Lezersvraag: Moet mijn Thaise vrouw ook tekenen voor mijn hypotheek?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
7 oktober 2019

Beste lezers,

Ik heb een vraag over het verkrijgen van een hypotheek in Nederland, terwijl ik getrouwd ben in Thailand in gemeenschap van goederen met een Thaise vrouw.

Ik ben in 2016 in Thailand met een Thaise vrouw getrouwd. Daarna heb ik dit huwelijk laten registreren in Nederland. Mijn vrouw heeft toen een BSN-nummer ontvangen. De reden voor dit inschrijven was eigenlijk alleen maar, dat mijn vrouw een weduwe pensioen zou ontvangen als ik kom te overlijden. Wij hebben totaal niet de intentie om ooit het Nederlandschap aan te vragen voor mijn vrouw. Ze heeft op dit moment een Schengenvisum, en ze komt ongeveer 1 keer per jaar naar Nederland. En als ik niet aan het werk ben, zit ik zo veel mogelijk in Thailand.

Nu doet het volgende zich voor. Ik wil wat geld vrij maken vanuit mijn Nederlandse woning d.m.v. mijn hypotheek te verhogen. De woning staat alleen op mijn naam en is onlangs getaxeerd, alle documenten zijn ingeleverd en alles leek voor elkaar. Maar nu denk de notaris en de hypotheekverstrekker, dat mijn Thaise vrouw, die op dit moment in Thailand is, mede eigenaar/schuldenaar wordt van deze hypotheek en daar eventueel voor moet tekenen. Dat is niet zo makkelijk natuurlijk omdat zei in Thailand is.

Dat mijn vrouw moet tekenen is nog niet definitief, er wordt door mijn tussenpersoon, notaris en de hypotheekverstrekker nog verder onderzoek naar gedaan. Maar ik zou graag alvast wat informatie hierover ontvangen. Dan kunnen we eventueel actie ondernemen. Eens kijken of er een volmacht of zoiets opgesteld kan worden in Thailand.

Wellicht is er iemand die hetzelfde heeft meegemaakt?

Dus mocht er iemand zijn die hier iets vanaf weet, en wellicht ook weet waar alle informatie hierover te vinden is, zou ik dit graag horen van die persoon.

Alvast bedankt voor alle reacties.

Groet,

Martijn


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Moet mijn Thaise vrouw ook tekenen voor mijn hypotheek?”

 1. Dieter zegt op

  Ik weet niet hoe de handtekening van jouw vrouw eruit ziet maar mijn vrouw schreef gewoon haar naam in het Thais. Wanneer mijn vrouw niet bij mij in Belgie was en er moest toch een officieel papier getekend worden deed ik het volgende. Ik had mijn vrouw een handtekening op papier laten zetten. Ik ging met het te ondertekenen papier en het papier waarop de handtekening stond naar een Thaise bekende die in de buurt woonde. Die bezag het voorbeeld en tekende het nodige in de plaats van mijn vrouw. Nooit problemen mee gehad, ze zien het verschil toch niet.

 2. Patrick zegt op

  Goedendag,

  Ik ben een Thaise in Nederland getrouwd in gemeenschap van goederen. toen ik mijn appartement ging verkopen (deze had ik al ruim 10 jaar voor wij trouwden reeds gekocht en hypotheek afgesloten) moest zij toch gewoon meetekenen bij de notaris. de redden was dat wij getrouwd zijn in gemeenschap van.

  Bij het aankopen van de nieuwe woning moest ze ook wederom tekenen. Dit vond plaats zo’n 2,5 jaar na we getrouwd waren. Bij de sleutel overdracht (in ons geval) werd er zelfs aangegeven dat er wettelijk gezien een tolk bij moest zijn. De redden, zodat ze ook zou begrijpen waarvoor ze zou tekenen hoewel we toen al lang de hypotheek en de koopakte getekent hadden zonder tolk.

 3. Sjaak S zegt op

  Bij de verkoop van mijn huis in Nederland, moest mijn vrouw hier uit Thailand, mee ondertekenen. Ondanks dat zij dat huis nooit gezien had.
  Dus, ik denk, dat jouw Thaise echtgenote ook een handtekening moet sturen, waarschijnlijk via een advocaat in Thailand.
  Doe niet zoals Dieter voorstelde, want dat is fraude, ook al “zien ze het verschil toch niet”.

  • Dieter zegt op

   Fraude, fraude! Een handtekening is een handtekening. Geen mens die er naar kijkt.

   • Jacques zegt op

    Eerlijkheid dient de mens en die kleine moeite om het allemaal op legale wijze te doen daar heeft elke betrokkene zijn voordeel aan. Aanzetten tot is niet de weg te bewandelen en is weer een voorbeeld van het morele verval wat overal zichtbaar aanwezig is en ondermijnend. Het dient zeker niet het belang van de Thaise vrouw die ook met respect behandeld dient te worden en moet weten waar ze aan toe is. De tussenpersoon, notaris en hypotheekverstrekker moeten nog onderzoek doen, ze moeten zich gewoon aan de wet houden en opkomen voor de rechten van een ieder. Martijn komt op mij over als een integer mens die goed wil doen. Dat is fijn om te lezen en in feite weet u wel wat juist is en bent u op zoek naar legale antwoorden en die zullen er zijn. Succes met deze uitdaging.

 4. Patrick zegt op

  Afhankelijk van de hypotheekverstrekker kan het zelfs zo zijn dat je de papieren waarop getekend dient te worden kan worden ingescand en per email gestuurd worden. Wij hebben dit vorig jaar zo gedaan toen mijn vrouw in Thailand was en ik in Nederland.

  Alle papieren in die periode heft zij toen steeds uitgeprint in Thailand, getekend, ingescand en per email gestuurd naar mij. Ik printe die papieren uit deed alle papieren samen met mijn handtekening en weer inscannen en per email doorsturen. Het neemt iets meer tijd inbeslag. Ik had dit ook besproken met mijn tussenpersoon. Alle instanties accepteerden dit in ons geval.

 5. Clide zegt op

  Beste Martijn ,

  als je in Thailand in gemeenschap van goederen bent getrouwd en het huwelijk in nederland inschrijft dan ben je dat hier ook .Dus moet je vrouw ook meetekenen omdat ze automatisch mede eigenaar/schuldenaar is .
  Om hier aan te ontkomen kan je bij de notaris alsnog huwelijkse voorwaarden laten opstellen in aanwezigheid van je vrouw met eventueel verplicht een tolk als ze merken dat je vrouw het Nederlands niet goed genoeg onder de knie heeft .

  • Jasper zegt op

   Gemeenschap van goederen betekent in Thailand vanaf het moment van trouwen. Alles wat je aantoonbaar voorheen al bezit, blijft van de echtelieden afzonderlijk. Dus ook een huis dat je al bezat.

  • Antonio zegt op

   Zoals Clide al vermeld is het stukje dat je niet onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, maar zelfs als was je dat wel was, dan nog betwijfel ik dat ze niet gaan proberen om ook je vrouw te laten mee tekenen.
   Laat je goed voorlichten ik zou zelfs kijken bij een andere hypotheek verstrekker of het klopt wat ze je vertellen.

   Uit wat je schrijft is het me niet geheel duidelijk of je de zelfde hypotheek behoud en deze (als er ruimte is) gaat verhogen, dus de voorwaarden etc blijven gelijk.

   Of je gaat de oude hypotheek Oversluiten (aflossen en dan een nieuwe afsluiten) Dan krijgt te maken met alle nieuwe wetgeving etc.

   Enige juiste advies, ga naar 2 specialisten en laat je juist voorlichten, laat je niet overrompelen door de eerste de beste adviseur en bank want die denken alleen maar aan hun eigen gewin.

 6. janbeute zegt op

  Is het niet eenvoudiger dat de notaris een mailtje naar je e- mail adres van je vrouw stuurt in Thailand met daaraan een attachement gekoppelt waarin de originele koop of verkoop akte is te zien.
  Je vrouw print deze uit ondertekent de uitprint, vervolgens in de scanner en terug sturen naar het e- mail adres van de notaris.
  Heb een paar keer gedaan met een afhandeling van een erfenis en verkoop van een stuk grond in Nederland.

  Jan Beute.

  • Patrick zegt op

   Zo hebben wij dit vorig jaar gedaan. Alle papieren die wij in de periode moisten tekeken toen zij in Thailand was en ik hier. Zowel de notaris als hypotheek verstrekker hebben hier niet moeilijk over gedaan en dit bij ons geaccepteerd.

 7. Erwin Fleur zegt op

  Beste Martijn,

  Zij zal moeten tekenen maar kan daar ook vanaf zien(up to you).
  Ik ben ook getrouwd in gemeenschap van goederen en de notaris heeft met een tolk voor mijn vrouw
  een bijlage aan de hypotheek gekoppeld.(denk aan de heer Rutte).

  Zij is ingeschreven in Nederland dus…
  Verder wat te doen staat hier boven!

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 8. Henk zegt op

  Je mag de echtelijke woning niet zonder toestemming van je echtgenote verkopen of belasten met een hypotheek.
  Dit is in de grondwet vastgelegd (BW 1:88). Dit moet voorkomen dat iemand het dak boven zijn/haar hoofd kan kwijtraken, zonder geweten te hebben dat er een hypotheek is afgesloten.

 9. Guy zegt op

  Je vrouw een extra vakantie schenken lijkt me een vlotte oplossing, ze geniet van de reis ,tekent de nodige documenten en jullie zijn extra samen. .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website