Beste lezers,

Mijn vader is op 07/07/2018 onverwacht overleden in Thailand. Hij verbleef daar veel maar woonde nog officieel in België. Hij had 2 minderjarige kinderen met een Thaise dame. En een huisje gebouwd ginder. Nu ontvangen wij papieren uit Thailand van een ‘Will’ opgemaakt in 2011.

Er staat ergens in 4that all my ‘Estate” shall upon my death become of the persons below en dan de namen van de 2 kinderen. En er zit ook nog bankgegevens bij van gelden die daar staan.

Wij 3 kinderen nog in België, worden niet vernoemd maar wij moeten wel mee tekenen voor een soort akkoord. Er zit ook een mandaat bij dat er op 30/07 voorkomt? Nu de gelden in België zijn, door 5 moeten gedeeld worden, dus willen wij nu ook dat de gelden in Thailand ook door 5 gaan…

Wat kunnen we hier voor doen? Niet voor akkoord tekenen?

Groet,

Els

26 reacties op “Lezersvraag: Mijn Belgische vader is in Thailand overleden, hoe gaat het met de nalatenschap?”

 1. Erik zegt op

  Een zaak voor een notaris want je komt aan ingewikkelde wetgeving in twee landen en een ingewikkeld testament waarin staat, als ik je goed lees Els, dat het geld in BE gedeeld moet worden door alle kinderen (5) en het geld in TH door de 2 Thaise kinderen. Ik lees dat de kinderen in BE de wens van vader verwerpen en mee willen delen in het Thais geld.

  De Thaise bankrekeningen worden via de Thaise rechter aan de Thaise kinderen toegewezen want dat staat in het testament. Daar zal je weinig tegen kunnen doen. Voor het geld in BE moet, zover ik weet, een Belgische magistraat een verklaring afgeven en daar zit de mogelijkheid voor de BE kinderen verzet te plegen en een andere verdeling rond te laten komen.

  Voor je je gaat verzetten is het zinvol te (laten) onderzoeken hoeveel geld er nu in TH en BE staat. Want advocaten en notarissen kosten veel geld en mogelijk gooi je goed geld naar kwaad geld. Dan is het misschien toch beter de wens van vader maar te respecteren.

  • Els zegt op

   Alles in België is geregeld en verdeeld, enkel krijgen we nu na 2 jaar de papieren vh testament.
   Mijn vader was niet getrouwd en was al een jaar of 2 uit elkaar met de Thaise dame mama vd kinderen.
   Notaris in België kan niets doen voor ons ivm met testament in Thailand

 2. ruud zegt op

  Er zit ook een mandaat bij dat er op 30/07 voorkomt? Nu de gelden in België zijn, door 5 moeten gedeeld worden, dus willen wij nu ook dat de gelden in Thailand ook door 5 gaan…

  Deze zin zou u moeten verduidelijken, maar net als Eric lees ik hier dat de bezittingen in Thailand naar de Thaise kinderen gaat.

  U zou nog kunnen onderzoeken wat er met Estate wordt bedoeld.
  Estate:

  1. an extensive area of land in the country, usually with a large house, owned by one person, family, or organization.

  2. all the money and property owned by a particular person, especially at death.

  Maar het lijkt me waarschijnlijk, dat hier 2 wordt bedoeld, want ik denk niet, dat een “huisje” zoals u schrijft als Estate aangemerkt kan worden en waarschijnlijk stond het voor zijn overlijden al op naam van zijn echtgenote, omdat hij zelf geen land heeft kunnen bezitten.

  Uw vader heeft geschreven wat zijn laatste wil is voor Thaise echtgenote (niet Thaise dame, het testament is van 2011 dus ze zijn minimaal 9 jaar samen geweest en hebben samen twee kinderen gekregen) en zijn 5 kinderen.

  Het is aan u, drie kinderen in Belgie, of u die wens wilt respecteren, of niet.
  Het is natuurlijk vervelend te moeten delen met mensen die u niet kent, maar het was wel de wens van uw vader.

  • JAN zegt op

   Ruud niettegenstaande het huis (de grond!!!!) op z’n Thaise vrouw staat, maar het aangekocht geweest is na het officiële Thaise huwelijk, geldt er in Thailand ook een gemeenschap van goederen. Dus op de helft hebben zijn erfgenamen ook recht. Zijn Thaise vrouw, niettegenstaande de helft van haar is, behoort ook tot de erfgenamen van haar man. Dit alles natuurlijk als er geen huwelijkscontract gemaakt geweest is!

   • ruud zegt op

    Of de grond voor, of na het huwelijk is gekocht, kan ik niet uit de tekst halen.
    Het lijkt me ook, dat als er geen huwelijkse voorwaarden zijn, zijn Thaise echtgenote recht heeft op de helft van zijn totale bezit in Belgie en Thailand samen.

    Misschien kun je in dat geval het beste zwijgen als je niet wilt delen.

  • Els zegt op

   Ik schrijf Thaise dame omdat ze NIET getrouwd waren en ook op moment van overlijden geelkoper meer vormde sinds een jaar of 2

 3. yubi zegt op

  Erik, sorry , maar uw uitleg is volledig verkeerd . Vader was onderworpen aan de belgische erfregels

  Vader is overleden in 2018 , voor de hervorming van her erfrecht in Belgie
  Had ,als ik juist lees, 5 kinderen , dus vader beschikte zelf over 1/6 om vrij te verdelen.(vrij beschikbaar deel )
  De 5 kinderen, elk voor een gelijk deel, zijn reservatair voor 5/6 van de nalatenschap .Dit is de wet ,en kan niets onderuit, zelf geen testament

  Vader domicilie stond nog in Belgie, dus was hij fiscaal en erfmatig onderworpen aan de belgische erfregels .
  De last will heeft dus geen enkele waarde. Was er een testament in Belgie ? dan vermeld je niet .

  Een testament kan zich niet boven de wet stellen .

  Hopelijk hebben jullie het vemogen uit Thailand ook aangegeven bij de succesie-aangifte in Belgie ,anders kan daar nog een hoge boete , en bijkomende aanslag op volgen .

  Ik denk dat je best via een notaris klacht neerlegt tegen de andere kinderen, waarschijnlijk ook met belgisch paspoort . En een brief aangetekend naar de bank laten sturen door de notaris , met vermelding dat er 5 erfgenamen zijn , en dat de succesie volgens de Belgische wetgeving geldt . . De bank zal zeker niet verdelen in 2 .

 4. Guy zegt op

  Je kan alvast de zaak uitstellen en tijd kopen daarmee.
  Reizen naar Thailand is niet mogelijk op en voor 30 juli 2020.
  Je kan dus in theorie jullie rechten niet voldoende nagaan en verdedigen.

  Verder kan je ook best hier eens een afspraak met een notaris maken – ga alle drie samen anders verlies je wel veel tijd.
  De notaris zal jullie goed en correct adviseren en dus vooruit helpen met gefundeerd advies bij verdere beslissingen en afhandeling.

  grtjs

  Guy

 5. Guy zegt op

  Beste Els en familie,

  Veel raadgevingen met allerbeste bedoelingen lees ik hier.
  Toch eens overwegen om in die materie – erfrecht is op zich al niet eenvoudig en wetgevingen in twee landen in hetzelfde dossier vergemakkelijken dat niet en erfrecht versus testamenten zijn ook echt beroepsmaterie.

  Gedekt door een notariele daad of advies zullen jullie toch veel verder komen en wellicht geen juridisch chaos scheppen noch ondervinden.

  Win advies en tijd, laat een notaris een juridisch correcte route uitstippelen en maak dan jullie keuzes.

  grtn
  Guy

 6. Ruud zegt op

  Els, als je vader iets voor je betekend heeft, zou ik eens nadenken om zijn eigen wens uit te voeren.
  Zijn kinderen in Thailand zijn wel jouw half broer/zus en zou jij dan hun toekomst willen beperken alleen om wat geld?
  Ga eens met zijn weduwe in gesprek en reageer vanuit je hart, daar voel jij je vast ook beter bij en bed3enk dat als jij niet teken, en hun niet tekenen voor de erfenis in België dat er dan alleen verliezers zijn.

  Ge condoleert met het verlies.

  • Els zegt op

   In België was er geen testament en is alles gedeeld door 5, is nu ook maar pas afgerond geraakt na 2 jaar! door allerlei problemen 🙁
   Mama en de kinderen wonen al een aantal jaar in België. Mijn vader was niet met haar getrouwd en leefde al een aantal jaar niet meer samen.De kinderen zijn door hem erkend maar dragen niet zijn naam.

   Het. gaat er mij over als wij in België alles moeten delen vind ik dat er vanuit Thailand ook gedeeld mag worden en het huis dat ze reeds hebben mogen ze houden.

 7. JM zegt op

  Zijn die kinderen wel ingeschreven met dezelfde familienaam als de vader?

  • Els zegt op

   Nee. Wel erkend door mijn vader

 8. Ton zegt op

  Als NL-ingezetene ken ik de Belgische wetgeving niet. Maar ik ken mensen, die 2 testamenten hebben:
  1 in NL en 1 in TH (als aanvulling, niet als normale automatische vervanging van die in NL).

  Bovendien speelt er mogelijk zoiets als het “legitieme portie”. Geen idee in hoeverre dat voor het Thaise testament geldt en of dat dan ook wederkerig voor het NL-testament geldt. Weet ik te weinig van af.

  Dit is een zaak voor specialisten.
  Ik heb hieronder een link voor Els van een Thai lawyer, die ook familierecht doet.
  U zou hem eens vrijblijvend de zaak kort en bondig kunnen voorleggen (e-mailen).
  Hij en zijn team spreken ook uitstekend Engels. Heeft veel buitenlanders als klant.
  Het intake”gespek” is meestal gratis, dus wat let u om hem even te contacten.
  U kunt dan ook vragen wanneer de “meter gaat tellen” en wat de kosten zijn.
  https://th.linkedin.com/in/surasak-lawyer-pattaya-843b3421

 9. Marcel zegt op

  Gezien de vader officieel in België woonde is de belgische wetgeving van toepasing.Het testament opgemaakt in thailand -en als geregistreerd in de gemeente in thailand -zal daar gelden voor de goederen in thailand.Een rechtszaak aangaan in thailand als buitenlander is vechten tegen de bierkaai.
  Anders is het wel ethisch de wens van de vader te accepteren,per slot van rekening zijn het zijn centen.

 10. Yan zegt op

  Het is PERFECT legaal om (in of voor België) een testament op te maken waarbij de tegoeden in Thailand toegewezen worden aan de Thaise erfgenamen….en de tegoeden in Belgie aan de Belgise erfgenamen. Mijn bron is een van de grootste notariskantoren in Antwerpen. De notaris bezorgde mij de officiële tekst hiervoor.

  • yubi zegt op

   Yan, wat een onzin, alles hangt af onder welk stelsel de vader viel . Hier onder het Belgische , dus 5 kinderen, is 1/6 vrij en 5/6 van de volledige erfenis gaat naar de 5 kinderen .
   Er is in de tekst nergens sprake van een huwelijk dus huwgemeenschap is er ook niet .
   Had de Belg zijn fiscale woonplaats naar Thailand overgebracht, mag , volgens het verdrag , Belgie nog 10 jaar succesie heffen op alle bezittingen .
   Dus pas 10 jaar na het verlaten van Belgie kan dit .
   Zijn er geen kinderen , en dus ook geen reservataire erfgenamen , ligt alles natuurlijk anders .
   Het reservataire kindsdeel is een erfenis van Napoleon ..
   Dus graag uw bericht rechtzetten AUB .
   U mag ook de officiele tekst, welke u in uw bezit heeft , hier posten .

  • Els zegt op

   De kinderen wonen aantal jaar al in België gaan hier naar school. Dus in België zijn ze ook mee erfgename en hebben hier ook reeds hun deel vd erfenis mogen ontvangen.
   Testament was er niet in België maar wel in Thailand opgemaakt in 2011.

   Wij worden nu gedagvaard in Thailand op 30/07/2020?? en moeten meeteken ons akkoord of niet geven, maar krijgen niets, enkel pijn,verdriet…

 11. Wiebren Kuipers zegt op

  Een formeel huwelijk tussen een Thai en European geeft aan de Thai Thaise beperkingen en aan de Europeaan geen aanvullende rechten op bezit van onroerend goed. Heeft de Thai bezit zoals land, huis moet zij verkopen of de Thai raak het kwijt aan de overheid als hij/zij met een buitenlander trouwt. Velen zijn zich hiervan niet bewust. Zij mag het blijven behouden als de buitenlander afstand doet van zijn/haar rechten. De wil van de vader moet wel notarieel op papier staan. In Thailand is dat via een lawyer. Wel vooraf geregeld en geen opgemaakt papier na overlijden met een fake handtekening.
  Grond huizen lopen via de landoffice met weinig rechten voor de buitenlander. Hooguit als een condo/appartement rechtstreeks op zijn naam staat heeft hij rechten en kan via een verklaring van erfrecht aanspraken mogelijk zijn. Bij mijn weten blijven Belgische kinderen rechten houden, ook op vaders bezit in het buitenland.hangt er ook vanaf hoe of deze kinderen in de burgelijke stand van Thailand beschreven zijn.Zijn het zijn kinderen of had de dame deze kinderen al.Het feit dat de kinderen in Belgie moeten tekenen wil zeggen dat zij zeker ook rechten hebben. Ook de waarde van het na te laten huis zou in de verdeling ingebracht moeten worden, ook al staat dit niet op naam van vader. Het gaat om een eerlijke verdeling. Zo maar kinderen onterven is ook niet netjes van vader.

  • Els zegt op

   Waren niet getrouw en woonde niet meer samen. Kinderen zijn van mijn vader.
   Testament is idd door een lawyer opgemaakt.

 12. Josef zegt op

  In de door Els geformuleerde vraagstelling zegt zij niet dat haar vader gehuwd is met de betreffende “Thaise dame” met wie hij 2 minderjarige kinderen heeft. Gemakshalve wordt door enkele reageerders aangenomen dat er sprake is van een Thaise echtgenote. Zij lezen de vraagstelling onvolledig. Zou wel het geval zijn van een Thai huwelijk met de moeder van de 2 minderjarige kinderen, dan was een testament niet nodig want alle Thai geld en goed zou in dat geval aan de langstlevende vervallen.
  Hoe dan ook, Els meldt dat vader in 2011 een testament heeft opgesteld waarin hij als wens aangaf dat bij diens overlijden “all estate” aan zijn beide Thaise kinderen worden toegewezen. Els zegt expliciet: “the persons below en dan de namen van de 2 kinderen.” De naam van de moeder noemt ze niet. Dat duidt erop dat de moeder zonder meer conform Thai wet- en regelgeving de woning krijgt toebedeeld, en dat het vaders laatste wil is dat zijn kinderen niet onbedoeld achter blijven.
  Kennelijk is er ook (spaar)geld in België. Els zal moeten accepteren dat ook naar Belgisch recht een notaris de beide kinderen in Thailand als erfgenaam zal benoemen en hen mee laat delen in de tegoeden.
  Ik kan mij dan de redenering van Els wel voorstellen dat als in België 5 erfgenamen worden genoemd, hetzelfde aan de orde dient te zijn in Thailand.
  Wat kan Els doen? Zij zegt “papieren uit Thailand” te hebben ontvangen, dus is haar een afzender bekend die het Thaise testament behandelt. Ze zou de Belgische notaris kunnen vragen met de Thaise executeur testamentair contact te hebben, om na te gaan aan welke bedragen zijn moet denken. Is het allemaal de moeite waard en gaan de kosten de baten niet te boven dan is te overwegen dat de Belgische notaris bezwaar aantekent, in verzet gaat, een Thaise jurist inschakelt en de boel aanhangig maakt bij een Thaise rechtbank. Loont het niet- zowel in financieel opzicht als in termen van te nemen moeite en stress- dan zou ik het laten zitten, temeer omdat al deze gebeurtenissen zonder meer het gevolg zijn van vader’s keuzes en levensloop. Hij heeft geleefd zoals hij gedaan heeft, had 3 kinderen in België en koos daarna nogmaals voor een nieuw leven, zijnde een gezin met 2 kinderen in Thailand. In ieder geval heeft hij niet gewild dat die kinderen met lege handen achterbleven. Dat is te respecteren. Vader is plots komen te overlijden, erg verdrietig en wrang, maar dat is wat mensen nou eenmaal overkomt en ieders tragiek en dat van nabestaanden. Hoe het ook zij: ik zou vader’s wens eerbiedigen. Veel strekte toegewenst.

  • Els zegt op

   Dank u Josef.

   Mijn vader was idd niet gehuwd met de mama vd kinderen.
   Mama en kinderen wonen al enkele jaren in België.
   Op moment van overlijden was mijn vader al tijdje niet meer samen met de Thaise dame en leefde ieder apart in België.

   Dossier erfenis in België is in orde ondertussen en de notaris heeft ons gezegd dat hij niet kan helpen met zaken ivm Thailand. Daar sta je dan 🙁

   Het komt misschien raar over dat ik over de gelden zo spreek maar hier zit nog een heel ander verhaal achter, ik wil enkel dat er eerlijkheid is en de gelden in Thailand ook gedeeld worden door 5 kinderen in totaal.

   Mijn vraag is ook nog waarom wij gedagvaard worden in Thailand en dt op 30/07/2020?

   • Erik zegt op

    Door wie worden jullie gedagvaard? Dat zal er toch wel instaan? En wat eist men? Als het stuk in het Thais is zul je het moeten laten vertalen. Sowieso kan geen van jullie nu Thailand in dus uitstel vragen is van belang als je weet waar het over gaat.

    Ik neem aan dat de ambassade in Bangkok je een lijst met namen van advocaten kan geven. Maar dan moet je eerst het belang weten; advocaten kosten ook in Thailand geld.

 13. Els zegt op

  Testament was er enkel
  in Thailand en daar opgemaakt in 2011.
  Kinderen wonen en leven al een aantal jaren in België. Zijn erkend door mijn vader maar dragen niet zijn naam.

 14. Josef zegt op

  Beste Els, graag een volgende keer als je een vraag stelt meer en betere informatie verstrekken, anders gaan mensen er van alles en nog wat bij fantaseren, en hoef jij achteraf niet de situatie nog eens te duiden. Ook graag een tekst eens goed nakijken voor je ‘m verzendt. Zo schrijf je om 15u13 dat jouw vader op moment van overlijden “geelkoper” meer vormde sinds een jaar of 2. Je zult bedoelen dat jouw vader en zijn Thaise partner geen koppel meer vormden. In de oorspronkelijke vraagstelling heb je het over: “Er zit ook een mandaat bij dat er op 30/07 voorkomt?” Wat voor een mandaat bedoel je, aan wie verstrekt en wat gebeurt er op 30/07, aannemende dat je een datum bedoelt. Op deze wijze formuleren maakt het niet eenvoudiger op om een goed antwoord te geven.
  Maar goed, nogmaals een poging.

  In jouw beantwoordingen op enkele reacties vermeldt je vervolgens dat:
  (1) zowel de moeder als de twee kinderen alweer enkele jaren in België wonen,
  (2) het dossier België notarieel is afgehandeld, en
  (3) de Belgische notaris niet wil helpen in de Thaise kwestie, en dat
  (4) nu de Belgische erfenis is verdeeld onder alle 5 kinderen, jij je vervolgens de vraag stelt of jullie met zijn 5-en eigenlijk ook niet gezamenlijk de Thaise tegoeden gedeeld moeten krijgen. Je zegt namelijk om 14u58 in een reactie op Ruud: “Het. gaat er mij over als wij in België alles moeten delen vind ik dat er vanuit Thailand ook gedeeld mag worden en het huis dat ze reeds hebben mogen ze houden.”

  Als jij vindt dat de 3 volwassen Belgische kinderen recht hebben op hun deel uit de Thaise erfenis, en aldus dat de 2 jongere Thaise kinderen samen ⅗ van de Thaise erfenis zouden moeten afstaan, dan is dit behalve een morele tevens een juridische kwestie. Over het morele deel laat ik me niet uit. Dat is aan jou. Over het juridische gedeelte geldt het Thai Recht. Nu de Belgische notaris heeft aangegeven niet te kunnen bemiddelen, zul je zelf een Thaise advocaat in de arm moeten nemen. Je zegt niet waar jouw vader in Thailand heeft gewoond, dus kan ik jou ook geen kantoor adviseren. Je kunt Thailandblog altijd nog de vraag naar een betrouwbaar advocatenkantoor toesturen, als je de erfeniskwestie inderdaad in Thailand voor wil leggen aan een Thaise rechtbank.

  Je zult wat snel moeten handelen, want het feit dat je kennelijk bedoeld dat de Thaise erfeniskwestie op 30/07 voorkomt, immers je bent gedagvaard, kan er op duiden dat degene(n) die jou de Thaise stukken heeft/hebben toegestuurd een gerechtelijke afwikkeling voorziet. Men vraagt om jouw instemming de erfenis ten gunste van de 2 Thaise kinderen af te handelen. Als de afzender een advocatenkantoor betreft zou je hem/haar/hen kunnen vragen de Thaise Rechtbank mede te delen het niet eens te zijn met de bedoelde afwikkeling. Je vraagt dan tevens om een nieuwe datum. Tot die tijd kun je een Thai advocaat de kwestie laten onderzoeken. Let wel: doe eerst navraag naar de kosten van zowel de afzender van de stukken, als van de in de arm te nemen advocaat, als van de procedure bij de Rechtbank. Die kosten zijn niet mals, kan ik je nu al zeggen. Zoals ik in mijn eerste reactie al opmerkte: het moet toch wel een aanzienlijk bedrag betreffen, willen de baten de kosten te boven gaan.
  Maar je kunt uiteraard afzien van een claim, en de afzender laten weten eens te zijn met de afwikkeling van de Thaise erfenis, conform jouw vader in zijn testament heeft vastgelegd ten gunste van zijn 2 Thaise kinderen.

 15. Guy zegt op

  Beste Els,
  Wat de verdeling in Thailand betreft is het nu onmiddellijk nodig om een brief – mag perfect in je eigen taal of in het Engels – terug te sturen naar dat adres van de afzender-doe dit zeker aangetekend enn als het kan ook per mail.
  Daarin vermeld je gewoon dat jullie zomaar niet akkoord gaan en het dossier eerst wil laten onderzoeken.
  Dit kunnen jullie pas doen als er terug vrij en vlot verkeer mogelijk is tussen Thailand en Belgie.
  Die datum is nog onbekend……
  Op die basis vraag je dan ook uitstel van behandeling voor de Thaise Rechtbank. Bvb 6 maanden>

  Vervolgens gaan jullie samen informatie inzamelen en samen beslissen of het sop de kool wel waard is om een procedure in Thailand aan te vangen. Je hebt immers al maanden tijd gekocht met vraag tot uitstel.

  Let wel onroerend goed kunnen jullie nooit erven ( buitenlanders hebben geen eigendomsrecht in Thailand en Thaise rechtbanken zullen de thaise onderdanen / kinderen nooit dwingen tot verkoop van hun onroerend goed).
  Wat eventueel wel kan is laten nagaan wie eigenaar is van die onroerende goederen (huis meen ik te begrijpen) en dan vooralsnog te gaan eisen dat alleen die kinderen eigenaar zijn/worden en blijven ervan. Zo zet je wel die dame min of meer voor schut.

  Het is ook zo dat er mogelijks wel een notaris is die jullie wil adviseren betreffende de erfeniskwestie in Thailand. Deze die jullie nu hadden is niet de enige in Belgie.

  grtn
  Guy


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website