Beste lezers,

Wij hebben voor onze condo (op foreign name) in Jomtien het volgende bericht van de juridische afdeling van ons condominium gebouw gekregen:

ANNOUNCEMENT
Please be informed that, Pattaya City Hall has extended payment of Land and Building tax in 2021 until 31 July 2021. More information please contact Tax Income Pattaya at Tel. 6638 253 148 to 52 Or add Line ID: @taxincomepattaya , anyway you can transfer to the bank detail as below. In case you would like the Juristic Office pay for you by cutting of your deposit account with service charge 100 baht / room please inform us by email or Line within 25 July 2021.

Hebben meer mensen dit gekregen? Ik heb dit vorig jaar volgens mij niet gekregen en ik dacht dat je condo een bepaalde waarde moest hebben voordat je er belasting over moet betalen, of gaat dit over verhuurinkomsten?

Alvast bedankt voor de antwoorden.

Groeten,

Frans

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

14 reacties op “Lezersvraag: Moet ik belasting gaan betalen voor mijn condo in Jomtien?”

 1. philippe zegt op

  Dat is al even in voege,
  Met de covid was er een reductie van 90procent.
  Iedereen die eigendom bezit zal een condo tax moeten betalen ongeacht de waarde, de tax word vastgesteld op het geschatte inkomen, daar word een percentage van als tax gerekend, dus niet van het reele inkomen, ik betaal voor een condo van ong 1.5mil baht een 13.000 baht tax per jaar.
  De eigen woning is vrijgesteld.

  • Jan zegt op

   Philippe ik begrijp het niet goed, ik heb maar 53 baht betaald voor die tax. Het was ook de 1ste keer verleden jaar dat ze me dit vroegen

   • philippe zegt op

    Dan heb ik het misverstaan,
    Er is nochtans een property tax die sinds een jaar of 2 geind word, deze is normaal gezien voor iedere condo of eigendom, ik heb ze sinds verleden jaar in de bus gekregen, een vriend van mij in Jomtien sinds 2 jaar, en ik slechts voor 1 condo dus niet alles, ik vermoed dat ze structureel iedereen zullen aanschrijven.
    Maar van die 53 baht daar heb ik het gissen naar, een maandelijkse maintenace fee? maar dat zou erg weinig zijn? heb geen idee nu wat het in uw geval kan zijn

  • Johan zegt op

   Hi Philippe ik begrijp het zo! Ik denk dat het wat anders is, meer fee voor Zwembad, Onderhoud, Fitnes ruimte en afval.
   In 2019 betaald 735bht, 2020 83 bht, 2021 73bht, per Condo 50mtr2 betaald, dus Frans ik weet niet welk bedrag er staat op jouw Rekening van de Gemeente Pattaya ? want dat staat er niet bij !

   • Alex zegt op

    Dit heeft niets met common fee te maken, of met operationele kosten van het condominium. Dit is een gemeente belasting. De eerste brief die ik kreeg stond ook geen bedrag op, maar moest ik mij akkoord verklaren met het aantal bevestigde m2 waarover belasting zou worden geheven. Na inzending van die brief kreeg ik maanden later pas de aanslag.

 2. Alex zegt op

  Dit is een nieuwe regeling sinds vorig jaar.
  Ook ik heb vorig jaar al tax betaald over het condo wat ik in eigendom heb. Een minimaal bedrag, door de 90% korting vanwege Covid.
  Zal komend jaar meer zijn maar nog steeds een fractie van wat je in NL aan belasting betaald als huiseigenaar.
  Mijn condo heeft een waarde van 7-8 miljoen baht en ik hoefde maar 120 baht tax betalen.
  Niet de moeite waard om je druk over te maken.

 3. Alex zegt op

  Ter aanvulling: ook mijn condo is in Jomtien.

 4. philippe zegt op

  De property tax zou 12.5 procent van de geschatte jaarlijkse huurinkomst zijn, eigen woning vrijgesteld.
  en dit klopt in mijn geval, er was wel 90procent covid vermindering.

  https://www.pattayaproperties24.com/property-tax-land-and-building-tax-thailand-2020/

 5. Lammert de Haan zegt op

  Dag Frans,

  Dit betreft de nieuwe, op 13 maart 2019, in werking getreden Wet op de grond en bouwbelasting en betreft een lokale heffing. Heffing vindt plaats met ingang van het belastingjaar 2020.

  Belastingplichtigen zijn natuurlijke en rechtspersonen die eigendoms-, bezits- of gebruiksrechten hebben op grond en/of gebouwen (inclusief flatgebouwen).

  Als grondslag voor deze heffing geldt de officiële geschatte prijs van de grond, het gebouw of het condominium, zoals is vastgesteld met het oog op het innen van registratierechter onder de huidige Land Code.

  Zie voor meer informatie, de maximumtarieven, vrijstellingen en de als overgangsperiode verlaagde tarieven voor de jaren 2020 en 2021:
  https://www.tilleke.com/insights/new-land-and-building-tax-act-thailand/

  De daadwerkelijke tarieven zullen, met inachtneming van de thans bekende maximumtarieven, vrijstellingen en de tarieven voor de overgangsperiode, naderhand bij Koninklijk Besluit nog worden bekendgemaakt.

  • Frans zegt op

   Dag Lammert,

   dank je wel voor je duidelijke antwoord!

   gr.
   Frans

 6. Lenthai zegt op

  Er is i inderdaad een vrijstelling voor het huis waarin je woont mits je daar ingeschreven staat in het huisboekje. Maar buitenlanders kunnen geen huis op hun naam hebben, dus staat dat huis op naam van een company. Iemand enig idee hoe dat dan werkt?

  • Berry zegt op

   Wat ons medegedeeld is:

   De Thaise overheid is niet echt gelukkig met het achterpoortje van “op naam van een company.”.

   De wet van 2019, grond en bouwbelasting, zou daar een “klein” antwoord op zijn.

   Bij ons is men een 2-tal jaren geleden het huis, niet de grond, komen opmeten. (De grond kennen ze al)

   Zoals je al aangeeft, er is een vrijstelling van het huis waar je in in woont, en “op naam van een company” kan dan geen gebruik maken van die vrijstelling.

   Wat er ons ook bijvertelt is, de overheid zou/is die belasting aan het gebruiken om niet het achterpoortje te sluiten, maar om het financieel compleet onaantrekkelijk te maken.

   De eerste jaren zou die belasting minimaal zijn, maar indien het systeem voldoende geproefdraaid heeft, zou de waarde enorm gaan stijgen.

 7. Redgy zegt op

  Ik heb slechts 100 baht betaald na 7 jaar eigenaar te zijn voor de eerste maal vroeger niks.

 8. Frans zegt op

  We hebben de belasting inmiddels betaald (via de administratieve afdeling van het condominium complex), de volledige belasting is voor ons 2 kamer appartement bijna 700 baht per jaar, maar door de Corona korting (90%) moesten we maar liefst bijna 70 baht aftikken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website