Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw heeft 2 jaar voor ons huwelijk een nieuwe Toyota Yaris gekocht. Het gevolg is nu dat deze nieuwe auto slechts 7.000 km op de teller heeft en niet wordt gebruikt. Nu kan ze mede door de crisis haar maandelijkse betaling a 8.700 baht per maand niet meer betalen.

Vragen:

 1. Kan ze nu haar auto teruggeven aan Toyota en iets regelen?
 2. Kan ze de auto zelfstandig verkopen aan een derde partij?
 3. Kan ze het 7 jarig contract doorverkopen aan een derde partij?

Inmiddels heeft ze al ruim 2,3 jaar elke maand voldaan (ca 220.000 baht). De aankoopprijs was rond 700.000 baht

Waarschijnlijk komt ze op een zwarte lijst te staan, echter dat is geen probleem.

Kortom, wat kan ze verwachten en wat is het beste om te doen?

Groet,

Marcel

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: Mijn Thaise vrouw kan haar Toyota Yaris niet meer afbetalen”

 1. Leon zegt op

  Het lijkt me beter om dit eens aan de verkoper voor te leggen. Want als er een lening is, dan zal er een contract zijn. Daar staan de voorwaarden in.

 2. Petervz zegt op

  Beste Marcel,

  Als een auto op afbetaling is gekocht, dan is niet jouw vrouw, maar de financiële instelling eigenaar van de auto totdat de laatste betaling is verricht.
  Als het niet langer mogelijk is om de maandelijkse afbetalingen te doen, dan zal – meestal nadat 3 termijnen niet zijn voldaan – de financiële instelling de auto in beslag nemen. Echter het 7-jaar contract blijft doorlopen, tenzij iemand anders de auto koopt en het contract overneemt of in 1x afkoopt.
  Normaal gesproken is er ook nog een garantsteller bij het aangaan van het 7 jarig contract. Deze zal als eerste verantwoordelijk zijn de maandelijkse bedragen te voldoen.

  Zonder toestemming van de financiële instelling kan je vrouw de auto niet verkopen, want deze is nog niet van haar. Toyota zelf zal niets kunnen doen.

  De beste optie is iemand vinden die bereid is het contract over te nemen en die daartoe de goedkeuring krijgt van de financiële firma. Ze zal met de financiële firma een oplossing moeten vinden. Niets doen leidt tot een steeds groter wordende schuld.
  Het niet verder afbetalen kan leiden tot allerlei vervelende zaken, waaronder inbeslagname van andere eigendommen en een negatieve melding bij het krediet bureau.

  Of wellicht kan jij haar financieel bijstaan vwb de maandelijkse afbetaling.

  • Johnny BG zegt op

   Als werkgever kregen wij het verzoek van een kredietmaatschappij om het loon van een personeelslid vanwege een betalingsachterstand voor een auto direct aan hun over te maken. Was geen rechterlijke uitspraak dus hebben wij dat geweigerd.
   Uiteindelijk heeft de zaak de schuld overgenomen met 20% korting en directe betaling.
   Als de vragensteller het geld heeft om de auto ineens te kopen en daarna te verkopen dan is de waarde te hoog om het aan een particulier te verkopen. Een handelaar zal 30% onder de waarde gaan zitten van auto’s die op websites worden aangeboden.
   Verlies gaat er sowieso geleden worden bij verkoop. Wellicht heeft de koopster ergens nog een stuk land wat omgezet kan worden als onderpand en dan is er misschien wat meer ruimte
   Betalen zal iemand.

 3. Henk zegt op

  Zij is jouw vrouw. Doordat je met haar bent gehuwd heb je tevens haar handel en wandel tot je genomen. Betaal de kredietmaatschappij ThB480K. Dan is dat probleem voorbij. Verkoop vervolgens de Yaris en beperk hiermee jouw/jullie verlies. Kennelijk heeft jouw vrouw dat autootje niet nodig want in de afgelopen 2 jaar slechts 300 km p.mnd. Anders zou je kunnen overwegen de maandtermijnen zelf te betalen.

  • Bart zegt op

   Foei Henk, ik heb altijd geleerd dat je nooit iemand anders zijn rekening moet maken.
   Uw houding naar Marcel toe keur ik niet goed, sorry!

   Niet iedereen kan zomaar 480000 THB ophoesten. En als het u zou interesseren, ik rij ook minder dan 300 km per maand en heb mijn auto wel nodig.

   • henk zegt op

    Marcel stelt een vraag en ik geef naar beste goeddunken antwoord. Er zijn altijd opties, en een ervan is dat in eerste aanleg inderdaad de rekening zou zijn gemaakt.

  • Ben zegt op

   Beste henk . Hij is niet verantwoordelijk voor de auto omdat hij met haar is getrouwd toen de financiering al was aangegaan . Je ben.alleen verantwoordelijk voor alle zaken die zijn aan gegaan tijdens het huwelijk.

  • Paul Schiphol zegt op

   Het voorstel van Henk is het meest constructie, ondanks opmerkingen hierover. Zelf aflossen en daarna vrij verkopen is in financiële zin, de nette en ook nog n’s voordeligste oplossing.

 4. Eddy zegt op

  Beste Marcel,

  Wat een vervelende situatie voor jou en jouw vrouw.

  Ik zou zeggen, ga eerst praten met de financieringspartij welke oplossingen er mogelijk zijn en hoeveel tijd jouw vrouw gegund wordt. In het slechtste geval confisqueren ze de auto voor een veilingverkoop en zit jouw vrouw met de restschuld achter.

  Afhankelijk van de financieringspartij zou optie 3 een mogelijkheid zijn. Optie 2 lijkt me alleen mogelijk als de financieringspartij accoord gaat met een ander onderpand, zoals een stuk eigen grond of dat jij het vervroegd afbetaalt.

  Al met al opties die tijd en geld kosten. Je kunt op taladrod.com of rod.kaidee.com kijken wat de auto nu ongeveer waard is [de vraagprijs].

  Gezien de lage km-stand en 1 eigenaar, zou ik als je voor optie 2 gaat, dit prive proberen te verkopen op bahtsold.com en kijken of een buitenlander dit wilt kopen. Een Thai wil/kan meestal alleen op afbetaling kopen. Ik wens jou en je vrouw veel wijsheid en succes toe in de te nemen stappen.

 5. Marcel zegt op

  Dank jullie voor de reacties en adviezen

  De auto heeft een looptijd van 84 termijnen van 8.632,00 baht per termijn
  al 28 termijnen betaald
  resterende 56 termijnen in contanten = 483.392 baht

  Officiële papieren TOYOTA

  Momenteel heeft ze een renteloze “Covid”uitstel van 3 maanden,echter dan zal ze wederom
  8.632 baht per maand moeten afbetalen
  De huidige dagwaarde is rond het bedrag wat nog open staat,echter een veiling zal daar flink onder zitten

  Indien we het verkopen/veilen of afstaan zal ze de 24 maanden die dus wel zijn betaald als verlies moeten accepteren.
  Mijn vraag is dan ook:
  Verkopen en verlies nemen OF door blijven betalen (dus auto behouden) ondanks de financiele problemen

  Als ik blijf doorbetalen,zal ik dan veel gunstiger uitkomen aan het einde van de rit?
  Haar job is gehalveerd en bijna beeindigd door de Covid situatie en heeft de auto gekocht op eigen initiatief VOOR ons huwelijk en zonder enig overleg.
  Uiteraard werd ik bijzonder boos,echter ik was nog niet getrouwd en de Covid situatie was er ook nog niet.

  Wat Petervz vermelde is aan de orde
  Ik zoek de beste oplossing
  Dank tot nu toe…………….iemand interesse?
  Ik zal de redacctie vrahen om gegevens en fotos te plaatsen
  Dank jullie

  • Eddy zegt op

   Beste Marcel,

   Aangezien je vrouw de auto nauwelijks gebruikt, kost het aanhouden van een relatief nieuwe auto door de afschrijving altijd geld. Daar komt nog bij de rente, Toyota onderhoud en de verplichte verzekering/wegenbelasting. Het laatste is relatief peanuts in Thailand.

   Als ik jou was zou ik de auto in de verkoop zetten en maandelijks afbetalen totdat de auto verkocht is. Omdat de auto relatief nieuw is en nauwelijks kilometers heeft gemaakt, zou ik de auto niet aan een handelaar verkopen, maar het zelf in de verkoop zetten.

   Mocht je vrouw af en toe een auto nodig vinden, dan is huren of een oude betrouwbare Honda of Toyota van meer dan 20 jaar oud een optie. Het laatste zou niet meer dan 60.000 baht hoeven kosten. Ik heb zo’n auto en het kost me 4.500 baht aan WA verzekering en wegenbelasting.

 6. Erik zegt op

  Marcel, zoek eerst dat contract op. Er staan vast wel boetebedingen in want de ‘bank’ lijdt schade als je bij een gedaalde rente ineens aflost. Misschien valt er wat te onderhandelen; vragen kost niks. Aan de hand daarvan zou ik handelen. Kun je een goeie prijs krijgen probeer dan ineens af te lossen; dan is de auto weer van jullie en ben je vrij te verkopen.

 7. Bert zegt op

  Je kunt gewoon een aantal autohandelaren afrijden en vragen wat hun nog voor de auto bieden.
  Is de prijs voldoende om de schuld af te lossen, dan heb je geluk anders neem je verlies.
  Meestal valt het wel mee wat je kunt krijgen voor je 2e hands auto. De prijzen liggen hier veel anders dan in NL. Als je geluk hebt tref je zelfs een garage die de lening wil overnemen.

  • Cornelis zegt op

   Je zult natuurlijk eerst de schuld moeten aflossen want pas dan krijg je het eigendomsbewijs in handen waarmee je kunt verkopen.

   • Bert zegt op

    Vaak hebben handelaren al een liefhebber voor jou auto zonder dat jij het weet.
    Heb vorig jaar mijn ouwe trouwe Honda Freed verkocht en iedere handelaar waar wij kwamen vertelde eerlijk dat er veel vraag is naar bepaalde soort auto’s, inclusief die van ons gelukkig.
    Die van ons was afbetaald, maar ik denk dat die handelaren dat graag voor je regelen, zeker als het een geliefd model is.

 8. Marcel zegt op

  Ik ga aan de slag met jullie adviezen
  Volgende week ben ik in Thailand (eerst 14 dgn ASQ)

  Vervolgens ga ik in onderhandeling met de Financierings company Toyota Lease in BKK
  Misschien kom ik op een goede onderhandeling
  In dien niet….dan blijf ik betalen en ondertussen proberen te verkopen (handelaar/particulier)

  Weet iemand hoe ik fotos upload hier…..ik dacht dat je nu hier gratis een advertentie verkoop kon plaatsen

  Thanks all

  • Christina zegt op

   Misschien wel handig als je niet laat blijken dat het niet meer kan om het bedrag af te lossen.
   Beter lijkt mij om te zeggen dat ze naar Nederland gaat. Als ze weten dat ze niet meer kan aflossen
   wordt het bedrag veel lager. Succes.

 9. pieter zegt op

  Beste Marcel,
  Verkopen nu is een trieste zaak, je verliest meer dan de afbetaling helaas het is niet anders.
  Neem je verlies en dat wordt alleen maar groter naarmate je meer afbetaald tenzij de auto echt nodig is.

  succes !!

 10. Roger zegt op

  Het ligt uiteraard aan specifieke voorwaarden van het leencontract, maar in sommige gevallen werkt het zo dat de instantie na 3 gemiste maandbetalingen de lening markeert als ‘bad debt’ en je een ‘offer’ doet om de lening in 1 keer af te betalen met een korting die kan oplopen tot 40%. Ze noemen dat een ‘haircut’. Dat is voor hun zogezegd goedkoper dan juridisch gedoe.

  Je moet uiteraard wel genoeg geld hebben om dan die lening in 1 klap te kunnen afbetalen. En je vrouw moet het spel spelen van die 3 gemiste maandbetalingen; ze zal de nodige intimiderende telefoontjes van de bank moeten beantwoorden voordat een functionaris hoger in rang zo’n aanbod gaat doen.

  Er is een website met forum, in het Thais, waar je vrouw alle informatie over dit soort situaties kan vinden: http://debtclub.consumerthai.org/forum.html. De moeite waard om door te nemen, daarin delen leners al hun ervaringen met de specifieke banken, met do’s en don’ts.

  De website is overigens alleen bereikbaar vanuit Thailand.

 11. eugeen zegt op

  De enige goede raad die ik kan geven:
  1. Lees goed het contract,
  2. Onderhandel met de bank voor overname en (helaas, doe de job van de farrang) betaal.
  Stel dat je partner nog eens 24 maanden betaalt en dan niet meer kan betalen en de bank slaagt de auto aan, dan ben je dat ook nog kwijt.

 12. PEER zegt op

  Beste Marcel,
  Probeer de Toyota Yaris via Thailand Blog te verkopen.
  Daar is ‘n rubriek voor opgesteld.

  • janbeute zegt op

   Zou ik ook doen, met de Harley heb ik afgelopen week al een leuke reaktie gehad een dag na plaatsing.

   Jan Beute.

 13. Adriaan zegt op

  Een jaar geleden heb ik voor mijn vriendin een Nissan March gekocht bij een handelaar in gefinancieerde door de bank terug genomen auto’s. 18 maanden jong en 17 k op de teller voor 205.000 Bht. Aan de handel verkopen is dus geen enkele optie. Die heeft nog een stuk minder betaald.
  Misschien 150 tot 175 duizend, zegge 30 % van de nieuwprijs.
  Als je het je kunt permitteren betaal dan gewoon af.
  Covid gaat wel weer voorbij en vrouwlief kan dan weer werken en heeft dan natuurlijk ook weer een auto nodig.
  En een betere auto als die ze nu heeft zal ze niet meer krijgen. En oude auto’s kosten bakken met geld.

  Bovendien kunnen jullie altijd nog verkopen als de nood daar is.

  Succes.

 14. Danzig zegt op

  Haar auto, haar verantwoordelijkheid. Laat haar zelf een oplossing verzinnen. Ik zou zeker niet zomaar bijspringen met geld.

 15. peter zegt op

  Verkoop: wie kan en wil nu een auto kopen? Prijs zal laag zijn.
  Lening blijft en moet nog steeds afgelost worden. Af betalen op contract, kan dat , wat is boete clausule voor groot bedrag ineens? Indien auto wordt geconfisqueerd door geldschieter, blijft lening gewoon door lopen en ben je de auto kwijt. Misschien heeft de auto een restwaarde, aanzienlijk laag welke je dan krijgt en blijft er nog steeds een restschuld.

  Behouden: Dan zal jij moeten gaan betalen. De auto blijft en je kan er nog steeds gebruik van maken, ook je vrouw apart aangezien je niet in Thailand woont. Mocht de mogelijkheid zich voor doen dat ze een fulltime job kan vinden, maar dat ze daarvoor moet reizen, dan is het autootje aldaar. Je blijft mobiel in Thailand.
  De vraag is of jij dat kan en wilt? Het is dan een investering. Je bent nu getrouwd en zal door wikken en wegen, de beslissing moeten nemen, dat is het leven. Je nam ook de beslissing te trouwen, wetende dat ze deze schuld had.
  Het autootje is nieuw, je weet wat je hebt. Mocht het dalijk beter gaan, dan heb je weer het zelfde euvel, omdat je dan weer aan autootje nodig hebt. Tja , is nu dan even door bijten.
  Weet wel dat als je bij haar bent in Thailand, je je kan verplaatsen.
  Doe niet te veel benzine erin en dan laten staan en laat er geregeld toch een tochtje mee gereden worden.

  Roger schijnt ervaring te hebben en komt met wat nuttige tips voor Thailand, denk ik.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website