Lezersvraag: Testament Thailand/Nederland

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
16 april 2021

Beste lezers,

Ik heb in Nederland een eenvoudig testament op laten stellen, simpel gezegd: x% bezittingen/contant naar A, x% bezittingen/contant naar B, etc. Wat als ik kom te overlijden in Thailand, en hier ฿ahtjes op de bank heb staan, en eventueel andere bezittingen, zoals een condo?

Is het raadzaam om ook een testament in Thailand op te laten stellen met exact dezelfde strekking als in Nederland, om duwen en trekken met de bank en andere instanties te voorkomen?

Groet,

Klaas

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

17 reacties op “Lezersvraag: Testament Thailand/Nederland”

 1. Erik zegt op

  Klaas, waar woon je? Ik hanteer: maak je testament in het land waar je woont. Stel: Thailand.

  Dan maak je daar je testament en daarin bepaal je wat je wilt voor jouw Thaise bezittingen en sluit je bezit elders uit (want daarvoor is jouw NL testament). Dat Thaise testament deponeer je bij jouw familie in Thailand en bij de advocaat die het opstelt of je deponeert het in jouw Thaise gemeente in de kluis.

  In Thailand is een verklaring van erfrecht niet voldoende om banktegoeden en een onroerende zaak of een condo op naam van een erfgenaam te krijgen. Daar moet de rechter aan te pas komen en een Thais testament bespaart je een hoop vertaal- en legalisatiekosten.

  Raadpleeg een ter zake kundig advocaat en bespreek jouw wensen.

 2. BramSiam zegt op

  Gewoon een testament maken in Thailand voor je Thaise bezittingen. Kost een habbekrats en neemt veel kopzorgen weg. Bijv. bij Magna Carta in Pattaya of vergelijkbaar law office.

  • Gio zegt op

   Beste Bram, hoeveel bedoel je met een habbekrats? Hier in Phuket vraagt een advokaat 30.000 baht, lijkt me toch wel wat veel voor iets simpel als een gewoon testament, of niet?
   Vriendelijke groet, Gio

 3. Driekes zegt op

  Beste, ik heb een testament in Nederland maar woont al jaren in Thailand en hebt geen roerende goeden of geld in Nederland.
  Ik heb hier in Thailand ook geen bezittingen maar wat geld.
  Ik heb hier een hand geschreven testament opgemaakt waarin ik mijn Nederlandse testament ongeldig verklaart dat mijn geld dat op diverse banken staat naar mijn vriendin gaan.
  Dit testament is gemaakt en ondertekend met 2 personen, getuigen, bij ons in de straat, zij is lerares en haar man.
  Ik heb dit uitgezocht en ben tot deze conclusie gekomen dat dit rechtsgeldig is?
  We weten niet wanneer we onze laatste adem uitblazen maar voor die tijd kan je nog een hoop zelf regelen voor het te laat is.

  • Jan S zegt op

   Ik heb 2 testamenten 1 voor mijn bezit in Nederland waar ik officieel woon en 1 voor mijn bezit in Thailand.
   Volgens mij is het in Nederland niet mogelijk via een onderhandse akte geld toe te kennen. Dat moet gedaan worden via de notaris.

  • peter zegt op

   Beste Driekes,
   Elke wijziging, herroeping van testament moet namelijk via de notaris. Als u bedoelt het herroepen van uw huidige testament, zult u langs de notaris moeten.

  • Lung addie zegt op

   Beste Drieks,
   handgeschreven testament? In welke taal heb je dat gedaan? Indien in het Thais dan is de kans groot dat je zelf niet weet wat er precies in staat. Is het in het Engels of Nederlands dan zal het toch moeten vertaald en gelegaliseerd worden en niet door om het even wie.
   Je moet weten dat de uitvoering van een testament in Thailand steeds via de rechtbank gaat. Ik heb verleden jaar een testament laten opmaken in Thailand en hiervoor eerst twee advocaten geraadpleegd, waarvan 1 een goede Thaise kennis en een buitenlandse (Amerikaan). Beiden gaven me grosso modo dezelfde antwoorden op mijn vragen.
   De enige taal welke aanvaard wordt is het Thais, wat normaal is daar het voor een Thaise burgerlijke rechtbank moet komen. Een testament is maar rechtsgeldig indien het volledig voldoet aan de landelijke wetgeving of regelgeving hieromtrent. Dus de kans is heel groot dat, indien niet door een persoon welke hiervan kennis heeft, is opgesteld, dat er wel fouten zullen instaan. Om je een klein voorbeeld te geven: er moet een ‘uitvoerder’ (prosecuter) aangeduid worden en dat is best een advocaat. Die heb toch nodig om de inleiding voor de rechtbank te verwezenlijken. Indien je geen ‘uitvoerder’ aanduidde, dan is je testament reeds ongeldig. Die uitvoerder kan/mag eventueel wel uw vriendin zijn maar zij zal dan zelf een advocaat moeten aanstellen voor de afhandeling in de rechtbank. Het is dus niet allemaal zo eenvoudig als wat hier door sommigen beweerd wordt.

   De prijs: sterk afhankelijk van wat er moet beschreven worden. Indien het enkel om 1 bankboekje gaat dan is het testament een paar regels, hooguit een pagina, lang. Indien het over meerdere bezittingen gaat dan kan het verschillende pagina’s lang zijn en zal ook de prijs naargelang zijn. Je kan tenslotte geen appels met peren vergelijken.
   Een Thais testament kan trouwens ook enkel en alleen gaan over bezittingen in Thailand. Bezittingen buiten Thailand, in het Thais testament opnemen, heeft geen enkele zin daar die onder het erfrecht van het betreffende land vallen.

 4. Peter Bol zegt op

  Hallo Klaas

  Een korte uitleg over hoe ik het gedaan heb.
  Ik heb zowel in Nederland als in Thailand 2 jaar geleden een testament laten maken.
  Ik heb in beide landen bezittingen voornamelijk geld ( bijv 800.000 thb voor jaarverlenging
  en dergelijke, vorig een auto aangeschaft en gelijk op haar naam laten zetten vond ik toen handiger en nog steeds trouwens.
  Het komt er op neer dat mocht ik komen te overlijden al mijn tegoeden (in Thailand) voor mijn Thaise vriendin zijn.
  Ik ben niet getrouwd of iets dergelijks.
  Mijn tegoeden in Nederland zijn voor mijn 2 kinderen + kleinkinderen
  Mijn Thaise testament heb ik laten maken door Tina Banning in Pattaya, zij is een Hollandse advocaat met een eigen kantoor met notaris bevoegdheden.
  In beide testamenten heb ik laten vermelden dat ik dus 2 testamenten heb.

  Ik denk dat ik het op deze manier goed gedaan heb maar ik zal daar zelf nooit achter komen.
  Succes Peter Bol

  • Reint zegt op

   Wat is het contact adres of telefoon nummer van Tina Banning?
   Wat heeft u moeten betalen voor haar service?

   • Peter Bol zegt op

    Het adres is

    99/380 Moo 5
    Chokchai Village 7
    Soi Boonsamphan
    Nongprue-Banglamung
    Chonburi 20150-Thailand

    Tel nr +66 (0) 611308438
    +66 (0) 852850956

    Ik heb 2 jaar geleden THB 10.000 betaald maar dat was in Feb 2021 10.700 zie eerdere reactie

 5. janbeute zegt op

  U heeft zelf een handmatig testament geschreven met goedkeuring van twee willekeurige bekenden en waarbij u het Nederlandse testament zelfs buiten een notaris om ongeldig gemaakt hebt.
  IK hoop het u te hopen in het Engels is het you find out..

  Jan Beute.

  • john koh chang zegt op

   jan je schrijft : “waarbij u het Nederlandse testament zelfs buiten een notaris om ongeldig gemaakt hebt.”
   Een testament dat niet aan de thaise wetgeving voldoet kan niet effect hebben buiten de thaise invloedsfeer.
   Als een handgeschreven testament in thailand niet maar in nederland wel kan , dan is het in nedeland geldig.
   Een handgeschreven testament is in nederland toegestaan. Let wel moet handgeschreven zijn.Niet getypt!
   Maar er is nog een vereiste om het geldig te laten zijn in nederland.
   Het moet door een notaris in het testamentenregister worden ingeschreven.

 6. Henkwag zegt op

  Ook ik heb in februari jl. mijn testament laten maken bij het kantoor van
  Tina Banning, zowel in ’t engels als in thais. Kosten waren 10.700 bath.

 7. Lung addie zegt op

  Beste Klaas,
  betreffende een testament zijn hier, op dit blog in de loop van een 5 tal jaren, reeds een 20 tal postings verschenen. Geef in de zoekmogelijkheid, hier links boven, gewoon in ’testament’, lees dat allemaal eens en je zal al wijzer worden indien je de reacties met de nodige waakzaamheid leest. Indien je meerdere bezittingen hebt in Thailand kan ik je enkel aanraden: raadpleeg een advocaat en laat het door een advocaat opmaken.

 8. Roel zegt op

  Beste Klaas,

  Uit ervaring weet ik dat Nederlands testament niet rechtsgeldig is in Thailand. Wij (mijn vrouwtje)doen betrekkelijk veel opdat gebied.

  Beste is om testament te laten maken in Thailand, voor een doorsnee testament doet mijn vrouwtje dat voor 5000 baht, Thai/engels.

  Daarbij nog ergens aan te denken, weet niet of je bent uitgeschreven in NL en langer dan 5 jaar bent uitgeschreven. Als je namelijk kinderen in NL hebt en die wil jij schenken bv. Als je 5 jaar uit Nederland bent vervalt dat recht behoudens als testament in NL is opgemaakt naar Nederlands recht.
  Wij hebben net alles meegemaakt, dochter in NL, geen testament in NL maar kon niet beschikken over tegoeden in Nederland ivm dat vader al meer dan 5 jaar uitgeschreven was en daardoor haar recht verviel.
  Gelukkig hebben wij dat vanuit hier kunnen regelen, maar wel een boel vertaalwerk en stempels zowel van ministerie buitenlandse zaken alsmede Nederlandse ambassade en afstandsverklaring van executeur.

  Wij kunnen eventueel online een testament maken, Phuket/Pattaya is niet naast de deur, hoe wij dat doen vertel ik je wel in de mail. Mijn mail [email protected]

  Groet, Roel

  • Erik zegt op

   Roel, je noemt ook schenken. Ik neem aan dat je bedoelt: nalaten als erfdeel of als legaat, en dat je het Nederlands erfrecht voor ogen hebt.

   Fiscaal luiden de Nederlandse regels anders. Gaat het over schenken (bij leven) of nalaten door een Nederlander binnen 10 jaar na emigratie dat heft Nederland nog schenk- of erfbelasting. Die termijn is 1 jaar als de schenker/erflater geen Nederlander is.

   Gisteren schreef ik al: maak je testament in je woonland. Per land verschillen immers de regels.

   • janbeute zegt op

    Maak je testament in je woonland, maar als je niet in je woonland de bezittingen heb staan.
    Dan lijkt mij het verstandiger om dat te doen in het land waar de bezittingen staan.
    Heb ik ook gedaan, het meeste wat ik nog bezit is in Holland en ik heb toen bij een mij bekende notaris een testament opgemaakt die dus ook opgenomen is in het Nederlandse testament register.
    Waarbij mijn Thaise ega en / of haar kinderen als wij beiden tezamen zouden overlijden, denk aan een verkeersongeluk oid, het erfrecht hebben.

    Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website