Lezersvraag: Langer dan 8 maanden uit Nederland

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
17 mei 2020

Beste lezers,

Wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland met vakantie bent in dit geval hier in Thailand, wat zijn dan de gevolgen? Ik weet dat je wettelijk verplicht bent je dan uit te schrijven maar ik blijf ongeveer 2 maanden langer dan die 8 maanden in verband met de Coronacrisis. Word je hierover bijvoorbeeld door de Marechaussee in Nederland aangesproken?

Ik heb ergens gelezen dat je een boete van ongeveer 380 euro moet betalen?

Heeft iemand hier ervaring mee?

Groet,

Max

No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Langer dan 8 maanden uit Nederland”

 1. Joe zegt op

  Antwoord is Nee, als je een geldige EU paspoort hebt, kan je komen en gaan zo vaak je wilt. Taak van Marechaussee op Schiphol is grensbewaking. De 380,- boete is mij niet bekend, en geldt zeker niet voor jou.

 2. pw zegt op

  Ik heb de gemeente waar mijn broer woont (heb zijn adres als briefadres) netjes een email gestuurd met deze vraag.
  Geen enkel probleem. Dit is overmacht. Geen boete of wat dan ook.

  Maar ja, zodra je iemand een geweer geeft kunnen er dingen in het koppie veranderen.
  Dat geldt zelfs al als je iemand een BOA apenpakje aantrekt.
  Hier bezwijken mensen ook onder het gewicht van de epoulet.

 3. Erik zegt op

  Max, je schrijft ‘wanneer’ dus het zal zover nog niet zijn. Wat let je om tegen de tijd dat dit dreigt contact op te nemen met de woongemeente? Dan heb je zekerheid over het beleid daar. Overmacht is aantoonbaar neem ik aan dus waarom zou de gemeente je uitschrijven?

  Neem je geen contact en heeft men in de gaten dat je langer dan 8 maanden weg bent dan kan de gemeente je uitschrijven en daarvan krijgt de zorgverzekeraar bericht, en die niet alleen. Dan komt een hoop ellende op je af en dat is te voorkomen door tijdig te melden en overleg te plegen. Zorg dat daar schriftelijke vastlegging van is; e-mail met een ambtenaar is dan voldoende.

  Op Schiphol hoef je niets te vrezen. De marechaussee heeft wel wat anders te doen.

 4. Prawo zegt op

  Een (bestuurlijke) boete kan in dit geval alleen door je gemeente worden opgelegd. Dat is dan wegens overtreding van de voorschriften van de BRP (Wet basisregistratie personen).

  Een van de verplichtingen is om door te geven als je NAAR VERWACHTING in een periode van 12 maanden 8 maanden in het buitenland gaat verblijven. Zie o.a. https://www.sso3w.nl/onze-diensten/voorlichting-medewerker-en-gezinsleden/praktische-informatie-voorbereiding-op-een-plaatsing/overplaatsing-van-naar-een-post/veelgestelde-vragen-over-de-basisregistratie-personen

  De Rijksoverheid laat op sommige van haar sites dat NAAR VERWACHTING helaas weg. Bijv. op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/uitschrijven-basisregistratie-personen

  Mocht er ooit een boete komen, vecht die dan aan, bijv. met een beroep op overmacht. Tijdig overleggen met je gemeente kan vaak geen kwaad, al kan het overijverige ambtenaren aan het (verkeerd) denken zetten.

 5. willem zegt op

  De Marechaussee op Schiphol is inderdaad grensbewaking. Ze controleren de geldigheid van je paspoort en kijken of je ergens geregistreerd staat voor openstaande boetes of op een opsporingslijst. Ze gaan echt niet kijken hoe lang je uit Nederland geweest bent. Ze kijken niet naar stempels uit andere landen.

 6. TnT zegt op

  Bij binnenkomst in Nederland krijgt u geen problemen, maar met de smoes dat u niet terug kon komen mogelijk wel. De KLM heeft vanaf het begin mensen terug gevlogen van Bangkok naar Amsterdam. Het enige wat u had te doen is een ticket te boeken en in Bangkok op te stppen.

 7. eduard zegt op

  Max en ook voor de anderen…sinds November 2019 wordt van IEDERE burger bij het verlaten van de EU en de terugkomst bijgehouden !! Uit Belgie of Duitsland vertrekken is geen optie om buiten schot te blijven. .Langer dan 8 maanden weg? Gaan de toeters en bellen af.Wat ze ermee doen, weet ik niet, maar je kunt alles kwijtraken, je BSN nummer, je huis en ziekenfonds en staat helemaal weer op af. Zelfs met een nieuwe woning zoeken kom je onderaan te staan.Jammer dat ik dit stukje uit de staatskrant kwijt ben.In dit geval is het overmacht en zullen er geen maatregelen genomen worden, maar als straks alles weer normaal draait,kijk ermee uit om langer dan 8 maanden uit Holland te verdwijnen. Is een wet uit 1896,wordt tijd dat die afgeschaft wordt.

  • willem zegt op

   Referentie aub. Het lijkt me redelijk uit de lucht gegrepen.
   Bij veel grensovergangen wordt niets gescanned. Hoe zouden ze het dan bijhouden?

   Broodje aap?

   • theoS zegt op

    @willem, Nederland is lid van de EU en zodoende wordt elke verandering in je persoonlijke omstandigheden doorgegeven aan alle andere EU landen. Adres verandering, pensioen aanvraag, AOW en noem maar op. Werkelijk alles. Been there, done that.

    • Cornelis zegt op

     Nou, Theo, dat kun je vast onderbouwen. Tot die tijd geloof ik daar helemaal niets van.

  • TnT zegt op

   Eduard, in dit geval is het geen overmacht, omdat de KLM is blijven vliegen en elke Nederlander die wilde kon terug vliegen.

   • Erik zegt op

    TnT, overmacht is toch niet het criterium? De wet zegt op de vraag “..Wanneer moet ik me uitschrijven bij vertrek uit Nederland?” het volgende:

    “..U moet zich uitschrijven als u verwacht dat u binnen een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Niet uitschrijven is strafbaar en kan leiden tot problemen bij terugkeer…”

    Wel, die verwachting was er niet! Meneer ging gewoon op reis en dan komt daar ineens dat corona. Aan de andere kant zal de gemeente stellen dat meneer mogelijk niet zijn uiterste best heeft gedaan om binnen 8 maanden terug te keren. Maar mogelijk speelden daar andere zaken als ziekte of zo.

    Ik denk dat meneer het best contact kan nemen met zijn woongemeente om naar het beleid te vragen. En anders zit er niets anders op dan half augustus (even) naar NL te gaan. Tegen die tijd wordt er heus wel weer gevlogen.

    De opmerking van Eduard dat je je BSN kwijt raakt lijkt me onjuist; je blijft immers NL-er. Als NL je enige nationaliteit is raak je die niet zomaar kwijt; dan moet er echt wel meer aan de hand zijn.

  • Prawo zegt op

   Dit verhaal lijk me redelijk onzinnig.

   Mag ik er op wijzen dat iemand bijv. zijn of haar BSN nooit kwijt raakt?

   Je woning verlies je in principe ook niet als je keurig de hypotheek of huur blijft betalen. Mocht je geen risico willen lopen je (huur)woning kwijt te raken bij een langer verblijf in het buitenland (denk aan controles die gemeenten tegenwoordig uitvoeren op illegale bewoning) en bijv. legale onderhuur voor die periode mogelijk willen maken: vraag dan bij de huiseigenaar toestemming voor huisbewaring aan. Die wordt doorgaans eenmalig voor een of twee jaar gegeven.

   Het ziekenfonds bestaat niet meer. Dat is nu de zorgverzekering die iedereen die in NL staat ingeschreven gewoon heeft (en moet betalen).

  • janbeute zegt op

   Hoe kun je je BSN nummer kwijtraken.
   Ik verblijf al meer dan 15 jaar voor 12 maanden per jaar in Thailand ben uitgeschreven van af vertrek uit Nederland sinds mensen heugenis en heb en behoud mijn BSN nummer, zelfs mijn Digi D behoort nog tot de mogelijkheden.
   Zelfs in al mijn vernieuwde paspoorten tijdens dit verblijf is mijn BSN nummer vermeld.
   En weet je waarom om, om dat je nog steeds het Nederlandsburgerschap hebt.
   En hoe kun je je huis kwijtraken als dit je volle eigendom is, je huurcontract bij huren misschien als ze niks meer van je horen en geen huur meer ontvangen.

   Jan Beute.

 8. Peter zegt op

  Er is geen enkele wettelijke basis voor een boete bij in- en uitreizen als Nederlands staatsburger in het eigen land, en in alle landen van de EU. Staatsburgers van een EU land zijn conform het EU Handvest ook Europese burgers. Iets anders ligt het met ingeschreven zijn in de BRP (vroeger: bevolkingsregister) als inwoner. Je bent niet wettelijk verplicht je in te schrijven. Ingezeten zijn is geen plicht of recht maar een begunstiging, en je moet aan allerlei eisen voldoen zoals een vast adres of briefadres en de 8 maanden melding, waarop overigens weer talloze uitzonderingen van toepassing zijn. Ingezetenen vallen -onder andere – onder de verplichte ziektekostenverzekering en kunnen een beroep doen op allerlei regelingen zoals bijstand, toeslagen enz, en zij kunnen zonder moeite hun paspoort en rijbewijs verlengen, een bankrekening openen enz. Ben je niet ingeschreven (eigen keuze of ambtshalve uitgeschreven) dan verlies je niet direct je Nederlanderschap, dus geen problemen of boetes bij in- en uitreizen. Je kan immers zelf bepalen in welk land je wilt wonen, als de overheid maar weet hoe ze je kan bereiken (ivm fiscus, AOW, pensioen, oproep verkiezingen enz.). De gemeente kan iemand van wie, na gedegen onderzoek overigens, niet kan worden nagegaan wat diens verblijfs status is, uitschrijven uit de BRP onder de titel: VOW (Vertrokken Onbekend Waarheen). In dat geval kan ook het paspoort, na waarschuwingen en onderzoek, en niet eerder dan na een jaar, uiteindelijk worden ingetrokken. Daarmee verlies je je Nederlanderschap en kan je statenloos worden. Je zou kunnen worden geweigerd bij inreizen op Schiphol. Hier zijn enkele procedures over gevoerd tot aan het EU Hof. Vanwege de grote gevolgen van een dergelijk besluit heeft het hoogste EU rechtscolllege bepaald dat een dergelijke maatregel ingaat tegen de basisrechten uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het EVRM. Je moet het dus wel erg bont maken voordat het zover komt.

  • Prawo zegt op

   Het doen van adresaangifte, het doorgeven van een verhuizing en van vertrek naar het buitenland zijn wel degelijk verplichtingen die de NL wet oplegt aan iedereen.
   Vroeger werd daarbij uitgegaan van de bereidheid van burgers dit uit zichzelf te regelen.
   Tegenwoordig kunnen administratieve boetes worden opgelegd. Als gezegd door de gemeente.

   Gemeentes denken dat ze iemand administratief uit kunnen schrijven (en doen dat ook regelmatig, een proces van enkele maanden). Dat is in principe niet juist en zeker aan te vechten mocht iemand er op enig moment achter komen dat dit heeft plaatsgevonden.

   Uiteraard is het beter het niet zo ver te laten komen, goed over je keuzes na te denken en tijdig zelf de nodige stappen te ondernemen.

   Houd er rekening mee dat vrijwel alle instanties in principe uitgaan van de juistheid van de basisregistratie (BRP). En dat van die inschrijving weer allerlei rechten en plichten afhangen (denk aan AOW, belasting, zorgverzekering enz.).

  • sjaakie zegt op

   Sorry Peter, maar dit is pure onzin en bangmakerij, je Nederlanderschap raak je niet kwijt en je wordt niet statenloos als je lang in het buitenland verblijft, mits je geen dubbele nationaliteit hebt.
   Mensen met een dubbele nationaliteit kunnen wel hun Nederlanderschap verliezen als ze niet op tijd hun paspoort verlengen, elke 10 jaar.
   De rest van wat je schrijft ga ik nu niet op in.

 9. Hans van Mourik zegt op

  Voor de Marechaussee op Schiphol is het geen probleem.
  Maar weet niet als je hier geneeskundige hulp nodig heb,met je ZKV, die hebben hun eigen regels,kijk op je voorwaarden polis.
  Ook de AOW heeft zijn eigen regels,wat ik wel weet als.je langer als 3 maanden weggaat, moet je het door geven,ze zullen het wel toestaan,maar willen weten welk land,of dat land een verdrag land of behoord bij de EU.
  Hans.van Mourik.

 10. Hans van Mourik zegt op

  P.S.

  https://www.kernpuntnederbetuwe.nl/is/werk-en-inkomen/uitkeringen/vakantie-en-buitenland/vakantie-doorgeven/aow-en-vakantie
  Hans.van.Mourik

 11. Ton zegt op

  Er spelen mogelijk 2 zaken bij langer dan 8 maanden buitenlands verblijf.
  Niet alleen de gemeente bij 8 maanden buitenlands verblijf, maar mocht u uw terugkomst in plaats van 2 maanden langer dan 4 maanden uitstellen, dan speelt na 1 jaar buitenlands verblijf ook de NL ziektekostenverzekering.

  Wat betreft het eerste: beter op safe spelen en vooraf contact opnemen met uw gemeente in NL en u beroepen op overmacht; in dit geval redelijk goed aan te tonen. Verzoek om antwoord per e-mail, zodat u .
  zich hierop, indien nodig, kunt beroepen.

  Indien u onverhoopt geen 10 maanden, maar langer dan 1 jaar in het buitenland zou verblijven, dan kan de NL ziektekostenverzekeraar de verzekering niet meer geldend houden. U dient dan bij de SVB een WLZ verklaring aan te vragen.

 12. Bz zegt op

  Beste Max,

  Als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft of in het buitenland woont dien je je te registreren bij het RNI (Registratie Niet Ingezetene).

  https://www.rvig.nl/brp/rni

  In jou geval is er echter sprake van overmacht dus ik zou me daar verder niet zo druk over maken.
  Bovendien is de regel dat je tenminste 4 maanden per jaar in Nederland moet verblijven maar kan je nergens terugvinden wat de consequenties zijn als je je daar niet aan houdt.
  Het enige is dat je dan blijkbaar vervalt in de status van Spookburger.
  Ik vermoed dat het wel iets te maken zou kunnen hebben met je ziektekostenverzekering die dan misschien komt te vervallen maar dat gis ik, dat weet ik niet, maar dat is wel iets wat mogelijk kan spelen. Ik heb daar zelf echter nooit iets over terug kunnen vinden.
  Verder hoop ik dat je snel gezond weer terug kan.

  Mvg. Bz

 13. eduard zegt op

  Dit is geen broodje aap verhaal, Stuk uit de staatskrant heb ik helaas niet meer , maar de bevoegde instantie s weten precies wanneer iemand vertrekt en weer aankomt! Op Pi-Nl leest u het. Valt me tegen dat er zo weinig mensen hier van op de hoogte zijn. Als je uitgeschreven bent uit Holland, heeft u niks met die 8 maandenregel te maken.

  • HarryN zegt op

   Beste Eduard je hebt gelijk als je bent uitgeschreven is er geen probleem. Het gaat in deze kwestie dus blijkbaar over iemand die niet is uitgeschreven!.Dan komt het PI-NL systeem in werking volgens U.(kan me vergissen hoor) Maar dit systeem is ontworpen ter bestrijding van terrorisme en zware criminaliteit!!!.
   Dus hoe hoog schat U de kans in hoe het bij die ambtenaar van de burgerlijke stand ergens in Nederland of waar dan ook boven water komt dat U wat langer bent weggeweest??
   Zelfs bij de instantie die er toezicht op moet houden zal niemand wakker worden en zich afvragen of iemand nu wel of niet langer is weggebleven.

   • eduard zegt op

    Beste HarryN, even tot slot, anders wordt het een chat site, en daar zitten ze op niet op te wachten.
    Uit inside information weet ik dat de uitkeringsinstantie WIA al bij deze gegevens kan, dit betekent dat er meerdere instantie s gebruik van kunnen maken. De regering wil iedereen traceren. Het plastic geld in de toekomst is een crime voor de burger. Ik wil alleen duidelijk maken,dat, als je een jaloerse buurman hebt omdat jij een maand of 20 aan 1 stuk lekker in Thailand verblijft en je aangeeft, ben ik er van overtuigd dat de gemeente je gewoon uitschrijft en je huis ontruimd wordt.Ik heb niks te verbergen, maar als ze straks gaan weten dat je een slof sigaretten per week koopt dan , weet de ziektekostenverzekering dat je rookt, misschien een tientje meer kosten per maand.? Kortom, we worden gegijzeld en dat hoort niet thuis in een democratie en als makke schapen nemen we alles.Die wet uit 1896 omtrent die 8 maanden moet afgeschaft worden,maar zal niet gebeuren, want dan zijn we ,,zoek,, en dat wil de regering niet.Laat iedereen zijn eigen verantwoording maar nemen.Fijne dag.

 14. raymond zegt op

  Wat een bangmakerij.

  Heb laatst nog met IND gebeld i.v.m. thaise schoonmoeder die hier in NL is gestrand.
  Meneer, u hoeft zich nergens zorgen voor te maken. Wij weten ook dat er corona heerst. U hoeft niet met schoonmoeder naar een IND loket te komen. Stuur ons een email met de gegevens van uw schoonmoeder en het Visum wordt verlengt, Geen reden tot paniek.

  En zo zal het ook andersom zijn, wanneer iemand tijdens deze corona crisis met een nederlands passport terug naar NL komt en hij/zij zou de 8 maanden hebben overschreven.

  Nog steeds niet overtuigd?
  Nou, dan zeg je dat je te laat bent omdat je ziek was en in zelf quarantaine bent geweest en daarom niet eerder terug hebt kunnen vliegen (je wilt toch niemand besmetten in het vliegtuig).

  • TnT zegt op

   Beste Raymonf, dit is absoluut geen bangmakerij en uw vergelijking met uw Thaise schoonmoeder en de IND is ongeveer gelijk met appels en peren vergelijken.
   Iedereen moet zijn eigen verantwoording nemen en als Max langer als augustus in Thailand wil blijven neemt hij zelf dat risico en weet dan de eventuele gevolgen, dat was ook wat hij hier wilde weten met zijn vraag op Thailandblog.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website