Beste lezers,

Een Thaise met een Italiaans paspoort is toch gelijkgesteld aan ieder andere Europeaan met een al dan niet Italiaans paspoort? Een paspoort betekent volgens mij permanent verblijf met daaraan gekoppeld dezelfde privileges als gelijk welke Europees geborene, met andere woorden: vrij verkeer van verplaatsen en werken.

Een Thaise die in Nederland verblijft om te werken maar zonder werk zit ivm Covid-19 hoeft daarom toch niet terug naar Italie? Of is dit te kort door de bocht?

Met wel de aantekening dat het hier gaat om een Thaise die momenteel in Belgie verblijft.

Groet,

Marinus

8 reacties op “Lezersvraag: Mag een Thaise met een Italiaans paspoort werken in Nederland/Belgie?”

 1. Rob V. zegt op

  Met een Italiaans paspoort ben je tevens EU burger. Met een nationaliteit van de EU landen mag je in heel de EU vrij bewegen, wonen en werken. Of iemand nu door geboorte of naturalisatie EU burger is geworden maakt geen verschil.

  Meer weten? Zie: https://europa.eu/youreurope/citizens/index_nl.htm

 2. Ludwina zegt op

  Jazeker is gewoon europees burger. Heb 2 kleinzonen . Met argentijns en italiaans paspoort en wonen en werken in nederland. Zijn voorzien van groene stikker in paspoort voor fiscaal nummer

  • Prawo zegt op

   Laat ook hen niet vergeten om na vijf jaar aantoonbaar verblijf in NL het duurzaam verblijfsrecht aan te vragen.
   Neem het beste de inschrijfdatum bij de gemeente al begindatum van de termijn van vijf jaar, tenzij ze op een andere manier aan kunnen tonen al eerder naar NL te zijn gekomen (bijv. het vliegticket) en bedenk dat een onderbreking van minder dan zes maanden geen gevolgen heeft voor het ononderbroken laten vollopen van de termijn van vijf jaar.

 3. Hans H zegt op

  Beste Marinus,

  Mijn Thaise vriendin heeft een Zweeds paspoort en werkt en woont nu in Nederland.
  Dus het antwoord op jou vraag is, ja dat mag.

  Gr, Hans

 4. Stefaan zegt op

  Zou er een probleem kunnen zijn met de verblijfplaats?
  Met een Italiaans paspoort wordt je verondersteld te wonen en gedomicilieerd te zijn (met partner) in Italië.
  Als ze langer dan 6 maand in België werkt zal een domicilie in België vereist worden. Mocht zie een auto bezitten, dan dienst deze ook in België ingeschreven worden.
  Ik woon in een grensregio. Veel Fransen weten ondertussen dat een auto in België vrij omslachtig is en dat de technische keuring strenger is dan in Frankrijk.

 5. Prawo zegt op

  Een Italiaan (net zoals iedere Unieburger) mag in Nederland werken, zowel in loondienst als als zelfstandige. Verdient een Unieburger met een echte baan (de juiste term is “verricht deze reële en daadwerkelijke arbeid”) minder dan het NL bijstandsniveau dan heeft deze recht op een aanvullende bijstandsuitkering zonder dat het verblijfsrecht in gevaar komt.
  Betrokkene heeft in ieder geval zes maanden de tijd om werk te zoeken, maar een bijstandsaanvraag (die overigens pas na drie maanden mogelijk is) kan het verblijfsrecht in gevaar brengen. Verblijfsrecht is er dan pas weer als er werk is gevonden.

  Voor een uitleg van het begrip “reële en daadwerkelijke arbeid” kunnen belangstellenden bijv. deze uitspraak lezen: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBSGR:2012:BX2645

 6. Peter zegt op

  wanneer een Thaise Italiaans staatsburger geworden is, heeft zij alle rechten van een Italiaanse, dus ook vrij verkeer van personen in Europa (werken zowel als wonen)

  Mijn Thaise vrouw is vandaag ingeburgerd als Duitse, ze heeft haar verblijfsvergunning in moeten leveren.
  Dus nu eerst een Duitse ID kaart halen en eventueel een paspoort.
  Ze heeft nu alle rechten als een geboren Duitse.

  Wanneer de Thaise met een italiaans paspoort genoeg inkomen in Nederland heeft, of onderhouden wordt, kan zij gewoon blijven.

 7. rori zegt op

  Mijn vrouw heeft ook een Italiaans paspoort en een thaise en een laotiaanse
  Mag met een EU paspoort overal werken binnen en reizen in ieder geval binnen de Schengen landen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website