Lezersvraag: Trouwen, AOW en erfenis

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
22 juni 2015

Beste lezers,

Ik bevind mij 4,5 jaar op een toeristenvisum in Thailand. Al deze tijd ben ik nog ingeschreven in Nederland en betaal mijn zorgverzekering. Ik weet dat ik daar na een jaar buiten Nederland geen aanspraak meer op kan doen, maar dit is nu niet ter zake.

Ik woon nu 3,5 jaar samen met mijn Thaise vriendin. Trouwen heeft als voordeel een jaarvisa, wat de nodige reisjes/kosten bespaart. Mijn onzekerheden zijn betreft:

1. AOW. Als ik ga trouwen moet ik naar het Nederlands consulaat voor een bewijs dat ik niet al getrouwd ben. Ik maak me zorgen dat er dan een lampje gaat branden in Nederland: Meneer Mark, u heeft al 4 jaar geen belastingen meer betaald, en wilt nu gaan trouwen in Thailand? We gaan u nu uitschrijven. Ik heb zo m’n twijfels of de AOW nog wel bestaat over 30 jaar, maar ik wil mezelf niet buitensluiten. Moet ik me hier zorgen over maken?

2. Erfenis. Ik hoop dat het nog heel lang gaat duren, maar hoe is dit geregeld? Als ik het goed begrijp is een erfenis op mijn Thaise bank gestort, per wet voor de helft van mijn vrouw. Maar, alleen trouwen in Thailand is niet wettelijk in Nederland. Als ik de erfenis nu op een Nederlandse rekening laat staan, kan mijn Thaise vrouw hier dan aanspraak op maken?

Ik hou veel van mijn vriendin, ben zeker niet gierig, maar zie haar niet graag een maand na de erfenis van mij scheiden en de helft meenemen.

Alvast bedankt voor de hulp!

Mark


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Trouwen, AOW en erfenis”

 1. Cor Lanser zegt op

  Ik wil graag op de hoogte worden gehouden

 2. François zegt op

  Vraag je nou advies over hoe je de wettelijke regels moet ontduiken? Geen premies willen dokken maar wel straks de uitkering ontvangen. Ik mag hopen dat de moderator van dit forum dergelijke adviezen niet plaatst. De kosten van de AOW lopen al genoeg op door de vergrijzing. Fraude aanmoedigen lijkt me een belediging voor degenen die wel premie betalen. Laat het lampje maar snel gaan branden.

  Wat die erfenis betreft: ik dacht eerst: “Als zij zijn erfenis krijgt is hij toch al overleden”, maar neem aan dat het om een erfenis gaat van jouw ouders. Die kunnen bij testament bepalen dat de erfenis nooit aan een partner van de begunstigde mag toevallen, zelfs niet indien deze in gemeenschap van goederen getrouwd is. Of dat ook in Thailand stand houdt weet je natuurlijk maar nooit. Net als met de AOW geldt ook hier dat je niet alleen maar de voordelen kunt hebben, maar ook nadelen moet accepteren. That’s life.

 3. Wim zegt op

  Moderator: reageer op de lezersvraag of reageer niet.

 4. ruud zegt op

  Het lijkt me niet uitgesloten, dat u problemen krijgt.
  Die kunnen ook ontstaan op het moment dat u een nieuw paspoort aan moet vragen.
  Bij de ambassade zult u waarschijnlijk geen nieuw paspoort krijgen.
  Als u in Nederland staat ingeschreven, neem ik aan dat daar de nodige niet ingevulde belastingformulieren liggen.
  Dat moet een keer problemen geven.
  Uw ziektekosten verzekering zou ook wel eens kunnen weigeren om uit te betalen als u het ziekenhuis in moet, als zij er achter komen, dat u hier al langer dan 4 jaar woont.
  Misschien kunt u uw zaken beter op orde brengen, voor u gaat trouwen.

  Erfenissen zijn te ingewikkeld om iets zinnigs over te zeggen, als er twee landen met een eigen wetgeving bij betrokken zijn.
  Als uw ouders? in hun testament uw Thaise partner uitsluiten en het geld in Nederland op de bank staat lijkt het me redelijk veilig.
  In Thailand trouwt u in gemeenschap van goederen en zal de uitsluiting door uw ouders? mogelijk niet geldig zijn.

 5. Adje zegt op

  Misschien ligt het aan mij maar ik begrijp het hele verhaal niet.
  Zoals ik het begrijp ontvangt Mark AOW. Hij is niet uitgeschreven uit Nederland. Als hij niet is uitgeschreven dan betaal je toch gewoon je belastingen en premies over je inkomen zoals a.o.w. en pensioen?
  Het gaat wel in de fout omdat hij niet doorgeeft dat hij langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft.
  En dat kan inderdaad problemen geven bij het ziekenfonds als zij er achter zouden komen. En hij zou dan automatisch worden uitgeschreven bij de gemeente als ze weten dat hij niet op het adres verblijft waar hij staat in ingeschreven. En ik ben ervan overtuigd dat hij nog steeds gewoon in Nederland op een adres staat ingeschreven.
  En dan die vraag over de erfenis. Ook al weer zo onduidelijk. Een erfenis gestort op Nederlandse rekening. Is dan de helft voor mijn vrouw. Jouw vrouw? Ze erft alleen als het huwelijk in Nederland staat ingeschreven.
  Ben gewoon wat duidelijker als je vragen stelt dan hoeven de lezers niet te gissen wat je situatie is.
  Dat geldt overigens niet alleen voor jou maar het komt vaker voor dat de lezersvraag niet erg duidelijk is.

  • Rob V. zegt op

   Mark is nog nietet pensioen, hij blijft bewust in Nederland ingeschreven om zo AOW op te bouwen en ziektekosten basisverzekering niet te verspelen. Bewust of onbewust realiseert Mark zich niet/wel dat dit in strijd is met de wet (je moet je uitschrijven na meer dan 8 maanden p/j buiten Nederland) en dus een fraudeur is.

   Ik zou als ik Mark was eerst dat maar eend oplossen: dus of weer langere tijd in Nederland gaan wonen of zich uit schrijven. Vervolgens kun je dan op de juiste manier je zaakjes regelen. Schrijft hij zich uit Nederland uit dan zou hij onder Thais recht kunnen huwen zonder dit door te hoeven geven aan Nederland (kan wel, bij landelijke taken in Den Haag). Als hij op de juiste manier dat regeld moet het ook goed komen met AOW en pensioen voor hem en zijn partner. Het Thaise huwelijk zou je dan verder kunnen sluiten onder voorwaarden (standaard is volgens mij alles in Thailand wat vóór het huwelijk van persson A of B was ten alle tijden alleen hun eigendom na scheiding?) . Om dat verder goed te regelen omtrent scheiding en ervenis zou ik een bureau/advocaat inschakelen.

 6. Gerardus Hartman zegt op

  Beste Mark, Als jij wilt trouwen met een Thaise in Thailand, zal je als Nederlands ingezetene – je bent immers niet uitgeschreven als geëmigreerd en houdt een postadres in Nederland aan voor zorgverzekering, huurbetaling, AOW inkomen e.a. en verblijft op toeristenvisa aangevraagd in Nederland in Thailand – in Nederland bij IND toestemming moeten vragen om te mogen trouwen met een Thaise. Daarna geeft Basisadministratie waar je bent ingeschreven verklaring van ongehuwd af in persoon. Deze verklaring moet je afgeven aan Ned. Amb. BKK tezamen met verklaring van inkomen voor toestemming te trouwen in Thailand. Ben je getrouwd moet je huwelijk worden gelegaliseerd bij Ned. Amb. BKK en daarna worden ingeschreven in Basisadministratie van je woonplaats in Nederland. Ook hiervoor wordt eerst toestemming gevraagd bij IND. Dan volgt stap informatie naar SVB van gehuwd zijn. Dan pas heeft je vrouw rechten naar Nederlands recht. Info van gehuwd gaat automatisch ook naar Belastingen dus een eventuele ontduiking kan resulteren in terugbetaling van eerder genoten voordelen. AOW-ers moeten bij verblijf buitenland ook voor een dag toestemming vragen aan SVB. Is dat nooit gebeurd kan dat gevolgen hebben. Geldt ook voor de zorgverzekering e.a. Denk dat gewoon de regels volgen je het beste af bent omdat ook zal worden gevraagd aan te tonen dat van je AOW je in staat was vele reizen te maken met verblijf in Thailand terwijl de kosten als Nederlands ingezetene nooit zijn gestopt. Als dat verdenking van niet aangegeven vermogen geeft naar Belastingen, kunnen deze naar schatting nog een flinke naheffing opleggen omdat verlengde termijn van aangifte zwartgeld inmiddels is verstreken.

 7. Cornelis zegt op

  Ik lees hierboven enkele reacties waarin aangenomen wordt dat de vraagsteller AOW ontvangt. Vreemd, ik concludeer uit de vraagstelling dat hij nog 30 jaar verwijderd is van die AOW en dat hij – o.a. – wil voorkomen dat hij ‘opbouwjaren’ mist. Daarom wil hij zijn inschrijving in NL niet kwijt. Blijft natuurlijk een feit dat hij de boel belazert.

 8. Ron Bergkotte zegt op

  Ik ben het volkomen met Cornelis eens, ook de erfenis is iets voor de toekomst want hij hoopt dat het nog heel lang duurt. Overlijden van zijn ouders ? Vraagsteller is dus nog jong, het zou wel leuk zijn als hij in zijn vraag de juiste informatie verstrekt. Nu is het gissen behalve dat hij de AOW wil oplichten.

 9. lung addie zegt op

  Moderator: Het is niet de bedoeling om een vragensteller de les te lezen, maar om zijn vraag te beantwoorden.

 10. Soi zegt op

  In wezen worden er meerdere vragen gesteld dan enkel over AOW en over Erfenis. Een dergelijke verkapte vraag geeft dan weer aanleiding tot speculeren en/of erop los redeneren. Dit laatste ga ik eens doen, ter lering en vermaak ook van andere lezers.

  De vraag rondom de AOW is op zich al bron tot ergernis. Min of meer wordt door de vraagsteller Mark een aanduiding gemaakt dat hij niet denkt dat over 30 jaar de AOW als oudedagsvoorziening nog bestaat. Van de andere kant wil hij zich “niet buitensluiten”. Want stel dat de AOW nog wèl bestaat, dan wil Mark graag behoren tot degenen die een conforme uitkering ontvangen. Hij betaalt daarentegen al 4 jaar geen belastingen. Dus ook geen sociale wetgevingspremies, waarbinnen de AOW valt. Je kunt aldus terecht opwerpen in hoeverre Mark dan recht heeft op een AOW-uitkering? Daarnaast is het zo dat de AOW-opbouw geldt voor NL-ingezetenen. Mark daarentegen is al 4,5 jaar woonachtig buiten NL, en hij duidt erop dat deze woonsituatie nog meerdere jaren voortduurt.

  Zijn feitelijke vraag is: Moet ik me, inzake een mogelijke AOW-uitkering tzt, zorgen maken? Het antwoord is simpel. Neen, tenzij hij tzt een AOW-uitkering wil ontvangen.
  Nu wil het dat voor elk jaar niet in NL wonen een korting van 2% geldt. Het lijkt erop dat hij nog 30 jaar verwijderd is van die uitkering, dus zal de korting tegen de 70% bedragen. Edoch, Mark probeert dat te voorkomen door op grond van een toeristenvisum in TH te verblijven, en door zich niet te doen uitschrijven uit NL. Hetgeen hem het voordeel oplevert in NL een zorgverzekering te koesteren. Waarmee zijn oorspronkelijke vraag met ‘Ja’ moet worden beantwoord, omdat hij zowel in TH als in NL tegen alle regelgeving in zijn verblijf aan het regelen is. Langjarig op basis van een toeristenvisum in TH verblijven mag niet, en je in NL niet uitschrijven bij een verblijf van meer dan 8 maanden is eveneens niet toegestaan. Hetgeen maakt dat gebruik maken van een NL-zorgverzekering ook niet is toegestaan. Hetgeen betekent dat hij tzt met de NZa te maken krijgt, en sowieso met de betrokken ziekenfonds als het ooit en onverhoopt aankomt op langdurige doktersbehandelingen en ziekenhuisopnames.

  Dan de erfeniskwestie. Hij houdt van zijn vriendin, is niet gierig, overweegt een huwelijk, (immers levert hem voordeel op, namelijk een jaarvisum en de besparing van reiskosten aangaande huidige visaruns,) maar ziet het niet zitten als zijn vriendin/echtgenote de helft van hun bankrekening opeist, als op die rekening een te verwachten erfenis is gestort.
  Zijn vraag is dan ook: kan zijn event. Thaise echtgenote tzt bij echtscheiding aanspraak maken op 50 % van een bedrag op een bankrekening in NL? Hij vraagt zich af of dit te voorkomen is door bv een huwelijk in TH niet in te schrijven in NL?
  Je zou toch denken dat hij nog maar eens goed bij zichzelf nagaat welke de fundamenten zijn van zijn huidige relatie met zijn TH vriendin, als hij zulke wantrouwige gedachten jegens haar koestert. Daarbij zou hij toch moeten weten dat ook in TH een wettelijk huwelijk te sluiten is op basis van huwelijksvoorwaarden, zoals uitsluiting van NL- gelden door NL- erfenis verkregen uit NL-(bloed)verwantschappen, bij echtscheiding van een in TH gesloten huwelijk. Voor de te formuleren voorwaarden in het huwelijkscontract dient hij een TH lawyer in de arm te nemen, waarbij ook de huwelijkspartner, dus zijn vriendin, wordt betrokken. Ik denk dat voor Mark daar de kneep zit. Hetgeen betekent dat hij over de gehele linie zichzelf in de nesten aan het werken is. Op een toeristenvisum langjarig in TH, geen uitschrijving uit NL, onreglementair aanhouden van NL-adres en NL-ziekenfonds, desondanks tzt AOW willen geniete, maar geen sociale premies afdragen, en in TH onzeker van de bedoeling van een relatiepartner: Mark heeft duidelijk zijn zaakjes niet op orde.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website