Lezersvraag: Oud en ziek worden in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
28 september 2019

Beste lezers,

Oud en ziek worden in Thailand. Je kent de taal niet maar bent aangewezen op andere mensen. Wat zou je vooraf moeten regelen om nooit slachtoffer te worden van verwaarlozing of mishandeling of diefstal?

Groet,

Jo


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Oud en ziek worden in Thailand”

 1. harry zegt op

  Beste Jo,
  Je vraag kan je het beste stellen aan iemand die de toekomst kan voorspellen.Of het nu in Thailand of waar ook ter wereld is.Niemand kan zich vrijwaren dat hem of haar nooit de door jou genoemde dingen zal overkomen.

 2. Bert zegt op

  Persoonlijk denk ik dat vertrouwen hebben in je naaste omgeving en je geliefden de enige manier is om rustig oud te worden in TH, tenzij je zelf de taal vloeiend beheerst en dan nog heb je er niets aan als je dementerend en alleen bent.
  Bijna iedereen komt op een moment in zijn leven dat ie afhankelijk is van zijn/haar partner en/of kinderen of zijn naaste omgeving. Als je daar geen vertrouwen in hebt, zul je dat in NL/BE ook niet hebben en zul je een kwade oude dag hebben.

 3. Erik zegt op

  Dat je de taal niet kent, daar is een oplossing voor. Of je die taal nog steeds beheerst op hoge leeftijd of als je dement zou worden is maar de vraag…..

  En de rest is precies als harry zegt: koffiedik kijken zowel in Thailand als elders. Garanties heb je nooit.

 4. Johnny BG zegt op

  Slachtoffer kan iedereen worden zowel van mensen in de omgeving als de regelgeving.

  Als ik 80 mag worden dan woon ik hier langer dan in Nederland en moet ik er maar vertrouwen in hebben dat het menselijk aspect onder ogen wordt gezien, maar dat zien we dan wel weer oftewel lekker naief blijven tegen beter weten in 😉
  Integreren is het toverwoord in NL dus dat neem ik maar mee.

 5. Joan zegt op

  Je kunt ook lid worden van de Meetup.com groep “Bangkok Golden Years Seniors”. Via dat platform worden regelmatig evenementen, presentaties, discussies etc georganiseerd voor mensen die in Thailand oud willen worden (of dat al aan het doen zijn), over onderwerpen zoals dit.

 6. wim zegt op

  Terug gaan naar Nederland. Als je echt zorg nodig hebt is dat beter geregeld en de verzekering is betaalbaar.

  • albert zegt op

   inderdaad eens met Wim,
   Nederland heeft betere voorzieningen en de taal is geen probleem.
   Als men zich daar zorgen over maakt ,zegt het al hoe onzeker is het is.
   Dus :Count your blessings

 7. ruud zegt op

  Er bestaan geen garanties in het leven.
  Als je alleen bent en gaat dementeren, zou je je af moeten vragen, of het geen tijd wordt om uit te stappen.

 8. printen zegt op

  Zorg kan je kopen, indien je beurs groot genoeg is. Is dat niet het geval, ben je aangewezen op aangetrouwde familie in Thailand, vrienden etc.

  Maar zullen die je wel willen verzorgen? Mantelzorg is redelijk zwaar. En het is, zoals een paar schrijvers al schreven, gokken. Je kan morgen hulpbehoevend worden, maar je kan ook 100 worden en een halve marathon lopen.

  Voor mijzelf maakte ik de keuze om terug te keren naar Nederland. Maar ik was alleenstaande. De keus was dus redelijk makkelijk te maken. Hier in Nederland is de zorg beter, hoewel er natuurlijk ook problemen er mee zijn, Maar de zorgverzekering betaald veel van die zorg. En in princiep is de zorg voor oudere goed geregeld.

  Voor mij persoonlijk heb ik geen financiele zorgen voor als ik minder valide wordt, maar een goede gezondheid is het beste dat je hebt. Daar kan geen prima zorg, financiele betaalbaarheid voor zorg etc. tegenop.

  Ik vond Thailand een prima land om in te wonen, maar dan moet je wel redelijk gezond zijn. Voorbeelden genoeg dat men in een financiele afgrond in Thailand belande, door ziek te worden of aftakelde.

 9. chris zegt op

  Regelen? Niks, denk ik. Gewoon houden van de mensen om je heen. En datgene doen voor anderen (Thais) wat je ook hoopt dat zij voor jou doen als de tijd aanbreekt. Wat dat betreft heb ik meer vertrouwen in Thais dan in Nederlanders die gewend zijn de zorg af te schuiven naar professionele instanties.

 10. Peter zegt op

  Denk zelf dat een goede verzekering het eerste van belang is en inderdaad de juiste mensen naast je

 11. RuudB zegt op

  Wel beste Jo, je stelt je vraag dermate algemeen dat een enkelvoudige reactie zo goed als onmogelijk is. Niettemin, ik zal eens een poging wagen.
  Je vraagt je af wat te doen om later op hogere leeftijd én ziek (let op) nooit verwaarloosd, mishandeld en/of bestolen te worden. Je stelt die vraag niet voor niks: of je hebt het in je eigen kring meegemaakt, of van horen zeggen, of je staat er alleen voor. Maakt allemaal niet uit, andere varianten zelfs denkbaar, het heeft jou in ieder geval tot nadenken aangezet. Jammer dat je ons van dat denkproces niet nader deelgenoot maakt, immers het zou een antwoord vergemakkelijken.

  Want wat zou je vooraf moeten regelen? Dat heeft uiteraard alles en nog wat te maken hoe jouw levenssituatie eruit ziet. De mijne is zo dat ik een jongere zeer liefhebbende vrouw heb, die ik al jaren en jaren ken en met wie ik al bijna 25 jaar getrouwd ben. Zij gaat mij verzorgen. Maar stel dat zij eerder komt te overlijden? Dan staat binnen de schoonfamilie diverse leden klaar om die zorg voor mij over te nemen. Ik zou zelfs in de familie van meerdere vriendinnen terecht kunnen. Want wat wil het feit? Mijn schoonvader is van ouderdom ziek gestorven, zo ook vaders van anderen en dan komt vanwege die gebeurtenissen altijd wel de vraag aan de orde wat er met mij moet gebeuren, op termijn. Zo eerlijk en open zijn we.

  Maar wat als je er alleen voor staat? Begin van het jaar zag ik toevalligerwijs op de WDR een Duitse documentaire over hoe de ‘oude-dag’ door te brengen in Thailand. Een vrouw op leeftijd was na de dood van haar man in Hua Hin komen wonen en had een privé-verzorgster in huis. Kosten: ThB 15K. Zij vertelde deze verzorgster te vertrouwen als haar eigen dochter. Maar wat geschiedde? Er kwamen kinken in de kabel omdat een steeds hoger maandloon werd gevraagd, en dus einde verhaal op den duur. Betreffende vrouw was tot het besef gekomen dat ook tegen betaling geen zekerheid te verwachten valt. Het leven is en blijft ongewis, en hoe ouder hoe kwetsbaarder.

  Nooit (!) slachtoffer worden van verwaarlozing, mishandeling of diefstal: dat is wat jij wilt. Maar van wie niet? Insluipers, boeven, dieven? Dat lukt in Nederland niet eens. Van buren, kennissen, (schoon)familie, je eigen partner? Ook die situatie is nooit helemaal uit te sluiten, zeker niet als zonder wijsheid en verstand beslissingen worden genomen. Zoals je al zegt: je bent aangewezen op andere mensen. Ik denk dat het daar begint. Zorg ervoor dat je je omgeeft met fijne liefhebbende mensen, en zorg ervoor dat je ingedaald en ingebed raakt. Dat kost een paar jaar, kan enkel via respect en vertrouwen, en is nooit met geld te koop, wel met persoonlijk investeren jouwerzijds. Zo, toch nog een antwoord geformuleerd. Doe er je voordeel mee!

 12. Alex zegt op

  Er is een mooi senioren resort in Hua Hin: Sunshine International. Met hotelkamers, villa’s te huur en te koop. Is ook verpleging bij, restaurant etc. pal aan zee.
  Kost wel wat, maar dan heb je ook iets!

  • Sjaak S zegt op

   Eigenlijk is Sunshine International niet zo duur, vergeleken met een zelfde soort in Nederland of Europa. Ik heb het al eens bekeken en ik vond woningen ook niet zo gek. 24/7 verzorging, vervoer, de hele dag koffie en water, een zwembad en gezelschap. https://www.sunshine-residences.com/?utm_campaign=7f31bd1b-83e5-49ab-86f8-92fd6b58f286&utm_source=so

 13. Ser zegt op

  Garanties heb je wel.
  Heel kort door de bocht: zolang als je leeft heb je inkomen uit Nederland. Inkomen dat zeer welkom is.
  Noodzakelijk is!
  Ze zorgen echt wel goed voor je ook als je gaat dementeren.
  En uitstappen?
  Die kans krijg je niet.
  Ik heb een gelukkig leven in Thailand, ook als ik ze niet meer op een rijtje heb, dat weet ik zeker.

  • ruud zegt op

   Wie gaat dat inkomen krijgen, en hoe weet je zeker dat er goed voor je gezorgd zal worden, en je niet in je uitwerpselen en je urine ligt als je alleen bent?
   Het lijkt me trouwens niet onwaarschijnlijk dat je op het vliegtuig naar je geboorteland wordt gezet door de Thaise overheid, wanneer je visum, of extension of stay verlopen is.

   Het is niet moeilijk om uit te stappen.
   De handleiding staat op Wikipedia.

   • l.lagemaat zegt op

    Zorg dat het jouw keuze is geweest om uit te stappen! Maak dit ( schriftelijk) duidelijk.

    Dat niemand uit je naaste omgeving in staat van beschuldiging wordt gesteld!

   • Johnny BG zegt op

    Voor de geintresseerden:

    In vele parken in Thailand kun je de Cerbera odollam vinden die voor sommige doeleinden zeer nuttig kunnen zijn en zeg maar de Aziatische versie van de Taxus baccata die bijna op ieder kerkhof in Nederland aangeplant is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website