Beste lezers,

Bezoekers van het national park Khao National Park van afgelopen weekend lopen de kans een pakket met achtergelaten afval thuis bezorgd te krijgen en daarna een boete voor het overtreden van de National Park Act.

Naam en adressen van de bezoekers zijn geregistreerd bij de parkadministratie zodat de vervuilers makkelijk te achterhalen zijn.
Die informatie is te lezen bij de app van het Nederlandse NOS nieuws en die hebben het weer van The Thaiger.

Wat vinden wij hiervan?

Op zich een leuke en ludieke reactie van de minister van Milieu, daar kan ik er smakelijk om lachen. Maar hoe onderscheid je de vervuilers van de “nette” bezoekers op basis van een registratielijst vraag ik mij af?

Je zal daar maar geweest zijn, je vuilnis netjes in je broekzak hebben meegenomen en krijg je een boete omdat anderen hun lege versnaperingszakjes in de natuur hebben weggegooid.

Groet,

Maryse

10 reacties op “Lezersvraag: “Thais national park stuurt toeristen eigen rotzooi na””

 1. Rianne zegt op

  Twee opmerkingen: op de eerste plaats vind ik dit is een prima initiatief. Zouden meer landen moeten doen. Of iedereen die het bedoelde Park bezocht een zak rommel met boete thuis gestuurd krijgt lijkt mij niet. Dat zal zijn als in alle rommel een adresband is gevonden, of als mensen zijn aangesproken door een parkwachter. Maar hoe de aktie is georganiseerd, is eigenlijk ook niet zo interessant. Wel het principe en de gedachte erachter: het wordt hoog tijd dat wij met z’n allen de natuur vrij van rotzooi houden. Zoals eerder gemeld gingen mijn man en vanuit Bangkok in pre-corona-tijden wel eens naar Seoul en Tokyo. Wat ons opviel was dat mensen na bij voorbeeld een picknick in een park een oud plastic zak bij zich hadden, alle gemaakte rommel er in deponeerden, en deze in hun lege picknickmand weer mee naar huis namen. ’t Is maar wat je gewend bent.
  Op de tweede plaats is het zo dat Thai mensen bekend staan om hun slordigheid met hun omgeving. Het is absoluut niet verkeerd dat zij eens stevig met hun neus op de feiten worden gedrukt, en leren meer verantwoordelijkheid voor milieu en leefomgeving. Er komen immers nog generaties na hen.

 2. Erik zegt op

  Ik mag aannemen dat men niet over een nacht ijs gaat en bewijs verzamelt. Dat doen de diensten in NL ook. Maar ja, je zal maar te weinig fooi hebben gegeven (naar hun idee) of een grote waffel en ze hebben een hekel aan je! Dan heb je een probleem……

  Maar is de kop van het artikel hier wel passend? Er zullen toch niet alleen maar toeristen in die parken komen? Ook Thai, neem ik aan? ‘Bezoekers’ is dan een beter woord, vind ik.

  • RonnyLatYa zegt op

   Een toerist hoeft toch niet uit het buitenland te komen. Binnenlands toerisme bestaat toch ook.

 3. Rob zegt op

  Zouden ze niet alleen in nationale parken moeten doen, maar overal in Thailand, want daar kunnen Thai echt nog wel een grote stap maken in het correct opruimen van hun afval.

 4. l.lagemaat zegt op

  Een paar jaar geleden zat ik eens in een park te genieten.
  Iets verder voor mij zaten 2 meisjes ( 16 – 20 jr.) te praten en te drinken.
  Even later vlogen een leeg colablikje en plastic flesje over hun schouders naar achteren.
  Ik heb deze opgeraapt en teruggegeven met de woorden: ” Ik zag dat jullie wat verloren en
  kom het even terugbrengen!”
  Prachtig die gezichten en reactie!
  Toen ze vertrokken bleef het park schoon achter!

 5. Kees janssen zegt op

  De grootste rotzooi wat overal neergegooid wordt is afkomstig van de thai.
  Vuilniszakken worden gewoon gedumpt aan de kant van de weg.
  Vermoedelijk zijn hier ook thaise toeristen bezig geweest. Er zijn nagenoeg geen buitenlandse toeristen.
  Afval is zowiezo een probleem waar de meeste thai zich niet druk om maakt.
  Kijk eens op een willekeurige markt na afloop wat er ligt.
  Maar anderzijds verbaas ik me er ook over wat er op de grond gegooid wordt in een vliegtuig.

  • Sjaak S zegt op

   Daarover heb ik me dertig jaar lang als steward verwonderd. Heb zelfs van een extreem geval foto’s gemaakt….

 6. rob h zegt op

  Wat ik van mijn ( Thaise) vrouw had begrepen hadden de betrokken mensen overnacht in het park en was het afval rond en in hun (gehuurde) tent gevonden. De reservering stond natuurlijk op naam. Vandaar dat men het afval op kon sturen.

 7. Jozef zegt op

  Hey rob h,
  Bedankt voor je reactie, nu kunnen we beter begrijpen hoe ze te werk gegaan zijn bijnhetbopruimen van het afval.
  Ik had ook,liever gehad datvhet woord “toeristen” vervangen was door “binnenlandse toeristen” aangezien ik me niet kan inbeelden dat er in dat park tientallen “buitenlandse toeristen” waren.
  Over het algemeen is geweten dat de Thai het niet zo nauw nemen met moeder natuur.
  Thailand staat in de top 5 van het meeste verbruik van plastien zakjes e.d.

  Groet,

 8. Caatje23 zegt op

  Niet alleen in Thailand is dat een probleem.
  Jaren terug was ik met mijn, toen nog kleine, kinderen in de Weerribben.
  Aan het eind van een heerlijke dag vol varen zwemmen en picknicken vroeg ik bij het inleveren van de boot waar ik mijn afval kon laten.
  De boswachter stond me met open mond aan te kijken en zei: Mevrouw wat geweldig iedere dag halen we 3-4 boten vol afval uit het water en van de akkers. Stukje opvoeding denk ik.
  Ik leerde het van mijn ouders en mijn kinderen leren het nu weer aan hun kinderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website