van zo’n 7.000 Euro?
  Een bedrag dat niet eenmalig is, want die accu’s gaan waarschijnlijk geen leven lang mee.

  Als u geen enorm energieverbruik hebt, en de stroom niet dagelijks uitvalt, zou u misschien een kleine generator kunnen overwegen voor noodvoeding.

 2. Francois Nang Lae zegt op

  Wij hebben 4 jaar geleden 12 panelen van 340W + 8 accus + inverter laten installeren en waren daar 250.000 Baht voor kwijt. Daarvan was zo’n 100.000 baht voor de accu’s en de inverter. Wat dat betreft klinkt 190.000 niet heel onaannemelijk.

  440.000 inclusief accus klinkt dan weer aan de hoge kant, maar dat hangt ook af van de soort en hoeveelheid accus. Wij doen het dus met 8, maar dat is een absoluut minimum. De installateur had 24 stuks aanbevolen maar wij hebben ervoor gekozen om ‘s nachts minimaal stroom te gebruiken en ook overdag geen zware apparatuur. Zouden we nu moeten kiezen, dan gingen we voor zo’n lithium-pack dat veel efficienter is en langer meegaat, maar wel veel duurder in aanschaf. Als de offerte een lithiumpack van flinke capaciteit aanbiedt komt 440.000 weer meer in de buurt van het reële. De bijbehorende inverter moet dan ook meer geavanceerd zijn omdat lithiumaccu’s nauwkeuriger “management” nodig hebben.

  Ik snap trouwens niet precies hoe je eerste optie werkt. Ben je dan ook nog aangesloten op het PEA-net? In dat geval moet je het zodanig kunnen laten aanleggen dat stroomuitval bij de PEA voor jou geen gevolgen heeft. Tenzij de stroom uitvalt als het donker is natuurlijk. Als je dat te allen tijde wilt voorkomen zit je aan optie 2 vast, of aan een aggregaat naast optie 1.

 3. peter zegt op

  Dit is wel erg summier.
  Zijn het poly of mono structuur panelen, hoeveel piekwatt vermogen? Wat is het merk?
  Hoeveel rendement doen de panelen? Rendement bij oplopende temperatuur? Immers rendement loopt terug bij warm worden van panelen.
  Zijn het nieuwere type en buigzaam of de gangbare stugge panelen?
  Zitten bij beide separate micro controllers voor de panelen?
  Hoeveel accu’s zijn er? Zijn het de benodigde speciale dieplaad accu’s? hoeveel Ah opslag hebben ze?
  Waar worden ze geplaatst.
  Hoe worden de panelen gemonteerd? Op dak, op grond wat is de constructie? Hoe is je dak constructie, kan je dak het dragen? 7 panelen a 20kg /stuk.
  Wat voor inverter is gebruikt, merk , vermogen? Hoe en wat zijn de kabels en hun bevestiging(stekers)?

  Verder kan uit maken, het bedrijf. Kunnen ze het, zijn ze bekwaam, betrouwbaar, professioneel? Vraag eventueel referenties, waar ze bezig zijn geweest en informeer aldaar.
  Het is niet zo geweldig als ze de boel aan elkaar knopen en er een teepje over doen.
  OK , zijn zo wat zaken om ZELF over na te denken.

 4. Gerrit zegt op

  Let er wel op dat het een door de PEA goedgekeurde installatie moet zijn
  Anders keuren ze compleet alles af
  Suc6

 5. Taruud zegt op

  Optie 2 is wel erg duur. Ik wil zelf ook een pakket installeren als optie 1. Het lijkt me mogelijk om dan aanvullend een of meerdere accu’s aan te sluiten die overdag worden opgeladen. Die leveren dan stroom voor de avond en bij stroomuitval. De set blijft aangesloten op het net. Als er meer stroom nodig is dan wat de panelen opleveren springt het net bij. De aanvulling met een paar accu’s zal toch niet zo duur zijn? Of kan dat niet? Ik zag trouwens op Alibaba een compleet pakket zoals ik beschrijf maar dan met ingebouwd accuvermogen voor de avond. 12 panelen van 480 Wp voor 140000 Thb ( exclusief installatie kosten). Graag lees ik reacties.

  • Francois Nang Lae zegt op

   Nee, dat kan niet zomaar. Je zal op zijn minst moeten zorgen dat de 12 volt gelijkstroom van de accu’s omgezet wordt in 220 volt wisselstroom. En je moet zorgen dat die 220 volt in je netwerk terecht komt zonder dat je ongeautoriseerd stroom in het PEA-net terug gaat pompen. Daar zijn ze bij de PEA niet blij mee. Ook moet het PEA-net weten wanneer het wel en wanneer het niet tekorten moet bijleveren, want overdag wil je van het net evetuele extra stroom hebben, maar ‘s avonds moet dat uit de accu’s komen. Als die leeg zijn wil je denk ik weer wél PEA-stroom. Dus er zal een geavanceerde goedgekeurde inverter tussen moeten en de hele installatie zal door de PEA moeten worden gekeurd.

   • Arjen zegt op

    Vrijwel geen enkel systeem met accu’s werkt op 12 Volt. 48V is veel vaker de norm, en vaak nog heel veel hoger.

    Het maakt de PEA heel weinig uit wie wat wanneer wat in het net pompt, er is vrijwel altijd een tekort. Het maakt PEA wel heel uit wie er voor de infrastructuur betaalt. Daarom krijg je in Thailand maar een 1/4 van de prijs van de electriciteit die je teruglevert. (Wat overigens een volledig reële berekening is.) Als je dus illegaal teruglevert vindt PEA dat niet fijn, en wordt je gestraft. Verder is er een veiligheidsrisico, als jij spanning op het net aan het zetten bent, terwijl de PEA monteur denkt dat het net spanningsvrij is zijn er spectaculaire gevolgen te voorzien.

    Nadat wij zonnepanelen geïnstalleerd hadden, en de meteropnemer langskwam en zag dat onze meter stil stond terwijl er duidelijk stroomverbruikers aan waren verzocht EPA ook onze installatie te controleren. Er is niets mis mee, als we op onze eigen fabriek draaien zijn we losgekoppeld van het net. De relais die ik daarvoor gebruik hebben zowel elektrisch als mechanisch een interlock. Er was dus geen enkel probleem.

    En zoals veel inwoners van Thailand wel gemerkt zullen hebben. Na een lange stroomuitval, als de spanning terugkomt valt hij in 10 minuten weer uit. De reden is: Alle koelkasten, vriezers, airco’s waterpompen zijn al wat langer uit. Als de spanning terugkomt gaan die allemaal draaien. Dat lukt ongeveer tien minuten. Dan gaat alles weer uit. De EPA medewerkers blijven dus wachten bij de zekering, en vervangen hem snel weer. Wij gaan pas terug op het net als alles 20 minuten stabiel is. Dat vindt de EPA heel erg prettig…..

    Arjen.

  • willem zegt op

   Taruud: Ik zie op Alibaba ook wel eens mooie telefoons. Nieuwe Iphone 11 voor 4000 baht. Snap je wat ik bedoel?

   • Taruud zegt op

    Hier is de link naar het pakket dat ik bedoel:
    https://www.alibaba.com/product-detail/Solar-Panel-System-Kit-5kw-10kw_1600108982034.html?spm=a2700.details.0.0.4a075624WoSZ4n
    De inverter is een Growatt inverter die ook in Nederland veel geplaatst wordt. Het filmpje is illustratief, maar de inverter die je daar ziet is geen Growatt inverter. Je moet inderdaad oppassen met online aanbiedingen. Dat geldt voor Marktplaats en voor Alibaba.
    Francois. Je aanwijzingen zijn terecht en mij bekend. Ik weet ook dat je met PEA moet overleggen. Een tempel hier vlakbij heeft een 60-tal zonnepanelen geplaatst zonder overleg en daar was PEA niet blij mee. Ik ben me nu eerst aan het oriënteren wat er allemaal op de markt is wat er kan en wat mag. Ik heb zelf 5 jaar lang in Nederland zonnepanelen-installaties geleverd en door een deskundig bouwbedrijf en elektricien laten installeren. Ondertussen zijn er veel nieuwe technische ontwikkelingen. De situatie in Thailand is ook anders qua zonne-uren. Ik las dat hier gerekend mag worden met een opbrengst factor van 1.25. In Nederland is dat 0.90 en ik hanteerde zelf veiligheidshalve een factor van 0.85 om tegenvallers te voorkomen. Ik schat wel in dat de opbrengst in Thailand aanmerkelijk hoger is dan in Nederland. In Nederland is de opbrengst van november tot maart minimaal. In Thailand het hele jaar door vrij stabiel . Alleen in de regentijd zal het minder zijn uiteraard. Uit mijn berekeningen blijkt dat een terug verdientijd inmiddels hier in Thailand teruggebracht kan worden tot rond 6 a 7 jaar. Overigens: Als je het geld ter beschikking hebt, levert het al meteen een mooi rendement op, beter dan op de bank. En na 7 jaar is het pure winst. Mooi dat we hier op Thailandblog informatie en ervaringen kunnen uitwisselen.

 6. Arjen zegt op

  Inderdaad veel te weinig informatie.

  Ik heb ongeveer 20 jaar geleden een installatie aangelegd, met accu’s, als “Whole House UPS”

  Dat kostte me toen rond de 1 Miljoen Baht. Toen ik het aanlegde waren er nog geen betaalbare installaties te koop die regelen dat als de accu’s vol zijn je terug levert aan het net. Dat zal jouw installatie wel doen neem ik aan. Terugleveren aan het net is in Thailand vrij ingewikkeld. Het mag niet, tenzij je van te voren toestemming vraagt. Je schrijft nieuwbouw, dus dan krijg je een digitale meter. Die accepteert sowieso geen teruglevering. Dat wil dus zeggen dat als je accu’s vol zijn je op de een of andere manier moet zorgen dat je de elektriciteit die je dan opwekt gaat gebruiken. Dat verklaart meteen de hoge prijs van de installatie met accu’s.

  Want je wilt die elektriciteit gebruiken, maar je wilt ook dat je accu’s zo vol mogelijk zijn zodat je in geval van een black-out ook prik hebt……

  Er bestaan hybride inverters die ook zonder accu werken. Bij een stroom uitval overdag blijft de geproduceerde elektriciteit van je eigen installatie beschikbaar. Dat zal maar een gedeelte van een volledige installatie zijn. Mijn ervaring is dat er vooral black-outs, en brown-outs zijn tijdens slecht weer. Dan is er ook weinig zon. Als je de grootste panelen die er nu zijn hebt, dan heb je in dat geval 7×400 watt beschikbaar bij volle zon. Bij slecht weer mag je blij zijn als daar 1.000 Watt van over blijft.

  Even in het kort een omschrijving van mijn installatie:

  Ik heb panelen-lader-accu’s-inverter. Als mijn accu’s vol zijn, en dus het laden stopt ga ik over op mijn eigen elektriciteit. Ik koppel op dat moment ons huis los van het net. Als de accu’s tot zo’n 75% ontladen zijn ga ik weer over op het net. Als er een Black- of Brown-out is, koppel ik het huis ook los van het net, en ga ook over op mijn eigen fabriek. Ik heb een fase beveiliger geïnstalleerd die in het geval van een brown-out ingrijpt. Ik heb ook een AVR die de binnenkomende spanning die de PEA levert omzet naar een prettige 230V. In de praktijk komt het erop neer dat als de AVR het niet meer kan bijbenen ik pas op mijn eigen fabriek ga draaien.

  Arjen.

  • Lung addie zegt op

   Als ik uw beschrijving lees dan vraag ik me wel af waarom jij een investering van 1.Milj THB gedaan hebt om met zo iets te blijven zitten? Wat is het nut hiervan? Als ik het goed begrijp moet je zelfs een deel van de dag je installatie monitoren om op het gepaste moment over te schakelen naar het net en daarna opnieuw naar je ‘eigen fabriek’ Dat noem ik: proberen maar niet kunnen… Ook wat je schrijft: eenmaal de batterijen vol zijn moet je die stroom gaan verbruiken….Indien je dat niet doet…. wat dan? Indien je echt geen offgrid installatie kan verwezenlijken dan kan ik maar 1 raad geven: blijf er af.

   • Arjen zegt op

    Beste Lung Addie,

    Je raad om ervan af te blijven sla ik toch maar even in de wind.

    Je slaat je vaak op de borst door te zeggen dat je zo een enorme techneut bent….
    Dat zal wel, maar ik moet nu toch even wat dingen rechtzetten.

    Ik neem aan dat je weet dat als accu’s “vol” zijn ze niet meer energie kunnen opslaan. Mijn panelen produceren dan wel energie. Die geproduceerde energie wil ik toch gebruiken, dus ga ik dan over op mijn eigen fabriek.

    Ik wil helemaal niet off-grid, ik wil wel een betrouwbare elektrische voorziening hebben.
    Mijn hele installatie wordt door een zelf geprogrammeerde PLC bestuurt. Ik hoef er niets aan te doen. De PLC meet alle data, ik kan instellen bij welk ladingsnivo ik over ga op mijn eigen fabriek, en wanneer ik weer terug ga naar het grid.
    En de PLC zorgt er ook voor dat we op mijn eigen fabriek gaan draaien als het grid wegvalt, en weer terug gaan op het grid als het grid gedurende een twintig minuten een stabiele spanning geeft.

    Het was duur, dezelfde installatie zal nu ongeveer 1/4 kosten, maar het plezier dat ik heb als de hele buurt in het donker zit, en wij gewoon elektriciteit hebben is onbetaalbaar.

    Het maakt mij niet veel uit dat jij het niets vindt, ik ben heel blij met mijn installatie, die dus ook al ongeveer twintig jaar naar behoren werkt.

    Vriendelijke groet, Arjen.

    • Lung addie zegt op

     Beste Arjen,
     Ik sla me helemaal niet op de borst en zeg totaal niet dat ik een enorme techneut ben. Ik ga in de eerste plaats uit van metingen en achteraf van berekeningen en dan wordt pas beslist wat de meerwaarde is. In uw antwoord schrijf je nergens dat uw fabriek PLC gestuurd is maar, zoals je beschrijft komt het als handgestuurd over. Jij schrijft telkens: ‘ga “ik” over op…. koppel “ik” ‘ het huis los van….’. Bij automatisering schrijft je beter: ‘ gaat het systeem over op….’ dan is het tenminste duidelijk.
     Jouw installatie kan ik enkel beschouwen als een goed stuk techniek welke jij verwezenlijkt hebt maar beantwoord totaal niet aan de vraag van de vraagsteller. Niet iedereen is bij machte zoiets te verwezenlijken en hun bedoeling is hoofdzakelijk het terugverdienen en, indien mogelijk, er winst uit te slaan wat in de praktijk hier in Thailand (nog) niet mogelijk is.

 7. Johan zegt op

  Ik neem aan dat de payback time berekend wordt aan de hand van het normaler verbruik cq kosten. 190000 gedeeld door 60 is een maad rekening van 3150 thb. Is dit niet erg hoog? Verder lijkt het mij dat je met accu;s erbij toch een snellere terugverdien tijd zou moeten hebben, geen rekening meer van electriciteits bedrijf voor stroom van zons ondergang tot opkomst. Waar ga ik in de fout?

  • ruud zegt op

   Die 190.000 Baht is 60 maanden verbruik overdag, zolang de zon schijnt.
   De stroomrekening zal dus waarschijnlijk hoger zijn dan 3.150 Baht per maand, omdat er ook ‘s avonds stroom zal worden gebruikt.

   Geen rekening meer voor energie is alleen maar waar, als de zonnepanelen overdag voldoende energie opwekken om het hele huis 24 uur per dag van stroom te voorzien en er genoeg accu’s beschikbaar zijn om die energie in op te slaan.

   Ik vrees overigens, dat in de berekening van de terugverdien tijd de zon iedere dag in een strakblauwe hemel zonder wolken zal staan.
   Ik heb niet het gevoel, dat je aan zonne-energie veel verdient – als je er al mee verdient.
   Je zou het voor het milieu moeten doen, maar of al die afgedankte zonnepanelen en accu’s – vooral de accu’s – een zegen voor het milieu zijn?…

  • Francois Nang Lae zegt op

   Onze payback time was 5 minuten. 4 minuten en 55 seconden om schaterlachend over de grond te rollen na ontvangst van de offerte van de PEA en 5 seconden om die offerte te verscheuren en weg te gooien. Voor de kosten die de PEA wilde rekenen kunnen we nog 100 keer een accu vervangen en 2x een nieuwe inverter kopen, en dan hebben we nog wat over om wekelijks luxe uit te gaan eten.
   Vergis je overigens niet in de kosten van de accu’s. Die moeten om de zoveel jaar vervangen worden. 4 tot 6 is het officieel bij deep cell accu’s, maar in de praktijk haal je dat meestal niet. Van de kosten van 1 deep cell accu kunnen we minstens een half jaar PEA-stroom kopen. Als we weer moeten vervangen overwegen we een lithium home battery, die veel langer meegaat, maar ook flink duurder is én een nieuwe inverter nodig maakt. Als je naar de kosten kijkt heeft solar denk ik alleen zin als je het zonder accu’s kunt doen. Tenzij de PEA, zoals bij ons, een absurd bedrag wil hebben. Dan is de rekensom snel gemaakt. En milieutechnisch is het denk ik ook beter om het zonder accu’s te doen.

 8. janbeute zegt op

  Wat is de aanschaf van een agregaatje toch een stuk voordeliger, ik heb een simpele ooit eens gekocht voor 9000 bathjes met trektouw en al, onderhoud doe ik zelf.
  Die enkele keer dat hier de stroom uitvalt, en vaak dan alweer naar 30 minuten weer werkt.
  Die enkele keer was de stroom alweer terug op het net en Janneman was net bezig om de boel alweer op teruimen.
  De maandelijkse kosten van mijn PEA rekening rond de 1500 baht goed geisoleerd huis met twee aircoos die alleen draaien indien nodig, verlichting allemaal LED.
  Geen haar op mijn hoofd die er nu aandenkt om voor 4 ton te gaan investeren in zonnepanelen ed, die ook na een aantal jaren aan vervanging toezijn.
  Vaak is het meer een hype dan een noodzaak die zonnepanelen bij je woning.

  Jan Beute.

 9. Eddy zegt op

  Beste Mildred,

  Op basis van de goedkoopste zonnepanelen produceer je obv je offerte maximaal rond 14x330Wp = 4,6kw elektriciteit.

  Je zal ongeveer een 5kw inverter met 2 strings (rijen) zijn aangeboden. Deze inverters kunnen heel sterk in prijs varieren. Van 20.000 baht met 5 jaar garantie, of vanaf 30.000 – 70.000 baht (o.a. Huawei, Growatt, Solax) met 10 jaar garantie.

  Gezien de prijs die aangeboden is, zit je denk ik aan de luxe kant van de inverters. Echter je bent gebonden aan wat het servicebedrijf aan inverter installeert. Ik heb op het vasteland offertes gezien van 170.000 voor een 5kw systeem.

  Tav de offerte met batterijen, het verschil in prijs tussen batterijen is nog groter dan met inverters. Aan de goedkope kant heb je de lood/gelaccu’s en lithiumbatterijen. Aan de zeer luxe kant heb je de Tesla achtige batterij-muren. Ik denk dat dit bedrijf jou zo’n batterijsysteem heeft aangeboden. Denk aan merken zoals Solax, Alpha ESS.

  Deze batterijmuren kunnen namelijk met de luxere merken inverters van optie 1 werken. Ze kunnen zo aan het net worden aangesloten, en hebben in zich een eigen oplader en inverter om elektriciteit op te wekken en kan zich voordoen als het elektriciteitsnet, mocht deze onverhoopt uitvallen, zodat de inverter die aangesloten is aan de zonnepanelen gewoon elektriciteit kan blijven genereren als de zon schijnt.

  ik denk dat de kosten in lijn zijn met het beperkte aanbod aan servicebedrijven op Koh Samui en de hogere transportkosten.

 10. Arjen zegt op

  Vrijwel geen enkel systeem met accu’s werkt op 12 Volt. 48V is veel vaker de norm, en vaak nog heel veel hoger.

  Het maakt de PEA heel weinig uit wie wat wanneer wat in het net pompt, er is vrijwel altijd een tekort. Het maakt PEA wel heel uit wie er voor de infrastructuur betaalt. Daarom krijg je in Thailand maar een 1/4 van de prijs van de electriciteit die je teruglevert. (Wat overigens een volledig reële berekening is.) Als je dus illegaal teruglevert vindt PEA dat niet fijn, en wordt je gestraft. Verder is er een veiligheidsrisico, als jij spanning op het net aan het zetten bent, terwijl de PEA monteur denkt dat het net spanningsvrij is zijn er spectaculaire gevolgen te voorzien.

  Nadat wij zonnepanelen geïnstalleerd hadden, en de meteropnemer langskwam en zag dat onze meter stil stond terwijl er duidelijk stroomverbruikers aan waren verzocht EPA ook onze installatie te controleren. Er is niets mis mee, als we op onze eigen fabriek draaien zijn we losgekoppeld van het net. De relais die ik daarvoor gebruik hebben zowel elektrisch als mechanisch een interlock. Er was dus geen enkel probleem.

  En zoals veel inwoners van Thailand wel gemerkt zullen hebben. Na een lange stroomuitval, als de spanning terugkomt valt hij in 10 minuten weer uit. De reden is: Alle koelkasten, vriezers, airco’s waterpompen zijn al wat langer uit. Als de spanning terugkomt gaan die allemaal draaien. Dat lukt ongeveer tien minuten. Dan gaat alles weer uit. De EPA medewerkers blijven dus wachten bij de zekering, en vervangen hem snel weer. Wij gaan pas terug op het net als alles 20 minuten stabiel is. Dat vindt de EPA heel erg prettig…..

  Arjen.

 11. Lung addie zegt op

  Twee offertes met elkaar vergelijken zonder de details te kennen is zinloos. Ik kan stellen: een eigen energievoorziening installeren vraagt een degelijke en doorgedreven studie. Ik heb dit gedaan, beginnende met: een eigen kWh meter. Een jaar lang, tweemaal daags, de meterstand opgenomen. Dan kom je tot de werkelijke vaststelling dat het verbruik, wat door velen verkeerd ingeschat wordt, gedurende de uren dat er door de zonnepanelen niets geproduceerd wordt, het verbruik zowat even hoog ligt als gedurende de productie uren. Koelkasten, vriezers, airco’s…. draaien evenveel ‘s nachts als overdag…. Dit heeft een heel grote invloed op de prijs daar de opslagcapaciteit duurder is dan de de rest.
  Velen staren zich ook blind op de terugverdienperiode, opgeven door de fabrikant: tegen de tijd dat je die bereikt hebt heb je reeds een deftig pak kosten om alles wat reeds einde loopbaan is te vervangen, vooral de batterijen alsook een deel van de zonnepanelen. Die leven niet eeuwig.
  Aan de huidige prijs, van elektriciteit in Thailand, is een goede installatie niet rendabel en is het ook zinloos een installatie te bouwen welke niet totaal offgrid kan werken. Dan ben je veel beter af met een generator voor in geval van nood.

 12. Sjaak S zegt op

  Ik heb ook al vele jaren lopen piekeren over het gebruik van zonnepanelen… de zon schijnt hier bijna iedere dag en de stroomvoorziening hapert wel eens. Gisteren kwam mijn toekomstige buurman die naast ons zijn huis gaat bouwen met een stroommeter en deze vertelde ons dat wij slechts 195 volt krijgen.
  Dus vele redenen om op zonne-energie over te stappen, nietwaar?

  Maar ik doe het niet, althans niet om het gehele huis van zonnestroom te voorzien. Waar ik wel aan zit te denken is bijvoorbeeld een airco te kopen die op zonne-energie loopt en die dan overdag het huis kan koelen. Of pompen die overdag door zonnestroom worden voorzien.

  Als je een beetje op zoek bent naar zonne-energie, kom je er ook snel achter, dat dat wat je denkt dat goed voor het milieu is, uiteindelijk totaal averechts werkt. Het materiaal voor zonnepanelen is milieubelastend en dan de afval wanneer de panelen en of batterijen uitgewerkt zijn!

  Kun je een fatsoenlijke aansluiting op het stroomnet krijgen, dan vallen kosten van onderhoud weg, ook geen eigen afval die milieu belastend is.

 13. Mildred zegt op

  Ik wil iedereen bedanken voor zijn tijd om echt een goed antwoord op mijn vraag te geven. Ik had niet veel extra details gegeven omdat a, ik die ook niet echt hebt ontvangen en b, dit mijn eerste keer is dat ik op de blog een vraag stel (en ook maar net kennis heb gemaakt met deze blog). Ik wist niet dat ik veel gedetailleerdere vragen kon stellen. Goed om te weten als ik weer een vraag heb.

  We gaan even goed nadenken na al deze reacties. Mogelijke aanschaf tot extra batterijen? Wat is daadwerkelijk het verbruik? Is dit de meest milieuvriendelijke oplossing of beter andere oplossing gebruiken? PEA wel of geen belang in dit besluit? etc.

  Bedankt!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website