Beste lezers,

Vraagje voor stroomgenerator experts. Bij ons valt met name in de regentijd nog al eens de stroom uit. Soms weleens 4 tot 8 uur. Nu overwegen we een stroomgenerator op diesel aan te schaffen. Een van 6500 Kw.

Die willen we plaatsen in een schuurtje waar ook de elektriciteit op ons perceel binnenkomt. Dit is op ongeveer zo’n 15 meter van ons huis. Ideaal ook voor het geluid. Om de generator aan te zetten en dan eerst door stortregen te gaan, zie ik niet zitten. We willen dat de generator automatisch aangaat bij stroomuitval en ook weer uitgaat als de elektriciteit weer beschikbaar is.

Is er iemand die mij kan uitleggen hoe ik dit werkend krijg? Ik las op internet dat dit mogelijk is, maar vond nergens een beschrijving.

Groet,

Henk

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.50/5. From 2 votes.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Stroomgenerator die automatisch aangaat bij stroomuitval”

 1. Eddy zegt op

  Beste Henk,

  Google is je beste zoekvriend. Je hebt een ATS (automatic transfer switch) nodig. Kijk eens of je wat hebt aan deze uitlegvideo https://www.youtube.com/watch?v=jwBI-rd3-I4.

  • Arjen zegt op

   Een ATS is niet genoeg. De generator moet starten en stoppen.

   Op Thaivisa is ene Crossy actief, en die heeft een complete bouwbeschrijving gemaakt. Met ATS.

   Het is overigens technisch veel eenvoudiger om met accu’s en een inverter een UPS te bouwen.

   De schakeltijden zijn dan ook vele malen korter.

   Arjen

 2. rori zegt op

  1e vraag? Wat moet je met 6500 kWatt.Ik denk dat je 6500 Watt

  Kijk hier ook eens. Maak eens een staatje.
  Koelkast? TV, PC, Verlichting? Boiler? Aircon?
  Meet eens hoeveel stroom je maximaal afneemt?
  Heb je 230 of 400 Volt nodig?

  Vraag 1: Hoeveel ECHTE gebruikers heb je.
  Heb je een piek of power of invertor generator nodig? Dat is al vraag 2

  https://www.ts24.nl/product_info.php/info/122235/Howto-Welke-generator-moet-je-kiezen-In-6-stappen-de-beste-generator/

  https://www.aggregaat.info/kies-de-juiste-aggregaat-in-3-stappen/

  Kijk hier eens.
  https://www.youtube.com/watch?v=PnlVNb2I524

  • Arjen zegt op

   Je twijfels zijn volledig terecht.

   Ik nam zonder meer aan dat er 6.5Kw bedoelt is, maar dat is inderdaad niet gevraagd. Ik heb nog nooit van een inverter generator gehoord, en dat lijkt me ook vrijwel onmogelijk. Dat wil dan zeggen dat als de generator spanning levert en er een grote verbruiker inschakelt dat de frequentie naar beneden gaat? Of doet dat ding dat alleen bij inschakelen?

   Mijn inschatting is dat er 6.5Kw nominaal bedacht is. Dat is 65Kw piek. Dat is een gigantisch vermogen. Het piek vermogen kan enorm teruggebracht worden door pompen en koelkasten op een tijd relais te zetten. Na terugkomst van de spanning gaan de wat grotere verbruikers aan met een kleine tijdsvertraging.

   Arjen.

  • Henk zegt op

   Twee airco’s in ons huis, en twee airco’s in ons guesthouse. Allen 9000 BTU. 5 koelkasten, 4 TV’s, Alleen 220, internet, veel lampen, buitenverlichting alleen al 30 lampen. Wat generator betreft ben ik een leek.Een goede vriend van mij heeft er een 65kw en is er zeer tevreden over. Waar hij woont wil de stroom nog weleens uitvallen. Bedankt voor je reactie.

 3. Michel zegt op

  Beste Henk ik kan je er wel mee helpen geen probleem voor mij.
  wel is mijn vraag waar woon je ergens.
  anders kan kan ik het wel voorleggen wat je moet bestelen.

  • Mo zegt op

   Michel, kun je mij mailen met wat info. Huahinsare@gmail.com

  • Henk zegt op

   Ik woon in Bueng Khon Long. Mijn e-mail adres is hpjbakker@live.nl Groetjes!

 4. ser kokke zegt op

  Als we thuis zijn valt de airco uit, dan wachten een uurtje.
  Als we niet thuis zijn, krijgen de vriezers en koelkasten geen stroom, pas na 8 uur kan dit schade veroorzaken.
  Onze huishoudelijke hulp meldt dit dan zo snel mogelijk.
  Onze electricien komt dan en start de gernerator. We hebben brandstof voor 3 dagen en als we ver weg zijn zorgt hij voor de rest.
  De eerste keer van langdurige ( 8 uur nu bijna 10 jaar geleden) stroom uitval was de reden om een generator aan te schaffen.
  En was toen wel echt nodig ook in de volgende jaren
  De laatste jaren valt de stroom nog wel uit, maar dan niet langer dan een kwartiertje.
  Goed dat we een generator hebben, maar ik denk niet meer echt nodig, tot dat….

  • Arjen zegt op

   Een koelkast kan wel lang zonder spanning, en dus stroom. Een vriezer bij een buitentemperatuur van 30 graden heeft niet veel meer dan twee uur nodig om 0 graden te bereiken.

   Maar goed, zelfs als dat 4 uur zou zijn. Acht uur zonder spanning op je vriezer zou ik de inhoud niet meer vertrouwen. Dat lukt alleen maar met een aantal zeer bijzondere maatregelen.

   Ook bij ons hebben we een enorme verbetering in black-outs meegemaakt. Echter het aantal brown-outs zijn enorm toegenomen, en juist die veroorzaken schade aan je apparatuur. Brown outs zijn er vooral in de periode na een black-out. En dan zijn ze funest voor je apparatuur. Een koelkast of vriezer die moet draaien omdat hij te warm is, en dan een paar uur op 180V moet draaien is vrij zwaar beschadigd.

   Ook hier helpt een een tijdsvertraging, of een “fase protector” Dit ding zorgt ervoor dat verbruikers uitgaan bij een onder- en overspanning. (beschermt niet tegen surges!!)

   Arjen.

   • Dimitri zegt op

    Misschien moet je dan maar eens de juiste informatie opzoeken op internet.

    Veel moderne diepvriezers, indien die goed gevuld zijn, kunnen zonder probleem voedsel bewaren tot een periode van 24 uur. Er zijn er die nog beter presteren.

    • Bart zegt op

     Ik had ook al mijn bedenkingen bij bovenstaande bewering.

     Een maandje geleden heb ik dit (ongewild) zelfs eens in de praktijk moeten ondervinden.
     Er waren grote elektriciteitswerken gepland die de ganse dag zouden duren. We waren daarvan op de hoogte gebracht. ‘s Morgen om 8u15 werd de stroom afgesloten. We zijn die dag weg geweest (een huis zonder airco’s of ventilator is niet zo aangenaam) en waren pas terug thuis rond 18 uur. Mijn schoonvader wist ons te vertellen dat alles terug in orde was om 17 uur.

     Een dag geen elektriciteit en gelukkig geen problemen met de inhoud van de diepvriezer en koelkast. Dit even ter info.

     Ik heb ondertussen al geleerd dat je bepaalde reacties op dit blog soms wel eens met een korreltje zout moet nemen.

     • Arjen zegt op

      Ook na twee dagen zonder spanning is alles in mijn vriezer nog steeds bevroren. Een grote homp vlees die in de koelkast ontdooit is vaak na twee dagen nog steeds hard. Maar ik weet niet wat de kwaliteit van het voedsel is. De temperatuur is heel snel rond de nul graden. Voedsel is ook bij 0 graden nog steeds hard.

      Misschien hebben we wel pech. We hebben een nieuwe vriezer als spare, om een storing in een andere vriezer te kunnen opvangen. Toen een andere vriezer kapot ging (hij vroor nog steeds, maar bleef ergens bij -4 hangen,.) Vroeg de leverancier meteen of water nog hard werd (Naam Keng) Ja, water werd ijs, antwoord was dat alles dan goed is….

      Maar water is al bevroren bij -1. En voedsel blijft bij die temperatuur maar een paar dagen goed.

      Arjen.

    • Arjen zegt op

     Ik heb een moderne vriezer, vrij goed gevuld. Er ligt altijd een temperatuur logger in. Ieder tien seconden wordt de actuele temperatuur opgeslagen. Tijdens normaal bedrijf pendelt de temperatuur tussen de -31 en -28. Een stand warmer is tussen de -12 en -16. Als de spanning er af gaat is binnen drie uur de temperatuur -12. Langer heb ik niet (willen) testen. Ik heb mooie grafieken van de temperatuur veranderingen, maar ik kan ze hier niet uploaden.

     Ik heb sindsdien bedacht dat de termen “blijft 24 uur koud” bevroren als reclame. Ik heb geen idee wat er met voedsel gebeurt als het opwarmt tot -12, en dan weer afkoelt tot -28. maar ik eet mijn vriezer leeg na zo een “event”

     Ik probeer gewoon goede informatie te geven. Jammer dat dat zo agressief beantwoord wordt.

     Arjen.

   • Erik zegt op

    Arjen, dat jij het niet meer vertrouwt na een paar uur is iets voor jouw gemoedsrust maar laat ik mijn ervaringen met je delen. Ik heb in Thailand een levensgrote koel/vriescombinatie met twee deuren en een echte vrieskist en als je die zoveel mogelijk dichtlaat kan die zeker 24 uur diepgevroren blijven. Reken maar dat ik dit goed heb getest!

    De vrieskist is nooit helemaal vol maar de open ruimte is gevuld met pakken met 12 rollen wc-papier die de koude lucht er niet uit laten vliegen bij open deksel.

    Stroomuitval van 12 uur en meer tot een volle dag toe kan in Thailand voorkomen en daarop moet je voorbereid zijn met goed koel- en vriesspul.

    Wat het te lage voltage betreft, ja, komt helaas ook voor. Dat kun je meten en dan trek je best de stekkers er uit tot de spanning weer normaal is.

    • Jos zegt op

     Haha Erik, wel opletten als je achteraf met die rollen WC papier je kont wil afvegen hoor. Als die niet goed ontdooid zijn zou je wel eens brandwonden kunnen oplopen.

     We kunnen wel eens lachen maar de huidige vrieskisten kunnen inderdaad toch zeker 24 uur lang je voedsel veilig bewaren. Een gulden regel is dat je die best niet opent als er geen stroom is.

     Hier kan ik je verzekeren dat we toch wel gemiddeld elke maand eens een onderbreking hebben van enkele uurtjes (zeker tijdens onweer periodes) en nog nooit problemen gehad met de vriezer of koelkast.

     • Erik zegt op

      Jos! Die brandwonden spuit ik uit met de beroemde Thaise billenspuit!

      Wees gerust, ik gebruik in Thailand alleen de spuit. WC-papier zit in de plastic houder op tafel als goedkope tissue…..

 5. dirk zegt op

  Ik hoop niet dat het een gesloten schuurtje is.
  Dat ding wordt bloedheet wegens geen verse lucht aanvoer en stikt in eigen gassen.

  Open schuurtje of alleen afdakje voldoende, en anders verse luchtpijp naar de lucht-aanzuig en ventilator in de muur die het schuurtje leegtrekt.

 6. Kris.+V zegt op

  Waarom koop je niet een UPS 220 volt voor alleen je tv computer en eventueel een schemlamp
  Voordeel altijd 220 volt constant spanning 1200VA is al gouw genoeg voor 6uur
  Het spanningsnet in Thailand (platenland) is nooit constant 220 volt zit vaak onder de 200volt door groote afname zelfs 180volt is geen uitzondering

 7. Sander zegt op

  Wil je alles automatisch doen dan heb je een ATS nodig met een generator die daarvoor geschikt is. Je moet namelijk via de ATS de grid loskoppelen voordat de generator zijn werk gaat doen. Op You tube zijn verscheidenen filmpjes te vinden die alles uitleggen. Even googlen onder “”generator ats system””. Let ook op dat je de accu van de generator regelmatig bijlaad, zodat je zeker weet dat er vermogen is om te starten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website