Lezersvraag: Samenwonen met Thaise, waarom wordt ik gekort op mijn AOW?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
26 juli 2015

Beste lezers,

Gaarne praktijk informatie: AOW’er gaat samenwonen met jongere inburgering (54 jaar) geslaagde Thaise in NL. Na veel documentatie doorgenomen te hebben gaat ondergetekende van 70% (minimum loon) AOW naar 50% (minimum loon) AOW, een aderlating.

Dit voelt zeer onrechtvaardig aan daar zijn/hun levensonderhoud kosten + de kosten voor de vervolg inburgering kosten aanmerkelijk hoger worden.

Nogmaals: Gaarne praktijk ervaring.

Met vriendelijke groet,

Rooie Rob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Lezersvraag: Samenwonen met Thaise, waarom wordt ik gekort op mijn AOW?”

 1. john mak zegt op

  Beste Rob, dit is ook het geval als je in nederland woont en met een nederlandse vrouw bent gehuwd die jonger is dan 65 jaar, dit zou je als nederlands staatsburger toch dienen te wete.

  Een jonger iemand kan namelijk zelf voor inkomen zorgen

 2. Bz zegt op

  Hallo Rob,

  Als u gaat samenwonen komt uw alleenstaande toeslag te vervallen. Als ieder een eigen woning heeft blijft de alleenstaande toeslag bestaan.

  Mvg. Bz

 3. jhvd zegt op

  Beste Rooie Rob,

  Sorry, je verhaal is niet geheel compleet.
  Na de korting krijg je weer een toeslag van die zelfde instantie.
  M.a.w. het is niet alleen korten.
  Er zit nog wel een rekenformule aan vast, o.a. hoe lang jou partner hier woont enz.
  Ook als zij gaat werken, dan zullen er vervelende zaken over inhoudingen naar boven komen.
  Maar ik wil er niet al teveel over uitleggen omdat op deze site nog al veel eigenwijze mensen zitten
  die alles beter weten.

  met vriendelijke groet,

  • John Chiang rai zegt op

   Beste jhvd,
   Ik ga er vanuit dat je met de van jou genoemde toeslag,de Partnertoeslag bedoeld,die iemand krijgt als zijn partner over geen, of weinig inkomsten beschikt. Het gaat er om sinds wanneer Rooie Rob een Aow uitkering geniet,en hoelang hij reeds met zijn vrouw samen woont,en heeft in eerste instantie niets te maken hoelang zijn vrouw reeds in Nederland woont. Iemand die na 1-1-2015 met Aow gegaan is,heeft helaas geen recht meer op een partnertoeslag,voor al diegenen die voor 1-1-2015 reeds een Aow uitkering met partnertoeslag genoten,krijgen mits er niets veranderd aan de inkomsten van de Partner ook verder een toeslag. Of dit nu voor een betrokkene leuk is,staat op een ander stuk papier,en is eigenlijk een ander thema. Als iemand nu de site http://www.svb.nl bezoekt,kan hij alles zelf nalezen,zonder afhankelijk te zijn van beter weters en eigenwijze mensen,zodat de hele vraagstelling eigenlijk overbodig word.
   Met vriedelijke groet,

 4. nico zegt op

  Ja Rob,

  Ook als je in Thailand woont samen met een vrouw, van 70% naar 50% of wel van € 1.059.56 naar € 730,18 (2014) en daar heb je dan vanaf je 15e voor gewerkt.
  Dat de inkomsten in Thailand minimaal zijn maakt niet uit.
  Gewoon € 329,38 minder per MAAND.

  groetjes Nico

 5. Harry zegt op

  Waarom leest toch niemand de regels van de AOW, en loopt men dus continue te klagen ?
  De ‘Noodvoorziening voor ouden van dagen’ van Willem Drees ging al op 24 mei 1947 in, gevolgd door de Algemene Ouderdomswet (AOW) in 1957, een verplichte verzekering voor iedereen. De premies die iemand gedurende zijn leven afdroeg om later AOW te ontvangen, werden geheven naar draagkracht. Ook werd 65 jaar vastgesteld als pensioenleeftijd. Voor Drees was dit echter geen heilig huisje. Hij verwachte dat de leeftijd in de loop der jaren regelmatig zou veranderen, wegens de wisselende financiële situatie van de overheid.
  Oftewel: IEDEREEN heeft nooit ene cent bijgedragen aan de EIGEN AOW, doch iedere werkende betaalt voor iedere nu in de AOW zittende.
  Dat u daarnaast via uw werkgever, verzekeraar of bank een aanvullend pensioen opbouwt, is een ander verhaal. Dat blijft WEL uw recht. Echter, de voorspiegelingen vroeger gemaakt, gebaseerd op 10-en-meer % beleggingsresultaten van die ca 20% die u zelf inlegt, gaan met 1-2% rendement nu hard tegenvallen. En al helemaal, als uitgezette gelden ( Griekenland enz ) niet terugkomen = afgeschreven moeten worden. Juist, daarom hebben de regeringen die uitgezette gelden omgezet naar staats-gegarandeerde leningen, via bijv ECB ipv NLB-D-F-pensioenfonds, want dan waren die pensioenen nu al gehalveerd.

  Sinds 1957 tot 2017 = 60 jaar is niets gedaan met de startleeftijd van de AOW, ondanks een veel langere verwachte uitkeringstijd door oplopen leeftijd. Nu wordt dus dat verschil (gedeeltelijk) ingehaald door de AOW-leeftijd te verhogen.
  Ondertussen zijn we ook langer naar school gegaan, dus starten veel later bij te dragen in die AOW-pot. En dan gek staan te kijken, dat er t.z.t. tekorten gaan ontstaan…. die uw en mijn (klein) kinderen op mogen hoesten

  Verder is afgesproken – AOW is een politiek besluit, niets “MIJN RECHT”, zie boven, om iedere AOW gerechtigde 50% van het sociaal minimum inkomen uit te keren. Echtpaar = 2x = minimum inkomen, rest: eigen middelen.
  Is een AOW-trekker de enige in een huishouding, geen andere deelnemers met bijdrage in de kosten van die huishouding, krijgt die persoon er 20% bij en komt dus op 70%. Te weinig ? Dan heeft u 50 jaar verzuimd daarvoor voldoende te sparen.
  Woont u dus samen met wie-dan-ook, die bij zou kunnen dragen in de kosten van het huishouden ? Logisch, dat u die extra 20% niet krijgt. Moet uw Thaise ingeburgerde – daar is die inburgering toch voor – maar bijdragen in de huishoudkosten.

  Waarom moet MIJN belastinggeld – mede- gebruikt worden om UW Thaise inwonende vrij te houden van welke geld inbrengende activiteit ?
  Dat zij daarvoor in cursussen moet investeren… moet ik ook als ik in tweetalig België een baan zoek: Frans leren.

  • Thaiaddict zegt op

   Hall Harry

   Mischien omdat niet iedereen er bij stil staat? Zoals elke burger ook de wetgeving dient te kennen. Wat ook niet het geval is.

   Eigenlijk zou elke burger die net voor zijn AOW, een uitgebreid boekje thuis gestuurd krijgt met alle informatie van de de betreffende instantie.

  • Peter zegt op

   Hierbij even een correctie op: IEDEREEN heeft nooit ene cent bijgedragen aan de EIGEN AOW, doch iedere werkende betaalt voor iedere nu in de AOW zittende.

   Zelf ben ik in 2013 met pensioen gegaan. Ik heb gewerkt vanaf 14 de jaar en heb zelfs nog enige tijd zogenaamde rentezegels ontvangen .

   Wat ik wil aangeven is dat ik vanaf het eerste moment dat de AOW premie werd ingevoerd, deze premie heb betaald.
   Ik heb mij huidige pensioen al dubbel en dwars betaald.

   Wat Harry waarschijnlijk bedoelt is dat het door ons ingelegde geld in de vorm van onze premie al lang opgebruikt is en wij nu afhankelijk zijn van wat er nu wordt afgedragen.

   • Marcus zegt op

    De AOW is eigelijk een pyramide systeem. Je inleg wordt gebruikt om anderen een uitkering te geven , ER ZIT NIETS IN DE POT!!!! Aan het begin dus mensen die voor nop AOW kregen , nooit voor betaalt. Dus aan het einde van de rit als de AOW zichzelf opblaast of wat we nu zien beknot wordt, dan zijn de laatste de pineut. Pyramide systeem bij de wet verboden , maar niet voor de regering.

   • Na Kom zegt op

    Beste Peter, wat ik van Harry begrijp:

    Degene die vandaag werkt, draagt nu elke maand bij, voor diegene die nu AOW geniet.
    Iemand die op zijn 14 jaar in 1954 werkte, heeft in dat jaar afgedragen voor alle AOW’ers van die moment. Zoals mogelijk bv zijn grootvader.
    Maar heeft dus nooit voor zijn eigen AOW afgedragen.

    Wel kon u sparen sinds u 14e, een huis of meerdere gekocht hebben, aanvullende pensioenfondsen genomen hebben, om die vandaag ten gelde maken.
    Trouwt u daarbij met een importpartner, kan die mee van jouw vermogen genieten.
    Maar niet van jouw AOW…

    Of u, Jan of Pier dat eerlijk vinden of begrijpen, is een andere zaak.
    Er zijn verder veel economische en sociale factoren die de huidige verdeelsleutel van het solidariteitsprincipe en de daaraan verbonden uitkeringen bepalen. Vergrijzing is er een van…

   • printen zegt op

    Peter, nogmaals, de AOW is geen pensioen. Het is een oudedagsvoorziening, Jij betaalde geen premie voor jezelf, maar voor diegene die toen AOW genoot. Nu jezelf AOW geniet, betalen anderen jouw AOW.

    Men denkt dat men door AOW-premie te betalen, dat men hun eigen AOW opbouwt. Dat is niet het geval.

    Rentezegels hebben niets met de AOW te maken. Hier is de informatie over rentezegels:

    “Op grond van de Invaliditeitswet (IW) uit 1913 waren werknemers tussen de 14 en 65 jaar verplicht rentezegels te plakken. De zegels werden uitgegeven door de Raden van Arbeid, de latere Sociale Verzekeringsbank (SVB). De IW omvatte ouderdoms-, weduwen-, wezen- en invaliditeitsrenten. De hoogte van de uiteindelijke rente was afhankelijk van de duur van de verzekering en de totale waarde van de geplakte zegels. De uit te betalen renten waren heel laag, doordat de geplakte zegels niet waarde- of welvaartsvast waren. Mede daarom is de IW op 1 juli 1967 ingetrokken. Vanaf 1964 werden de opgebouwde rechten successievelijk afgekocht, de laatste in 1991. Aan de mogelijkheid tot afkoop is destijds veel publiciteit gegeven, onder andere in de dag- en huis-aan-huisbladen. Alle rechten zijn inmiddels vervallen en afkoop is niet meer mogelijk.” Bron: Wikipedia

 6. roja zegt op

  Er zijn 2 dingen belangrijk :
  – ten eerste is het zo dat iedereen die niet in Nederland heeft gewoond ( dus ook Nederlanders ) gekort worden voor de jaren dat ze niet in Nederland hebben gewoond vanaf hun 18e tot het moment haar/zijn partner AOW krijgt met 2% per jaar
  Maar ook als je – bv – in Nieuw Zeeland ( of Canada etc ) hebt gewoond en terugkomt naar Nederland dan zal je – mits je GEEN EXTRA premie meer hebt betaald voor je AOW – OOK gekort worden met 2% per jaar
  In uw geval 54-18 = 36 x 2% = 72 % korting als u van voor 1950 bent op uw echtgenoot / vriendin .
  Ten tweede :
  – als vanaf 1950 geboren bent gelden de huidige regels ; dat betekent dat je dan een extra korting krijgt .
  Ook dit is niet volledig . U kan beroep aantekenen bij het SVB , maar dan moet U wel “van goede huizen komen “.

  • Marcus zegt op

   Dus mijn Nerlandse buurvrouw die nooit gewerkt heeft, nooit AOW premie betaald krijgt het volle pond. En ik, 30 jaar het volle pond betaald, 20 jr in het buitenland niet, en ik krijg maar 40%. Ja dat is echt eerlijk.

 7. Alex zegt op

  Praktijkervaring: gewoon toeslag aanvragen bij SVB, voor je inkomensafhankelijke partner. Heb ik ook gedaan en gekregen. Moet wel op basis van officieel samenlevingscontract of dergelijke. Ik woon in Thailand met een Thaise partner, en na de korting, kreeg ik de toeslag, en dan komt het ongeveer weer op hetzelfde bedrag neer. Succes!

 8. S.Koops zegt op

  Als het nog niet veranderd is,krijg je een toeslag voor je partner.Maar die twee bij elkaar is toch altijd nog minder dan wat een alleenstaande krijgt. Zo was dus de regeling 4 jaar geleden. Alleen bij deze regering kan je nergens meer op rekenen,dus ik hoop het beste maar voor jou.

 9. Haki zegt op

  Ik heb al vaker hier gereageerd op dit item van AOW met/zonder partner aangezien ik ook met vragen zat over dit item en daarvoor bij SVB Breda mij heb laten informeren. Allereerst vermeld u niet of u nog in aanmerking komt voor de partnertoeslag, waar sinds begin dit of vorig jaar (ik weet dat niet exact) geen beroep meer op kan worden gedaan. Wel is mij duidelijk uiteengezet dat iedere aow-gerechtigde, die samenwoont met een andere persoon (al dan niet partner zijnde en al dan niet Nederlander of buitenlander; het gaat erom of men kosten van één huishouden deelt) slechts recht heeft op de “50%”-aow. Enkel als men kan aantonen dat ieder zijn eigen huishouden heeft en daar ook vaak zelf verblijft, men aanspraak kan maken op de alleenstaande “70%”-aow. Het SVB kon mij desgevraagd niet zeggen of men daarbij dan pro rata (dus afhankelijk van hoeveel dagen men al dan niet samen op één adres woont) die “70%”-aow uitkeert of dat dat dan niet meespeelt. Dat hangt van de omstandigheden af…vraag mij niet welke. Ik kan alleen adviseren om zelf ook bij het dichtstbijzijnde SVB langs te gaan om hierover in jouw specifieke situatie je te laten voorlichten.
  Ik weet ook niet over welke toeslag de vorige schrijver JHVD het heeft. De enige “toeslag” die tegenwoordig nog zou kunnen worden aangevraagd is “bijstand”. En dit kan enkel indien men geen toereikend aanvullend pensioen heeft, geen eigen vermogen en men moet in NL wonen!

 10. Alex zegt op

  Haki: je hebt gelijk, mijn aanvraag voor partner toeslag dateert van voor 1-1-2015. Per die datum os de partner toeslag komen te vervallen, dus helaas..!

  • Peter zegt op

   Ik woon in Duitsland met mijn vrouw en ik krijg wel een partnertoeslag alhoewel deze per 1-1-2015 wel gekort is.

 11. Peter zegt op

  Wanneer de vrouw van Rooie Rob geen inkomen heeft, zou hij dit kunnen overleggen met de SVB en zou hij waarschijnlijk weer terug gaan naar de situatie van voor het trouwen. Ook zou hij vermoedelijk een aanvulling kunnen krijgen, wel niet de volle mep maar een gedeelte omdat zijn vrouw vanaf haar 18E tot nu geen premie ingelegd heeft.

  Wanneer zij 65 wordt, krijgt zij niet de volle AOW (uitgaande van dat zij tot dan in Nederland verblijft), aanbeveling verdient het om de ontbrekende jaren voor haar in te kopen.

  Voor exacte en uitgebreide informatie vervoegen bij de SVB.

  • ruud zegt op

   Ik heb niet de indruk, dat AOW rechten inkopen erg verstandig is, gezien de voortdurend stijgende ingangsdatum voor de AOW en toenemende beperkingen die aan allerlei uitkeringen worden opgelegd.
   Waarschijnlijk ben je met een spaarpot beter af.
   Bovendien wordt de gekorte AOW weer met bijstand aangevuld tot bijstands? niveau.
   Los daarvan moet je natuurlijk wel het geld hebben om AOW jaren in te kunnen kopen.

 12. Rooie Rob zegt op

  Rooie Rob dankt een ieder die gereageerd heeft, ondanks dat alleen gevraagd werd om “PRAKTIJK reacties na veel documentatie doorgenomen”. Het blijkt ook nu weer dat meerdere BLOG lezers het moeilijk vinden exact te antwoorden op de VRAAG/VRAGEN welke gesteld worden in/op dit BLOG. Nogmaals bedankt voor de reacties, Rooie Rob.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Rooie Rob,
   Sorry,dat je bij de vraagstelling verwachten kunt,dat iedereen begint te reageren,is eigenlijk niet meer dan normaal. Je provoceerd zelf reactie’s waar je misschien iets aan hebt,maar ook diegenen waar je niets aan hebt. Als je gewoon op http://www.svb.nl gaat krijg je alle nuttige antwoorden op jou vraag,en heb zelf nog de mogelijkheid per E-Mail na te vragen,bij onduidelijkheden,zodat eigenlijk je vraag aan ons Bloglezers totaal overbodig is,omdat niemand dit zo betrouwbaar en exact beantwoorden kan als de S.V.B.zelf.

  • Chander zegt op

   Beste Rooie Rob,

   Je praat over onrechtvaardigheid. Misschien kom je dat straks pas tegen.
   Een praktijkervaring.
   Een AOW-er, had nogal wat bedrijfspensioenen opgebouwd en hoopte daarvan tijdens zijn pensioen te kunnen genieten.
   Hij trouwde met een Roemeense (3 jaren geleden) en zijn vrouw had geen recht op AOW en had ook geen enkele inkomstenbron.
   De AOW-er werd afhankelijk van de Bijstanduitkering, omdat 50% van de volledig opgebouwde AOW niet genoeg was om samen te leven.

   En nu komt (kwam: 3 jaar geleden) de onrechtvaardigheid.
   Voordat de AOW-er in aanmerking kon komen voor aanvullende Bijstandsuitkering moest hij eerst zijn Bedrijfspensioenen “opeten”.

   Als zijn AOW+bedrijfspensioenen meer zouden bedragen dan de het gezinsuitkering, dan komen zij niet in aanmerking voor een aanvulling van de bijstand.

   Daar gaat zijn opgebouwde bedrijfspensioenen!! Over onrechtvaardigheid gesproken.

   • Cornelis zegt op

    Iemand heeft AOW plus bedrijfspensioen, kennelijk opgeteld méér dan de gezinsuitkering van de bijstand, en krijgt dan géén aanvulling van de bijstand? Wat is daar onrechtvaardig aan?

 13. Evert van der Weide zegt op

  De partnertoeslag is nog recht op als de man voor 1950 is geboren. Al de andere mannen van na 1950 hebben geen recht meer op toeslag sinds 1 januari 215.

 14. ko zegt op

  het is heel simpel: jij bent 65 (?) en zij 54 en jullie wonen beide in NL. Zij is dus op haar 67 AOW gerechtigd, ze woont immers in Nederland en bouwt dus AOW op! (ze hoeft er alleen maar te wonen en niks voor te betalen, dus ook als ze niet werkt bouwt ze AOW op) Dus gaat de regeling van samenwonend met een AOW gerechtigde in. Zou ze in Thailand wonen dan gaat die regel niet op en krijg jij alleenstaande AOW. De regel lijkt krom, maar het is niet anders.

  • theoS zegt op

   Beste ko, men krijgt ook, als men in Thailand woont met een jongere Thaise vrouw, een partnertoeslag. Ik krijg die ook en van het begin af aan gehad.

   • Bz zegt op

    Beste theoS,

    De partnertoeslag is per 1-1-2015 komen te vervallen.

    Mvg. Bz

 15. teun zegt op

  Ik woon alleen in Thailand. En of ik nou wel of niet een vriendin in huis heb, hoeft toch verder niemand te weten? Dus ook geen korting of toeslag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website