Beste lezers,

Er is al veel geschreven over trouwen in Thailand, veel over het papierwerk vooraf (Nederlandse gemeente, ambassade en vertalingen) maar weinig over de huwelijkse voorwaarden (Prenuptial Agreement). De laatste keer dat het er serieus over is gegaan, was in de lezersvraag van 1 november 2016 en dit is alweer even gelezen. Hopelijk zijn er inmiddels nieuwe ervaringen van andere recent getrouwden.

Korte toelichting, we willen wettelijk trouwen in Thailand, dus bij de Amphur en zijn beide nog onder de 40. Leeftijd doet er verder niet toe, maar wil het toch even vermelden.

Zover ik heb begrepen is het bij de Thaise wet zo, dat alles wat voorheen van jou was van jou blijft, en wat van haar was van haar blijft. Enkel bezittingen opgebouwd tijdens het huwelijk worden gemeengoed. Toch heb ik graag nog een aantal dingen op papier, mijn spaargeld en inboedel in Nederland en aan haar kant haar huidige schuld van 300.000 baht, maar daarnaast ook haar reeds afbetaalde auto.

Omdat ik het verder op deze site zo weinig voorbij heb zien komen heb ik het vermoeden dat er heel veel mensen zijn getrouwd zonder het bijvoegen van extra huwelijkse voorwaarden, wat ik persoonlijk vreemd vind.

In de reacties van de lezersvraag van 1 november 2016 werd onder andere verwezen naar Nederlandse notarissen, als tegenreactie kwam daarop de hoge kosten en daar zit ik zelf ook wat mee. Maar ook gaf iemand aan: “Ik heb mijn Thaise huwelijkse voorwaarden hier gedaan: https://www.samuiforsale.com/view-category/prenuptial-agreement-for-thailand.html. Afgegeven bij de Thaise amphur bij het huwelijksdossier.”

Nou vind ik “hier gedaan” een wat rare opmerking want het is enkel het downloaden van een contract template (2 talig) welke je beide kunt invullen, ondertekenen en bijvoegen wanneer je naar de Amphur gaat er wordt verder niks door een derde onafhankelijke partij getekend of bestempeld. Maar dit document zou wel volgens de Thaise wet geldig zijn. De kosten voor het aanschaffen van dit document zijn maar $ 49,00.

Nu heb ik op internet gevonden dat er nog meer partijen zijn welke zo’n downloadbaar huwelijkse voorwaarden contract aanbieden, maar tegen totaal andere prijzen, namelijk:

 • Thailandlawonline.com voor $ 1.560,00
 • Siam Legal voor $ 1.525,00

Nu is mijn vraag, zijn er mensen welke ervaring hebben met deze downloadbare huwelijkse voorwaarden? Of andere tips hebben.

En mijn vervolg vraag. Op de verschillende Nederlandse overheidssite staat het volgende te lezen: Het is verplicht om het huwelijk te laten registreren in de gemeentelijke basisadministratie (GBA), verder is het aan te raden om uw buitenlandse huwelijksakte ook in te schrijven in het huwelijksregister van de gemeente Den Haag.

In hoeverre zijn deze Thaise huwelijkse voorwaarden rechtsgeldig in Nederland? Ik vermoed helemaal niet. En kunnen we bij het inschrijven in Nederland alsnog documenten van een Nederlandse notaris bijvoegen, of kan dat dan niet meer?

Groet,

Bart


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Lezersvraag: Trouwen op basis van Thaise huwelijkse voorwaarden?”

 1. jochen zegt op

  Beste Bart,

  Vergeet de Nedrlandse wertgeving en betaal geen onnodige kosten voor advocaten.
  In Thailand is het eenvoudig en je kunt bij de huwelijksacte je bezittingen laten registreren en na je huwelijk wordt ales gewoon gedeelt door 2
  Ik zal hier stoppen en indien je meer wilt weten kun je mij berijken via mijn e-mail.
  Ik was in Thailand 5 keer getrouwd en heb dus enige ervaringen.
  gr.Jochen e-mail jochenschmitz16@gmail.com


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website