Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw en ik zijn uit elkaar, ik wil scheiden maar we zijn in Thailand getrouwd. Kan ik in Belgie een scheiding aanvragen of moet ik daarvoor naar Thailand? Of kan dit via de ambassade?

We wonen hier in België. Ons huwelijk is hier  ingeschreven.

Groet,

Wil

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Scheiden van mijn Thaise vrouw, in België of Thailand?”

 1. Ronny zegt op

  Hallo Wil. Ik ben ook ooit getrouwd geweest met een Thaise. Wij zijn toen officieel getrouwd in Bangkok. Nadien vertrokken naar Belgie en daar het huwelijk laten inschrijven. De echtscheiding in Belgie ging via een notaris vanwege wij een zoon hebben. En zo via de rechtbank. In Thailand hebben wij dan ook de echtscheiding moeten doen.

 2. John zegt op

  Ik weet het niet zeker, maar je bent in Thailand getrouwd en hebt het daarna laten legaliseren Belgie.

  Dan vermoed ik dat je dezelfde weg weer moet afleggen… dwz eerst naar Thailand om te scheiden en dat dan weer laten legaliseren of inschrijven in Belgie.

  je kan denk ik niet eens scheiden in Belgie… Misschien kan de Thaise ambassade iets voor je doen…

  • Ronny zegt op

   As men gehuwd is in Thailand, en ook geregistreerd in Belgie, dan moet men ook de echtscheiding doen in Belgie en nadien in Thailand. Heeft men kinderen dan gaat het via notaris en de rechtbank. Heeft men geen kinderen, dan gewoon de echtscheiding via een rechtbank in Belgie en scheiden met wederzijdse toestemming. Nadien in Thailand. Dit was de weg die wij moesten afleggen met een zoon in Belgie geboren. Alsook de vele anderen die ik ken uit de vriendenkring die getrouwd waren met een Thaise in Thailand en geregistreerd in Belgie moesten dezelfde weg afleggen. Indien men de echtscheiding enkel in Thailand doet, dan blijft men gehuwd voor de Belgische wet.

 3. egbert zegt op

  denk in Belgie.

 4. Dirk Couzy zegt op

  Kan Je Gewoon op Het Stadhuis Doen Waar Je Bent Getrouwd ( Provincie) binnen 15 Minuten Klaar en UiT!!!

  • Ronny zegt op

   Dat is misschien goed als ge enkel in Thailand gehuwd bent. Maar zodra ge in Belgie ook uw huwelijk hebt laten registreren, dan wordt het een heel ander verhaal.

 5. Sake zegt op

  Hallo Will,
  Getrouwd in Thailand = scheiden in Thailand. Als je het eens bent met z’n tweetjes dan is het zo gepiept. Naar het gemeentehuis, formuliertje invullen beide ondertekenen. Klaar! Ik meen 160 bath wel 2 getuigen nodig kunnen ook ambtenaren zijn die daar zitten. Je bent beiden gebonden aan hetgeen jullie op het formulier invullen over bijvoorbeeld verdeling. Niks invullen mag ook.
  Heb je geen overeenstemming met ega dan kan je naar het familierecht. Dat gaat niet zonder advocaat!
  Na scheiding krijg je een dokument waarmee je in thuisland kan uitschrijven.
  Succes
  Sake.

  • Ronny zegt op

   Het dokumentje wat ge krijgt in Thailand dat ge gescheiden bent in Thailand is “niet” geldig in Belgie indien huwelijk is geregistreerd in Belgie voordien. In Belgie moet ge ook officieel de echtscheiding doen.

 6. Van lancker staf zegt op

  Beste wil
  Kan je makkelijk in België doen. Wel zien dat je de huwelijks documenten hebt. Gewoon naar een notaris gaan om scheiding met wederzijdse toestemming. Is het makkelijkste.

 7. joskeshake zegt op

  Ik ben ook ooit in Thailand getrouwd voor de belgische wetgeving en wij hebben ook 7 jaar in belgie gewoond alswaar men de echtscheiding ook heeft uitgesproken,was geen probleem in 2009.

 8. Marcel zegt op

  scheiden in Thailand duurt een half uur als beiden het eens zijn,je kunt scheiden in je eigen land,maar met de nodige moeilijkheden.

  • Ronny zegt op

   In Thailand duurt het niet lang. Maar als het huwelijk ook geregisteerd is in Belgie, en men doet de echtscheiding in Belgie niet, dan komen er wel een hoop problemen nadien. Het stukje bewijs dat ge gescheiden bent in Thailand, is helemaal niet geldig in Belgie.

   • Yan zegt op

    Indien men de echtscheiding in Thailand aangaat, dan dient men de documenten van deze echtscheiding te laten vertalen door een door de Belgische Ambassade erkend vertaalbureau. Dit bureau kan tevens de vertaalde documenten laten legaliseren (Chang Wattana) en vervolgens aanbieden op de Belgische Ambassade waar ze ook gewettigd worden. Wanneer deze documenten vervolgens voorgelegd worden op de dienst “bevolking” in België dan wordt de echtscheiding ook daar geregistreerd.

    • Ronny zegt op

     Ik was in 1993 gehuwd in Bangkok, en nadien geregistreerd te Antwerpen. Ik had de gelegaliseerde vertalingen bij zoals ze op de Belgische te Bangkok hadden gezegd , en adressen die ze gaven in Bangkok voor de vertalingen. Nadien in Belgie naar de bevolking van de stad Antwerpen met de gelegaliseerde vertaling uit Bangkok. Deze werden gewoon geweigerd; Ik moest de Thaise huwelijksakte beedigd laten vertalen in Belgie. Adres werd mij toegewezen door de griffier van de rechtbank. En de enige vertaalster die mocht gelegaliseerd vertalen in het Antwerpse woonde te Zwijndrecht (Antwerpen) Onder de vertalingen waren geboorteakte van mijn vrouw, huwelijkscertificaat , en nog enkele dokumenten. Dat kostte in 1993 ongeveer in euro’s 25 euro per A4 kant. Met deze officiele vertalingen kon ik het huwelijk laten registreren. Ik heb het toen ook gaan vragen in een andere plaats in het Antwerpse, en dat was juist hetzelfde; Vertalingen uit Thailand zijn in Antwerpen totaal niet geldig.

 9. JM zegt op

  Scheiden in Belgie akte laten vertalen bij een beedigd vertaler en laten legalitiseren in Thailand. Ik hoefde niet mee naar Thailand en mijn ex heeft daarna kopies bezorgd.
  Als je dat niet doet in Thailand blijf je getrouwd op papier ook al ben je wettelijk gescheiden in Belgie

 10. john zegt op

  Ik ben gehuwd in Thailand (Bangkok) in 2000 en gescheiden in Belgie in 2007, heb alle papieren zelf geregeld,(opgezocht op internet),dus geen advocaat of notaris aan te pas gekomen.
  Wij zijn gescheiden met onderlinge toestemming, geen kinderen, heeft ons toen alles in totaal 52 Euro gekost.
  Eerste maal samen tekenen bij de rechter 1 maand na indienen scheidingsaanvraag, drie maand later, tweede maal gaan tekenen samen, en het was opgelost. Dus het proces duurde toen tijds vier maand.
  Naar verluid heeft mijn ex vrouw hier in Thailand later, op eigen houtje de papieren geregeld voor de Thaise wet.
  Groeten John.

 11. Stefaan zegt op

  Beste Wil,
  Geen antwoord op je vraag, maar wel relevant.
  Hou rekening dat bij de “onderhandelingen” omtrent de scheiding, dat de persoon die de scheiding in gang zet meestal er financieel net iets minder goed van af komt.
  Reken ook niet teveel op een “goede notaris”. Een keer dat de klant aan de haak is, doen ze weinig moeite.
  Succes en hou het hoofd en het hart cool.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website