Lezersvraag: Terugreis naar Nederland en verzekering

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
1 juli 2020

Beste lezers,

Ik woon in Chiang Mai, maar ben ingeschreven in NL. Ik betaal daar mijn ziektekostenverzekering, èn heb een aanvullende reisverzekering, FBTO Reis Perfect Polis.

Mijn vraag is nu, er word gesproken als je uitreist, en weer terug komt in Thailand, over een (verplichte?) verzekering van 100k US$, is mijn reisverzekering voldoende, of moet ik een 3de verzekering afsluiten, zo ja, waar?

Groet,

Klaas

22 reacties op “Lezersvraag: Terugreis naar Nederland en verzekering”

 1. Ik ga er van uit dat je medische kosten hebt meeverzekerd op je reisverzekering? De meeste reisverzekeraars bieden dekking tegen kostprijs, er is dus geen limiet voor geneeskundige kosten in het buitenland (even nakijken in je polisvoorwaarden). Wat je het beste kan doen is jouw reisverzekeraar vragen om een Engelstalige verzekeringsverklaring. Daar kunnen ze dan inzetten dat je voor >100k Euro verzekerd bent.

  • Ger-Korat zegt op

   In dit geval gaat het om een FBTO reisverzekering. De FBTO zelf schrijft dat de behandeling van corona in het basispakket van de ziektekostenverzekering zit, en dat is dan bij elke Nederlandse zorgverzekeraar. De reiskostenverzekering is er voor de extra medische kosten bovenop de basisverzekering. Dan is het de vraag wie dan de verklaring van verzekering zou moeten afgeven, ik zelf denk dan de zorgverzekeraar want valt onder de basis-zorgverzekering en misschien dan ook de reisverzekeraar (je zou dan 2 verklaringen moeten hebben). En ben benieuwd of je een verklaring van de zorgverzekeraar kunt krijgen in het Engels waarop bedragen van vergoeding staat want standaard ben je voor bedragen verzekerd volgens de Nederlandse vergoedingenstelsel en worden geen bedragen genoemd

   Let ook bij een reisverzekering hoe lang de looptijd is van de verzekering, bij FBTO kan je een looptijd nemen of hebben tot 365 dagen of 180 dagen of een kortere periode.

   https://www.fbto.nl/zorgverzekering/berichten/coronavirus-zorgverzekering
   https://www.poliswijzer.nl/nieuws/het-coronavirus-biedt-de-zorgverzekering-dekking

  • Dick41 zegt op

   Peter/ Klaas,

   dat klopt.
   Ik ben ook bij FBTO verzekerd voor ziekte-kosten in natura, d.w.z. de prijzen in Nederland, met lang verblijf clausule.
   De reisverzekering geeft aanvulling als de medische kosten meeverzekerd zijn. Is maar een paar Euri dus doen; lijkt dubbel op maar zo werkt het bij verzekeringen…
   Afhankelijk van de noodzaak dient vooraf toestemming gevraagd te worden, anders krijg je niet alles vergoed.Vorig jaar een Engelse verklaring gekregen dat alle medische kosten worden vergoed:
   Ik had dat gevraagd omdat vorig jaar al de dreiging aanwezig was dat je dat bij visa-verlenging nodig had. Niet dus.
   Ben tijdens de lock-down in Chiang Mai Bangkok Hospital met vrij ernstige klachten 2 x opgenomen(geen corona). Totaal meer dan THB 600.000 . Ik hoefde alleen maar te tekenen. Alles verder geregeld tussen FBTO en ziekenhuis administratie.
   Als ze nu toch gaan vragen om de verklaring is het geen probleem, even een berichtje naar FBTO/EuroCross.
   Check wel of dit geldt bij code oranje ( negatief reisadvies) anders ben je alsnog de klos.
   Zolang ik opgehokt was konden ze niet weigeren door force majeure. Ik ben benieuwd hoe het straks zal gaan. Ik moet i.v.m. de 4 maanden regel eigenlijk naar NL terug, maar weet niet of ik dan weer terug kan naar mijn Thai gezin (niet getrouwd). Ook heb ik (nog) geen huis op mijn naam staan; wel gekocht maar nog niet klaar dus geen registratie.door Covid.
   Groet,

   Dick

 2. Bert zegt op

  Denk ook dat je rekening moet houden met het feit dat je niet een vol jaar buiten NL mag wonen als je daar staat ingeschreven. Anders vervalt de zorgverzekering is mij verteld.
  Denk dat je van te voren een periode moet aangeven dat je in het buitenland verblijft en voor die periode zullen ze misschien een verklaring kunnen geven.

  • Jan S zegt op

   Mijn zorgverzekering DSW maakt een uitzondering in verband met Corona.

   • Een reisverzekering met medische dekking afsluiten.

  • Ton zegt op

   Er spelen enkele zaken:

   a: 8 maanden regeling:
   na 8 maanden buitenlands verblijf dient men zich uit te schrijven in de gemeentelijke BRP;
   men kan daarna ook reactie verwachten van Belastingdienst en Ziektekostenverzekeraar;
   (men dient ziektekosten dan elders te verzekeren: buitenlandse verzekeraar of expatverzekering).
   In deze (overmacht) situatie kan men dispensatie voor langer verblijf buitenland aanvragen bij de gemeente; het is uiteindelijk aan hen om, in goed overleg, te bepalen, hoe lang u uw terugkomst naar NL kunt uitstellen.

   b: basisverzekering:
   deze geldt voor max. 1 jaar buitenlands verblijf;
   om verzekerd te blijven, dient men direct daarna men bij de ziektekostenverzekeraar een WLZ verklaring te kunnen overleggen; een WLZ-onderzoek dient men aan te vragen bij de SVB

   c: een reisverzekering kan verschillende looptijden hebben;
   bijvoorbeeld een half jaar of 1 jaar doorlopend;
   reisverzekeraars claimen, naar mijn informatie, ziektekosten terug bij de ziektekostenverzekeraar;
   indien men echter langer dan de toegestane termijn in het buitenland verblijft, is het mogelijk dat de reisverzekeraar de ziektekosten niet meer kan claimen bij de ziektekostenverzekeraar.
   Of men dan nog uitbetaalt?

 3. Sjoerd zegt op

  Terug naar NL zal wel lukken.. maar naderhand terug naar Thailand????
  Heeeeel moeilijk: https://www.facebook.com/groups/551797439092744

 4. Roel zegt op

  Bij sommige zorgverzekeraars mag je maar 6 maanden aaneengesloten uit het land zijn.
  De wet zegt als je langer als 8 maanden niet woonachtig bent in Nederland je dan automatische uitgeschreven kan worden met alle gevolgen van dien.
  (ze moeten dat

  Wij hebben het net meegemaakt met een Nederlander die is overleden, was 184 dagen in Thailand, had al ticket voor terug naar Nederland maar kwam voordien dus in ziekenhuis, zorgverzekering zei doodleuk, je mag maar 180 uit Nederland zijn en betaalde dus niet, ondanks terugreis ticket en maar 4 dagen overschrijding.

  Dus wees op je hoede.

  • Sjoerd zegt op

   8 maanden = zo’n 240 dagen en niet 184. Je bedoelt dat hij 4 dagen boven de 240 dagen zat

  • Prawo zegt op

   Wordt hier (net als in sommige andere reacties) de Nederlandse zorgverzekering niet verwart met een reisverzekering (met medische dekking) al dan niet met werelddekking.?
   Voor deze laatste is het verstandig de polisvoorwaarden goed door te lezen, liefst vóór het afsluiten. Voor langere reizen is vaak een expatverzekering een geschikte oplossing. O.a. hier is het een en ander uitgelegd: https://www.expatverzekering.nl/ziektekosten

   De Nederlandse zorgverzekering is in principe verplicht voor iedereen die in Nederland woont. Dan betaal je premie en krijg je soms zorgtoeslag. Maar die verzekering dekt nooit kosten buiten de Europese Unie.

   Of je in Nederland woont is een feitelijke vraag, al zal doorgaans de inschrijving bij de gemeente leidend zijn. Wanneer iemand zich moet laten uitschrijven staat hier beschreven: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/uitschrijven-basisregistratie-personen
   Als resultaat van een adresonderzoek kan iemand ook ambtshalve worden uitgeschreven: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/adresfraude

   Zo’n uitschrijving heeft dan alleen gevolgen voor de Nederlandse zorgverzekering (en de verplichting premie te betalen).
   Of deze uitschrijving ook gevolgen heeft voor de (meestal particuliere) reisverzekering kun je vinden in de polisvoorwaarden. Dat kan per verzekeraar verschillen.

   • Cornelis zegt op

    ‘Maar die verzekering dekt nooit kosten buiten de Europese Unie’, schrijf je, maar dat ‘nooit’ klopt volgens mij niet. Mijn zorgverzekering dekt noodzakelijke medische kosten tot maximaal de vergoeding die in NL betaald zou worden. Mijn reisverzekering zorgt voor dekking van een eventueel verschil, mocht de prijs elders hoger uitvallen dan in de EU.

    • Prawo zegt op

     Als u even zoekt via Google dan weet u direct dat dit al sinds 1 januari 2017 niet meer klopt.

     • TheoB zegt op

      Beste Prawo,

      Dat zal misschien gelden voor mensen die uit de BRP uitgeschreven zijn, maar voor mensen die korter dan 8 maanden (244 dagen) buiten de EU verblijven en dus ingeschreven mogen blijven geldt volgens mij wat Cornelis (1 juli 2020 om 17:49) schrijft. Anders zou ik de laatste 8½ jaar niet verzekerd zijn geweest tijdens mijn reizen.
      Ik herinner mij dat er een paar jaar geleden in het parlement over de zorgkostendekking buiten de EU voor BRP-ingeschrevenen is gedebatteerd en gestemd. Gelukkig kreeg het voorstel om de dekking buiten de EU af te schaffen toen geen meerderheid in het parlement.

     • Ger-Korat zegt op

      Even Google geraadpleegd:
      De Rijksoverheid, ja diegene van de regeltjes en wetten, publiceert het volgende:
      Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.

      https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/hoe-ben-ik-voor-zorg-verzekerd-als-ik-op-vakantie-ben-in-het-buitenland#:~:text=Als%20u%20op%20vakantie%20gaat,aanvullende%20verzekering%20of%20reisverzekering%20nodig.

      Mocht je andere informatie hebben dan degene die voor de zorgverzekering verantwoordelijk is kom ons dan vertellen waar jij op Google dit hebt gelezen..

      kijk ook eens in de volgende link
      https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/buitenland

      of in de link van de zorgwijzer
      https://www.zorgwijzer.nl/faq/zorgverzekering-buitenland

     • Cornelis zegt op

      Nee Prawo, jouw stelling klopt niet. Even gezocht op Google voor je (wat mij betreft onnodig omdat mijn polisvoorwaarden duidelijk zijn op dit punt)

      ‘Hoe ben ik voor zorg verzekerd als ik op vakantie ben in het buitenland?
      Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.’
      https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/hoe-ben-ik-voor-zorg-verzekerd-als-ik-op-vakantie-ben-in-het-buitenland

      Er is inderdaad een voorstel geweest om dit m.i.v. van 2017 te laten vervallen, maar dat is dus niet doorgegaan:
      ‘De wereldreizigers onder ons kunnen opgelucht ademhalen. De zorgkosten buiten Europa blijven namelijk vergoed binnen het basispakket van 2017. De minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, was van plan om dit in 2017 af te schaffen, maar heeft hier toch vanaf gezien.‘
      https://www.consumind.nl/nieuws/zorgkosten-buiten-europa-blijven-vergoed

      • Prawo zegt op

       Jullie hebben gelijk. Die voor 2017 geplande wijziging is niet doorgegaan.
       De Nederlandse basisverzekering dekt inderdaad nog steeds bepaalde medische kosten wereldwijd.

       Maar reken je niet rijk: het moet gaan om spoedeisende hulp tijdens een kort verblijf (niet langer dan een jaar) die niet uitgesteld kan worden tot terugkeer in Nederland. Als iemand een vooraf geplande behandeling in het buitenland wil ondergaan, gelden er andere regels.

       Informeer vooral bij de eigen zorgverzekeraar. Dit is wat DSW zegt over zorg in het buitenland: https://www.dsw.nl/Consumenten/vergoeding/buitenland
       Dat zal voor andere zorgverzekeraars niet veel afwijken denk ik.

   • Ger-Korat zegt op

    De Nederlandse zorgverzekering dekt kosten wereldwijd en dan wel de kosten die gangbaar zijn in Nederland. Het meerdere zou je dan aanvullend kunnen verzekeren met behulp van een reisverzekering met medische dekking. Deze laatste vergoeden ook het eigen risico wat je verbruikt vanwege de gemaakte kosten in het buitenland.

    • Prawo zegt op

     Dit is al drie en een half jaar niet meer zo en bespaart 60 miljoen Euro op jaarbasis.

     • Cornelis zegt op

      Onjuist, Prawo, zie mijn reactie hierboven.

      • Prawo zegt op

       Klopt. Mijn excuses. Zie mijn aanvullende reactie hierboven.

 5. reiziger zegt op

  Ik ben ook bij de FBTO verzekerd. Heb de eis, van Thailand, dat je een bewijs moet overleggen bij binnenkomst in Thailand aan FBTO voorgelegd. Dus dat je minimaal voor 100.000 dollar en tegen alle kosten van een eventuele besmetting van COVID 19 bent verzekerd. Ik kreeg dit bewijs in de vorm van een brief in het Engels waarin dit allemaal werd gegarandeerd. Dit valt onder de je ziektekostenverzekering dus niet onder je reisverzekering. Dit bewijs is ongeveer twee weken voordat je met vakantie gaat aan te vragen bij de FBTO.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website