Beste lezers,

Gisteren wilde ik de rekening van internet en vaste telefoon gaan betalen bij een Tesco Lotus Express. Daar vroeg men mij om een ID kaart of paspoort. Vreemd, dat heb ik nog nooit meegemaakt in vele jaren waarin ik rekeningen van mij, mijn echtgenote en een kleindochter betaalde. Ik zei nog, dat ik geen geld kwam halen maar brengen.

Ineens zei een van de personeelsleden, dat ik die rekening ook niet met mijn paspoort mocht betalen, want de rekening stond op naam van mijn echtgenote.

Uiteindelijk is mijn echtgenote later zelf gaan betalen.

Sinds wanneer is het voorschrift om een telefoonrekening te moeten betalen op vertoon van een legitimatie? Hebben jullie er ook ervaringen mee?

Ik vind het hoogst merkwaardig.

Groet,

Christiaan

14 reacties op “Lezersvraag: Legitimatie bij betaling van een rekening bij Tesco Lotus Express”

 1. isnieuwenklopt zegt op

  Uiteraard meteen een lawine aan klachten en opmerkingen hierover op zowat alle engelse fora/visa etc. Nieuwe regels tegen zwarte geld oid-of eerder gezegd het nu toepassen ervan. Daarbij komt dat vele Tesco cashiers enkel de Thaise ID met chip willen accepteren omdat die dan meteen gelezen kan worden. Buitenlands pas is ook OK, althans zou dat moeten zijn Dito in de 7 voor de telefone etc.

 2. Leen zegt op

  ik heb het zelf laatst bij de Bank of Ayudhya gehad, moest wat betalen voor mijn vriendin zij moest haar id bewijs laten zien,ik wilde betalen met mijn bankpas van de Kasikorn ,mocht niet ik moest buiten bij de ATM pinnen, mijn mond viel open, ik snap er ook niks van.

 3. Ludo zegt op

  Bij aankoop bij Amway waar mijn vrouw lid is wou ik betalen met mijn kredietlaart.Mocht niet,kaart moest haar naam zijn.
  Op postkantoor moest ik paspoort tonen bij versturen aangetekende brief.Het bljven rare kwasten die Thais.

  • john zegt op

   Koh Chang. Verstuurde een gewone brief. Naar postkantoor.Dacht even te laten wegen , postzegel kopen, betalen en weg. Niet dus. Paspoort laten zien om postzegel te kopen. Twee weken later zelfde maar andere mevrouw aan de balie. Fluitje van een cent. Postzegel erop, betalen en wegwezen.

   Vergelijkbare opmerkelijke ervaring landoffice Trat. Moest een residence certificaat hebben. Met nodige papierwerk, visa, tm30, etc etc bij immigation verkregen. Zegt de mevrouw van landoffice: uw residentieverklaring had niet mogen worden afgegeven want uw visum deugt niet!! Dus uw auto wordt niet ingeschreven. Dacht dus gewoon even werk van andere instantie mee te nemen in haar beoordeling. Kon haar overtuigen dat visum deugde dus dat residentieverklaring terecht was.
   Merkwaardige, opmerkelijke mensen onder de thaise ambtsdragers MAAR ik mag ze wel. Af en toe met een glimlach!

 4. Herbert zegt op

  Bij de bank moest ik sinds enkele weken bij iedere handeling ook een paspoort cq rijbewijs laten zien maar vandaag al niet meer dus er is weer een soort wetje in omloop wat al weer begint te vervagen zoals zo vele dus niet te druk maken doen wat ze vragen probleem opgelost.
  Het is en blijft Thailand waar we te gast zijn en indien genoeg geld hebben mogen wonen.

 5. Bob, jomtien zegt op

  Bij 7/11 geen probleem. Bij family markt vraagt men wel maar heeft een ontsnapping methode, ik geloof 10 x de 0. Elders geen ervaring.

 6. cock-brouwer zegt op

  Ik heb mijn levensbewijs verstuurd via de post de loket dame vroeg om mijn paspoort. Voor het eerst na viertien jaar vragen om paspoort? Had ik natuurlijk niet bij, nam uiteidelijk genoegen met mijn rijbewijs.

 7. BramSiam zegt op

  Bij mijn favoriete hotel in Bangkok moet ik al jaren tekenen als ik mijn waardevolle bezittingen bij hen achterlaat in een kluisje. Ik op mijn beurt ontvang daarvan geen enkel bewijs. De wereld op z’n kop lijkt me.
  Maar tegenwoordig moet je in het Westen betalen als je je geld op een spaarrekening zet, dus onze logica is niet veel beter.

 8. Christiaan zegt op

  Nieuwe regels tegen zwart geld! Als het nu ging op grote bedragen, zou ik het kunnen begrijpen, maar toch niet voor rekeningen van 250 tot 2500 Bath..
  Ik vraag mij overigens af, hoe de kassa van Tesco Lotus Express het paspoortnummer van Nederlanders zal verwerken.

 9. fred zegt op

  Ik weet ook niet wat er tegenwoordig aan de gang is. De wereld wordt steeds meer paranoia. In Pattaya moet je soms 2 x per dag je rijbewijs tonen. Ga je 300 euro wisselen aan een wisselkantoortje moet je je identificeren ?? Kopie van je paspoort ….gelukkig kan ook van je rijbewijs …..Mocht je daar nu staan met 100.000 euro zou ik nog begrijpen maar voor 300 euro is toch niet meer normaal ??

 10. Mark zegt op

  Probleem met dit soort regeltjes is niet de ze ergernis opwekken en ondoelmatig zijn. Het probleem is dat hiermee identiteitsfraude bevorderd wordt. We moeten on gast te mogen blijven een spoor van identiteitsgegevens achter ons trekken. Gegevens die absoluut niet met de vereiste professionaliteit kunnen beheerd, verwerkt en vernietigd worden.

 11. henk zegt op

  Ik had het vorig jaar. Moest mij legitimeren voor een kaartje van de bioscoop.
  De bewuste film had de hoogste leeftijdsbeperking. En voor deze farang op leeftijd werd geen uitzondering gemaakt.
  Maar mijn NL rijbewijs was voldoende.

  • RonntLatYa zegt op

   Ik heb dat in de VS gehad toen ik bier ging kopen in een supermarkt. Ik was toen een 50-tiger maar moest toch mijn ID tonen want blijkbaar twijfelde ze aan mijn leeftijd en of ik wel oud genoeg was

 12. Martin zegt op

  Ja RonntLatYa,

  Dan ben je goed geconserveerd voor een 50-tiger. Niets mis mee toch?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website