Beste redactie,

Graag wil ik u anoniem mijn vraag voorleggen. U mag ook mijn emailadres onder geen voorwaarde gebruiken.

Ik ben nu ongeveer 5 jaar samen met mijn Thaise vriendin. Ik heb haar ontmoet in een bar in Pattaya waar zij slechts kort gewerkt heeft. Ik stuur haar maandelijks een toelage waardoor zij niet in de bar hoeft te werken. Zij woont nu weer in de Isaan bij haar familie. Daar heeft zij ook een kindje dat nu bijna 9 jaar is.

We zien elkaar regelmatig want ik vlieg veel de wereld over voor mijn werk. En maak regelmatig een tussenstop in Thailand. Ook komt ze ieder jaar naar Nederland voor een langere periode.

We zijn gelukkig en hebben een perfecte relatie totdat het onderwerp trouwen aan de orde komt. Zij wil trouwen en een Sinsod. Ik wil dat niet. Trouwen doe ik niet meer omdat ik dat achterhaald vind zo’n boterbriefje. Sinsod is ook zoiets. Volgens mijn vrienden is het belachelijk om Sinsod te betalen voor een Thaise vrouw met een kind. Zij zegt dat haar moeder dat eist en als ik dat niet geef, haar moeder wil dat de relatie verbroken wordt. Zij en haar moeder willen dat ik een Sinsod betaal omdat daarmee aangetoond wordt dat de relatie serieus en omdat er anders over haar geroddeld wordt.

Ik heb al voorgesteld om er zo’n show van te maken dat er Sinsod wordt getoond en deze daarna weer wordt teruggegeven. Dat is niet bespreekbaar. Zij wil Sinsod omdat als wij de relatie beëindigen zij met lege handen achterblijft. Ik heb geen huis voor haar gebouwd, kortom omdat ik niet in de Isaan wil wonen en er nu ook geen geld voor heb. Ik betaal nog alimentatie aan mijn Nederlandse ex. Geld voor een Sinsod heb ik ook niet liggen.

Het zet onze relatie onder druk. Ik voel mij gechanteerd, alhoewel ik weet dat zij niet die intentie heeft. Hoe kom ik uit die impasse? Misschien heeft iemand dezelfde ervaring en dat op een creatieve manier opgelost?

Alvast dank,

Erik

Op de lezersvraag kan niet meer gereageerd worden. 

29 reacties op “Lezersvraag: Mijn Thaise vriendin wil trouwen en Sinsod. Ik niet, wat nu?”

 1. bartels zegt op

  Geef een sinsod die net zo groot is als de kosten voor het huwelijksfeest. Laat haar het huwelijksfeest betalen. Zij blij en jij betaald niets extra. Een sinsod voor een vrouw met kind uit een bar dat zal een thai sowieso niet snel doen.

  • de laender zegt op

   Ik zou zeggen zoek een andere vriendin die zijn er genoeg,want liefde komt hier op de tweede plaats,alleen geld telt spijtig

 2. Daniel1944 zegt op

  Laat haar gaan. Dat moeder dan maar zorgt dat dochterlief een andere farang vindt die wel sinod wil betalen. Ook hij kan haar maandelijks geld overmaken. Na 5 jaar lijkt het er wel op dat enkel GELD hier weer het belangrijkste is. Het is juist als jij de relatie stopt zij zonder geld achterblijft. Maar geld krijgen is gemakkelijk maar dat jij er moet voor werken dat is door moeder niet te verstaan. In principe vraagt moeder het geld terug dat ze aan haar dochter gespendeerd heeft om haar op te voeden. Het bedrag is afhankelijk van welke opvoeding / opleiding de dochter had. Een bar girl meestal weinig. Maar voor deze job heeft zij wel een inkomste gehad om haar moeder en kind van grld te voorzien.
  U moet nu voor u zelf uitmaken wat u wil. Wil jij een relatie behouden dan moet er dus iets gebeuren. Betalen of stoppen. Er zijn nog meer dames in Thailand. Men kan ook als single in Thailand blijven en voor de rest doen waar men zin in heeft. Hangt ook af hoe jong/oud u bent.

 3. J.Jordaan. zegt op

  5 jaar een relatie met deze vrouw. Heb je haar in die 5 jaar nog niet leren kennen? Heeft een kindje van bijna 9 jaar (wist je toch ook al 5 jaar).
  Wat wil je eigenlijk voor advies vragen aan de ervaren blogers waarvan de vele een relatie hebben met een Thaise vrouw en vaak ook een kind kado krijgen.
  Ik zou ook kunnen stellen dat je haar 5 jaar aan het lijntje hebt gehouden en genoten hebt van alles wat die vrouw jou gegeven heeft.
  Nu je wat moet inleveren is er een probleem.
  Ga eerst de strijd aan. Zij wil trouwen en jij niet. Zegt mij al genoeg. Volgens mij gaat het alleen maar over de Sinsod.
  Jammer voor haar.
  J.Jordaan.

  • Mathias zegt op

   Beste J jordaan, wat een botte posting weer. U hebt daar een handje aan. Wat hebben medebloggers aan uw antwoordt wat met hetzelfde probleem worstelen. Het kind is geen probleem, geld sturen is geen probleem, elkaar zien is geen probleem. Hij legt uit waarom die niet wil trouwen en waarom geen sinsod. Als u beter leest hoeft u niet zo n lange posting te schrijven die niks bijdraagt aan het blog. Ik zou zeggen Eric:niet laten chanteren, zij hebben hun principes, maar die mag jij ook hebben!

   • Cees S. zegt op

    Mathias, je hebt helemaal gelijk en de dame met haar moeder moeten zijn zorgzaamheid van de afgelopen jaren ( 5jr ) op juiste waarde schatten en waarderen i.p.v. de relatie zo onder druk te zetten. Is uit de bar-scene gehaald en ontvangt maandelijks een toelage voor haar en familie ( MOEDER ) en kind van iemand anders !!!

    gr. Cees S.

  • cor verhoef zegt op

   Moderator: reageer op de lezersvraag en negeer anderen.

 4. Adje zegt op

  Ik denk dat je er een te groot probleem van maakt. Ik ben vorig jaar getrouwd en er werd een sinsod gevraagd. Ik zei okay. Ik wil 100.000 bath betalen. Dat is rond de 2500 euro. Ze zei dat is niet genoeg want van het geld moet alles betaald worden. Het feest, maar ook de aankleding, trouwkleding enz. Ik zei ook okay. Ik geef 200.000 maar dat is echt het maximum. Dat was akkoord. Ik heb een geweldige bruiloft gehad. Een super feest met ruim 300 gasten. We hadden 3 verschillende trouwjurken en pakken. Zowel in Thaise stijl als westers.De hele dag een fotograag en iemand die alles gefilmd heeft. Enkele dagen later kregen we 100.000 bath terug. Dit schijnt normaal te zijn. Ze willen aan de buitenwereld tonen dat het meisje niet met een armoedzaaier trouwt. Ze willen geen gezichtsverlies. Het was het geld dubbel en dwars waard. Ik heb niet gedaan omdat ik gedwongen werd door het meisje of familie maar omdat ik van haar hield ( en hou ) en respect heb voor de Thaise tradities en cultuur. Je weet nu toch onderhand wel dat dit voor de Thai heel belangrijk is. En als je op traditionele Thaise wijze trouwt. ook wel het Boeddhistisch huwelijk genoemd heeft het verder geen wettelijk betekenis. Je hoeft dus niet bang te zijn voor eventuele problemen in de toekomst bij bijvoorbeeld echtscheiding of alimentatie.

  • Adje zegt op

   Beste Tjamuk.
   Het feit dat je een traditioneel Thais kostuum dat ik gedragen hebt op mijn bruiloft een sinterklaaspak noemt getuigt dat je geen enkel respect hebt. Ook snap ik niet waar je het vandaan haalt dat 300 man zich volgooien met eten en drank. Was je erbij? Ben je overigens weleens ooit bij een Thaise bruiloft geweest? Het gaat er inderdaad om wat Erik wil en hij vraagt om advies. Ik zei gewoon doen en heb met mijn verhaal willen aangeven dat het helemaal niet zoveel hoeft te kosten en dat je er veel voor terugkrijgt. Ik vraag me af of Erik met zijn vriendin al besproken heeft hoeveel sinsod zij wenst te hebben en hoe ze denkt de bruiloft in te vullen. Ik denk dat Erik alleen bang is om nog een keer te trouwen. Maar zoals eerder gezegd heeft het wettelijk geen betekenis. Is geld het echt het probleem? Als je elke maand geld kunt opsturen en ook nog tussen je werk door naar Thailand kunt reizen en ook nog eens je vriendin naar Nederland kunt laten komen is een investering van bijvoorbeeld 2500 euro dan teveel voor de vrouw van je leven? Een vrouw kost nu eenmaal geld. En als je dat er niet voor over hebt dan moet je geen vrouw nemen maar lekker vrijgezel blijven en je geld af toe naar een bargirl brengen.

  • wimol zegt op

   Moderator: uw reactie is irrelevant.

 5. Dennis zegt op

  Erik,

  Ik ben getrouwd met een Thaise dame en heb voor mijn huwelijk principieel geweigerd om een sinsot te betalen. Ik heb wel destijds geld gestuurd voor verbouw van haar huis, voor de aanschaf van een motorbike, voor medische ingrepen voor (met name) haar moeder etc. Maar ergens moet je de lijn trekken en die lijn was voor mij duidelijk “het kopen” van een vrouw. Let wel dat een Thaise man NOOIT EN TE NIMMER een baht zal betalen voor een vrouw die in de barscene gewerkt heeft en die al een kind heeft!

  Je zult een (moeilijke) keuze moeten maken en de 1e stap zal zijn je aanstaande te vertellen dat jij (eventueel) wel wilt trouwen, maar geen sinsot wilt betalen. De keus is dan aan haar. Ze zet daarmee niet alleen haar liefde voor jou op het spel, maar ook natuurlijk het geld waarmee je haar onderhoud (en daarmee ook haar moeder!). Grote kans dat je vriendin wel van je houd, maar meer van haar ouder(s). That’s the way it is….. Maar zij zal de keuze moeten maken! Kiest ze voor jou en haar eigen leven, of offert ze zich op voor haar moeder. Het is niet ongebruikelijk dat ze het laatste doen. Maar nogmaals, die keuze is aan haar. Als ze blijven vasthouden aan een sinsot, dan is het geld blijkbaar belangrijker. Dan moet je genoeg weten en je conclussie trekken!

  Ik wens je veel sterkte!

  • Jos zegt op

   Ze moet de zaken uit elkaar houden:

   Trouwen en Sinsod

   Touwen:
   Je kan trouwen voor Buddha, en niet op het stadhuis.
   Dus geen boterbriefje, maar een inzegening van de relatie door Buddha.
   Het gaat haar waarschijnlijk alleen om Buddha.
   Als je een Thaise wil, dan heb je met Buddha te maken, dus ik zou zeggen: niet zeuren maar doen.

   SinSod:
   Ik heb 12 jaar geleden 100 K Baht betaald, de kosten voor het feest.
   Geen barscene meisje, geen kinderen, geen Isan.
   Dat is een traditie in veel landen, in Afrika gaat het om koeien en geiten.
   In de NL doen we dat niet meer, maar het type vouw hoef ik dan ook niet.

 6. Erik zegt op

  Wat Adje hierboven schrijft vind ik geweldig. Trouwen voor Buddha met een sinsod die voldoende is om het feest te betalen. Als je helemaal voorbij wilt gaan aan wat Thaise cultuur heet volgens mij kan je beter niets doen met een Thaise vrouw. Cultuur verschillen zijn een kwestie van slikken of stikken. Je accepteert het of je loopt weg. Er is geen rationele oplossing voor.
  Overigens ben ik een andere Erik maar wel al 35 jaar getrouwd met een Thaise. Aan twee kanten veel geslikt en forgive and forget om de relatie tot een sukses ter maken.

  • Djadja zegt op

   ” Als je helemaal voorbij wilt gaan aan wat Thaise cultuur heet volgens mij kan je beter niets doen met een Thaise vrouw. Cultuur verschillen zijn een kwestie van slikken of stikken. Je accepteert het of je loopt weg.”

   Ik geef Eric 1000% gelijk!

   Mensen, mensen RESPECT!!!!! tonen voor de cultuur van je Thaise vrouw!! Is dat te veel gevraagd?

   De mensen daar krijgen geen geld van de regering wanneer ze ziek zijn of stoppen met werken! Krijgen geen kindertoeslag of wat dan ook! Is het dan niet normaal als ze dat dan op een andere manier proberen te krijgen? Hoe zou je zelf zijn? Maar wij Westerlingen zijn zo verwend op dat gebied dat wij dat niet willen zien?!

   RESPECT! hebben en tonen is de boodschap!

   Als je naar een ander land emigreert is het toch niet meer dan juist dat je je aanpast aan de cultuur en de gewoontes van je nieuwe thuisland of niet soms? De tijd van kolonisatie is lang verleden tijd!

 7. pietpattaya zegt op

  Yep een probleem voor je vriendin, niet voor jou, jij wilt niet trouwen toch? nou zo makkelijk is dat ook niet.

  Vraag mij af waarom nu en niet zeg maar 2-3 jaar geleden? heeft moedertje ondertussen schulden gemaakt?zodat je na 5 jaar moet dokken?

  Je hebt zelf de oplossing al gegeven geld op tavel en later terug; dit is voor het oog prima oplossing.
  Vraag gerust waarom moedertje erop staat het te houden, niemand hoeft te weten dat je de bahtjes terug krijgt toch?er zal meer aan de hand zijn.

  Vrouw met kind waar je al 5 jaar voor zorgt is op zich al top!
  Zelf dit probleem ook gehad en gemeld er komt nx op tavel; gezichtsverlies? nee dat lost men wel op met een ” verhaal”
  Moets eerst 60.000 dokken en na mijn vraag hoe zat het met je zusters?…….20.000 zonder kids!! toen maar gemeld nx noppes.

  Wel eerlijk zeggen na het feest in Pattaya met veel vrienden Thai/farang en familie,
  moedertje op dag van vertrek alsnog stiekum de 20.000 gegeven, en ze was dubbel blij !!!

  War wil een moeder nog meer dan een schoonzoon die ook op kleinkind past en onderhoud.

  Dus gewoon trouwen en nx betalen of zo doorgaan ; aan jou vriendin de keuze en niet mama, veel geluk en succes

 8. Mathias zegt op

  Moderator: reageer op de lezersvraag en niet op anderen.

 9. teun zegt op

  Erik,

  Zolang jij geld betaald, bepaal jij ook zelf hoeveel je betaalt en waarvoor je niet betaalt. Als je haar laat beslissen (sinsot etc) dan is de kans groot, dat je de controle kwijt raakt. Er zullen steeds hogere financiele eisen worden gesteld. En als je zelf geen/onvoldoende geld hebt (alimentatie etc) dan is het helemaal aan jou om te beslissen. Als vriendinnetje/haar moeder dan “boos wordt” , is dat vooral hun probleem. Denk na wat je wilt/kunt betalen en hou zelf de regie.

 10. chris zegt op

  beste Erik,
  ik denk dat je de discussie deels over jezelf hebt afgeroepen door niet duidelijk te zijn. Je wilt wel een relatie maar je wilt je relatie niet formaliseren; niet voor de Buddha (geen boterbriefje), noch geregistreerd. Dit levert in de Thai cultuur een probleem op en tast je geloofwaardigheid aan. De Thai verliezen hu vertrouwen in je en dan maken ze natuurlijk van trouwen met sinsod een belangrijk punt. Als je echt wat met je vriendin wilt, dan trouw je. De meeste Thai tegenwoordig trouwen overigens alleen maar voor de Buddha hetgeen juridisch niets om het lijf heeft. Wat betreft een sinsod of het op een andere manier betalen van geld raad ik je aan enig onderzoek te doen alvorens ja of nee of misschien te zeggen. Wat gebeurt er met het geld dat je maandelijks aan je vriendin overmaakt? Hoe wordt het besteed? Wat is er aantoonbaar van gekocht, dat het leven van je schoonfamilie heeft veraangenaamd. Als er niets aantoonbaars is, moet je vrezen dat jouw bijdrage vooral opgaat aan bier (voor de hele buurt wellicht) en aan (illegaal) gokken. Als het aan zinnige dingen is besteed (verbouwingen van een huis, sanitaire voorzieningen, meubilair, tv, computer voor de kids, een buffalo voor de boerderij) zal je sinsod ook aan zinnige dingen worden besteed.

 11. Jan VC zegt op

  Voor jou verhaal heb je denk ik reeds zelf een oplossing maar de consequentie van je beslissing schrikt je nog af. Chantage is geen basis waarop je relatie veel toekomst heeft! Ik ben zelf “gehuwd” met een Thaise en we onderhouden zo goed als mogelijk haar zoontje en haar familie daar. Deze belofte werd gedaan en daar houden wij ons ook aan. Nooit was er enige druk en onze relatie onderling en onze relatie met de familie is top! Wees voorzichtig…. het ruikt naar profitariaat maar ik hoop van harte dat ik me vergis!
  Veel geluk!

 12. Frankc zegt op

  Ik ben nieuw hier dus mij past een bescheiden reaktie. Nog meer omdat ik pas een keer in Thailand ben geweest, recent, en sindsdien daar een Thaise vriendin heb. Dus ik ben geen kenner van land en cultuur. Maar los daarvan moet ik zeggen dat ik toch wel schrik van de grote meerderheid van de reakties hier, die dan ook nog allemaal de meeste waardering krijgen. Reakties in de trand van: zoek een ander, de moeder wil geld, je hebt al vijf jaar voor haar gezorgd. Ik ben kennelijk een simpele ziel. ik geloof nog dat je van een vrouw kunt houden. En dat je respect kunt hebben voor wat zij graag zou willen en voor wat in haar land gebruikelijk is. Ik vermoed dat het niet fijn is voor een Thaise vrouw om lang met een man te zijn en niet te trouwen. Als je uitgaat van nederlandse nomen en waarden, ja, waarom dan geen nederlandse vrouw? “je hebt al vijf jaar voor haar gezorgd”. Je zou ook kunnen zeggen: “zij heeft al vijf jaar alles met je gedeeld”. Maar dat is kennelijk niet de toon hier. Het verbaast me, ik zal blijven lezen hier maar ik hoop dat ik niet cynisch word. Als je haar net zo makkelijk inruilt voor een ander, ja, waar hebben we het dan over??
  Ik begrijp dat er de complicatie is van bardame (ook een complicatie waar ik niets van af weet). Het zal vast zo zijn dat je niets hoeft te betalen. Fijn. Heb je wel eens nagedacht wat het voor effect zal hebben als je WEL genereus betaalt? (ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken).

 13. janin zegt op

  Moderator: uw reactie heeft niets met de lezersvraag te maken.

 14. J.Jordaan. zegt op

  Ik ben zo vrij om nogmaals op u lezersvraag te reageren
  Na veel reacties gelezen te hebben (ja kan van iedereen wat leren) vraag ik mijzelf af
  waarom u die vraag stelt. Het antwoord moet voor u zelf toch al duidelijk zijn.
  U wilt niet trouwen en ook geen sinsod betalen.
  Vertel het u vriendin en haar antwoord zal deze vraag aan het blog overbodig maken.
  J.Jordaan.

 15. Jan zegt op

  Ze is al eens getrouwd geweest met een Thai waarvan ze een kind heeft ?
  Klopt ?
  Wel dan heeft ze al eens een sinsod ontvangen.
  Een moeder uit een bar met een kind die al eens getrouwd is geweest betaal je toch geeeeeeeen sinsod zeker !
  Niet niet niet doen !
  Trouwt ze voor u of voor de sinsod ?
  Ik vrees het laatste…

 16. Pla Thanwg zegt op

  Moderator: reageer op de vraag of reageer niet.

 17. John zegt op

  Eric
  Dit is een onderwerp waar heel erg veel over geschreven kan worden , bladzijden vol!!!
  Het internet staat er vol mee.
  Allereerst , wees er 1000% zeker van dat jij haar enigste vriend bent
  Je schrijft dat ze in een bar heeft gewerkt en geloof me , bardames zijn zo sluw als een vos , die hoef je echt niets meer te leren. ( you van take the girl out of the bar but you can’t take the bar out of the girl ) en dit is echt zo , geloof me!!!!!
  Als zij er niet mee akkoord gaat dat jij geen SS betaalt , wil ze dan een einde aan jullie relatie maken, hoeveel geeft ze echt om jou
  Ik woon nu twee jaar samen in Bkk met een Thaise en ook zij heeft het geregeld over trouwen maar vooral over SS
  Geloof me , ik trouw nooit meer (om dezelfde reden die jij beschrijft. )
  Als mijn vriendin niet happy is met mij dan moet ze maar gaan vind ik.
  Het lijkt er gewoon op dat de SS altijd zo belangrijk is hier in Thailand.
  Een vriend van mij is 3 maanden geleden getrouwd met zijn Thaise vriendin en toen zij over hun trouwplannen spraken kwam natuurlijk ook de SS ter sprake.
  Het is onze cultuur verdedigde zij haar argument
  Nou , het is niet mijn cultuur ( hij is Amerikaan )
  En daarmee was de kous af , hij heeft geen Baht betaald
  Zij is dus met hem getrouwd uit pure liefde en het geld was dus niet meer belangrijk.
  Het is natuurlijk voor iedereen anders en is geheel aan jou
  Ik zou ook geen cent betalen.
  Gebruik gewoon je verstand en laat je niet gek maken door haar of d’r familie
  Sterkte

 18. Sir Charles zegt op

  Heb respect voor Thaise tradities zeer zeker maar toch echt niet voor alle.
  Het op de diverse fora en op dit blog veelbesproken sinsod is mijn inziens volstrekt onaanvaardbaar want in mijn beleving is hét een vorm van (af)kopen, een vrouw is géén handelswaar.
  Voorstanders zullen er een draai aan willen geven, dikwijls gehoord -ja maar je krijgt alles of een gedeelte terug, het boeddhistisch huwelijk is een en al show enzovoort- echter óók dan blijft het in mijn beleving overeind en mag het tevens duidelijk zijn dat ook bij een wettelijk huwelijk voor de burgerlijke stand mijn mening over de sinsod niet anders is toegedaan.

  Besef dat ik je niet uit de impasse gehaald hebt beste Erik maar mocht je het daarmee eens zijn dan zou dat toch al een reden kunnen betekenen om de relatie te verbreken naar mijn bescheiden mening.

  Overigens moet er ook niet aan denken om in zo’n traditioneel huwelijkskostuum te lopen daar wil ik nog niet dood in gevonden worden…

 19. BA zegt op

  Beetje creatief onderhandelen.

  Meeste dames hebben wel wat creditcard schulden en noem het allemaal maar op. Regel met moeders dat die afbetaald worden van de sinsod. Je bent dat indirect toch al aan het betalen.

  Kosten van het feest er af trekken etc.

  Verder kan je altijd het argument gebruiken dat je het niet hebt liggen. Je zal er dus voor moeten sparen, dat betekend snijden in de maandelijkse kosten en dus haar toelage. Vraag haar dus wat moeder en en zij willen, even een tijdje wat minder en opzij zetten voor sinsod, dus geen maandelijkse toelage voor moeders.

  Verder weet ik niet hoeveel kennis van jou financieën je vriendin heeft maar als ze daar een beetje van op de hoogte is kan je bovenstaand wel verdedigen.

 20. Piet zegt op

  Erik
  Bekijk het eens van de andere kant
  Je stuurt je vriendin al jaren wat geld waardoor ze niet behoeft te werken
  Je komt zo nu en dan eens langs
  Je wilt niet met haar trouwen en ook niet in Isaan wonen
  Wat is haar toekomst ? Wachten tot jij genoeg van haar krijg om welke reden dan ook ?
  Ze wil meer vastigheid en minder geroddel in haar kleine dorpje ..ze is immers niet gehuwd en heeft al jaren relatie met farang …dat is niet netjes in hun ogen
  Ze probeert dus meer zekerheid te krijgen door een huwelijk aan te gaan en ook haar oude dag wat meer zeker te stellen door het vragen van een bruidsschat ..dat dit aan haar moeder gegeven wordt officieel zegt niets ..familie zorgt voor elkaar en het werkt twee kanten uit.
  Ze wordt ouder haar kansen op een andere man verminderen dus ????
  Ik vind het na 5 jaar nog netjes dat ze zo lang gewacht heeft om hier op aan te dringen
  Natuurlijk speelt altijd geld een rol maar dat wist je al toen je aan de relatie begon
  Krab nog maar eens achter je oor …
  Succes

 21. Ronny zegt op

  Moderator: Reageer op de vraag. De schrijver zit niet op andere adviezen te wachten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website