Lezersvraag: Tax verplichtingen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , , ,
16 november 2020

Beste lezers,

Ik verblijf eerder onverwachts voor een langere periode (meer dan een jaar) in Hua Hin. Ik ben Belg en 75 jaar jong. Ik ben aangekomen op 30 december 2019 voor een 3 maanden overwintering met een Non-O visum, maar gelukkig tijdig kunnen omzetten naar een “jaarvisum Retirement” tot 27 maart 2121, nadat de Covid-miserie in maart losbarstte, en mijn familie mij aanraadde om voorlopig niet terug naar België te komen. De rest is geschiedenis.

Ik zal dus minstens 15 maanden in Hua Hin blijven in een gehuurde condo, en mijn vraag is: ben ik nu enigszins belastingplichtig in Thailand voor een of andere Tax? Mijn TM30 is in orde en ik wil geen problemen met de Thaise administratie.

Voor de Belgische lezers: ik weet wel dat ik nu technisch-administratief kan uitgeschreven worden uit mijn woonplaats omdat ik meer dan 6 maanden in het buitenland ben.

Groet,

Marc

6 reacties op “Lezersvraag: Tax verplichtingen in Thailand?”

 1. Erik zegt op

  Marc, of je nu uitgeschreven moet worden uit BE is maar de vraag gezien de corona-ellende; mogelijk is er een tijdelijke maatregel van kracht want dit is overmacht. Andere Belgen die hier schrijven weten dat vast wel.

  Je bent in TH belastingplichtig als je er in een kalenderjaar meer dan 180 dagen woont of verblijf houdt. Dat aantal dagen haal je in 2020, mogelijk niet in 2021. Je bent dan belastingplichtig over 2020 voor jouw Thais inkomen, en voor het (deel van het) Belgisch en internationaal inkomen dat je in 2020 naar TH boekt.

  Maar….tussen BE en TH bestaat een belastingverdrag en dat gaat vóór de nationale wetten dus raadpleeg eerst dat verdrag of jouw BE en internationaal inkomen wel in TH belast is en of je wel voldoet aan de woonplaatsvereisten in dat verdrag. Mogelijk heb je een dubbele woonplaats en het verdrag heeft daar regels voor.

  Er schrijven veel Belgen en mensen met Belgisch inkomen in dit blog dus je kunt hier vast wel hulp krijgen op jouw vraag. Een Belgische fiscalist kan je ook prima verder helpen. Ik heb inkomen uit NL en voor mij gelden andere regels. Succes!

 2. Lammert de Haan zegt op

  Dag Marc,

  Zoals Erik ook al schrijft verblijf jij door overmacht langer in Thailand dan was gepland. Dit maakt je niet direct ook fiscaal inwoner van Thailand.

  Mocht de Thaise fiscus daar anders over denken, dan is er nog niets aan de hand. Als niet- inwoner blijf je in België belastingplichtig over je vanuit België afkomstige pensioen.

  Dit is wat het door België met Thailand afgesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting daarover vermeldt:

  “Artikel 17 Pensioenen

  1. Onder voorbehoud van de bepalingen van artikel 18 zijn pensioenen of andere beloningen ter zake van een vroegere dienstbetrekking afkomstig uit een overeenkomstsluitende Staat en betaald aan een inwoner van de andere overeenkomstsluitende Staat, in de eerstbedoelde Staat belastbaar.

  2. Pensioenen of andere beloningen ter zake van een vroegere dienstbetrekking worden geacht uit een overeenkomstsluitende Staat afkomstig te zijn indien de schuldenaar die Staat zelf is, een staatkundig onderdeel, een plaatselijke gemeenschap of een inwoner van die Staat. Indien evenwel de schuldenaar van deze inkomsten, ongeacht of hij inwoner van een overeenkomstsluitende Staat is of niet, in een overeenkomstsluitende Staat een vaste inrichting heeft die de last van deze inkomsten draagt, worden de inkomsten geacht afkomstig te zijn uit de overeenkomstsluitende Staat waar de vaste inrichting is gevestigd.”

  Artikel 18 van het Verdrag bevat een soortgelijke bepaling maar dan t.a.v. overheidsfuncties.

  Met artikel 17 wijkt het door België met Thailand gesloten Verdrag sterk af van het OESO-modelverdrag waarin is opgenomen dat particuliere pensioenen in het woonland zijn belast.

  CONCLUSIE: jouw uit België afkomstige pensioen is niet in Thailand maar in België belast. Dat is ongeacht de duur (al dan niet als gevolg van overmacht) van jouw verblijf in Thailand.

 3. Erik2 zegt op

  Ik ben geen specialist en begrijp de reacties van Erik en Lammert betreffende overmacht dus niet. Marc kan gewoon terug naar België, dus hoezo overmacht?

  • Erik zegt op

   Erik2, weet jij zeker dat Marc binnen zes maanden terug kon? Overigens, indien wel, kon Marc toch overmacht (angst, onzekerheid tijdens de reis iets op te lopen) voelen en daarom in TH blijven.

   Maar dan nog hoeft zijn verblijf in TH niet te betekenen dat zijn fiscale woonplaats ineens in TH ligt. Lammert heeft bovendien uitgelegd dat het verdrag TH-BE anders in elkaar steekt dan het verdrag TH-NL.

   Marc stelde een vraag over zijn fiscale verplichtingen in TH en ik denk dat hij nu gerustgesteld is. En dat was de bedoeling.

 4. Lung addie zegt op

  Zoals steeds is de uitleg van Mr Lammert de Haan heel correct.

  @Erik2: jij begrijpt de aanhaling van ‘overmacht’ niet ? Goed lezen en dan zal je zien dat de uitleg niet steunt op ‘overmacht’ maar op de bestaande wetgeving. Het is daarom dat Mr Lammert duidelijk schrijft:” AL DAN NIET als gevolg van overmacht”. Heel duidelijk.

  @Marc: jij hoeft doodgewoon NIETS te doen betreffende de Thaise taxen. Jouw fiscaal land is en blijft Belgie.
  Het enige waar je eventueel problemen mee kan krijgen is met het feit dat je langer dan 1jaar buiten Belgie zal verblijven. Indien de pensioendienst hier, om de een of andere reden, achterkomt zal je een levensbewijs moeten voorleggen en, aangezien ze niet weten waar je woont, daar je dit niet geregistreerd hebt, kunnen en zullen ze je pensioenbetaling stopzetten tot zolang je geen levensbewijs voorgelegd hebt.

  • winlouis zegt op

   Beste Lung addie, zeer juist weergegeven in verband met zijn pensioen.
   Indien Marc toch mocht uitgeschreven worden, zal de pensioendienst inderdaad stoppen met het uitbetalen van zijn pensioen, omdat hij geen vast adres meer zal hebben in Belgie.
   Hij zal dan de pensioendienst moeten op de hoogte brengen op welk adres hij verblijft in Thailand.
   Dat kan hij via het internet “MyPension.be”
   Hij heeft dan wel een kaartlezer nodig voor zijn ID kaart in te lezen of met een smartphone met de App “ItsMe” kan het ook.
   Van de Bevolkingsdienst van de gemeente in Belgie moet hij geen contact of verwittiging verwachten, ik heb het meegemaakt.!
   Ik was zonder mij te verwittigen uitgeschreven en op een bepaald moment werd mijn pensioen niet meer uitbetaald.
   Ik heb toen contact op genomen met de Pensioendienst en door hen ben ik pas te weten gekomen dat ik uitgeschreven was.!
   Het levensbewijs zal hij opgestuurd krijgen op het adres dat hij doorgeeft aan de Pensioendienst, waar hij nu verblijft in Thailand.
   Dat formulier kan je laten invullen bij het gemeentebestuur waar hij in Thailand verblijft.
   Je mag het doormailen naar de Pensioendienst, het originele kan je ook nasturen met de post.
   Vanaf het moment dat ik mijn adres doorgegeven had, waar ik in Thailand verbleef heeft de pensioendienst mijn pensioen opnieuw verder uitbetaald zonder wachttijd, het levensbewijs heb ik pas later gekregen.
   Marc hoeft zich geen zorgen te maken in verband met de uitbetaling van zijn pensioen, indien hij toch moest uitgeschreven worden.
   Tot wederhoren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website