Lezersvraag: Mijn Thaise vriendin drinkt te veel wat kan ik doen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
24 januari 2021

Beste lezers,

Ik heb al 10 jaar een relatie met mijn lieve vriendin. Dat loopt op rolletjes, maar er is 1 ding. Ze drinkt te veel. Ik heb haar wijn leren drinken en daar heb nu veel spijt van. Ze dronk nooit veel alcohol omdat ze geen bier lust en sterke drank al helemaal niet.

Ik ben zelf een wijnliefhebber en heb haar daarvoor enthousiast gemaakt. Eerst bij het eten. Begint met een zoete witte wijn. Daarna wat droger en uiteindelijk drinkt ze nu ook rode wijn. Dat gaat nu iedere dag bij het eten en na het eten ook een aantal glazen. Ze heeft dan al flink wat glazen op en ze stapt dan rustig in de auto om ’s avonds naar een vriendin te gaan. Daar ook nog wat wijn en dan weer terug met de auto. Levensgevaarlijk. Ik ben als de dood dat ze een Thai invalide of dood rijd en dan kan ik als farang, de auto en verzekering staat op mijn naam, flink dokken.

Iedere keer als ik erover begin dan komt er ruzie van.

Zij doet de boodschappen en ze haalt weer een nieuw voorraad wijn. Ja, zelf drink ook wijn, maar ik kan er beter tegen en ik stap niet in de auto.

Wat kan ik doen? Heeft iemand goede tips?

Groet,

Casper

Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

26 reacties op “Lezersvraag: Mijn Thaise vriendin drinkt te veel wat kan ik doen?”

 1. Erik zegt op

  Casper, als ik lees wat en wanneer jullie drinken dan denk ik dat je beiden onder ogen moet zien dat je beiden verslaafd bent. Dit is geen gelegenheidsdrinken meer, dit is alcohol zuipen. Nee, niet leuk wat ik schrijf, maar zachte heelmeesters maken .. etc.

  Zoek hulp! Maar dat is lastig want dit soort hulp krijg je het beste in je eigen taal. Toch moet dat in Thailand mogelijk zijn. Of een ouderlijk woord? Een monnik die indruk op haar kan maken? Maar dan moet je beginnen met zelf het voorbeeld te geven: totaal de nullijn aanhouden zolang jouw vrouw en jij dat probleem nog hebben.

  Wat het autorijden met een slok op betreft, een auto start slechts met sleuteltjes. Pik die in zodra het drinken begint; je krijgt een stoot herrie maar houdt de andere weggebruikers én jouw vrouw en de auto in goede gezondheid en staat.

  Waar een wil is is een weg, Casper, maar je moet beiden die weg vinden. Werk daaraan en zoek hulp! Begin vandaag met alle wijnflessen in het riool te ledigen…

  (En ter voorkoming van het o zo bekende Nederlandse vingertje: ik drink twee glazen wijn per avond na 21 uur.)

 2. Eline zegt op

  Beste Casper, ik vind het altijd onthutsend te lezen hoe vaak mannen door Thaise partners in de problemen dreigen te komen. Gek toch dat jouw vriendin doet wat haar goeddunkt zonder zich rekenschap te geven van jouw zorgen en onrustgevoelens. Wat zegt dat over jullie relatie? Drinken uit gewoonte, zoals je zelf al doet, is al moeilijk om mee te stoppen. Drinken door verslaving is nog ingewikkelder, zeker als afhankelijkheid wordt ontkend. En dat doet jouw vriendin. Zoals je zegt: ze is niet bevattelijk voor jouw argumenten, ergo ze gaat haar eigen weg. Je zult drastisch aan moeten sturen op besef niet met alcohol achter het stuur te kruipen. Omdat zij niet wilt luisteren, zul jij moeten handelen. Hier zijn mijn tips:
  1- Begin maar eens zelf met ophouden te drinken. Je kunt van haar niet verwachten te stoppen/minderen als je dat zelf niet doet. Merk je meteen hoe moeilijk dit alles is.
  2- Bespreek met haar dat je vanuit bezorgdheid geen drank meer in huis wilt hebben. Weg met eigen voorraad. Haalt ze toch drank in huis, gooi deze door de gootsteen.
  3- Krijgen jullie last van onthoudingsverschijnselen ga naar een arts. Er bestaan eenvoudige doch goede medicijnen tegen lichamelijke ontwenning. Vraag zo nodig Dr. Maarten.
  4- Praat samen over de gevaren van haar alcoholconsumptie en gedrag. Betrek jezelf erbij. Jij hebt immers haar geleerd wijn/alcohol te drinken. En vervolgens toegestaan dat zij van gezelligheidsdrinkster een gewoontedrinkster mocht gaan worden. Je had toen al in kunnen grijpen. Het gevolg: jouw gemopper meer dan beu gaat ze bij een vriendin drinken.
  5- Blijft ruzie over? Vraag je dan af wat jullie relatie haar waard is, en zeg haar dat je niet verantwoordelijk wilt zijn voor eventuele kwalijke gevolgen van haar rijden onder invloed.
  6- Wees een vent, en stel je eens stevig op. Ben je bang voor jullie relatie? Die komt toch wel onder druk als gebeurt wat jij vreest. Let wel: angst is altijd een slechte raadgever.

 3. ruud zegt op

  Er zijn natuurlijk vele opties, maar of ze werken…

  Zelf stoppen met wijn kopen en drinken, dan wordt het voor uw vriendin al minder leuk om wijn te drinken.

  De auto wegdoen, dan hoeft u zich over de kosten van een ongeluk niet meer ongerust te maken.

  Een gesprek met een ontwenningskliniek hebben – ja, die bestaan in Thailand.

  Een gesprek met haar ouders over haar drankgebruik hebben, mogelijk hebben die meer invloed dan u.

 4. Tino Kuis zegt op

  ๋Je moet in ieder geval haar verbieden te gaan rijden als ze alcohol op heeft. Neem de sleutels in beslag. Deed ik ook bij mijn ex wat flinke ruzies en scheldpartijen opleverde.

  Verder moet je niet jij-bakken zoals ‘je drinkt te veel, je bent een alcoholiste, je moet stoppen, waarom zuip je zoveel’ et cetera maar je moet ik-boodschappen geven zoals ‘ik vind het vervelend als je teveel dringt. ik wil je graag helpen met stoppen, ik ben bang dat…’ et cetera. Ook dreigen ‘als je niet stopt ga ik er vandoor’ zal niet helpen, integendeel. Natuurlijk is het aan jou er een punt achter te zetten als niets helpt.

  Ze moet er zelf achter komen dat wat ze doet niet goed is en dat ze moet stoppen en/of hulp moet zoeken.

  Ik hoop dat het lukt.

 5. Joke zegt op

  Dat ze te veel drinkt, is haar eigen verantwoording, maar dan rijden is een misdaad. Verstop de autosleutels, als er dan ruzie komt, jammer, beter dan een ( dodelijk) ongeluk. Blijft ze boos, dan weet je hoe het met de liefde zit. Succes

 6. Caspar zegt op

  Even een correctie vooraf ik ben Caspar niet Casper!!! en mijn vrouw drinkt geen druppel alcohol alleen water bij der esan eten.
  Ik zou zeggen Casper dat heb je fijn voor mekaar haar leren drinken wijn en dan dan nog dronken in de auto laten stappen.
  Dat ga je der niet zomaar afleren en ik denk dat je zelf maar boodschappen ga doen en zelf eens overlegt te stoppen met dat wijn drinken.
  Of alleen s,avonds bij de TV bij het late journaal !!!!

  Groeten CASPAR

 7. Giovanni zegt op

  Beste Casper,
  Het is al een mooie zaak dat U het probleem onder ogen wilt zien.
  Er zijn meetings in gans Thailand van de Anonieme Alcoholisten(zowel in het Eng.en het Thais)
  http://www.aathailand.org.
  Ik wens jullie alvast veel succes.
  Giovanni.

 8. Alex zegt op

  Ten eerste: zelf het goede voorbeeld geven en niet meer drinken! Heb ik ook gedaan…
  Mijn partner dronk ook te veel, veel teveel. Whisky. En meestal ontaarde dat in ruzie. Veel Thaien worden agressief als ze dronken zijn…
  Met veel moeite heb ik hem daarvan afgekregen. Ik zelf drink thuis nooit! Alleen als we uit gaan…
  En voor hem koop ik iedere dag drie of vier kleine blikjes bier, een om 5-6 uur, een bij het eten, en een of twee voor de hele avond. En auto rijden met een of twee pilsjes op is al helemaal verboden! Dan hou ik de sleutels op zak!
  Verstand gebruiken en keiharde regels stellen, afspraken maken en daaraan houden!
  Zo niet: inpakken en wegwezen! Ik ga niet bloeden voor andermans fouten, ook niet voor die van mijn geliefde!

 9. Jozef zegt op

  Beste,
  Onmiddellijk optreden, met alcohol ga je niet rijden.
  Wacht aub niet tot iets voorvalt, de auto staat op jouw naam alsook de verzekering, maar als geweten wordt dat ze teveel opheeft zal de verzekering je niks betalen.
  Wil je wachten tot het zover is, dat je bij ouders moet gaan vertellen dat je vrouw hun kknd heeft doodgereden ???
  Kom op man dit is Russische roulette, en vroeg of laat heb je prijs, en wees maar zeker dat je als farang gepluimd gaat worden om nog van gevangenisstraf te zwijgen.
  Raap je moed bij elkaar voor ieders welzijn,
  Sterkte

 10. Frank zegt op

  Drinken afleren is moeilker dan leren drinken. Jammer dat je dat laatste ingezet hebt. Maar daar is het nu te laat voor. Maar autosleutels achter houden kan nog steeds. Gedronken… Geen autosleutels.

 11. peter zegt op

  Niets helpt, het moet vanuit de persoon zelf komen, anders gaat het niet.
  Net als alle andere verslavingen, gewenningen.

  Zelf heb ik een keer als een dronken idioot, ’s avonds laat een wagen bestuurd en beloofde mezelf dat NOOIT meer. Dat is inmiddels alweer meer dan 20 jaar gelee. Kwam van mezelf en heb me er aan gehouden. Rijden geen alcohol.
  De auto is een andere zaak. Tja zal ruzies opleveren, maar neem de sleutels in beslag.
  Aangezien zij de boodschappen doet, waarschijnlijk met auto, zal ze de sleutels niet afstaan.
  Bam, dat wordt ruzie.
  Je kan je ook wat meer verdiepen in de auto en de zekering trekken van de startmotor. Tja lastig, maar je moet wat of een wiel- of stuurklem, maar die kan ze weggooien.
  Je zal kalm maar resoluut moeten blijven op de eoa manier en toch voorkomen dat ze gaat rijden met alcohol op.. En dan elke keer vertellen dat je aan haar en anderen, de gezondheid denkt.
  Sterkte.

 12. Euge zegt op

  Beste Casper, als je relatie goed is kan je daar toch over praten. Heel duidelijk zijn over het gevaar over rijden onder invloed. Desnoods met enkele voorbeelden geven over ongelukken doden in het verkeer. Als ze daar niet naar wil luisteren zal je verdere stappen moeten ondernemen en voet bij stuk houden. Stoppen met drinken is niet moeilijk kan ik als ervarinsdeskundige zeggen. Sterkte

 13. John Chiang rai zegt op

  Ik zou haar op een voorzichtige manier proberen duidelijk te maken,dat je het gevoel hebt dat jullie beiden te veel drinken.
  Alleen het probleem van te veel drinken bij haar te zoeken, zal bij haar aggressie oproepen,omdat je immers ook zelf het voorbeeld geeft,en ook gegeven hebt, om haar tot dit wijn drinken te brengen.
  Uiteindelijk zou je haar kunnen vragen,of het niet veel beter is,dat jullie beiden hierover met een deskundig iemand gaan praten.
  Uiteindelijk zal het bij haar ook click moeten maken,zodat ze deze hulp ook zelf gaat inzien als een oplossing voor jullie gemeenschappelijke probleem.
  Haar alleen te dwingen een therapie te maken,voor iets wat jou ook betreft,omdat je immers zelf ook drinkt en het bovendien haar ook nog bijgebracht hebt,geeft volgens mij geen enkele zin.
  Pak haar onder de arm,door de schuld van het probleem te delen,en hoop dat het op die manier bij haar ook click maakt,zodat jullie hier beide verandering in brengen.
  De auto sleutel zou ik met zekerheid wegnemen,want als iemand met alcohol toch autorijdt, zou ik mij niet alleen druk maken over datgene, wat jij allemaal dokken moet zoals je schrijft,maar veel meer welk een blijvend leed je hier een persoon of nabestaanden mee aandoet.

 14. Pieter zegt op

  Je hebt naar mijn mening twee opties:

  1)
  Allebei stoppen met het nuttigen van alcohol. Als er geen alcohol in huis is, is de verleiding als een stuk kleiner. Als je ook buiten de deur niet meer drinkt, neemt de behoefte aan alcohol na enkele weken af.

  2)
  Zelf stoppen met het nuttigen van alcohol en aanbieden je vriendin te brengen en op te halen als ze ’s avonds weg wil. Daarmee is haar alcoholprobleem niet van de baan, maar hoef je niet meer bang te zijn dat zij onder invloed schuld krijgt aan een ongeval.

  Hoe dan ook, het begint bij jezelf. Als je zelf niet wil (of kan) stoppen met het nuttigen van alcohol, is het een zinloze exercitie om je vriendin te overtuigen.

  Succes!

 15. Berry zegt op

  Niet voor niets dat alcohol gelijk geschakeld wordt met harddrugs.

  Je kan in verschillende stappen werken. Ik ga ervan uit dat jij ook nog graag een glaasje wijn lust.

  Ik veronderstel dat je niet echt wenst dat jullie beiden volledig geheelonthouder wordt.

  Je grootste bezorgdheid is dat ze dronken een ongeval veroorzaakt en dat jij moet opdraaien voor de kosten.

  Je kan een regel in het leven roepen, indien alcohol gedronken, niet meer rijden. Maar die is dan ook geldig voor jouw. En echt een nul tolerantie, voor jullie beiden, 1 glaasje wijn, niet meer rijden.

  Dit kan je oplossen door haar naar haar vriendin te brengen en op te halen. Mag je zelf wel geen wijn drinken bij de maaltijden, of het is jij die dronken de wagen bestuurt. Maar je kan misschien al beginnen met geen wijn meer bij de maaltijden maar ze mag nog samen met haar vriendin iets drinken. Of jullie kunnen savonds samen een glaasje wijn nuttigen. Of een combinatie van beiden. Indien overdag gedronken, savonds mag ze niet meer rijden. Je speelt chauffeur of niemand rijdt.

  Ik weet niet als in je woonplaats een taxi of Grab beschikbaar is.

  Of eventueel de vriendin komt bij jullie een glaasje drinken.

  Als dit systeem werkt en ze drinkt echt te veel, dan kan je samen gaan zitten en praten over een verminderd alcohol gebruik en samen afbouwen. Eventueel gebruik maken van een hulporganisatie. Maar dan moet jij ook meedoen.

 16. Hans zegt op

  Sleutels van auto verstoppen en Taxi bestellen. Kost nog altijd minder dan een ongeluk.
  Succes

 17. Ralph van Rijk zegt op

  Beste Casper
  Uit je brief blijkt dat zij vroeger niet dronk en dat jij haar aan de wijn bracht dus je bent zelf medeschuldig aan het feit dat ze te veel drinkt.Begrijpelijk dat je spijt hebt nu het een beetje uit de hand is gelopen.
  Nu het zover is en je wil dat veranderen zou je zelf toch maar harder op moeten treden ,dan maar een tijdje ruzie.
  Toon je een beetje een vent ,praat over ‘ onder invloed rijden en wijn halen’ met goede argumenten.
  Lijkt me geen fijne relatie om zo verder samen te leven , vind jezelf niet?
  Na een serieus goed gesprek zal blijken hoe jullie relatie in de toekomst zal zijn.
  Succes.

  * je kan natuurlijk ook je auto goed verzekeren

  • Ton vdM zegt op

   Ik neem aan dat de auto goed verzekerd is, maar geen enkele verzekering keert uit indien een chauffeur onder invloed van alcohol is.

   • Erik zegt op

    Is dat wel zo? Zover ik heb kunnen nagaan:

    1. Wordt het derdenrisico gewoon uitbetaald maar komen ze dat op de chauffeur verhalen. En dan volgt het verhaal van de kale kip…

    2. Wordt de casco- en persoonlijke schade aan auto en chauffeur en andere inzittenden niet betaald.

    Het loont de moeite de polis eens goed na te lezen.

    Hoe dan ook, met alcohol op rijden is hoogst onverstandig en alcoholverslaving moet je aanpakken.

    • Cornelis zegt op

     In Nederland is dat inderdaad het geval, Erik, maar het zou me niet verbazen als dat bij een Thaise verzekering anders ligt.

     • Erik zegt op

      Daar is iets over te vinden in deze link, Cornelis:

      https://www.thephuketnews.com/drink-drivers-hit-by-new-insurance-bac-limits-62422.php

      Of de compulsary verzekering dan wel of niet ook het derdenrisico dekt wordt niet helemaal duidelijk maar de particuliere polissen doen dat wel. Ik zie als limiet 50 mg/dL en voor beginnende bestuurders 20 mg/dL maar heb geen idee of dat hetzelfde is als de 0,5 promille in NL….

      Het beste is gewoon niet rijden met een slok op. Neem een taxi als je tenminste zeker bent dat de chauffeur niet al stevig aan de Lao Khao heeft gezeten…..

 18. PEER zegt op

  Beste Casper,
  Het is nog Januari, dus goede voornemens over 2021 zijn nog realiseerbaar.
  Je hebt haar aan de drank geholpen, vlgs jezelf.
  Mooie task voor 2021:
  Probeer haar dan ook, liefst dít jaar, van de drank áf te komen.
  Het zal ‘n hele opgave worden!!
  Je begint met je eigen, en als dat lukt ben je ‘n vent!,
  Dan móét het je ook lukken om je vrouwtje van de drank af te houden, desnoods met hulp!!
  ALLEZ, je hebt nog 11 maanden te gaan om de rest van je leven nog sámen te genieten.

 19. Fred S. zegt op

  Je zult het heft stevig in handen moeten nemen, zoals bij andere soort verslaafden. Praten helpt niet en in discussie gaan al helemaal niet. Bepaal aub zelf wat er gaat gebeuren. Niks verstoppen autosleutels. Bij drankgebruik wordt er niet gereden en worden de sleutels ingenomen. Dit is in belang van jezelf en je vrouw, maar ook anderen. Bepaal wat er gebeurt. Afgelopen.

 20. Jacques zegt op

  Ja alcoholische drank maakt meer kapot dan een mensenleven lief is. De meeste Thaise dames die ik ken hebben dezelfde ziekte en zijn niet voor reden vatbaar. Vaak op oudere leeftijd wordt dit minder als er lichamelijke klachten naast de geestelijk klacht zichtbaar worden. Maar ja dat kan een tijdje duren als uw partner daar nog niet aan toe is. Ik zie het somber voor u in. Er tegen in gaan levert alleen maar strijd op en de Thaise vrouw zit daar niet op te wachten. Zwakke heelmeesters maken stinkende wonden, maar of uw relatie hier tegen bestand is waag ik te betwijfelen. U heeft er een geduchte partner bijgekregen die luistert naar de naam alcoholiste. Het zal uit haar zelf moeten komen en dat is velen niet gegeven. Ik heb dit euvel ook waargenomen bij relaties waar de man geen druppel alcohol drinkt en dat is geen garantie voor succes en gedragsaanpassing van haar kant. Als ze het zelf niet inziet dan bent u er mooi klaar mee. Rest voor u de acceptatie met alle gevolgen van dien of de scheiding van wegen.

 21. Stefan zegt op

  Beste,
  Ik denk dat jullie een alcohol probleem hebben en zolang je dit beiden niet toegeeft kan je niets doen.ik ben een ex alcohol verslaafde en heb 13 jaar geleden beslist te stoppen ben 1 jaar in opname in de psychiatrie geweest dat is de beste beslissing ooit wanr die drankduivel maakt alles en kost handen vol geld door het stoppen heb ik nu een mooi en gelukkig leven in Thailand heb een lieve vriendin die niet drinkt en word volgende maand papa van mijn eerste kindje ,maar ik wil u zeggen het is niet gemakkelijk om te stoppen en is een gevecht van dag tot dag en als 1 van de 2 blijft drinken zal de persoon die gestopt is snel hervallen je kan ook contact opnemen bij een hulpgroep hier in Thailand.
  Met vriendelijke groet stefaan .

 22. Stefaan zegt op

  Misschien een drastische confronterende aanpak. Ga spreken met een verantwoordelijke in een ziekenhuis over haar verslaving. Vraag dat ze je contacteren als er een ernstig verkeersgewonde wordt binnengebracht. Ga er heen … en confronteer haar wat de gevolgen zijn.
  Daarna een uitgebreid gesprek met een dokter. Bij thuiskomst in een goed gesprek gaan en samen tot de beslissing komen dat drank uit jullie huis en uit jullie leven moeten gebannen worden.
  Ik hoop dat het op deze of een andere manier opgelost wordt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website