Lezersvraag: Trouwen met mijn vriend in Thailand en AOW?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
7 december 2020

Ik woon momenteel in Nederland maar heb een vriend in Thailand. Ben 78 jaar en wil met hem (59) in Thailand gaan trouwen en ook in Thailand gaan wonen.

Kan iemand mij vertellen hoeveel AOW ik/wij gaan krijgen? Moet ik mijn huwelijk in NL registreren?

Wat is verder van belang om geen fouten te maken?

Alvast dank.

Groet,

Loes


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Trouwen met mijn vriend in Thailand en AOW?”

 1. Erik zegt op

  Loes, dat hangt niet van trouwen af maar van samen een huishouding voeren.

  Als jij nu ongehuwd woont in Nederland en in Thailand gaat samenwonen, gehuwd of niet, dan krijg je niet meer de alleenstaande-AOW maar de gehuwden/samenwoon-AOW. De bedragen kun je opzoeken op de site van de SVB. Jouw bruto AOW-inkomen gaat omlaag naar ongeveer 70% van wat je nu hebt; ik kan geen precieze cijfers geven want weet jouw huidig AOW-stelsel niet.

  Partnertoeslag is in 2015 afgeschaft hoewel jouw geboortejaar wel recht op zou geven maar daarvoor ben je nu te laat. Jouw aanstaande man heeft nooit in Nederland gewoond, neem ik aan, dus hij heeft geen AOW-recht opgebouwd en indien wel kan hij op de juiste leeftijd later zijn AOW aanvragen. Bij jouw overlijden krijgt hij niets meer van de SVB.

  Je vertelt niet of je nog meer inkomen hebt; bijvoorbeeld pensioen. Dus het volgende is onder voorbehoud.

  Als AOW jouw enig inkomen is dan is dat te laag voor een retirement-extension dus je zult dan circa 400.000 baht in de bank moeten hebben, in Thailand. Voor een marriage-extension zit je op de rand van 4 ton baht. Hou er rekening mee dat Nederland inkomstenbelasting blijft heffen over jouw AOW (afgerond 10 procent).

  Omdat je niet vertelt of er meer inkomen is dan AOW zal ik niet ingaan op de belastingheffing in Thailand.

  Ik vertrouw je bekend met het feit dat bij emigratie naar Thailand jouw NL zorgpolis vervalt en in Thailand een polis zoeken is, als ik zo vrij mag zijn, gezien jouw leeftijd erg lastig zo niet onmogelijk.

  Tenslotte, als AOW het enige gezinsinkomen is van jou en jouw aanstaande man tezamen dan is het geen vetpot als je niet ook een spaarcent hebt. Ziekenhuiskosten kunnen onverwacht hoog zijn!

  Je hebt wel moed om op jouw leeftijd nog te gaan emigreren! Petje af hoor! Ik hoop dat je alles goed hebt doordacht en vooral nagerekend want je sluit in Nederland alles af waardoor de weg ‘terug’, als dat nodig zou zijn, erg lastig wordt.

  • Joop zegt op

   Ik ben het vrijwel helemaal eens met Erik, behalve met het slot van zijn bericht. Je kunt namelijk altijd weer terug naar Nederland, want je hebt de Nederlandse nationaliteit.
   Als je zekerheid wil hebben over de gevolgen voor jouw AOW, dan raad ik je aan gewoon met de SVB daarover te bellen. Overigens denk ik dat Erik gelijk heeft dat als gevolg van een huwelijk jouw AOW zal worden verlaagd van een ongehuwden AOW naar een enkelvoudige gehuwdenuitkering.

   • Erik zegt op

    Joop, als mevrouw terug moet naar NL is ze in de 80! Ga dan maar eens vanuit Thailand een woning zoeken. De WLZ komt ze door de wachttijd niet in en wat dan? Ik zeg ook niet dat ze niet binnen komt; ik zeg dat het verdraaide lastig wordt.

    Over trouwen heb ik me in mijn eerste bijdrage niet uitgesproken. Dat deed ene Han en daar heb ik gemotiveerd op geantwoord.

  • anand zegt op

   volgens mij zijn de financiele visum eisen anders voor een thaise man met een buitenlandse vrouw.

  • han zegt op

   Heeft wel degelijk ook met trouwen te maken. Als je gaat trouwen en niet samen gaat wonen krijg je ook slechts gehuwden aow.

   • Erik zegt op

    Dat is niet altijd waar; zie de site van de SVB. Het hangt af van de feitelijke omstandigheden. Het is hier, in deze vraag, niet aan de orde maar ik geef toch de weblink maar anders gaat deze mededeling een eigen leven leiden.

    https://www.svb.nl/nl/aow/alleen-wonen-of-met-1-of-meer-personen/u-woont-alleen

 2. Rob zegt op

  Beste,
  Als Belg ken ik onvoldoende van de Nederlandse wetgeving en Erik hierboven heeft al,een gedegen antwoord gegeven. Slechts een,bedenking: ik zou niet direct alle bruggen achter me verbranden, als het je al zou lukken naar ginder te verhuizen wat gezien Covid19 nog eens extra moeilijk is. Ik ziu ervoor zorgen dat ik mijn rechten op gezondheidszorg in Nederland zeker behoudt want een polis in Thaiand gaat gewoon onbetaalbaar zijn.

 3. adje zegt op

  Hoi Loes. Je gaat trouwen. Gefeliciteerd. Ga je voor de wet trouwen in Thailand of ga je op traditionele wijze trouwen? Dat laatste staat bekend als een Boeddhistisch huwelijk. Als je Boeddhistisch trouwt dan hoef je verder in Nederland niets te registreren of door te geven. Ga je samenwonen in Nederland of Thailand dan zou je dat door moeten geven. Maar ik zou geen slapende honden wakker maken want als samenwonende krijg je minder AOW dan als alleenstaande.
  Ga je voor de wet trouwen dan zou je dat in Nederland moeten registreren. Dat betekent niet meteen dat je minder AOW krijgt want dat is afhankelijk van het feit of je wel of niet samen woont.

 4. willem zegt op

  als je met haar gaat trouwen val je van €1201 naar € 880 aow

  • adje zegt op

   Dat is niet zomaar waar. Is afhankelijk van of je samen woont. Ze kan ook in Thailand gaan wonen en iets huren zonder dat ze officieel samen gaat wonen.

  • ruud zegt op

   Met HEM.

   Ik zou eerst eens uitzoeken of u voldoende geld hebt om in Thailand te gaan wonen.
   Als u zich zorgen maakt over de hoogte van uw AOW, zou ik toch eerst eens uitzoeken wat een en ander kost, want met 78 zult u bijvoorbeeld een dure zorgverzekering, vaak met uitsluitingen voor bestaande kwalen, moeten afsluiten.

 5. Steven zegt op

  Loes, even advocaat voor de duivel spelen: voor de wet trouwen (want je wilt het eventueel laten registreren, dus het is niet trouwen voor Budha) met een Thaise man die 19 jaar jonger is, is jouw plan… dan misschien leuk huis voor jullie beiden bouwen, op zijn naam?
  Vervolgens krijg je een paar jaar later een ongeluk… HIj heeft een leuk huis en trekt erin met zijn jongere Thaise vriendin.

  Als ik je was, zou ik kiezen voor 8 maanden Thailand, 4 maanden NL, en alleen maar samenwonen in een huurhuis.

  Als je je laat uitschrijven uit NL, dan kan de SVB op jouw adres komen controleren of je samenwoont en dus in aanmerking komt voor een lagere AOW. Daarom beter in NL blijven wonen en 8 maanden vakantie in TH.

  • PEER zegt op

   Nee Steven, je bent geen advocaat van de duivel.
   Je geeft gewoon ‘n “gezond-verstand” advies.
   Inderdaad Loes, lekker 8 mnd genieten in de winter, en ‘s-zomers in Nederland vertoeven. Vlieg er voor paar Euri heen.
   Huur telkens op ‘n andere plek ‘n huisje/appartementje. Dat kost rond de Th Bth 10/15000. Blijf lekker in Ned verzekerd.
   En leef nog lang en gelukkig.

 6. Ruud Vorster zegt op

  Leuk dat je nog vlinders in je buik hebt , maar je bent al 78 dus waarom (officieel) trouwen en samenwonen?
  Zoals anderen reeds gezegd hebben , trouw voor Budha (dat is niet wettelijk) en ga 8 maanden per jaar daar op vacantie en huur accomodatie (goedkoop en je zit niet vast aan een huis met misschien luidruchtige of vervelende buren) . Zorg wel dat je een verblijfadres hebt in Nederland. Een of twee vliegtickets vice versa per jaar wegen zeer zeker op tegen wat je gaat verliezen aan AOW en extra ziektekosten etc etc. Ben zeer benieuwd wat je beslissing is . Wens je nog veel geluk en gezondheid !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website