Beste lezers,

Wij, in Hua Hin wonend, voor de Thaise wet getrouwde Nederlandse man en Thaise vrouw willen voor onze dochter van bijna 5 jaar een Nederlands paspoort aan vragen. In het doolhof van regels, corona doet daar nog een schepje bovenop, zijn wij de weg kwijt geraakt.

Wie kan mij duiden waar je aan moet voldoen, vertaald of niet en waar je dat moet indienen?

Graag reactie

Groet,

Yuundai

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Nederlands paspoort aanvragen voor mijn dochtertje”

 1. Jacques zegt op

  Leest u dit eens rustig door onder punt 1 bij geboorte of erkenning dan moet het duidelijk worden.

  https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/nederlandse-nationaliteit-krijgen

  • Ger-Korat zegt op

   Ter aanvulling, omdat je in Thailand woont kun in de bijgaande link wat vragen beantwoorden en na elke vraag word je naar de volgende vraag geleid. Vul in en beantwoord de vraag en doe of jij het kind bent welke het paspoort (=nationaliteit) aanvraagt dus beantwoord de vraag vanuit het standpunt van het kind. Let wel: is het kind geboren tijdens jullie huwelijk dan kan zij de Nederlandse nationaliteit verkrijgen. Echter is zij geboren voor het huwelijk dan zul je het kind dienen te erkennen maar ik ga er vanuit uit dat je dochter geboren is tijdens jullie huwelijk en dan is de procedure voor het erkennen niet nodig.

   Je krijgt ook een vraag over huwelijksakte , omdat je in Thailand woont en getrouwd bent moet je deze laten legaliseren en vertalen naar het Engels in Thailand (misschien heb je dat al een keer gedaan dan kun je dan deze gebruiken.
   Eveneens heb je een Thaise id kaart of Thaise paspoort voor je dochter nodig want je moet deze laten zien dat je dochter officieel in Thailand woont en dat is ook 1 van de vragen namelijk of ze een andere nationaliteit heeft (antwoord: ja )

   Heb in de link reeds Thailand geselecteerd (omdat je daar woont) en dan begint men met Stap 1 Maak uw persoonlijke checklist. Hierbij dien je dan de vragen te beantwoorden:

   – Wat wilt u aanvragen: selecteer Paspoort
   druk op volgende vraag
   -Hoe oud bent u : selecteer: Jonger dan 18
   (het gaat namelijk om het paspoort voor je dochter)
   druk op volgende vraag
   – Heeft u eerder een Paspoort of Id-kaart in uw bezit : selecteer Nee
   druk op volgende vraag

   en ga zo het vragenlijstje af

   Vergeet ook niet Stap 2 = extra eisen voor Thailand

   klik op de link hieronder om te beginnen:
   https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/thailand/wonen-en-werken/paspoort-of-id-kaart-aanvragen-als-u-in-het-buitenland-woont

   • Jasper zegt op

    Bijna goed, behalve die vraag over thaise nationaliteit, Id card. Mijn zoon is alleen Nederlands, geboren in Thailand met een statenloze vrouw. Dus antwoord op vraag: nog andere nationaliteit: Nee.

    • ThaiThai zegt op

     Uw kind zal toch wel de Thaise nationaliteit hebben? Hoe kan het anders naar school, een dokter etc. zonder Thais BSN?

     • ThaiThai zegt op

      En een Nederlands paspoort kan toch verkregen worden als uw kind Nederlands is, uitleidend aan uw woorden dat uw zoon Nederlands is.

      Of dient uw zoon de Nederlandse nationaliteit nog te verkrijgen waarna het paspoort kan worden opgemaakt?

      • ThaiThai zegt op

       Want als uw kind geen Nederlandse of Thaise of welke andere nationaliteit heeft dan is uw kind toch ook statenloos?

     • Jacques zegt op

      Beste ThaiThai kinderen hebben een speciale behandeling in Thailand op divers gebied. Wij hebben een aantal jaren een vrouw uit Myanmar als huishoudster in dienst gehad en die kreeg een zoontje, welke wij vervolgens inschreven op ons huisadres en die gewoon naar de kinderzorg ging. Er hoefde amper iets betaald te worden. Zelfde behandeling zag je terug bij het naar schoolgaan. Dus klaarblijkelijk is er een sociale opvang in deze.

    • Ger-Korat zegt op

     Hoe kon je dan je huwelijk registreren in Thailand, houdt Thailand dit ook bij voor statenloze inwoners ? Want zonder huwelijksakte kun je immers niet aantonen dat je getrouwd bent en dan kun je voor je kind niet de nationaliteit aanvragen op basis van een kind geboren uit een huwelijk.

   • Yuundai zegt op

    Ger-Korat bedankt voor je uitleg, ik hoop hiermee door het oerwoud van regels, papieren, vertalingen etc. uiteindelijk het felbegeerde Paspoort voor mijn dochter te verkrijgen. Ook andere reaguurders bedankt voor de reacties

 2. pieter zegt op

  Voor zover ik nog weet geboorte akte vertaald en kopie paspoort ouders samen naar ambassade .
  Succes !

  • Joop zegt op

   Beëdigde vertaling van de geboorteakte waaruit blijkt dat het jouw wettelijke dochter is.
   Verkrijgen van een NL-paspoort mag dan geen probleem zijn. Wellicht moet je een afspraak maken om de aanvraag op de ambassade in te dienen.

   • Tino Kuis zegt op

    Volgens mij moet de vertaalde geboorteakte eerst nog worden gelegaliseerd op de Consulaire Afdeling (van het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken?) aan de Chaeng Wattana.

 3. Hammus zegt op

  Beste Yuundai, iemand is Nederlander als de vader en/of moeder bij de geboorte van die iemand de Nederlandse nationalitiet had. Toen jouw dochtertje werd geboren was jij Nederlander en derhalve werd zij dat ook op moment van geboorte. Ik ga ervanuit dat je jouw dochter bij de aangifte van haar geboorte ter amphur van HuaHin als zodanig hebt erkend. Waar het nu om gaat is dat
  1: je aantoont Nederlander te zijn. Lijkt mij te doen. Toon vervolgens aan dat
  2: jouw dochter jouw dochter is. Lijkt mij ook te doen, immers een geboorteakte aanwezig.
  3: Laat die akte naar het Engels vertalen, en bij de Thaise Ministerie van BuZa legaliseren.
  4: Maak ondertuissen een afspraak bij de Nederlandse Ambassade te Bangkok.
  5: Maak het niet ingewikkeld en betrek corona er niet bij. Sukses.

 4. Yuundai zegt op

  Ger-Korat bedankt voor je uitleg, ik hoop hiermee door het oerwoud van regels, papieren, vertalingen etc. uiteindelijk het felbegeerde Paspoort voor mijn dochter te verkrijgen. Ook andere reaguurders bedankt voor de reacties


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website